López sterkste in titanenstrijd op Col de la Loze, Roglic pakt 0.17 op Pogacar

  • Miguel Ángel López wint de 17de etappe van Grenoble naar de top van de Col de la Loze (170 km).
  • Primoz Roglic wordt tweede, maar pakt wel 0.17 op naaste belager Tadej Pogacar.
  • Tom Dumoulin eindigt als tiende op 2.13, maar heeft wel genoten.
  • Lees het wedstrijdverslag en 'Tijdswinst Roglic stelt Jumbo-Visma nog niet gerust: 'Het is nog niet genoeg'
  • De Avondetappe (21.25 uur, NPO 1) met Michael Boogerd, Sven Nys en veldrijdster Ceylin del Carmen Alvarado
liveblog gesloten

De bazen van Frankrijk

We sluiten af met de Franse president Emmanuel Macron, die vandaag te gast was in de Tour. Op het podium mocht hij 'de nieuwe baas van Frankrijk' feliciteren. Zeker van de Tourwinst is hij nog niet, maar Primoz Roglic is vandaag wel een stuk dichterbij gekomen.

Bedankt voor het volgen en graag tot morgen!

President Emmanuel Macron toont zijn respect voor Primoz Roglic na de zeventiende etappe

Dag van morgen

Tom Dumoulin, Robert Gesink en ook Primoz Roglic waarschuwden er al voor. De 18de etappe van donderdag van Méribel naar La Roche-sur-Foron (167,5 kilometer) is een gevaarlijke. De renners krijgen liefst vijf cols voor de kiezen, waarvan twee van de eerste en een van de buitencategorie. De top van die laatste ligt op 31,5 kilometer van de streep.

De Montée du Plateau des Glières is slechts 6 kilometer lang,maar gaat met 11,2 procent omhoog. Eenmaal boven loopt de weg nog 2 kilometer vals plat omhoog over een onverharde weg. Na de afdaling wacht nog een ongecategoriseerde klim, maar die is wel 5,5 kilometer lang en 4,6 procent.

Jumbo-Visma zal de koers proberen te controleren en misschien wel weer een grote kopgroep om de dagzege laten strijden. Maar laten de concurrenten dat ook gebeuren?

Tour de France etappe 18

De Avondetappe (21.25 uur, NPO 1)

De 17de etappe in de Tour de France biedt genoeg stof om over door te praten. Dat doen we in De Avondetappe met Michael Boogerd, Sven Nys en Ceylin del Carmen Alvarado. Inschakelen om 21.25 uur op NPO 1 of kijk via de livestream op NOS.nl.

Dione de Graaff en Herman van der Zandt

Ook de 28ste ritzege in de Giro Rosa went niet

"Als je hiernaartoe komt, kun je je niet indenken dat je voor een hattrick kunt gaan", aldus Marianne Vos na haar derde ritzege in de Giro Rosa dit jaar. In totaal heeft Vos nu 28 ritzeges geboekt in de Italiaanse rittenkoers.

En zij is bepaald niet de enige Nederlandse aan de top van vrouwenwielrennen. "De puzzelstukjes moeten vallen. Maar het is geen vanzelfsprekendheid."

Bekijk de reactie van Marianne Vos na haar derde ritzege: nos.nl/video/2348601

Vos na hattrick in Giro Rosa: 'Het is ongelooflijk'

Giro Rosa: Vos voltooit hattrick

En dan was er ook nog Nederlands succes in de Giro Rosa, waar Marianne Vos haar hattrick voltooide. In de zesde etappe mocht ze voor de derde keer juichen.

Bekijk de samenvatting: nos.nl/video/2348598

Hattrick voor Vos in Giro Rosa; Van Vleuten houdt roze trui

Poels: 'Mooi om ouderwets op kop te boren'

Alsof hij niet gevallen was in de natte straten van Nice op de openingsdag. Alsof hij sindsdien niet dag in dag uit aan de staart van het peloton had gezwoegd, met een barst in een rib en kneuzingen op zijn longen. Zijn strijd was zo schrijnend, dat hij er zelfs een keer de rode rugnummers mee verdiende.

Vandaag sleurde Wout Poels als herboren op kop van de Col de la Madeleine en de Col de la Loze in dienst van zijn kopman Mikel Landa. "Het was wat meer dan gepland, maar dat is altijd goed. Het is mooi om weer ouderwets op kop te boren."

Dat het plan van Bahrain geen resultaat opleverde, was in dit geval bijzaak. "Je kunt het maar beter proberen. Iedereen opofferen en kijken waar het schip strandt."

Bekijk de reactie van Wout Poels na de koninginnenrit in de Tour de France: nos.nl/video/2348596

Poels na koninginnenrit: 'Mooi om weer ouderwets op kop te boren'

Van Aert over 'zinloze' kopwerk van ploeg-Landa: 'Er zijn al genoeg volgers'

Wout van Aert hoefde in de zeventiende etappe een keertje niet op kop te sleuren van de groep met fevorieten. Met dank aan Bahrain-McLaren, de ploeg van Mikel Landa, die in de slotfase de favorieten niet kon volgen. "Als ze het niet proberen, dan kom je helemaal niet in een positie om een rit te winnen. Ik vind het wel knap, er zijn al genoeg volgers."

Bekijk de reactie van Wout van Aert na de koninginnenrit in de Tour de France: nos.nl/video/2348587

Van Aert over kopwerk Bahrain voor Landa: 'Ploeg valt niks te verwijten'

De slotfase

Geniet nog even na van de bloedstollende slotkilometers van de koninginnenrit: nos.nl/video/2348584

López wint op indrukwekkende wijze koninginnenrit Tour de France

Happy Birthday Vino!

Eerder in de Tour schreeuwde hij zijn pupil Loetsenko naar de ritzege op Mont Aigoual. Ook nu zal Aleksandr Vinokoerov zeker in zijn nopjes zijn met de zege van Miguel Ángel López op de Col de la Loze.

Een beter cadeau voor zijn 47ste verjaardag had Vino zich vast niet kunnen wensen.

Debusschere buiten de tijdslimiet

Net als gisteren moeten we afscheid nemen van een renner die er niet in is geslaagd om binnen de tijdslimiet te finishen. Dit keer gaat het om Jens Debusschere van het Franse B&B. De Belg begon met zijn sprintkopman Bryan Coquard aan de slotklim, maar kon zijn ploegmaat niet volgen tot aan de top. Coquard haalde het wel, op 35.45 minuten van winnaar López.

Zwoegend kwam Debusschere boven. Bekijk zijn laatste meters in deze Tour: nos.nl/video/2348590

Debusschere zwoegt en zwoegt, maar tijdslimiet is onverbiddelijk

Troostprijs voor Pogacar: de bollen

Tadej Pogacar in de bolletjestrui

Na vijftien dagen moet Benoît Cosnefroy dan toch zijn bolletjestrui afstaan. Tadej Pogacar is de nieuwe leider in het bergklassement. Zijn voorsprong op nummer twee Primoz Roglic is klein: drie punten.

Topvijf bergklassement

1. Tadej Pogacar (UAE) 66 punten
2. Primoz Roglic (Jumbo-Visma) 63 pnt
3. Miguel Ángel López (Astana) 51 pnt
4. Benoît Cosnefroy (AG2R) 36 pnt
5. Pierre Rolland (B&B) 36 pnt

Roglic: 'Belachelijk zwaar op het einde, bruut'

"Het was belachelijk zwaar op het einde, bruut". Dat concludeerde Primoz Roglic nadat hij al tweede was geëindigd op de Col de la Loze. Hij moest zijn meerdere erkennen in López, maar pakte wel 17 seconden op naaste belager Pogacar.

"Ik ben heel blij met het resultaat. Natuurlijk was ik liever eerste geworden, maar dit was ook goed. Liever 57 seconden voorsprong, dan 57 seconden achterstand."

Gesink: 'Cadeautje dat Bahrain op kop ging rijden'

Robert Gesink moest aan het begin van de slotklim lossen en kwam op 15.33 als 25ste boven. Daar hoorde hij dat zijn kopman Roglic 17 seconden had gewonnen op Pogacar. "Perfect", aldus Gesink. "Het was echt een zware dag. Op de Madeleine was er al echt een hoog tempo, maar we waren nog keurig met zijn zessen."

Dat tempo werd eens niet door Jumbo, maar door Bahrain-McLaren bepaald. "Het was een cadeautje dat we niet veel hoefden te doen", glunderde Gesink. "In de radio zeiden ze: dit is perfect, precies het tempo dat wij ook wilden."

Gesink verwacht nog een heel zware rit op donderdag. "Misschien hadden we grotere verschillen verwacht. Maar zolang het in ons voordeel is, vind ik het best."

Bekijk de reactie van Robert Gesink na de koninginnenrit in de Tour de France: nos.nl/video/2348589

Gesink over tijdswinst Roglic: 'Super dat hij wat afstand neemt'

Toptien klassement

De toptien in het algemeen klassement na de 17de etappe:

1. Roglic

2. Pogacar +0.57

3. López +1.26

4. Porte +3.05

5. Yates +3.14

6. Urán +3.24

7. Landa +3.27

8. Mas +4.18

9. DUMOULIN + 7.23

10. Valverde + 9.31

Dumoulin lost, maar geniet: 'Ik vind dit prachtig, maar niet elke dag'

"Voor ons liep het perfect. Primoz pakt een beetje tijd op Pogacar. Prima dus", zei Tom Dumoulin na de koninginnenrit. "Eerder in de Tour zei hij weleens dat hij voor de etappe wilde gaan omdat hij zo goed was. Nu niet. Maar hij wint tijd, al is 57 seconden niet genoeg om zeker te zijn, met die etappe van morgen."

Zelf kwam Dumoulin als tiende over de streep op 2.13 van López. "Ik ben niet in topvorm en misschien is dit met mijn gewicht wel te zwaar. Maar ik vind het prachtig."

Bekijk de reactie van Tom Dumoulin na de koninginnenrit in de Tour de France: nos.nl/video/2348594

Dumoulin over slotklim: 'Ik hou hiervan, fantastisch uitzicht hier'

Uitslag

De toptien van de 17de etappe:

1. López

2. Roglic +0.15

3. Pogacar +0.30

4. Kuss +0.56

5. Porte +1.01

6. Mas +1.12

7. Landa +1.20

8. Yates z.t.

9. Urán +1.59

10. Dumoulin +2.13

FINISH - Dumoulin binnen

Tom Dumoulin komt binnen op 2.13 van winnaar López.

FINISH - Roglic pakt 15 + 2 bonificatieseconden op Pogacar

Roglic is binnen en pakt 15 seconden op Pogacar. En dan heeft Roglic ook nog 6 seconden bonificatie. Het geel breidt zjn voorsprong dus uit naar 0.57.

LOPEZ WINT!

López wint de titanenstrijd op de Col de la Loze. In de achtergrond rijdt Roglic nogmaals weg bij Pogacar, maar het gaat om seconden.

Miguel Ángel López wint op de Col de la Loze

1 km -

In de achtergrond zien we Pogacar zich toch terugknokken tot bij Roglic, maar hij is er nog niet. Lopez rijdt er 50 meter voor, dat is ongeveer 10 seconden.

2 km -

Pogacar breekt! Kuss heeft gewacht op Roglic en samen rijden ze hard weg bij Pogacar. Roglic gaat nu richting Lopez, hij kan ook nog de ritzege pakken! En de bolletjestrui...

3 km

Sepp Kuss gaat er alleen vandoor en krijgt López mee. Ze rekenen Carapaz in en slaan een gaatje. Pogacar is aan het puffen en staat bijna stil. Of wacht hij op de reactie van Roglic.

3,5 km

Aanval López! 'Superman' valt aan, maar kan Roglic, Pogacar en Kuss niet lossen. Porte komt met zijn laatste krachten terug. Ze kijken nu ook Carapaz in de rug.

4 km

Die aanval van Landa komt niet. Hij moet lossen onder het tempo van Pogacar. Maar ook Dumoulin moet eraf.

5 km - Carapaz wint tijd op favorieten

De zwaarste kilometers van de Col de la Loze komen er nu aan en Richard Carapaz loopt alleen maar verder uit. Zou de Giro-winnaar hier voor een stunt kunnen zorgen? Hij heeft 0.42 op de favorieten.

7 km - Van Aert moet lossen

Ook Wout van Aert moet lossen. Roglic heeft nog Dumoulin en Kuss als helpers.

7 km - Carapaz geeft niet op

De strijdlustigste renner van gisteren verkoopt zijn huid duur. Richard Carapaz geeft nog alles en heeft nog 0.20 op de favorieten.

Richard Carapaz in de 17de etappe

8 km - Guillaume Martin eraf

Guillaume Martin moet lossen. Dat is niet verrassend.

9 km - Izagirre valt terug, Carapaz solo

Ai. Daar gaat George Bennett eraf. Roglic heeft nu alleen nog Dumoulin, Van Aert en Kuss over. Maar Porte, Yates, Urán en ook Pogacar zitten al alleen. López heeft nog Fraile en krijgt zo gezelschap van Izagirre. Carapaz heeft hem losgereden.

10 km - Status quo

Wout van Aert is aan het popelen om de kop over te nemen. Of is dat maar schijn. En wat i Landa van plan? Voorlopig is het status quo in de groep met favorieten, die nog 0.31 achter Carapaz en Izagirre rijden.

De favorieten op de Col de la Loze

11 km - Alaphilippe teruggewapperd

Een minuutje geleden werd Alaphilippe gelost door Carapaz en Izagirre en nu valt hij al terug in de groep met favorieten. Intussen is het ook begonnen te regenen....

14 km - Poels is klaar

Het werk van Poels zit erop. Knap gedaan van de Limburger. Maar met klimmer Bilbao aan het stuur gaat het een stuk sneller: Barguil, Fraile, Verona, Carthy en ook Gesink moeten lossen. De kopgroep is ook heel snel zijn voorsprong kwijt: nog 0.57.

15 km -Poels blijft op kop

Het is nog altijd Wout Poels die het tempo bepaalt in de groep met favorieten. Caruso, Bilbao en Landa rijden achter hem. Wout van Aert is de eerste van Jumbo-Visma. Ze naderen de koplopers, maar niet heel snel: 1.46.

Hoe zwaar is het nou echt?

Herman van der Zandt ging de uitdaging aan en reed de slopende slotkilometers van de Col de la Loze: nos.nl/video/2348568

Zwarte sneeuw: Herman van der Zandt fietst op Col de la Loze

18 km - Poels weer op kop

Twee minuten achter de koplopers zien we nog vier man van Bahrain op kop. De voorste? Wout Poels! Achter hem is Tom Dumoulin de voorste van zes (!) Jumbo's. Zij hebben nog altijd de overhand, maar straks wordt het man tegen man.

19 km - theater Alaphilippe

Julian Alaphilippe probeert weg te rijden van medevluchters Richard Caapaz en Gorka Izagirre. De Franse publiekslieveling is niet zo goed als vorig jaar en wordt simpel ingehaald. En dan maakt hij theater, tot ergernis van Izagirre.

Julian Alaphilippe, Richard Carapaz en Gorka Izagirre beginnen als koplopers aan de Col de la Loze

Wat is er tot nu toe allemaal gebeurd?

Bekijk het verloop van de koninginnenrit tot aan de voet van de slotklim op de Col de la Loze: /nos.nl/video/2348567

Volop strijd in eerste uren koninginnenrit: wat gebeurde er allemaal tot nu toe?

20 km - Mohoric begint

Het eerste deel van de klim is met percentages van 7 procent stijging nog te doen. En dus is het Mohoric die op kop begint voor Landa. Achteraan moeten Kämna, Dan Martin en Mads Pedersen lossen. Twee oud-koplopers en de wereldkampioen, die in de afdaling was teruggekeerd.

21,5 km - Begonnen

De drie koplopers zijn eraan begonnen: de Col de la Loze. Het is heiig, maar van storm en regen is voorlopig geen sprake. Gelukkig maar.

24 km - Koplopers met 2.00 voorsprong naar slotklim

Koplopers Alaphilippe, Carapaz en Izagirre beginnen over twee kilometer aan de Col de la Loze, maar ook in de aanloop gaat het al stevig omhoog. Ze hebben 2.07 op de favorieten, dat gaat niet genoeg zijn. Ga er maar eens lekker voor zitten.

Kwisje: Raad de renner

Ook vandaag is er weer een kwis van Radio Tour de France: Raad de Renner!

De eerste aanwijzing: DNF/DNS zijn bekende afkortingen voor deze rijder die meedeed in de Tour van 1984.

Tweede aanwijzing: De een zijn dood is de ander zijn brood.

Stuur je antwoord naar kwis@nos.nl en maak kans op een prachtig wielershirt.

Profiel Col de la Loze: kijk en huiver

Zo ziet het profiel van het 'onregelmatige monster' de Col de la Loze (21 km à 7,8 procent) eruit. Vooral de laatste kilometers zijn moordend: 11,2 procent, 11 procent, 9,5 procent, 9,3 procent, 9,7 procent. En pieken van boven de 20 procent.

Ga er maar eens lekker voor zitten.

Profiel Col de la Loze

Niet alleen Landa heeft een plan

Mikel Landa opende de aanval op de Col de la Madeleine. Maar hij is niet de enige, zo constateerde radioverslaggever Edwin Cornelissen in Méribel, halverwege de Col de la Loze.

Giro Rosa: en daar is nummer 28 voor Vos

Marianne Vos gaat juichend over de finish in Nola in de zesde etappe van de Giro Rosa

Marianne Vos heeft in de Giro Rosa de zesde etappe op haar naam geschreven en zo haar derde ritzege geboekt. De Brabantse renster van CCC-Liv was na 97 kilometer koers ook in de straten van Nola de sterkste in de massasprint. Het is haar 28ste zege in de Giro Rosa.

26 km - Koplopers beneden

Alaphilippe, Carapaz en Izagirre zijn beneden en moeten nu nog een kleine 15 kilometer door het dal naar de voet van de Col de la Loze. Dan Martin is teruggevallen in de groep van de gele trui.

'De aankomst van vandaag is de zwaarste van deze ronde'

"De aankomst van vandaag is de zwaarste van deze ronde." Volgens Tom Dumoulin kunnen de favorieten zich niet meer verschuilen in de zeventiende etappe van de Tour de France. "Het wordt een hele eerlijke wedstrijd."

Dumoulin, negende in het algemeen klassement, heeft de slotklim van vandaag goed verkend, maar kende het gebied al uit zijn jeugd. "Ik heb daar vroeger vaak geskied. Supermooi, ze hebben gewoon een geitenpad midden over de skipiste gelegd. Ik hou er wel van. Ik vond hem op de training echt fantastisch."

Lees en bekijk wat Dumoulin, Roglic en Pogacar te zeggen hadden over de berg die voor het eerst in de Tour is opgenomen.

Dumoulin over Col de la Loze: 'Op training fantastisch, waanzinnig uitzicht'

29 namen in de groep met favorieten

De koplopers (zonde Martin) dalen sneller dan het peloton en hebben er weer een half minuutje bij: 2.30. Wie zitten er nog in het uitgedunde peloton?

De namen (29): Primoz Roglic, Tom Dumoulin, George Bennett, Robert Gesink, Sepp Kuss, Wout van Aert (Jumbo-Visma), Mikel Landa, Pello Bilbao, Damiano Caruso, Matej Mohoric, Wout Poels (Bahrein-McLaren), Valentin Madouas (Groupama-FDJ), Rigoberto Uran, Hugh Carthy (EF Education First), Warren Barguil (Arkéa-Samsic), Enric Mas, Alejandro Valverde, Nelson Oliveira, Carlos Verona (Movistar), Richie Porte, Kenny Elissonde (Trek-Segafredo), Tadej Pogacar, David de la Cruz, Jan Polanc (UAE), Miguel Angel López, Omar Fraile (Astana Pro Team), Adam Yates (Mitchelton-Scott) en Guillaume Martin (Cofidis).

Hé, ook Benoît Cosnefroy keert in zijn bolletjestrui terug in de afdaling.

Tom Dumoulin in de afdaling van de Col de la Madeleine

Col de la Loze

Verslaggever Steven Dalebout is al boven op de Col de la Loze.

56 km - Dalen

De renners gaan nu ruim 30 km afdalen en dan nog zo'n 10 kilometer vals plat naar de voet van de zo gevreesde Col de Loze. Bij de koplopers kan Dan Martin medevluchters Alaphilippe, Carapaz en Izagirre niet volgen. Ze hebben nog 1.40 op de groep met favorieten.

Tour de France etappe 17

61 km - Pogacar pakt bergtrui (virtueel)

Ook de kleine groep met favorieten is boven. Pogacar gooit er nog een sprintje uit en dat is best belangrijk. Want dankzij de 8 punten is hij nu virtueel leider in het bergklassement! Maar ook op de slotklim moet hij vooraan eindigen.

Bekijk de uitslag en de gevolgen voor het bergklassement op Teletekst.

Koplopers boven

De koplopers zijn boven op de Col de la Madeleine. Carapaz wint het sprintje, pakt 20 punten en komt op 32. Dat is niet genoeg om Cosnefroy uit de trui te rijden. Alaphilippe is als tweede boven, voor Martin en Izagirre.

63 km - Kopmannen geïsoleerd

Achter de armada van Landa en de zes van Jumbo-Visma zien we al veel mannen geïsoleerd zitten. Adam Yates is alleen, Pogacar (De La Cruz), Porte (Elissonde), López (Fraile) en Urán (Carthy) hebben nog een mannetje over.

64 km - Weer Poels

Mohoric hield het niet zo lang vol en dus is het nu weer aan Poels om tempo te maken. Ongelooflijk sterk van de Limburger, die op de opeingsdag van deze Tour een barst in een rib en gekneusde longen opliep.

De koplopers moeten nog maar twee steile kilometers tot de top, twee minuten daarachter volgt Poels. En alle favorieten in zijn zog.

66 km - Poels van kop af

Wout Poels gaat van kop, maar hoeft niet te lossen. Hij zet zich in het wiel van Matej Mohoric. Landa zit op zijn gemak erachter, met Caruso en Bilbao nog bij zich. Ook Jumbo zit er nog met zes man: Roglic, Dumoulin, Gesink, Van Aert, Kuss en George Bennett.

Wout Poels aan kop van de groep met favorieten op de Col de la Madeleine

67 km - Kopgroep heeft nog maar 2.30 over

Hoe gaat het eigenlijk met de koplopers? Alaphilippe, Carapaz, Dan Martin en Gorka Izagirre moeten nog 5 km tot de top van de Madeleine en hebben nog maar 2.30 voorsprong op de groep met favorieten. Kämna rijdt op 1.20 van de koplopers.

Colbrelli en Poels rijden op kop, Quintana moet lossen

Bekijk het moment waarop Nairo Quintana de groep met favorieten moet laten gaan aan het begin van de Col de la Madeleine: nos.nl/video/2348555

Quintana lost al vroeg op de Col de la Madeleine

ABANDON MIKEL NIEVE

De Spaanse klimmer reed 19 grote rondes achtereen uit, maar is zojuist toch echt afgestapt. Dat is ook een tegenvaller voor Adam Yates, die een belangrijke helper moet missen. Ook Esteban Chaves rijdt al minuten achter het peloton.

Yates is de nummer vijf van het klassement, slechts 13 seconden voor Landa.

70 km - Bolletjestrui eraf

Arme Benoît Cosnefroy. Hij heeft te lang geprobeerd om eraan te blijven hangen en staat nu helemaal stil op de flanken van de Col de la Madeleine.

72 km - Wout Poels terug aan kop!

Wout Poels! Hij heeft het werk overgenomen van Colbrelli, die de grupetto mag opzoeken. De groep met favorieten is al flink uitgedund. Een man of veertig nog.

Kopgroep: Alaphilippe (Deceuninck), Carapaz (Ineos), Gorka Izagirre (Astana) en Dan Martin (Israel Start-Up Nation)

Wout Poels schudt aan de boom op de Col de la Madeleine

73 km - Dan Martin is sterk

Dan Martin, die begon aan de Tour met een breukje in zijn rug, is goed vandaag! Hij is de motor van de kopgroep van (nu nog) vier. Gorka Izagirre hangt namelijk aan het elastiek. Hun voorsprong op het peloton is nog 3.40 en ze moeten nog 11 km klimmen op de Madeleine.

75 km - Kämna moet lossen uit kopgroep

Ai. Lennard Kämna, de winnaar van gisteren, moet nu lossen in de kopgroep waar Alaphilippe het tempo bepaalt. Dat is jammer, want de Duitser had de bolletjestrui voor het grijpen. Hoewel, met dit tempo in het peloton gaan de koplopers het niet redden op de slotklim.

75 km - Nog meer grote namen eraf

Ook Pierre Rolland, Esteban Chaves en Max Schachmann moeten lossen. Het is oorlog, zo vroeg al op de Col de la Madeleine!

76 km - QUINTANA LOST

Terwijl Colbrelli op kop beukt, moet Nairo Quintana er weer af achterin het peloton. De mannen van Landa zijn echt bezig met een aanval!

77 km -

Ook het peloton is begonnen aan de Col de la Madeleine. We zien treintjes van Jumbo-Visma (Roglic), Trek (Porte) en Bahrain-McLaren (Landa) op kop. Opvallend: Jumbo laat het initiatief aan de andere twee ploegen.

79 km - De Madeleine!

De vijf koplopers zijn begonnen aan de Col de la Madeleine (17,1 km à 8,4 procent, buitencategorie). De klassieker in de Tour is vooral in de eerste vier kilometer heel steil, met percentages boven de tien procent. Maar ook daarna komt het zelden onder de 7,5 procent.

Kämna (Bora), Alaphilippe (Deceuninck), Carapaz (Ineos), Gorka Izagirre (Astana) en Dan Martin (Israel Start-Up Nation) rijden bijna 6 minuten voor het peloton.

Col de la Madeleine

Cadeautje van Gorka

Dat Gorka Izagirre in de kopgroep zit is bijzonder, vooral om familieredenen. Zijn broer Jon kwam eerder in de Tour namelijk zwaar in aanraking met een muurtje en moest geblesseerd de Tour verlaten.

En dan is er nog iemand die vurig hoopt op een verrassing vandaag: ploegbaas Aleksander Vinokoerov is namelijk jarig vandaag.

Versufte Jon Izagirre moet strijd staken na harde val

85 km - Stilte voor de storm

Het is stilte voor de storm in deze koninginnenrit van de Tour. Kämna (Bora), Alaphilippe (Deceuninck), Carapaz (Ineos), Gorka Izagirre (Astana) en Dan Martin (Israel Start-Up Nation) hebben 5.52 voorsprong op het peloton.

110 km - Ruim vier minuten voor vijf koplopers

De vijf koplopers hebben 4.22 voorsprong op het peloton, waar Jumbo-Visma de boel wel gewoon op een lint heeft getrokken. Kortom, het gaat snel richting de Col de la Madeleine.

Kopgroep: Kämna (Bora), Alaphilippe (Deceuninck), Carapaz (Ineos), Gorka Izagirre (Astana) en Dan Martin (Israel Start-Up Nation)

Lennard Kämna en Julian Alaphilippe in de aanval

118 km - Held op sokken

Pech voor Tom Dumoulin? Nee hoor. De Nederlander rijdt achter het peloton bij de ploegleidersauto en laat iets doen aan zijn schoen. Maar wat?

Bekijk het fragment van Dumoulins schoenwissel: nos.nl/video/2348547

Tom Dumoulin is even een held op sokken in loodzware Tourrit

TUSSENSPRINT - Bennett wint sprintje

Sam Bennett wint het sprintje om plek zeven en vergroot zijn voorsprong op Sagan tot 47 punten. Zoals vaker deze Tour drukt Michael Morkov, de lead-out van Bennett, zijn wiel namelijk weer voor de Slowaak over de streep.

Bekijk de uitslag en de gevolgen voor het puntenklassement op Teletekst.

TUSSENSPRINT - Alaphilippe pakt premie

Alaphilippe pakt de premie mee bij de enige tussensprint van de dag. In het peloton zitten Bennett en Sagan al klaar, maar dat gaat om de zevende plek. Impey zit er nog tussen, maar die heeft de achtervolging op de koplopers trouwens opgegeven.

Kopgroep: Kämna (Bora), Alaphilippe (Deceuninck), Carapaz (Ineos), Gorka Izagirre (Astana) en Dan Martin (Israel Start-Up Nation)

126 km - Impey bijt op de tanden

Impey moet op zijn tanden bijten. Hij moet zo'n 40 seconden dichtrijden, maar de voorste vijf rijden ook stevig door. Het peloton heeft al bijna 2.30 achterstand.

130 km - Kopgroep krijgt zegen

In het peloton wordt nu rustig gegeten en dus loopt de voorsprong van de vijf koplopers nu snel op. Daryl Impey probeert ook de oversteek nog te maken. Alaphilippe, Kämna, Carapaz, G. Izagirre en D. Martin rijden hard door. Er is ook veel te winnen vandaag!

138 km - Van Baarle wil ernaartoe

Weer zien we Dylan van Baarle in de tegenaanval. Hij rijdt naar Valentin Madouas toe, rijdt de Fransman uit zijn wiel en probeert nu bij de vijf koplopers te komen.

140 km - Déjà vu!

Déjà vu! We hebben vijf koplopers en drie daarvan zijn dezelfde als gisteren: Kämna, Alaphilippe en Carapaz. Gorka Izagirre en - de behoorlijk herstelde - Dan Martin zijn de andere twee.

Ploegleider De Jongh: 'Porte weet alles van de slotklim'

Richie Porte is een van de klassementsrenners die de afgelopen bergetappes steeds in de buurt van Roglic en Pogacar wist te blijven. Wat kunnen we van hem verwachten in het hooggebergte? Zijn ploegleider, Steven de Jongh, verwacht wel wat van de Australiër die nu zesde staat in het klassement (+2.13): "Richie weet alles van de laatste col, hij heeft hem verkend. En zijn moraal is goed."

De Jongh denkt dat het vandaag in de laatste vijf steile kilometers een man-tegen-man-gevecht zal worden. En dan zal ook de hoogte (de top van de Col de la Loze ligt op 2.304 meter) een rol gaan spelen. Normaal gesproken is dat het terrein van de Colombianen, die in hun thuisland ook op hoogte wonen en trainen en daardoor beter met die omstandigheden om kunnen gaan. Maar volgens De Jongh zou dat in deze Tour wel eens anders kunnen zijn: "Het verschil met vorig jaar is dat veel Colombianen niet veel thuis zijn geweest en daardoor niet veel tijd op grote hoogte hebben gezeten. Ik denk dat daardoor het voordeel van de Colombianen een beetje weg is."

Bekijk het interview met Steven de Jongh voor de 17de etappe: nos.nl/video/2348540

Ploegleider De Jongh ziet Porte nog wel stijgen: 'Richie wordt steeds beter'

Pogacar: 'Laat Jumbo maar de leiding nemen'

Krijgt het Sloveense duel vandaag een gevolg op de Col de la Loze? Tadej Pogacar (tweede op 0.40 van geletruidrager Primoz Roglic), denkt van wel. "Als ik goede benen heb, dan denk ik dat het een gevecht wordt tussen Roglic en mij. Maar ik denk dat ook de jongens die achter ons staan nog wel iets zullen proberen. Het wordt een hele zware strijd tot de finish; de slotklim heb ik verkend, die is heel moeilijk."

Pogacar is in ieder geval niet van plan om zijn ploeg op kop te laten rijden. Die klus laat hij met alle liefde aan Jumbo-Visma: "Ik denk dat het vandaag hun taak is om de leiding te nemen. Ik zie er geen voordeel in om dat met mijn ploeg te gaan doen, we kunnen dan alleen maar jongens verliezen voor morgen."

Bekijk het interview met Tadej Pogacar voor de 17de etappe: nos.nl/video/2348541

Pogacar: 'Als ik goede benen heb, wordt het een gevecht tussen Roglic en mij'

144 km - Het lijkt wel dé Ronde....

De Gendt is opgeslokt door de achtervolgers. En dat is een aardig groepje met een hoog Vlaamsvoorjaar-gehalte: we zien onder anderen Naesen, Van Avermaet, Stuyven, Declercq, Rowe, Kluge en Politt. Ook de winnaar van gisteren is er weer bij: Kämna.

148 km - Groepje achter De Gendt aan

Op 0.14 van De Gendt is zich een aardig groepje aan het vormen met onder anderen Carapaz, Rowe, Naesen, Alaphilippe, Van Avermaet, Politt en Gorka Izagirre. De verschillen zijn echter nog heel klein.

152 km - Weer De Gendt

Het blijft bijzonder onrustig in de Tour de France. Nu is het weer Thomas De Gendt die er in zijn eentje vandoor is. In voorgaande jaren zou dat het begin van een huzarenstukje kunnen zijn, maar of hij dat dit jaar ook nog kan?

Ondertussen in Luxemburg

In de Ronde van Luxemburg wordt vandaag gestaakt. De renners zijn woedend over de eerste etappe, waarin de renners in de slotfase opeens een weg moesten zoeken tussen het verkeer.

En dat heeft alles te maken met de chaos in de eerste etappe van gisteren. In de slotfase kwamen de renners verschillende (geparkeerde) auto's tegen op het parcours. De Litouwer Ignatas Konovalovas, die een paar minuten achterstand had kreeg zelfs te maken met een stoplicht dat op rood stond.

Vooral zijn teamgenoot Jacopo Guarnieri was woedend op de organisatie.

159 km - Daar is Cees!

En nu rijdt opeens Cees Bol in zijn eentje voor het peloton. Misschien hebben de zes overgebleven Nederlanders afgesproken zich allemaal even te laten zien deze rit?

Gesink: 'Meten is weten, Roglic wordt steeds beter'

Robert Gesink heeft de slotklim op de Col de la Loze uitgebreid verkend tijdens het trainingskamp in Tignes. Hij heeft alle vertrouwen in zijn kopman Primoz Roglic.

Bekijk het interview met Robert Gesink voor de 17de etappe: nos.nl/video/2348531

Gesink: 'Meten is weten, alle vertrouwen in Roglic'

165 km - Daar is Dylan!

Ineos is weer wat van plan vandaag! Kwiatkowski en Carapaz reden hard op kop en lanceerden zo Dylan van Baarle. Die rijdt nu alleen voor het peloton en hoopt op steun.

167 km - Sagan heeft een groene schaduw

Er sluiten meer renners aan bij het trio, waaronder Peter Sagan. Maar als die omkijkt, kijkt hij het in het gezicht van Sam Bennett. Die wil, zoals de afgelopen dagen ook al, een coup voor het groen per se voorkomen.

169 km - Aanval De Gendt

Het loopt meteen gemeen omhoog en we zien een aanval van Thomas De Gendt (Lotto-Soudal), Krists Neilands (Israel Start-Up Nation) en Pierre-Luc Périchon (Cofidis). Ze hebben een klein gaatje.

Départ réel

Het is niet Christian Prudhomme, maar zijn rechterhand François Lemarchand die het officiële startsein heeft gegeven voor de 17de rit. Zou dat iets te maken hebben met het bezoek van president Emmanuel Macron later deze etappe?

Hoe dan ook: we zijn vertrokken!

Drie mannetjes minder

Behalve Egan Bernal is ook Stefan Küng vandaag niet meer opgestapt. De Zwitser van Groupama, deze Tour veelvuldig in de aanval, gaat zich voorbereiden op het WK tijdrijden van volgende week vrijdag (25 september) in het Italiaanse Imola.

En natuurlijk is ook Jérôme Cousin er niet meer bij. De Fransman kwam gisteren buiten tijd binnen. We zijn dus nog met 152 renners in de Tour de France.

Départ fictif

De renners zijn vanaf de olympische schaatsbaan in Grenoble, waar Kees Verkerk, Ans Schut en Carry Geijssen in 1958 goud wonnen, vertrokken voor de 17de rit. Over 170 km weten we meer als we boven zijn op de Col de la Loze.

Donkere wolken boven slotklim?

Op dit moment is het rond de 30 graden in Grenoble, maar vanmiddag is er kans op storm en regen. Als dat maar goed gaat...

De weersvoorspelling van woensdag in de regio van de zeventiende etappe

Algemeen klassement

De strijd om de bolletjestrui is leuk natuurlijk, maar de strijd om het geel is natuurlijk veel belangrijker. Hoe ziet de topvijf er ook alweer uit?

1. Primoz Roglic

2. Tadej Pogacer +0.40

3. Rigoberto Urán +1.34

4. Miguel Ángel López +1.45

5. Adam Yates +2.03

De toptien van het algemeen klassement na rit 16 in de Tour de France

En avant Grenoble!

Wellicht wil Nans Peters vandaag een gooi doen naar de bolletjestrui? De Fransman, die de eerste Pyrenneeënrit naar Loudenvielle op zijn naam schreef en vijfde staat in het bergklassement, komt uit de startplaats van vandaag, Grenoble.

Herman van der Zandt dook in de geschiedenis van Grenoble.

Herman blikt vooruit: de stad waar oer-Tourwinnaar Faber twee etappes won

Wie wil de bolletjestrui?

Een andere fijne bonus op de slotklim vandaag is de bolletjestrui. Op de Col de la Loze zijn namelijk dubbele punten te verdienen voor het bergklassement: 40 punten. Eerder liggen er ook 20 punten klaar op de top van de Col de la Madeleine.

Benoît Cosnefroy is nog altijd leider in het bergklassement, maar dat zal hij vermoedelijk niet blijven. Net als Pierre Rolland heeft hij 36 punten verzameld, vier minder dan er vandaag te verdienen zijn op de slotklim.

Top bergklassement voor etappe 17

1. Benoît Cosnefroy (AG2R) 36 punten
2. Pierre Rolland (B&B) 36 pnt
3. Tadej Pogacar (UAE) 34 pnt
4. Primoz Roglic (Jumbo-Visma) 33 pnt
5. Nans Peters (AG2R) 32 pnt
6. Marc Hirschi (Sunweb) 31 pnt
7. Lennard Kämna (Bora) 27 pnt

Souvenir Henri Desgrange: 5.000 euro te verdienen op slotklim

Met de Col de la Loze wordt vanmiddag het hoogste punt van deze Tour bereikt, oftewel het dak van de Tour. De renners klimmen namelijk tot een hoogte van 2.304 meter.

De renner die als eerste bovenkomt, is de winnaar van de Souvenir Henri Desgrange. Deze prijs, die al sinds 1947 wordt uitgereikt, is genoemd naar de eerste directeur van de Tour. De winnaar krijgt een geldbedrag. Sinds 2003 is dat 5.000 euro.

Vorig jaar was Egan Bernal de gelukkige winnaar van de prijs, toen hij als eerste bovenkwam op de Col de l'Iseran. In het verleden wonnen ook een aantal Nederlanders de Souvenir Henri Desgrange. Zoals Joop Zoetemelk, die in 1972 als eerste de top van de Galibier bereikte.

Het monument voor Henri Desgrange op de Col du Galibier

Niet op NPO 1, maar op NPO 2

De zeventiende Touretappe begint om 12.15 uur en is vanaf 12.30 uur live te zien bij de NOS. Vanwege de Algemene Beschouwingen is de uitzending net als gisteren niet op NPO 1, maar op NPO 2. De etappe is ook te volgen via NOS.nl en in de NOS-app, met commentaar van Joris van den Berg, Stef Clement en Maarten Ducrot.

Op NOS.nl en in de NOS-app kun je de etappe ook via een liveblog volgen. De finish wordt rond 17.30 uur verwacht. Om 14.00 uur klinkt op NPO Radio 1 de openingstune van Radio Tour de France.

Waarheen leidt de weg?

De zeventiende etappe begint vlak, maar eindigt met twee beklimmingen van de buitencategorie. De slotklim maakt zijn debuut in de Tour de France.

De Col de la Loze kon nooit eerder door het peloton worden beklommen, omdat de top niet begaanbaar was voor de hele Tourkaravaan. Pas sinds juni 2019 is het mogelijk om tot de top te komen. Daar maakt de Tour de France vandaag dankbaar gebruik van.

De beklimming van de berg van de buitencategorie is lang (21,5 kilometer) en lijkt niet extreem steil met een gemiddeld stijgingspercentage van 7. Maar in de laatste kilometers gaan die percentages flink omhoog en zitten er stukken in van maar liefst 20 procent.

Tour de France etappe 17

Bernal stapt niet meer op

Wie nog dacht dat Egan Bernal zich gisteren bewust liet afzakken naar de bus om vervolgens op bijna een half uur van ritwinnaar Lennard Kämna binnen te komen, moeten we teleurstellen. Vandaag krijgen we geen wonderbaarlijke wederopstanding van de Tourwinnaar van 2019.

De Colombiaan is afgestapt, met pijn aan de rug en knie als redenen.

Welkom!

Welkom bij het liveblog van de zeventiende etappe in de Tour de France, een bergrit van Grenoble naar de top van de Col de la Loze (170 km).

Geletruidrager Primoz Roglic en zijn belangrijkste uitdager Tadej Pogacar