NOS WielrennenAangepast

Roglic valt aan en deelt tik uit aan Bernal, Mollema verlaat Tour met gebroken pols

liveblog gesloten

Morgen beginnen de renners om 13.40 uur aan de volgende etappe. Ook de veertiende rit is natuurlijk weer van start tot finish te volgen via ons liveblog. Op NPO1 (en de livestream op NOS.nl of de NOS-app) zijn we er vanaf 14.20 uur bij. En natuurlijk kun je vanaf 14.00 uur weer afstemmen op Radio Tour de France.

Voor nu: bedankt voor het volgen, een fijne avond en graag tot morgen!

De dag van morgen

Zondag finishen de renners in de Tour op de top van de Grand Colombier, maar ook de etappe van morgen van Cermont-Ferrand naar Lyon (197 kilometer) is zeker niet vlak.

Vooral de aanvallers zullen deze datum in hun agenda omcirkeld hebben. Het peloton moet zes hellingen over, waarvan de zwaarste na 68,5 kilometer koers ligt. De Col du Béal (2de cat.) is 10,2 kilometer lang en gaat met 5,6% gemiddeld omhoog.

In de laatste tien kilometer liggen nog twee klimmetjes, maar de laatste 5 kilometer is nagenoeg vlak. Matteo Trentin won in 2013 al in Lyon en ook dit keer is de Italiaan een van de kanshebbers. Denk verder aan renners als Mads Pedersen, Greg Van Avermaet en Peter Sagan.

Tour de France etappe 14

Avondetappe om 21.30 uur

De Avondetappe begint vanavond om 21.30 uur op NPO 1. Thomas Dekker en baanwielrenners Theo Bos en Harrie Lavreysen schuiven aan bij Dione de Graaff. Herman van der Zandt verzorgt de bijdragen vanuit Frankrijk.

Dione de Graaff en Herman van der Zandt

Pedersen was als eerste bij Mollema

Wereldkampioen Mads Pedersen was vanmiddag als eerste bij zijn gevallen ploeggenoot Bauke Mollema. De Deen vertelt dat hij zag dat Mollema uit zijn mond bloedde. "Hij vroeg of al zijn tanden er nog in zaten. Dat zag er wel goed uit. Ik denk dat hij alleen een snee in zijn lip had. Daarna hoorden we dat het ook niet goed was met zijn pols."

Bekijk het gesprek met Pedersen hieronder:

Reactie Pedersen

Update over Mollema: pols gebroken, operatie nodig

Ploegleider Steven de Jongh reageert op de valpartij van een van de kopmannen van Trek-Segafredo, Bauke Mollema: "Het was een hele knullige valpartij. Hij heeft zijn pols gebroken. Het is vrij gecompliceerd, dus hij wordt vanavond nog geopereerd. Zonde, hij reed goed deze Tour", aldus De Jongh over Mollema, die tot vandaag dertiende stond in het algemeen klassement.

Bekijk het gesprek met De Jongh hieronder:

De Jongh over wegvallen Mollema: 'Zonde, hij reed goed deze Tour'

Gesink opgetogen: 'Blij dat Primoz het zo goed doet'

Robert Gesink kwam net als Tom Dumoulin tevreden over de finish. "Het was een superpittige dag voor iedereen, maar ik ben heel erg blij dat Primoz zo goed was", aldus Gesink.

Bekijk het gesprek met Gesink hieronder:

Gesink opgetogen na succesvolle bergrit: 'Blij dat Primoz het zo goed doet'

'Pogi' neemt witte trui over van Bernal

Tadej Pogacar (21) mag dankzij zijn geslaagde aanval op Bernal morgen de witte jongerentrui aantrekken.

De andere truien veranderen niet van eigenaar: Cosnefroy houdt de bollentrui en Sam Bennett kwam keurig op tijd binnen; hij mag morgen weer de groene puntentrui aantrekken.

Dumoulin blij: 'Wij vandaag sterker dan Ineos'

"Goh, zwaar", is de eerste reactie van Tom Dumoulin op de monsterrit van vandaag. Jumbo-Visma deed met Primoz Roglic weer goede zaken in het klassement. En dus is Dumoulin tevreden: "Ineos is hier ook om de Tour te winnen. Ze moesten iets proberen en dat hebben ze gedaan. Maar uiteindelijk blijken Primoz en wij sterker te zijn. Dat is een mooie constatering voor vandaag."

Bekijk hier het hele interview van Han Kock met Tom Dumoulin:

Dumoulin blij na zware bergrit: 'Primoz en wij vandaag sterker dan Ineos'

Hoogtepunten van de etappe in beeld

Bekijk hier de beelden van de laatste meters van ritwinnaar Martinez:

Martínez sprint Kämna eruit en wint voor het eerst een Touretappe

En bekijk hieronder hoe de sterke Slovenen Roglic en Pogacar de concurrentie op achterstand zetten:

Bernal kan Roglic en Pogacar niet volgen op Pas de Peyrol

En de Nederlanders?

Tom Dumoulin kwam vandaag als beste Nederlander over de streep, op 1.10 van zijn kopman Primoz Roglic. Dumoulin is ook de beste Nederlander in het algemeen klassement: hij staat nu dertiende op 4.32 van Roglic.

Eerder in de etappe viel Bauke Mollema, de klassementsrenner van Trek-Segafredo, uit na een valpartij. Mollema was tot vandaag de beste Nederlander in het klassement. Hij stond dertiende.

Raad de renner

Nog tijd voor een spelletje 'Raad de renner'? In Radio Tour de France zoeken we vandaag een renner uit de Tour van 1995, die bij een dopingaffaire betrokken raakte.

De tweee aanwijzing: "Waar een wil is, is een weg." En de derde: "Deze ook in Nederland populaire renner kwam vaak beslagen ten ijs."

Weet jij wie we zoeken? Mail naar kwis@nos.nl en maak kans op een schitterend NOS-wielershirt.

Klassement: Pogacar stijgt met stip

Pogacar stijgt met stip in het algemeen klassement dankzij de Sloveense combinatie-aanval met Roglic. De jonge Sloveen staat nu tweede op +44 van Roglic. Egan Bernal is gezakt naar de derde plaats (+59).

Wat verder opvalt? De nummer drie (G. Martin) en vier (Bardet) zijn uit de toptien gevallen. En op plaats drie tot en met zes is het 'Colombia boven'.

Het klassement na de dertiende etappe

'Twee blije Slovenen'

Wat heeft de aanval van Slovenen Roglic en Pogacar in de laatste kilometers opgeleverd? Dit verloren de klassementsmannen vandaag:

Porte (+13)
Landa (+13)

Lopez (+16)

Bernal (+38)
Uran (+38)

A. Yates (+40)
Quintana (+40)

Bardet (+2.30)
G. Martin (+2.46)

Bernal verliest 38 seconden

Roglic en Pogacar zijn als eerste binnen van de klassementsmannen. Roglic deelt daarmee in zijn gele trui een flinke tik uit in het algemeen klassement, en dan vooral aan Egan Bernal: de Colombiaanse titelverdediger verliest 38 seconden op Roglic.

1 km - Bernal lijdt

Richie Porte ziet er sterk uit. Hij rijdt op een gaatje, maar blijft wel in de buurt van Roglic en Pogacar. Landa en Lopez zitten in het wiel van Porte. Bernal zit enorm af te zien en rijdt op grotere achterstand.

Nog 2 km voor de favorieten - Gele trui valt aan

Snel terug naar de strijd in het klassement. Roglic is gedemarreerd in zijn gele trui. Samen met landgenoot Pogacar is hij nu de voorste in de groep met favorieten, maar de verschillen zijn nog minimaal.

FINISH- Martinez wint

Daniel Felipe Martinez wint de rit! De Colombiaan verslaat Kämna op de streep.

750 m - Schachmann is gezien

Daar gaat Kämna. Hij probeert weg te rijden bij Martinez, maar dat lukt niet. Schachmann is wel gezien.

1 km - Dansen op de vulkaan

"Het vlakt niet af jongens, helaas", zegt Maarten Ducrot. Twee mannen van Bora (Schachmann en Kamna) en een van EF (Martinez). Wie wint de dertiende etappe op de steile, vulkanische Pas de Payrol?

2 km - Drie man, twee troeven voor Bora

Schachmann (Bora) wordt nu bijgehaald door Martinez (EF) en Kämna (ook Bora). Die drie renners gaan nu uitmaken wie deze loodzware rit gaat winnen.

3 km - Martin op 20 seconden

Guillaume Martin (3e in het klassement) rijdt nu op 20 seconden van de groep met de gele trui, waar Tom Dumoulin op kop rijdt. De koplopers zitten - 8 minuten verderop - nu op het steilste gedeelte van de slotklim.

4 km - Steil slot

Martinez en Kämna hebben koploper Schachmann in het vizier. Zij rijden nu op de steile Pas de Payrol (1e cat.). En de steilste kilometers moeten nog komen.

5 km - Spoeling wordt dun

De groep met favorieten is nu aardig uitgedund: er zijn er nog 13 over. Dumoulin rijdt op kop. Guillaume Martin en Romain Bardet rijden nog steeds op achterstand.

8 km - Carapaz beweegt

Een aanval van Richard Carapaz (Ineos). De ploeggenoot van Egan Bernal probeert weg te piepen uit de groep favorieten. Tom Dumoulin rijdt het gat dicht namens Jumbo-Visma en voor
geletruidrager Roglic.

9 km - Martin en Bardet in de problemen

Twee Franse klassementsrenners in de problemen: Guillaume Martin (3e) en Romain Bardet (4e) moeten nu lossen uit de groep met de gele trui.

11 km - Bora in het voordeel

Achtervolger Martinez heeft Kämna bij zich, maar de Duitser gaat natuurlijk niet achter zijn Bora-ploeggenoot Schachmann aan rijden. Martinez moet het achtervolgende werk dus helemaal alleen doen. Schachmann is nu boven op de Neronne.

Martinez en Kämna volgen op 27 seconden.

In het peloton wordt afgewacht. Op naar de zwaarste en laatste klim van vandaag: de Puy Marie (5,4 km/8,1%).

12 km - 40 seconden voor Schachmann

Soler is ook klaar. Hij moet Kamna en Martinez laten gaan op de steile flanken van de de Neronne. De twee achtervolgers komen wel iets dichter bij koploper Schachmann, maar het gat is nog wel 40 seconden.

13 km - Au revoir Juju

Alaphilippe moet nu lossen uit de achtervolgende groep. Koploper Schachmann (Bora) heeft een minuut voorsprong dat uitgedunde groepje, dat nu alleen nog bestaat uit Soler, Kamna (ook Bora) en Martinez.

14 km - Sivakov gaat wachten

Sivakov (Ineos) laat zich nu afzakken uit de achtervolgende groep. Hij gaat wachten op zijn ploeggenoten, die dus wel iets van plan zijn met Bernal vandaag.

19 km - Twee koplopers

19 km - De twee koplopers, Powless en Schachmann, hebben nu een voorsprong van 55 seconden op de achtervolgende groep, waarin Alaphilippe zich van voren laat zien. "Dat is al een best gat", zegt commentator Maarten Ducrot.

22 km - Plannetje Ineos?

In het peloton rijdt de Ineos-trein van Egan Bernal nog steeds op kop. Het lijkt erop dat de ploeg van de titelverdediger iets van plan is in de slotfase van deze monsterrit.

28 km - Col 5/7

Schachmann is aangesloten bij Powless, die als eerste boven was op de vijfde col van vandaag.

De twee gaan samen op weg naar de zesde col van de dag, de Col de Neronne (3,8 km/9,1%).

Het peloton zit nog op col vijf (op 10 minuten van de koplopers) en moet nog 1 kilometer klimmen.

35 km - Actie achter Powless

Achter Powless proberen meerdere renners de oversteek te maken naar de kop van de wedstrijd vanuit de grote achtervolgende groep. Schachmann is de eerste, daarna volgen Soler, D. Martin en Edet.

37 km - Ineos op kop

In het peloton zien we nu even niet Jumbo-Visma op kop, maar Ineos. Dylan van Baarle bepaalt het tempo namens de ploeg van Egan Bernal. Ook zij beginnen straks aan de vijfde col van deze loodzware dag.

38 km - Powless alleen

Neilson Powless gaat in zijn eentje op avontuur. De EF-renner begint in zijn eentje aan de vijfde col van vandaag: de Cote d'Anglards-de-Salers (3,5 km/6,9%). Hij pakt een half minuutje op de 16 achtervolgers.

Ook goed nieuws voor Trek-Segafredo

Na het slechte nieuws over Mollema, is er ook goed nieuws voor Trek-Segafredo. In de Giro Rosa heeft die ploeg (met o.a. Ellen van Dijk) de openingstijdrit over 16,8 kilometer gewonnen.

46 km - Stilte voor de storm?

Er heerst rust in het peloton. Gaat er nog wat gebeuren in het klassement vandaag? "Het feit dat het peloton het nu rustig aan doet, wil niet zeggen dat die strijd voor vandaag over is", zegt commentator Joris van den Berg. We finishen vandaag namelijk bergop.

Tour de France etappe 13

Mollema met helikopter naar ziekenhuis

Bauke Mollema is toch onderweg naar het ziekenhuis. Hij wordt met een helikopter vervoerd naar een ziekenhuis in Clermont-Ferrand, laat zijn ploeg weten. Daar zal in ieder geval zijn vermoedelijk gebroken pols onderzocht worden.

55 km - Quintana ook gehavend

We zien nu ook dat Nairo Quintana aardig wat schade heeft opgelopen bij dezelfde valpartij die Mollema z'n Tour kostte en waar ook Bardet bij betrokken was. Quintana zat snel weer in het peloton maar zijn armen zijn aardig geschaafd.

58 km - Terug naar de koers

Terug naar de koers, zonder Mollema dus. Er is verder ook niet veel gebeurd, eigenlijk. Er is nog steeds een kopgroep van 17 man. Zij richting de vijfde col (3e cat.) van de dag en hebben inmiddels een voorsprong van dik 9 minuten op het peloton, waar Jumbo-Visma nog altijd op kop rijdt.

De valpartij met Mollema in beeld

Dit is de valpartij die Bauke Mollema zijn Tour de France kostte:

Mollema verlaat Tour de France na valpartij in dertiende etappe

'Lijkt op gebroken pols voor Mollema'

Update van Trek-Segafredo over Bauke Mollema: hij zit in een ambulance achter de koers. Het lijkt erop dat hij zijn pols heeft gebroken, maar we zullen een scan laten doen bij de finish. Wordt vervolgd.

70 km - Gebroken pols?

Volgens de Franse televisie zou Mollema een gebroken pols hebben opgelopen bij de valpartij, waar ook Romain Bardet bij betrokken was. Bardet is wel weer aangesloten.

Mollema (Trek-Segafredo) was op de 13de plaats de best geklasseerde Nederlander in de Tour.

79 km - Trek bevestigt afstappen Mollema

De ploeg van Mollema, Trek-Segafredo, bevestigt nu ook de opgave van de Nederlandse renner. Het is nog onduidelijk wat voor schade hij heeft opgelopen.

ABANDON BAUKE MOLLEMA

De Nederlander is ook gevallen in de Tour en moet afstappen, meldt de koersradio.

87 km - Valpartij met Bardet

87 km - Valpartij in het peloton: Romain Bardet zit even aangeslagen op de grond. De Franse klimmer stapt nu weer op de fiets. Zijn ploeg AG2R ondersteunt hem.

101 km - Weer 17 koplopers

Madouas wordt weer ingelopen door de achtervolgende groep. We hebben dus weer 17 koplopers, die nu bezig zijn aan de afdaling van de Montee de La Stele. Het peloton rijdt op 7.30 van de kopgroep en is nu net boven op die col.

De koplopers zijn: Pavel Sivakov (Ineos), Lennard Kämna, Max Schachmann (Bora), Warren Barguil (Arkéa), Hugh Carthy, Daniel Martínez, Neilson Powless (EF), Nicolas Edet (Cofidis), David de la Cruz (UAE Team Emirates), Pierre Rolland (B&B), Romain Sicard (Total Direct Energie), Valentin Madouas (FDJ), Rémi Cavagna, Julian Alaphilippe (Deceuninck-Quick Step), Simon Geschke (CCC), Dan Martin (Israel Start-Up Nation) en Marc Soler (Movistar).

104 km - Drie cols gehad, nog vier te gaan

Madouas is als eerste boven op de Montee de La Stele (cat. 2). De Fransman pakt 5 punten in het bergklassement. De La Cruz (3) en Rolland (2) sprokkelen ook wat puntjes. Nog vier cols te gaan.

Bekijk hier de verdeling van de punten op de derde col van de dag, en hier de gevolgen voor het bergklassement.

108 km - Solo Madouas

Valentin Madouas rijdt weg bij zijn vluchtmakker Hugh Carthy op de Montee de La Stele (cat. 2). De Fransman van FDJ is nu de leider in de koers, maar het is nog wel erg ver en veel klimmen tot de finish op Puy Mary.

Tour de France etappe 13

112 km - Duo sluipt weg op derde col

Madouas (FDJ) en Carthy (EF) zijn samen op pad gegaan op de derde col van vandaag, de Montee de La Stele (cat 2., 6,8 km/5,7%). Het duo heeft een gaatje van 25 seconden gepakt op hun medevluchters.

116 km - Duidelijkheid

"De situatie in de koers is nu wat duidelijker", twittert Jumbo-Visma. Dat klopt. Tony Martin en Amund Grøndahl Jansen rijden voor Jumbo-Visma op kop van het peloton. De 17 koplopers hebben een voorsprong van 5.30.

126 km - Nummer 2

De koplopers zijn boven op de tweede klim van vandaag (Col de Guéry, 3e cat.). De Fransman Pierre Rolland is er als eerste en pakt 2 puntjes voor het bergklassement. Warren Barguil pakt 1 punt op de top.

130 km - 17 koplopers

De achtervolgers sluiten aan bij de vijf koplopers. De kopgroep bestaat daardoor nu uit 17 renners, want Madouas (FDJ) heeft ook nog in zijn eentje de oversteek weten te maken. Hun voorsprong op het peloton: 5.20.

De namen:

Pavel Sivakov (Ineos), Lennard Kämna, Max Schachmann (Bora), Warren Barguil (Arkéa), Hugh Carthy, Daniel Martínez, Neilson Powless (EF), Nicolas Edet (Cofidis), David de la Cruz (UAE Team Emirates), Pierre Rolland (B&B), Romain Sicard (Total Direct Energie), Valentin Madouas (FDJ), Rémi Cavagna, Julian Alaphilippe (Deceuninck-Quick Step), Simon Geschke (CCC), Dan Martin (Israel Start-Up Nation) en Marc Soler (Movistar).

134 km - 5 koplopers, 11 achtervolgers

In het peloton hebben ze de hun zegen gegeven aan de koplopers. De voorsprong van de vijf vooraan loopt nu snel op, naar bijna 4 minuten.

De 11 achtervolgers (Schachmann en Sicard zijn ook aangesloten) lijken het gat met de kopgroep nu langzaamaan te gaan dichten. Zij rijden op 0.30 van de kop van de wedstrijd.

Het gaat beter met Poels: 'Sterke beer, he'

Het gaat beter met Wout Poels na zijn zware val in de eerste rit van deze Tour. Dat vertelde hij vanochtend voor de start tegen Han Kock: "Het lijkt erop dat ik op de weg terug ben", zei Poels.

Bekijk het interview met "sterke beer" Wout Poels hier: nos.nl/video/2347766

Poels: 'Lijkt erop dat ik op de weg terug ben'

143 km - "There are riders everywhere"

Zo beschreef de koersradio in de Tour de situatie in deze dertiende etappe zojuist. Wat ons betreft: zeer accuraat. Achter de vijf koplopers rijdt nu een groepje met Sivakov, De la Cruz, Edet, Powless, Rolland, Barguil, Carthy, Martinez en Kämna in de achtervolging.

Jumbo-Visma controleert het peloton op 1.45.

Mollema voor de start

"Dit is de moeilijkste rit van deze Tour", aldus parcoursbouwer Thierry Gouvenou. Maar Bauke Mollema laat zich niet zo snel intimideren. "Het is maar een paar kilometer heel steil, het is niet zoals een echt steile Alpen- of Pyreneeëncol. Maar we gaan vandaag zeker verschillen zien."

Bekijk het interview met Bauke Mollema hieronder:

Mollema over zware bergrit: 'We gaan vandaag zeker verschillen zien'

155 km - Geschke als eerste boven

In de kopgroep is het Simon Geschke die als eerste bovenkomt op de Col de Ceyssat. Hij pakt 10 punten voor het bergklassement.

Alaphilippe bemoeit zich niet met de bergpunten. "Hij richt zich dus op de dagoverwinning", concludeert commentator Stef Clement.

Bekijk hier de verdeling van de punten op de eerste col van de dag, en hier de gevolgen voor het bergklassement.

156 km - Aansluiten?

De kopgroep is bijna boven op de eerste col van de dag (1e cat.) en er zijn meerdere renners die proberen de oversteek te maken naar de vijf koplopers. EF-renners Carthy en Daniel Martinez zijn nu het dichtst bij.

159 km - Pinot ook in achtervolgende groep

Benoit Cosnefroy is weggevallen uit de kopgroep. De drager van de bollentrui moet zijn vijf medevluchters laten gaan. Hij wordt nu bijgehaald door de achtervolgende groep die inmiddels uit maar liefst 21 renners bestaat. Ook Thibaut Pinot zit daar nu bij. Andere sterke renners uit die groep: Barguil, Sivakov, G. Izzagirre, Powless, Kämna en Reichenbach.

De 21 achtervolgers rijden nu een minuutje achter de koplopers, die nu bijna boven zijn op de eerste col van de dag.

Dumoulin voor de start

Tom Dumoulin zit nog in het peloton, samen met zijn ploeggenoot en geletruidrager Primoz Roglic. Dumoulin verwacht dat de klassementsmannen elkaar pas later in de etappe zullen gaan uitdagen. Bekijk het interview met Tom Dumoulin hier: nos.nl/video/2347764

Dumoulin: 'De finale is superlastig, daar kan verschil gemaakt worden'

161 km - Soler sluit aan

Marc Soler is aangesloten bij de vijf koplopers. Zes man op kop nu dus: Cavagna, Alaphilippe (Deceuninck-Quick Step), Cosnefroy (AG2R), Geschke (CCC), Soler (Movistar) en Dan Martin (Israel Start-Up Nation). Hun voorsprong op de groep gele trui: 1.08.

163 km - Soler alleen op pad

Marc Soler probeert in zijn eentje de oversteek naar de kopgroep te maken vanuit de achtervolgende groep. En in de groep van de gele trui proberen ook nog steeds renners weg te rijden, zoals Warren Barguil en Daniel Martinez.

De vijf koplopers, nu op 1.16 van het peloton: Rémi Cavagna, Julian Alaphilippe (Deceuninck-Quick Step), Benoît Cosnefroy (AG2R), Simon Geschke (CCC) en Dan Martin (Israel Start-Up Nation).

166 km - Achtervolgers

Tussen de vijf koplopers en het peloton heeft zich een achtervolgende groep van 14 renners gevormd, met o.a. Kämna, Sagan, Sivakov en Soler. Zij rijden op een minuutje van de kopgroep van vijf.

Het peloton rijdt op 1.44 achter de vijf koplopers.

171 km - Sprinters weer even terug

Het gaat nu even wat minder hard in het peloton, waardoor de geloste sprinters (en Wout Poels) weer terug kunnen keren in het peloton. Voor zo lang het duurt.

172 km - Geen De Gendt

Thomas De Gendt geeft het op. Hij laat zich terugzakken in het peloton. De 5 koplopers (Alaphilippe, Dan Martin, Cosnefroy, Cavagna en Geschke) hebben nu een gaatje van 40 seconden.

175 km - Zware dag voor de sprinters

Voor groenetruidrager Sam Bennett gaat het nu al te hard. De sprinter moet het peloton laten gaan, maar hij is zeker niet de enige. Een heleboel andere sprinters, waaronder Ewan en Bol, hebben het moeilijk met het tempo.

176 km - De Gendt wil ook

Thomas De Gendt, meester van de lange ontsnapping, denkt: daar moet ik ook bij zijn. De Belg rijdt weg uit het peloton, op weg naar de vijf koplopers.

179 km - Vijf man op 15 tellen

Alaphilippe rijdt hard door op kop. Van Garderen, Cavagna, De Marchi en Bonifazio moeten het groepje laten gaan.

Vijf man nog over: Cosnefroy, Alaphilippe, Cavagna, Geschke en Daniel Martin. Ze hebben pas 15 seconden.

182 km - Alaphilippe sluit aan

Julian Alaphilippe, Alessandro De Marchi en Dan Martin zijn aangesloten bij de koplopers. Politt is gelost. Acht man op kop nu dus.

188 km - Zes man vooruit

Het is meteen koers: er is natuurlijk veel animo voor de vroege vlucht. Benoit Cosnefroy rijdt in zijn bollentrui met een groepje weg. Politt is er ook weer bij, net als Van Garderen, Cavagna, Geschke en Bonifazio.

Départ réel

Daar zwaait de vervangende koersdirecteur François Lemarchand met zijn vlag: de dertiende etappe is nu echt begonnen.

Wat heeft Hirschi gisteren ontbeten?

Dat wil Matteo Trentin graag weten. "Zou wel van pas kunnen komen voor de etappe vandaag", twittert de Italiaan van CCC.

Départ fictif

De renners zitten op de fiets voor de dertiende etappe van deze Tour de France. Na een paar geneutraliseerde kilometers volgt om 12.05 uur het officiële startsein.

Meestervoorspeller Dalebout in Radio Tour

In Radio Tour de France (NPO Radio 1) voorspellen de verslaggevers en analisten elke dag de winnaar van de etappe. Gisteren bleek dat verslaggever Steven Dalebout stiekem ook meestervoorspeller is. Hij wist uren van tevoren al dat Hirschi de rit zou gaan winnen en beschreef ook precies hoe hij dat zou gaan doen.

Kan hij dat vandaag nog een keer? Luister vanaf 14.00 uur naar Radio Tour de France om de voorspellingen van onze volgers te horen.

Meestervoorspeller Dalebout zag ritzege Hirschi uren van tevoren al aankomen

Buschauffeur Latour

Het wordt een dag voor de klimmers vandaag en renners die iets minder makkelijk de bergen over gaan zullen snel 'de bus' opzoeken om in een groepje de cols te kunnen overleven.

Fransman Pierre Latour (toch zeker geen onverdienstelijk klimmer) heeft zichzelf al voor de etappe tot chauffeur van de bus gepromoveerd, zo Twittert zijn ploeg AG2R:

Op tijd inschakelen!

Dankzij dit liveblog hoefde je natuurlijk al niets te missen van de Tour. Maar vandaag zijn de beelden uit Frankrijk ook al vanaf de start (12.00 uur) te zien op NPO1, NOS.nl en in de NOS-app. Het commentaar is van Joris van den Berg, Stef Clement en Maarten Ducrot.

Nog even over gisteren

Zin om alvast een beetje in de stemming te komen? Kijk dan hier de samenvatting van de etappe van gisteren hieronder nog een keer terug:

Samenvatting etappe 12: 22-jarige Hirschi schiet bij tweede solo wel raak

Parcoursbouwer Gouvenou: 'Dit is de moeilijkste etappe deze Tour'

Zeg al je afspraken voor de rest van de dag maar alvast af, want volgens Thierry Gouvenou, parcoursbouwer namens de Tourorganisatie, wordt het vandaag een interessante rit:

"Je zou het misschien niet zeggen, maar dit is de moeilijkste etappe van deze Tour. Met een totaal van 4.400 hoogtemeters is het zwaarder dan de andere bergritten. Zwaarder zelfs dan de Alpenritten die nog moeten komen", zegt Gouvenou in de officiële Tourgids.

"Dit parcours loopt deels door de regio van oeroude vulkanen en is een heuse rollercoaster. Ik verwacht aanzienlijke tijdverschillen tussen de kopmannen en dus zal het een cruciale dag worden in het strijd om het geel."

Geletruidrager Primoz Roglic en zijn ploeggenoten moeten dus aan de bak vandaag

Champagne verteerd?

Bij Sunweb dronken ze gisteravond champagne om de overwinning van Marc Hirschi te vieren. De 22-jarige Zwitser bedankte zijn ploeggenoten en team, en zei dat hij hoopt dat dit slechts het begin is van nog heel veel meer moois.

"We drinken champagne tot we omvallen en dan gaan we naar bed", grapte Sunweb-ploegleider Michiel Elijzen rond 22.45 uur in Langs de Lijn En Omstreken. "Parijs is nog ver, maar we moeten dit ook goed vieren. Het is toch iets bijzonders wat we hebben gepresteerd."

Het is dus de vraag hoe de Sunweb-renners de zware etappe van vandaag gaan overleven...

Op het menu vandaag: zeven (!) cols en 4.400 meter klimmen

Het wordt een loodzware dag door het Centraal Massief vandaag: in deze dertiende etappe (191,5 kilometer) krijgen de renners 4.400 hoogtemeters voor hun kiezen. Er zijn twee cols van de eerste categorie en maar liefst zeven (!) in totaal.

Na 26 kilometer wordt de Col de Ceyssat (10,2 kilometer, 6,1% gemiddeld) opgediend. Daarna volgen vijf wat makkelijker te verteren colletjes, maar de dag eindigt met de klim naar de top van de Puy Marie, een 5,4 kilometer lange klim a 8,1 procent gemiddeld. Vooral de laatste 2,5 kilometer van die col is pittig, met stijgingspercentages van boven de 11 procent.

Voor avonturiers liggen er zeker kansen, maar de klassementsrenners moeten ook met de billen bloot vandaag.

Lees hier meer over de etappe van vandaag: nos.nl/collectie/13847/artikel/2347724

Het menu van vandaag

Bonjour

Welkom bij het liveblog over de dertiende etappe in de Tour de France!

Marc Hirschi boekte gisteren zijn eerste profzege na een knappe solo en kon het na afloop nog net helemaal geloven