NOS WielrennenAangepast

Ewan komt als duveltje uit een doosje en wint, Van Vleuten naar Movistar

liveblog gesloten

À demain!

De officiële start is morgen om 13.30 uur. Vanaf 14.30 uur kun je terecht op NPO 1 en de livestream op NOS.nl. En natuurlijk kun je van start tot finish terecht bij ons liveblog.

Bedankt voor het volgen en graag tot morgen!

De dag van morgen

Dinsdag moeten de klassementsrenners toch echt met de billen bloot. Want in de vierde etappe van Sisteron naar Orcières-Merlette (160,5 kilometer) staat namelijk al de eerste aankomst bergop op het programma.

Na een rustige aanloop krijgen de renners drie bergjes van derde categorie en een van vierde voor de wielen, voordat ze beginnen aan de slotklim (7,1 kilometer à 6,7 procent gemiddeld) naar het skioord Orcières-Merlette. Steven Rooks won daar in de beroemde Tour van 1989 de klimtijdrit, krijgt hij morgen een Nederlandse opvolger?

Tour de France etappe 4

Samenvatting

Bekijk hier de samenvatting van de derde etappe in de Tour de France, van Nice naar Sisteron.

Samenvatting etappe 3: Ewan klopt Sam Bennett op de streep

De kleine grote baas

En dus kraaide de 1,65 grote spurtbom Caleb Ewan weer victorie in de Tour. "We moeten elke kans op een sprint aangrijpen deze Tour".

Etappewinnaar Ewan: 'Moeten elke kans op een sprint aangrijpen'

Sprintvoorbereider Nieuwenhuis weet niet hoe Bol gesprint heeft: 'Was het nog wat?'

Tourdebutant Joris Nieuwenhuis reed zijn longen uit zijn lijf om Cees Bol in een goede positie af te zetten voor de sprint. En dan is het afwachten. "Geen idee hoe het is afgelopen. Was het nog wat? Zevende? Oh jammer."

Nieuwenhuis: 'Tot 500 meter voor de finish hadden we goede trein voor Bol'

De Gendt: 'Nu zitten we in een betere flow'

Rasavonturier Thomas De Gendt moet vanwege rugproblemen voorlopig nog niet denken aan een lange vlucht. De zege van ploegmaat Caleb Ewan was dan ook een dikke pleister op de wonde. "Ik hoorde het via de speaker. Onze sportdirecteur wist het zelf niet, maar de speaker is meestal correct. Dit is wel een mooi resultaat na de tegenslag van de voorbije dagen."

De Gendt doelt op de openingsrit, warin de ploeg kopmannen John Degenkolb en Philippe Gilbert kwijtraakte. "Eergisteren was een echte pechdag. Vijf van de acht zijn gevallen, twee moesten naar huis. Dan laat je wel even het hoofd hangen. Maar nu zitten we in een betere flow."

De Gendt: 'Hoorde via de speaker dat Ewan gewonnen had'

Over Poels gesproken: 'Hopelijk in derde week mijn kansen pakken'

Met zijn gebroken rib en gekneusde long liet Wout Poels zich vandaag zowaar even zien aan de voorkant van het peloton. Kortom, het ging best goed met de Limburger. "Het was gelukkig niet zo'n lastige rit", vertelde Poels een tikje onderkoeld. "Onderweg een beetje regen voor de koeling van de zwellingen, dat was mooi meegenomen. Ach, we zijn weer binnen."

Poels: 'Regen onderweg was goed voor het koelen van de zwellingen'

Van Aert niet gevallen, maar pech

Het zou sowieso geen sprint zijn geweest voor Wout van Aert, maar door de kansen van de Belg konden op een kilometer of drie van de meet een streep. Geluk bij een ongeluk, de Belg is niet gevallen. Hij moest wel uitwijken voor de gevallen Lukas Pöstlberger en liep daarbij schade op aan zijn wiel.

Pöstlberger was op 7.32 ook de laatste renner van vandaag. Twee minuten eerder (op 5.11 van Ewan) kwam Wout Poels, met onder meer Van Aert, Sivakov en Kwiatkowski over de streep. Alle andere Nederlanders zaten in het peloton.

Sportieve Bennett

Sam Bennett moet nog even wachten op zijn eerste zege in de Tour. De Ier toont zich wel een sportieve verliezer.

Van Vleuten naar Movistar

Annemiek van Vleuten vervolgt haar loopbaan bij het Spaanse Movistar. De regerend wereld- en Europees kampioene heeft een contract voor twee seizoenen getekend.

Slotfase

Bekijk hier hoe Caleb Ewan naar de zege spurt in Sisteron.

Caleb Ewan sprint naar etappewinst Tour de France

Sagan neemt groen over van Kristoff

De toptien van etappe drie (Nice-Sisteron): 1. Ewan, 2. Bennett, 3. Nizzolo, 4. Hofstetter, 5. Sagan, 6. Theuns, 7. BOL, 8. Trentin, 9. Cocquard, 10. Bonifazio.

Kristoff wordt pas 15de en is daardoor zijn groene trui kwijt aan Peter Sagan.

Finishfoto

Op de finishfoto is het verschil tussen de nummers een en twee duidelijk.

De finishfoto met Ewan en Bennett in de derde etappe van de Tour de France

Ewan: 'Kwam van ver'

De zege van Ewan is een welkom geschenk voor de geplaagde ploeg Lotto-Soudal, die na de eerste rit met Philippe Gilbert en John Degenkolb al twee kopmannen kwijtraakte.

"Ik nam een risico door van ver te beginen, maar ik kon tussen de wielen door naar voren komen", aldus Ewan, die zijn vierde zege boekte in de Tour. "De Tour de France is de grootste wedstrijd van het jaar, dus elke zege is bijzonder", vervolgde de Australiër. "Zeker omdat er niet veel kansen zullen komen dit jaar."

Vierde zege voor Ewan

Voor Caleb Ewan is het al de vierde ritzege in de tour de France. Vorig jaar was hij drie keer de snelste.

FINISH - Ewan wint!

Caleb Ewan komt als een duveltje uit een doosje en klopt Sam Bennett op de streep!

Caleb Ewan wint in Sisteron

1 km

Sunweb op kop voor Bol, maar het is vooral chaotisch.

2 km

De ploegen van Ewan en Bol voeren de dans aan.

3 km - Geen Jumbo-Visma

Opvallend: Jumbo-Visma houdt zich volledig afzijdig van het front. Verstandig of noodgedwongen?

4 km - Trein-Bol op stoom

Daar is de trein van Sunweb voor Cees Bol. Hij zit er goed bij.

6 km - Val Van Aert

Valpartij van Wout van Aert! De schade lijkt mee te vallen, maar ook vandaag zal Van Aert niet voor de overwinning sprinten. Ook Cosnefroy en Dayer Quintana (broertje van) liggen erbij.

13 km - Treintjes

De treintjes worden gevormd. De ploegen van Viviani (Cofidis), Nizzolo (NTT) en Bonifazio (Total) laten zich gelden. En natuurlijk rijdt Deceuninck helemaal in het midden: voor Bennett en ook voor gele trui Alaphilippe.

15 km - Cousin ingelopen

Na een vlucht van 180 km, waarvan dik 110 km solo zit de vlucht van Jérôme Cousin erop. Chapeau! En nu op naar de sprint.

Jérôme Cousin wordt na een vlucht van 180 kilometer, waarvan dik 110 kilometer solo, ingelopen

Eerst leeg, nu vol

Het is druk aan de finish in Sisteron. En, zoals voorspeld, de wind gaat een rol spelen.

Wie zijn de kanshebbers?

Wie zijn de voornaamste kandidaten voor de zege als het op een sprint aankomt. Nou, denk aan Caleb Ewan, Sam Bennett, Elia Viviani, Peter Sagan, Giacomo Nizzolo, Alexander Kristoff en Cees Bol. En dan heb je nog een heleboel outsiders zoals Niccolò Bonifazio, Sonny Colbrelli, Luka Mezgec, Daryl Impey, Bryan Cocquard, Hugo Hofstetter, Matteo Trentin, Jasper Stuyven, Edward Theuns, Oliver Naesen en wie weet Wout van Aert.

Zeg het maar...

26 km - Wie o wie?

Nog 32 seconden scheiden Cousin van het peloton, waar de sprintersploegen zich aan het opmaken zijn om hun kunsten te gaan vertonen. Mesdames et messieur, faites vos jeux.

Het peloton op weg naar de sprint in Sisteron

38 km - Cousin pakt volle mep bij tussensprint, Sagan snelste van peloton

Met twee handjes rustig op zijn stuur komt Cousin als eerst door bij de tussensprint. De 20 punten zijn voor hem. Sagan is de snelste van het peloton voor Bonifazio, Nizzolo en Kristoff.

39 km - Rode rugnummer voor Cousin

Een verrassing is het niet. De prijs voor de strijdlust gaat vandaag naar: Jérôme Cousin! Hij heeft nog 1.13 voorsprong op het peloton.

Jérôme Cousin bezig aan zijn lange solo op weg naar Sisteron

43 km - In volle vaart naar tussensprint

Over ruim 6 km krijgen we de enige tussensprint van de dag. Belangrijk voor mannen als Kristoff, Sagan en Trentin. Maar willen ze al kruit verschieten, zo kort voor de finish?

45 km - Cousin boven op de Orme

Jérôme Cousin is boven op de Col de l'Orme, pakt het laatste bergpuntje van vandaag en mag nu naar beneden zoeven richting Sisteron. Zijn voorsprong nog altijd 1.50.

Pechvogel Perez vierde uitvaller

Het sprintje van Anthony Perez om de bolletjestrui was zijn laatste wapenfeit in de Tour de France van 2020. Na John Degenkolb, Philippe Gilbert en Rafael Valls is hij de vierde uitvaller dit jaar.

Geen bolletjestrui, maar mitella voor pechvogel Perez

52 km - Voorsprong loopt terug

Het laatste koersuur is stilletjes aangebroken en dus loopt de voorsprong van koploper Cousin terug naar 1.33. De sprintersploegen zullen de Fransman liefst nog even laten bungelen. Kanshebber Nizzolo is daarin net teruggekeerd.

De bevestiging

Anthony Perez heeft inderdaad zijn sleutelbeen gebroken bij een val in de Col des Lèques. Dat bevestigt zijn ploeg Cofidis.

61 km - Lekke band Bennett

De voorsprong van eenzame vluchter Cousin op het peloton is nog 1.50. Deceuninck rijdt nog altijd op kop, maar zal allicht even inhouden. Sprinter Sam Bennett staat namelijk even langs de kant met een lekke band.

66 km - ABANDON PEREZ

Wat een drama voor Anthony Perez! De Fransman had net pech in het sprintje om de bergpunten, maar zou vanavond wel de bolletjestrui mogen aantrekken. Maar in de afdaling is hij ten val gekomen, zou zijn sleutelbeen hebben gebroken en is inmiddels uit koers!

Pechvogel Anthony Perez (links) vlak voor het noodlot toeslaat

68 km - Bolletjestrui zeker voor Perez

Voor de duidelijkheid: zelfs als Cosnefroy het laatste puntje op de Col de l'Orme zou pakken en zo net als Perez op 22 bergpunten zou komen, dan krijgt Perez vanavond de bergtrui mee naar zijn hotelkamer. Hij heeft namelijk vandaag meer tweepunters gepakt.

En dus stoppen Cosnefroy en Peters met hun aanval.

75 km - Cosnefroy en Peters in tegenaanval

Het was Nans Peters die ploeggenoot Cosnefroy op gang trok op het klimmetje en met zijn tweeën trekken ze nu vol door naar beneden. Slim, want Perez kan door pech niet volgen. Als de twee nog bij Cousin komen, kan Cosnefroy het laatste bergpuntje van vandaag pakken.

Maar er is nog een lange weg te gaan. De Col de l'Orme (2,7 km à 5 procent) volgt pas over 30 kilometer.

Tour de France etappe 3

78 km - Cosnefroy profiteert van pech Perez

Ja hoor, Cosnefroy wordt op gang getrokken door een ploegmaat en heeft geluk dat Perez technisch malheur heeft. De drager van de bolletjestrui pakt weer een punt staat nu op 21 punten, Perez heeft er 22.

81 km - Cousin als eerste boven

De twee bergpuntjes op de Col des Lèques zijn voor Cousin. Maar krijgen we bijna 4.00 minuten achter hem nog een sprintje tussen zijn voormalig metgezellen Perez en Cosnefroy? We gaan het zien.

Tweede aanwijzing kwis: Raad de Renner

De persoon die we vandaag zoeken was actief in de Tour de France van 1981 en kwam uit de Lage Landen. De volgende aanwijzing is: De renner is kwestie won twee etappes maar niet individueel.

Later vandaag volgen in Radio Tour de France meer aanwijzingen. Heb je suggesties? Mail naar kwis@nos.nl en maak kans op een schitterend NOS-wielrenshirt.

86 km - Cousin ploegt voort

Jérôme Cousin is al even bezig en nu is ook het peloton begonnen aan de derde klim van de dag, de Col des Lèques (derde categorie, 6,9 km à 5,4 procent). De eenzame koploper kijkt al een paar keer achterom. Zou hij graag ook even beschut willen zitten?

Dat duurt nog wel even. Het verschil: 3.08.

Tour de France etappe 3

Universiteit van Gent brengt risico's Tour in kaart

De Vlaming Steven Verstockt, veiligheidsexpert van de Universiteit van Gent, heeft een model ontwikkeld dat objectief kijkt naar de veiligheid van een parcours. In De Avondetappe vertelde hij uitgebreid over het model, waarmee ook het risico van de aankomsten in deze Tour in kaart kan worden gebracht.

De uitkomst: vooral rit 5 en 10 zijn gevaarlijk. Lees verder.

Touretappe 5 en 10 zijn het gevaarlijkst volgens veiligheidsmodel

Finish, zonnig maar kans op mistral

Aan de streep in Sisteron schijnt de zon nog steeds, maar toch is het oppassen. Het is niet bijzonder breed. En er zou kans zijn op fikse tegenwind van de mistral, waardoor het peloton nog minder uit elkaar getrokken zal worden.

De finishstraat in Sisteron

99 km - Wout Poels in de voorste linie

Wie hebben we daar! Wout Poels meldt zich zowaar voorin het peloton. En dat is knap, want de Limburger rijdt rond met een gebroken rib en gekneusde long. Het is wel oppassen geblazen, want het is weer glibberen naar beneden.

Eenzame vluchter Cousin heeft nog 2.37.

Wout Poels (met geel-oranje helm) vooraan in het peloton

Tien jaar geleden: Frankrijk rouwt om Laurent Fignon

Vandaag is het precies tien jaar geleden dat een echte Tourlegende, Laurent Fignon, op 50-jarige leeftijd overleed aan de gevolgen van longkanker. Fignon won de Tour in 1983 en 1984, maar is bij velen vooral bekend vanwege zijn tweede plaats in de Tour van 1989.

Deze zomer besteden we een speciale archiefuitzending aan de beroemde Tour van 1989. Lees ook het verhaal achter het triatlonstuur, waarmee LeMond de Fransman in extremis wist te kloppen.

Laurent Fignon triomferend op het podium in Parijs in de Tour van 1984

Radio Tour de France: terug naar 1981

Radio Tour de France en de Tour zijn dit jaar vijftig jaar aan elkaar verbonden. Om hier op gepaste wijze aandacht aan te schenken, wordt in elke uitzending van Radio Tour de France op NPO Radio 1 een duik genomen in de geschiedenis.

Elke dag duikt Steven Dalebout het archief in: vandaag alles over de editie van 1981.

Kwisje: Raad de Renner in Radio Tour de France

In Radio Tour de France hebben we dit jaar een nieuw spelletje: Raad de Renner. Cindy Pieterse - bekend van de Kwis Die Niet Te Googelen Is van de vorige jaren - moet aan de hand van een aantal tips een renner raden. Met hulp van de luisteraars!

De eerste tip van vandaag is: Raad de Renner: De persoon die we vandaag zoeken was actief in de Tour de France van 1981 en kwam uit de Lage Landen

Later vandaag volgen in Radio Tour de France meer aanwijzingen. Heb je suggesties? Mail naar kwis@nos.nl en maak kans op een schitterend NOS-wielrenshirt.

Even terug naar gisteren

Met Tom Dumoulin, die gisteren op knullige wijze onderuit ging op de Col d'Èze, gaat het vandaag goed. Op een blauwe plek op zijn knie na is hij ongeschonden uit de strijd gekomen. En dat is ook te danken aan Wout van Aert, die zijn eigen kansen opofferde om Dumoulin zo snel mogelijk terug te brengen aan kop.

Krijgt Van Aert vandaag een kans om mee te sprinten? "Kansen mag ik grijpen, maar denk niet dat het vandaag zal zijn."

Van Aert: 'Mag kansen grijpen, maar denk niet dat dat vandaag zal zijn'

Rijden naar de zon

De meeste renners hebben hun regenjasje uitgedaan. Bij de aankomst in Sisteron schijnt dan ook de zon. Het is wachten op de sprinttreintjes.

118 km - Cousin krijgt vier minuten

Het peloton gunt de eenzame koploper Jérôme Cousin meteen een mooie voorsprong: 4.12. De bebaarde Fransman heeft zijn jasje inmiddels uitgedaan en beukt lekker voort.

Wellicht haalt hij inspiratie uit het verleden. In 2018 boekte Cousin namelijk zijn grootste zege in zijn loopbaan door de vijfde rit in Parijs-Nice te winnen. En dat was - toevallig - een rit met aankomst in Sisteron.

Jérôme Cousin wint de vijfde rit van Parijs-Nice in 2018 in Sisteron

124 km - Perez en Cosnefroy terug in peloton

Perez en Cosnefroy hebben inderdaad de benen stil gehouden en worden nu al opgeslokt door het peloton. Dat betekent dat Perez de grote winnaar is van deze vlucht. Hij mag straks (waarschijnlijk) de bollentrui aantrekken.

127 km - Cousin is het zat

Jérôme Cousin is het gedoe van zijn twee metgezellen zat en gaat er in zijn eentje vandoor. De langharige Fransman rijdt op zijn dooie akkertje 0.50 weg bij Perez en Cosnefroy. Die twee lijken de benen helemaal stil te houden. Het peloton volgt op 2.10.

Jérôme Cousin, rockster in de kopgroep van drie

132 km - L'histoire se repète

L'histoire se repète. Weer sprint Perez rivaal Cosnefroy uit het wiel op weg naar de twee bergpuntjes op de tweede klim. Hij heeft met 22 punten (tegen 20 voor Cosnefroy) de bergtrui nu stevig in handen. Virtueel dan.

139 km - En dooorrrr...

En nu zitten de drie koplopers ook al op de tweede klim, de Col de la Faye (5,3 km à 4,8 procent). De twee kemphanen schuilen weer rustig achter Cousin, die rustig doorpeddelt. Hun voorsprong op het peloton is beperkt: 1.47.

Tour de France etappe 3

143 km - Perez virtueel in bolletjestrui

En jawel, na een fel sprintje pakt Perez twee bergpunten. Hij neemt daarmee virtueel de bergtrui over van rivaal Cosnefroy, die het met een puntje moet doen. Maar er komen nog drie bergjes.

145 km - Surplace in kopgroep

Schitterend. Perez en Cosnefroy zijn nu al (1,7 km onder de top) aan het bakkeleien om de bergpunten op de top. Cousin heeft daar geen trek in en rijdt stoïcijns door.

Dan Martin rijdt met gebroken rug

De Ier Daniel Martin, oud-winnaar van de Ronde van Lombardije en Luik-Bastenaken-Luik en al drie keer goed voor een toptienklassering in de Tour de France, heeft na twee dagen al 17.45 minuten achterstand op de gele trui.

Hij heeft een opvallende verklaring: "Ik brak mijn rug twee weken geleden. Dus we kwamen niet voor het klassement. Ritwinst gisteren had gekund, maar niet met deze blessure. De eerste twee dagen gaan beter dan verwacht, ik zit lekker op mijn fiets."

Dan Martin staat al op 17.45: 'Gezien breuk in rug ging het beter dan verwacht'

Klassementsrenners op achterstand

De verregende openingsrit heeft namelijk al de nodige slachtoffers opgeleverd in alle gelederen van het peloton. Onder hen ook al de nodige grote namen, die graag een goed klassement hadden willen rijden.

Achterstand gevallen prominenten op gele trui

Marc Soler (Movistar) +1.12
Domenico Pozzovivo (NTT) +1.16
Fabio Aru (UAE) +2.09
Dani Martínez (EF Education First) +3.38
Ilnoer Zakarin (CCC) +4.25
Warren Barguil (Arkéa) +4.25
Dan Martin (Israel Start-Up Nation) +17.45
Pavel Sivakov (INEOS) +28.15

147 km - Il pleut chats et chiens

Het regent inmiddels pijpenstelen in het zuiden van Frankrijk. En dat nu de renners net begonnen zijn aan de klimmetjes in deze rit. En dus moet er ook gedaald worden, maar de weg is breed en de afdalingen kort. Gelukkig maar.

Het regent pijpenstelen op weg naar Sisteron in de derde rit van de Tour

148 km - Een en twee kostbare punten

De drie koplopers zijn begonnen aan de Col du Pilon, de eerste klim van derde categorie (8,4 km à 5,1 procent). Bovenop liggen twee en een punt(en) klaar voor de bolletjestrui. En daar is het Perez en Cosnefroy natuurlijk om te doen. De voorsprong: 1.43.

Kopgroep: Jérôme Cousin (Total-Direct Énergie), Benoît Cosnefroy (AG2R) en Anthony Perez (Cofidis)

Kijk mee op NPO 1 of de livestream

Ook op NPO 1 zijn we begonnen met de uitzending. Stef Clement en Theo Bos zitten in de studio voor de analyse. Commentaar is van Joris van den Berg, Stef Clement en Maarten Ducrot.

Kijk live op NPO 1 of de livestream.

Ploegleider Reef wil graag nog een plekje beter

Marc Reef, ploegleider van Sunweb, was met Cees Bol (derde in rit één) en Marc Hirschi (tweede in rit twee) al heel dicht bij de overwinningsbloemen. "We zitten goed in koers."

Sunweb-ploegleider Reef vertrouwt op Bol: 'Drie keer is scheepsrecht'

Cees Bol heeft vertrouwen in zijn sprint

Twee fietslengten was hij verwijderd van de gele trui. Cees bol, sprinter van dienst bij Sunweb, maakte indruk in de sprint van de eerste etappe in Nice. Hij kwam echter net iets te vroeg in de wind en rolde zo de rode loper uit voor Alexander Kristoff.

Vandaag krijgt Bol naar verwachting een nieuwe kans. "Wie weet is het een keertje raak."

Bol put vertrouwen uit derde plaats: 'Wie weet is het nu een keertje raak'

176 km - Met een glimlach op de fiets

De voorsprong van Cousin, Cosnefroy en Perez is nu al even stabiel rond de 2.30 minuut. In het peloton zitten Gesink en Martin lachend achter de ploeg van geletruidrager Alaphilippe. Alles onder controle.

Julian Alaphilippe in zijn gele trui onderweg in de derde etappe van de Tour de France

186 km - Naesen laat zich weer terugzakken

Tim 'El Tractor' De Clercq heeft zich aan kop van het peloton genesteld namens Deceuninck-Quickstep. Die ploeg heeft met geletruidrager Julian Alaphilippe en sprinter Sam Bennett veel belangen te verdedigen en dus is een ongevaarlijke kopgroep van drie voor hen een ideaal scenario.

Dat Oliver Naesen in de kopgroep zat, is opmerkelijk. De Belg heeft zelf een rappe sprint in de benen en zou een outsider zijn voor de zege vandaag. En dus laat Naesen zich terugzakken in het peloton. Hij heeft Cosnefroy in de kopgroep gebracht en gaat zich sparen.

Kopgroep: Jérôme Cousin (Total-Direct Énergie), Benoît Cosnefroy (AG2R) en Anthony Perez (Cofidis)

190 km - Kopgroep krijgt de zegen

De vier vluchters krijgen meteen de zege van het peloton en hebben nu al meer dan 2.00 voorsprong. Perez en Cosnefroy (beiden 18 punten) mogen hun strijd om de bolletjestrui dus gaan voortzetten op de vier gecategoriseerde klimmetjes. Cosnefroy heeft met Naesen een fijne ploegmaat bij zich.

Kopgroep: Jerome Cousin (Total-Direct Énergie), Oliver Naesen, Benoît Cosnefroy (AG2R) en Anthony Perez (Cofidis)

Départ réel

Christian Prudhomme heeft met zijn vlag gezwaaid en dus zijn we echt onderweg. Jerome Cousin ging als eerste en kreeg Oliver Naesen en Anthony Perez mee. Als Perez mee is, dan moet Benoît Cosnefroy natuurlijk ook mee om zijn bergtrui te verdedigen. En dat doet hij.

Vanaf 13.22 uur live op NPO 1

De derde Touretappe is vanaf 13.22 uur live te zien op NPO 1, NOS.nl en in de NOS-app met commentaar van Joris van den Berg, Stef Clement en Maarten Ducrot. Op NOS.nl en in de NOS-app kun je de etappe ook via een liveblog volgen. De finish wordt rond 17.15 uur verwacht.

Om 14.00 uur klinkt op NPO Radio 1 de openingstune van Radio Tour de France.

Waarheen leidt de weg?

Na een zware bergetappe is het vandaag in de Tour de France weer de beurt aan de sprinters. In de overwegend vlakke derde rit trekt het peloton van Nice naar Sisteron.

De renners komen wel over vier gecategoriseerde klimmetjes. De eerste drie cols zijn van de derde categorie en de laatste beklimming heeft de vierde categorie meegekregen. De top daarvan wordt bereikt op ruim 45 kilometer van de finish. Met de laatste bocht op twee kilometer voor de streep is de rode loper uitgerold voor de snelle mannen van het peloton.

Kan Cees Bol, na zijn derde plek in de eerste etappe, ook nu een rol van betekenis spelen?

Départ Fictif

De renners zijn opgestapt voor de derde etappe in de Tour de France, een rit van 198 kilometer van Nice naar Sisteron. Maar eerst rijden ze nog vijf kilometer geneutraliseerd door de buitenwijken van Nice.

Alaphilippe draagt zege op aan overleden vader

Velen hadden de aanval van Alaphilippe voorspeld, maar voor de Fransman zelf was het toch een heel bijzondere zege. Het was zijn eerste zege na het overlijden van zijn vader.

Alaphilippe draagt zege op aan overleden vader: 'Dat wilde ik zo graag'

De dag van gisteren

Zondag sloeg de Franse held Julian Alaphilippe zijn slag op het laatste klimmetje van de dag. Hij versloeg Marc Hirschi en Adam Yates met een vinnig sprintje en mocht, mede dankzij de bonificaties net als vorig jaar de gele trui aantrekken.

Samenvatting etappe 2: Alaphilippe verslaat Hirschi en Yates in sprint

Bienvenue à Nice!

Voor de derde en laatste keer heten we je welkom vanuit Nice. De mondaine stad aan de Middellandse Zee is voor de derde dag op rij startplaats in deze Tour, maar voor het eerst zullen de renners er niet finishen. De derde etappe eindigt namelijk na 198 kilometer in Sisteron.

De een na langste etappe voert het peloton van de kust naar de Provence en zou zomaar eens kunnen uitlopen op een massasprint.

Tour de France etappe 3