NOS Wielrennen

Etappe 20: Sloveens kampioen tijdrijden moet minuut goedmaken op Roglic

De tijdritspecialisten hebben er lang op moeten wachten deze Tour de France, maar op de een-na-laatste dag is het dan toch zover: de eerste en enige race tegen de klok. En wat voor een. De renners beklimmen La Planche des Belles Filles.

De klimtijdrit van vandaag is de laatste kans voor de klassementsrenners om nog tijd goed te maken op geletruidrager Primoz Roglic. Tadej Pogacar staat nog binnen de minuut van zijn negen jaar oudere landgenoot.

Starttijden van de klassementsrenners in de tijdrit naar Planche des Belles Filles

De enige grote ronde waarin de Slovenen tegen elkaar streden in een individuele tijdrit was de Vuelta van 2019. Roglic won, Pogacar werd elfde op bijna anderhalve minuut.

Daarna troffen de twee elkaar pas weer in een tijdrit bij het nationale kampioenschap van Slovenië, afgelopen juni. De 21-jarige Pogacar was negen seconden sneller dan Roglic over een bergachtig parcours van zestien kilometer.

Voor dat resultaat zal Roglic vandaag tekenen. Dat betekent namelijk dat de kopman van Jumbo-Visma morgen in de gele trui de Champs-Elysées op zal rijden.

La Planche des Belles Filles

De tijdrit leidt de renners na dertig golvende kilometers een voor een van de voet naar de top van La Planche des Belles Filles, een bekende aankomstplaats in de Ronde van Frankrijk. Vier keer eerder was de eindstreep hier getrokken, maar nog nooit was de berg van de eerste categorie het toneel voor een tijdrit.

Bekijk hier de finishes op La Planche des Belles Filles in de Tour:

Froome, Nibali, Aru en Teuns wonnen al eens op La Planche des Belles Filles

Grote namen hebben op deze berg de armen omhoog mogen steken. Chris Froome bleef in 2012 Cadel Evans en zijn ploeggenoot Bradley Wiggins nipt voor. Twee jaar later was de Italiaan Vincenzo Nibali de sterkste op La Planche des Belles Filles en in 2017 zegevierde Fabio Aru op de top van de berg.

Vorig jaar was het een Belgisch feestje op de berg in de Vogezen. Dylan Teuns was de snelste van de kopgroep, waar ook zijn landgenoot Xandro Meurisse deel van uitmaakte.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl