NOS
Tour de France

Twee keer eerste categorie en een keer buitencategorie. In de achtste etappe van de Ronde van Frankrijk trekt het peloton, een dag na de spectaculaire waaieretappe, de Pyreneeën in. De rit kent geen aankomst bergop, maar de klassementsmannen zullen zich wel roeren, verwacht Tom Dumoulin.

"Ik verwacht wel koers. De Pyreneeën zijn niet superlastig dit jaar, het zijn maar twee ritten", zegt de nummer vijf van het algemeen klassement.

Het begin van de etappe is nog vlak, maar ruim vijftig kilometer na het vertrek in Cazères-sur-Garonne beginnen de renners aan de Col de Menté van de eerste categorie. Ze bereiken de top zestig kilometer voor de finish.

Nog twee Pyreneeëncols

Na de afdaling volgt de eerste klim van de buitencategorie van de 107de Ronde van Frankrijk: de Port de Balès, 11,7 kilometer klimmen à 7,7 procent.

Vijftien kilometer later volgt de laatste klim van de dag, de Col de Peyresourde (eerste categorie), waarna het nog ruim elf kilometer omlaag gaat naar de finish in Loudenvielle.

Herman blikt vooruit: op de naar Pyreneeëncol van Rodolfo Massi

Afgelopen donderdag bleven aanvallen tussen de klassementsmannen uit op de Col de la Lusette (eerste categorie) en ook dinsdag op de klim naar Orcières-Merlette lieten de favorieten elkaar tot de laatste honderden meters met rust.

Dumoulin verwacht vandaag dus wel koers, net als Trek-ploegleider Steven de Jongh. Zijn twee klassementsrenners, Bauke Mollema en Richie Porte, verloren vrijdag één minuut en twintig seconden door de waaiers en zullen zijn gebrand op revanche. "Als de kans daar is, wil je elke dag tijd goedmaken."

De stand in de top van het klassement:

NOS

Jumbo-Visma maakte in de eerste zeven etappes een uitstekende indruk. Primoz Roglic lijkt de sterkste renner bergop, maar is nog niet heel veel getest. Kan en wil hij Adam Yates vandaag al uit de gele trui rijden? En wat kan Egan Bernal, de regerend Tourwinnaar die nog niet heel erg overtuigt, maar toch keurig vierde staat.

Ineos-ploegleider Servais Knaven maakt zich geen zorgen om zijn kopman. "Hij is nu beter dan dat hij vorig jaar was in het begin van de Tour", aldus Knaven.

Hoe goed Bernal, Dumoulin en Roglic vandaag werkelijk zijn, weten we tegen 17.30 uur, als de finish van de eerste Pyreneeënrit wordt verwacht.

STER reclame