Opening Winteruniversiade in 2019 in Rusland EPA
Sport en corona

De dertigste editie van de Winteruniversiade vindt dit jaar als gevolg van de coronapandemie opnieuw geen doorgang. Het tweejaarlijkse evenement, ook wel de Olympische Spelen voor studenten genoemd, zou van 11 tot 21 december plaats vinden in het Zwitserse Luzern. Oorspronkelijk zou de Universiade in januari van dit jaar plaatsvinden.

Aan de Winteruniversiade zouden dit jaar zeventien Nederlandse atleten deelnemen: zeven shorttrackers, vijf skiërs, drie snowboarders, één biatleet en één kunstrijdster. Het programma bestond uit zestig wedstrijden in tien takken van sport. De organisatie acht het met oog op de restricties omtrent het reizen niet verantwoord om het evenement te organiseren.

Nederland behaalde in het verleden 28 medailles op de Winteruniversiade, die sinds 1968 op de internationale kalender stond: zeventien goud, zestien zilver en negen brons. Renate Groenewold, Jochem Uytdehaage en Carl Verheijen, de chef de mission van de Winterspelen van 2022 in Peking, namen ooit deel aan het winterse versie van het evenement.

Voor 2023 is het Amerikaanse Lake Placid aangewezen als gastheer. Die stad ontving in 1980 de Winterspelen.

STER reclame