Sport en corona
Beachvolleybalseizoen begint na lange pauze weer: 'Mooi meetmoment'

Bijna een jaar nadat het laatste World Tour-toernooi werd gespeeld, is de internationale beachvolleybaltop in Qatar weer bij elkaar. Alexander Brouwer en Robert Meeuwsen gaan er, ook na een jaar met maar weinig wedstrijden, onverminderd fanatiek in. "Het doel is heel simpel, namelijk het toernooi winnen."

Niet alleen de WorldTour-toernooien werden afgelopen jaar geschrapt vanwege de coronapandemie, ook de training van de Nederlandse beachvolleyballers lag een tijdlang stil. In mei mochten Brouwer en Meeuwsen weer het zand op, maar vanwege de coronamaatregelen was er van wedstrijdgerichte training toen nog geen sprake.

'Klik was er snel weer'

Begin dit jaar hebben de twee daarentegen wel veel trainingsuren gemaakt. "De klik was er gelukkig snel weer", laat Brouwer weten. "Als je al elf jaar lang een beachvolleybalduo vormt, valt het wel mee hoe erg je weer aan elkaar moet wennen."

Hoe het koppel er nu voor staat, weten ze echter ook zelf nog niet. Meeuwsen: "Dat zie je pas als je op een toernooi tegenover de andere teams staat. Dan staat er druk op, dan gaat het erom. Dat is waarvoor je een toernooi wilt spelen, om je te kunnen meten. We gaan elk toernooi in met dezelfde mindset, namelijk dat we alle wedstrijden willen winnen. We zullen zien of dat gaat lukken."

Alexander Brouwer (links) en Robert Meeuwsen in actie tijdens de EK beachvolleybal EPA

"Feit is dat een hoop jonge gasten ook niet hebben stilgestaan", voegt Brouwer toe. "Dus het was ook voor ons noodzaak om aan de bak te gaan en verbetering in ons spel te zoeken."

Omstreden kledingvoorschriften

De Katara Cup in Doha kent voor het eerst ook een toernooi voor vrouwen. De Qatarese volleybalbond had in eerste instantie als voorwaarde gesteld dat de vrouwen niet in bikini mochten aantreden, maar langere kleding moesten dragen. Dat kwam de organisatie op veel kritiek te staan en het Duitse team met Karla Borger en Julia Sude kondigde zelfs aan het evenement te boycotten.

Madelein Meppelink, die met Sanne Keizer aan het toernooi deelneemt, liet vorige week weten zich naar de kledingvoorschriften te zullen voegen. "We zijn vooral blij weer te kunnen spelen na lange tijd."

Brouwer/Meeuwsen: 'Gelukkig oplossing gevonden voor lastige kledingdiscussie'

"Ik vind dat voor beide argumenten iets te zeggen is", laat Meeuwsen weten. "Aan de ene kant is het mooi om hier de cultuur te respecteren. Dat hoort erbij als je te gast bent. Maar ik snap ook dat de dames zeggen: dit is onze werkkleding, dit is hoe wij ons beroep uitoefenen. Het is een lastige discussie, waar gelukkig een oplossing voor gevonden is."

Meeuwsen doelt daarmee op de beslissing van de internationale volleybalbond FIVB om de omstreden kledingvoorschriften te laten varen. Brouwer: "Ik ben wel blij dat de Qatarese volleybalbond zo flexibel is geweest die regel nog aan te passen zodat de dames gewoon kunnen spelen in kleding waarin ze altijd spelen. Ik hoop dat de focus weer op onze mooie sport gaat en niet op wat voor kleding er wordt gedragen."

Focus op Tokio

De focus van Brouwer en Meeuwsen ligt in elk geval op de Olympische Spelen van komende zomer. "Natuurlijk is er een kans dat het niet doorgaat, maar het heeft weinig zin om daar energie aan te verspillen", aldus Meeuwsen. "Dat is iets wat je totaal niet kunt controleren. Ik heb er in elk geval alle vertrouwen in dat het wel doorgaat."

Chef de mission Pieter van den Hoogenband was volgens Brouwer duidelijk. "Hij zei: 'Jongens, het gaat door.' Het is belangrijk om dat in ons hoofd te houden. We bereiden ons dan ook optimaal voor."

2016: Beachvolleybalduo Brouwer/Meeuwsen wint olympisch brons ANP

Brouwer/Meeuwsen greep bij de Spelen van 2016 de bronzen medaille en het ziet ernaar uit dat het duo komende zomer ook in Tokio te bewonderen zal zijn. Met een zevende plaats op de olympische ranglijst lijkt kwalificatie slechts een kwestie van tijd. De beste vijftien teams op de geschoonde lijst (er mogen maximaal twee duo's per gender per land meedoen) plaatsen zich.

Onzekere kalender

Of er ook na de Katara Cup nog veel toernooien zullen volgen dit voorjaar, is nog niet zeker. "Maar we hebben al berichten gekregen dat we over een maand in Mexico kunnen spelen", aldus Brouwer. "Dat zijn zeker goede berichten, vooral om wedstrijdritme op te kunnen doen."

STER reclame