Fans zien Liverpool op 27 december gelijk spelen tegen West Bromwich Albion (1-1) EPA
Sport en corona

Vanaf medio mei zullen toeschouwers weer welkom zijn in de stadions in Engeland. Als de plannen van de Britse premier Johnson volledig uitgevoerd kunnen worden, zullen maximaal tienduizend personen op de tribunes mogen plaatsnemen. Dat staat in de routekaart die Johnson vanavond heeft gepresenteerd teneinde het land grotendeels te verlossen van de coronamaatregelen.

Sinds 4 januari zit Engeland in een lockdown. Of de beoogde versoepelingen ook daadwerkelijk allemaal doorgevoerd kunnen worden, hangt volgens de regering af van het aantal gevaccineerden, het aantal besmettingen en het eventueel opduiken van nieuwe virusvarianten.

Maar, zegt Johnson: "De tourniquets van onze stadions zullen weer gaan draaien."

Vanaf 29 maart ook weer recreatiesport

Dat zou betekenen dat met ingang van mei onder meer in de Premier League maximaal tienduizend fans voetbalwedstrijden mogen bezoeken.

Begin december waren er voor het eerst sinds de uitbraak van het coronavirus in Engeland in het voorjaar van 2020 weer fans welkom bij sportwedstrijden. Zo was er publiek aanwezig bij de eerste dag van het WK darts en bij Premier League-wedstrijden. Niet lang daarna gingen de stadiondeuren in Londen weer dicht, waarna ook fans in de rest van het land geen sportwedstrijden meer mochten bezoeken.

In Engeland hebben, net als in Nederland, ook de amateur-sportverenigingen hun deuren moeten sluiten. Het is de bedoeling dat op 29 maart recreatiesporten die in de buitenlucht plaatsvinden, zoals voetbal, golf en tennis, weer van start gaan. Sportscholen en zwembaden zullen als alles volgens plan verloopt op 12 april weer worden geopend.

STER reclame