Sport en corona
Everaert niet in paniek na coronagevallen: 'Onze systemen lijken waterdicht'

Tijdens het internationale beachvolleybalevenement King of the Court in Utrecht zijn twee spelers positief getest op het coronavirus: de Zwitser Quentin Métral en de Tsjech David Schweiner. Beide spelers zijn uit het toernooi gehaald.

Métral en Schweiner testten allebei respectievelijk drie en zes weken geleden voor het eerst positief. "Hoewel ze in hun thuisland nog negatief testten, pakte de eerste test in Nederland toch positief uit", aldus toernooiarts Marc Doornbos.

"We weten dat het kan. Ook zonder dat iemand nog symptomen van covid-19 heeft, kunnen tot drie maanden na een besmetting deeltjes van het coronavirus in een lichaam blijven en dan zorgen voor een positieve test. De kans dat dit ook het geval is bij Métral en Schweiner is aannemelijk", stelt Doornbos.

Beachvolleybaltop in Utrecht: 'Tickets waren in no-time verkocht'

Doornbos geeft aan dat de kans "bijna nul" is dat het duo andere spelers heeft aangestoken. "Volgens de meest recente literatuur kunnen mensen die alleen milde of gemiddelde klachten hadden tien dagen na hun besmetting geen anderen meer besmetten. Ook het RIVM onderschrijft dat."

Waterdicht

Volgens Michel Everaert, directeur sportontwikkeling bij de Nederlandse Volleybalbond, is de situatie in Utrecht onder controle. "We moeten wat aanpassingen maken in het toernooischema, maar het goede nieuws is dat onze systemen waterdicht lijken te zijn."

De duo's waarin Métral en Schweiner uitkomen worden vervangen door de Nederlandse teams Bouter/Penninga en Boermans/De Groot. King of the Court duurt nog tot en met zaterdag.

STER reclame