NOS Sport

'Basketballers NBA met z'n allen in Disney World om competitie af te maken'

'Basketballers NBA met z'n allen in Disney World om competitie af te maken'

Op een normale zondag zou het rond het honkbalstadion van regerend MLB-kampioen Washington Nationals krioelen van de mensen, maar vandaag waren de straten helemaal leeg.

NOS-correspondent Arjen van der Horst zegt dat er in Amerika wordt gevreesd dat de sport maanden stilligt. "Maar er worden al wel plannen gesmeed om de competities over een paar maanden weer te laten starten."

De laatste keer dat er helemaal niet gesport werd in Amerika was na de aanslagen van 11 september 2001. Toen duurde de sportloze periode één week, nu is de verwachting dat het maanden gaat duren voordat de competities weer kunnen beginnen.

"Eerst namen ze het coronavirus niet zo serieus hier in Amerika", zegt Van der Horst. "Ze gingen er heel lang vanuit dat de competities gewoon door konden gaan. Maar na de positieve test van basketballer Rudy Gobert, die begin maart als grap na een persconferentie alle microfoons van de journalisten aanraakte, ging het snel. De NBA werd stilgelegd en de andere competities volgden vlak daarna."

Van der Horst ziet nu een heel andere houding bij de sporters. "Basketballer LeBron James zei afgelopen week te balen dat er nu niet gesport kan worden, maar dat de gezondheid van de mensen veel belangrijker is. Hij vindt het nu de taak van de Amerikanen om voor de burgers te zorgen die getroffen zijn door het virus."

In quarantaine in Disney World

De Amerikaanse president Donald Trump bemoeit zich openlijk met de sportbonden. Hij zei dat de Amerikanen snel weer moeten gaan sporten. "Er worden zelfs al plannen gesmeed om de MLB (honkbal), de NBA (basketbal), de NFL (American Football) en de NHL (ijshockey) weer te laten beginnen", weet Van der Horst te vertellen over de vier grote Amerikaanse competities.

"De basketballers hebben het plan om met alle dertig NBA-teams in Disney World te gaan zitten", aldus Van der Horst. "Daar staat een groot sportcomplex met twaalf basketbalzalen. En ze hebben de beschikking over veel hotels, waar alle teams in zullen verblijven. De competitie kan dan in een paar weken afgemaakt worden."

LeBron James van Los Angeles Lakers

De honkballers van de MLB hopen op 4 juli (de nationale onafhankelijkheidsdag) te kunnen starten met het seizoen, dat eigenlijk op 26 maart zou beginnen.

Van der Horst: "De competitie gaat er dan wel heel anders uitzien. In een normaal seizoen worden er ongeveer tweehonderd wedstrijden gespeeld, nu zullen dat er nog ongeveer honderd zijn. En de subdivisies zullen geografisch gebundeld worden, zodat de teams niet ver hoeven te reizen."

Ook Meulens werd geconfronteerd met corona

Voor Hensley Meulens, coach van de New York Mets, kwam het virus heel dichtbij. "Toen het virus uitbrak in Amerika, waren we op trainingskamp in Florida", vertelt de voormalig honkballer van onder meer de New York Yankees en het Nederlands team.

"We hadden drie keuzes. Teruggaan naar New York was daar één van. Onze fotograaf en een aantal anderen die in New York wonen, hebben daarvoor gekozen."

New York Mets-coach Meulens: 'Onze fotograaf is overleden aan corona'

De fotograaf van de club waar Meulens leiding aan geeft, werd direct na aankomst in New York besmet met het virus. "Hij heeft vier weken in het ziekenhuis gelegen en is twee weken geleden overleden. Dat heeft ons geraakt", omschrijft Hensley de situatie.

Helpen bij de voedselbank

Meulens zelf koos ervoor om naar zijn familie op Curaçao te gaan. "Ik zit hier nu zeven weken en houd me vooral bezig met het helpen van mensen die thuiszitten in deze periode. Ik help bijvoorbeeld mee bij de voedselbank. Ik koop de pakketten en geef ze aan de mensen die voedsel nodig hebben."

Naast zijn werk voor de voedselbank, houdt de oud-honkbalinternational ook zijn spelers van de Mets bezig via wekelijkse onlinetrainingen. "Het is geen vakantie. Je kan niet helemaal stilzitten en dan weer opnieuw beginnen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl