Hoofdklasser Achilles '29 haalde dit seizoen 1 punt uit 20 wedstrijden Orange Pictures
Sport en corona

De laatste seizoenen van Achilles'29, ooit een ambitieuze betaaldvoetbalclub, kunnen kort worden samengevat als 'ellende op ellende met een vleugje malaise'. En toen was daar plotsklaps, in een tijd dat de hele wereld zich ellendig voelt, onverwacht goed nieuws.

De vierde degradatie op rij leek onafwendbaar voor de voetbalclub uit het Gelderse Groesbeek, die met 1 punt uit 20 wedstrijden stijf onderaan stond in de hoofdklasse zaterdag. Maar toen werd het seizoen 2019/2020 vanwege de coronapandemie ongeldig verklaard, met Achilles als grote winnaar.

Supergeluk

In plaats van alweer opnieuw beginnen op een lager niveau, mag de geplaagde club zich opmaken voor nog een seizoen hoofdklasse. "Wij zijn een van de ploegen die supergeluk hebben", beseft Ruud Kaiser, vanaf komend seizoen trainer van Achilles'29.

"Achilles was gedegradeerd, die achterstand hadden ze nooit meer goedgemaakt", vervolgt Kaiser, die in het verleden successen vierde als bondscoach van Oranje onder 17 en daarna onder meer werkte in de jeugdopleiding van Chelsea en hoofdtrainer was van FC Den Bosch en RBC. "Voor ons is dat een gelukje."

We konden wel een opsteker gebruiken en deze kregen we in de schoot geworpen.

Clubvoorzitter Pjotr van der Horst

Kaiser hoeft niet ver van huis te kijken om te zien dat andere clubs minder fortuinlijk waren. De voormalig linksbuiten, die negen keer het shirt van Ajax droeg, woont in Oss. En dat is de stad van het 'Liverpool van Brabant', OSS'20.

Die club kon promotie plots op zijn buik schrijven, ondanks een straatlengte voorsprong op de concurrentie. "OSS'20 zou naar de tweede divisie gaan, een klasse onder TOP Oss. Dat zou voor die club fantastisch zijn geweest, maar nu hebben ze niks. Voor hen is dat heel triest."

Pijn

Kaiser beseft dat hij met een gekleurde bril naar de situatie kijkt, maar snapt het besluit om alles bij het oude te houden wel. "Er waren ook degradanten geweest die zich tien wedstrijden voor het einde nog wél hadden kunnen redden."

"Achilles'29 niet, die hadden zich nooit meer kunnen redden. Wij hebben daarin geluk. En OSS'20, die hebben super-, superveel pech. Als je zo'n mooi seizoen hebt gehad doet dit pijn, dat kan ik me wel voorstellen."

Ruud Kaiser is vanaf volgend seizoen trainer van Achilles'29 Pro Shots

Achilles'29 speelde tussen 2013 en 2017 vier seizoenen in de eerste divisie en werd in 2015 officieel een betaaldvoetbalorganisatie. Die - te - ambitieuze stap leverde de club echter een miljoenenschuld op, waarmee de neergang werd ingezet.

De financiële malaise mondde uit in puntenaftrek, degradatie op degradatie, een faillissement van de proftak en een hoogoplopend conflict tussen Achilles en de familie die de club jarenlang runde; Harrie, Elrie en Frans Derks.

We lopen nu een jaar voor op schema, dat is wel goed gedaan van ons. Haha...

Toekomstig trainer Ruud Kaiser

In november werd Achilles'29 zelfs dakloos. Het sportcomplex is eigendom van de familie Derks, die de boel op slot deed. Inmiddels heeft de club onderdak gevonden bij dorpsgenoot Germania.

Geld altijd onderweg

"Achteraf bezien is dat het beste wat de club kon overkomen", stelt voorzitter Pjotr van der Horst. "Er is op bepaalde voet geleefd en dat was totaal onmogelijk. Het geld was altijd onderweg, maar was er nooit. Maar zij zullen daar anders over denken, hoor."

"We konden best wel een opsteker gebruiken en deze kregen we in de schoot geworpen", aldus Van der Horst. "Maar het is natuurlijk wel een vreemde opsteker in de huidige situatie. Het pakt voor ons toevallig goed uit, maar ik heb wel echt ook medelijden met de club die bovenaan staat."

Van der Horst spreekt van een 'cadeautje' voor Achilles' eerste elftal - sommige jeugdteams zijn minder goed af - en een welkome herkansing na moeilijke jaren. "De rust is weergekeerd. Het gaat weer over voetbal, in plaats van over rechtszaken en dat soort dingen."

Oktober 2019: Sportlust'46 tegen Achilles'29 Orange Pictures

"Het is jarenlang ellende geweest", aldus Kaiser. "Ze hebben dramaseizoenen achter de rug. Dit was de vierde keer op rij dat ze gedegradeerd zouden zijn. Vier keer op rij!"

"Ik had met mijn ervaring de downfall moeten stoppen, de club stabiliseren en de weg omhoog vinden. Weer een stabiele hoofdklasser worden, met af en toe een uitschieter, misschien naar de derde divisie."

Taak al volbracht

Wat dat betreft heeft Kaiser eerder dan verwacht de wind in de zeilen. "We moesten lachen, François Stevens (toekomstig keeperstrainer, red.) en ik. We zeiden tegen elkaar: dat stabiliseren is al aardig gelukt. We hebben onze taak eigenlijk al volbracht."

"We lopen een jaar voor op schema, dat is wel goed gedaan van ons. Haha."

STER reclame