1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
AFP
NOS Voetbal

Chinese voetbalwereld start weer op: 'Denk competitie eind mei van start'

Terwijl in zo'n beetje de hele wereld de nationale voetbalcompetities stilliggen vanwege de coranacrisis, beginnen de Chinese voetbalclubs juist langzaamaan weer met trainen. In het Aziatische land werd eind vorig jaar het coronavirus ontdekt en werden als eerste alle competities geschrapt.

In China zijn meer dan 80.000 besmettingen geconstateerd en zijn er meer dan 3.000 mensen overleden aan de gevolgen van het coronavirus. De laatste tijd worden er echter nauwelijks meer nieuwe besmettingen geconstateerd.

De Chinese Super League had eigenlijk 22 februari moeten beginnen. Men had daarna het plan om half april weer te gaan voetballen, maar door een positieve test van de Belg Marouane Fellaini (Shandong Luneng) is de start opnieuw voor onbepaalde tijd uitgesteld.

De oud-speler van Manchester United is op dit moment de enige speler uit de Chinese competitie die het virus heeft.

AFP
Marouane Fellaini heeft gescoord voor zijn Chinese werkgever

Nu in China het openbare leven weer op gang lijkt te komen, durven clubs het weer aan om het trainingsveld op te stappen. De meeste van de zestien clubs verbleven tijdens de crisis in het buitenland, maar zijn inmiddels allemaal weer terug.

Van Bronckhorst terug

Trainer Giovanni van Bronckhorst gaat met Guangzhou R&F eind volgende week de training weer hervatten. "Hij is met zijn hele selectie zo'n anderhalve week geleden teruggekomen van een trainingskamp in Dubai", vertelt Guido Albers, de zaakwaarnemer van Van Bronckhorst. "Dan moet je in China twee weken in quarantaine. Dat is nu bijna afgelopen."

Van Bronckhorst werd begin dit jaar gepresenteerd als nieuwe trainer van Guangzhou R&F, samen met zijn assistent Jean-Paul van Gastel en fysieke trainer Arno Philips. De oud-trainer van Feyenoord keerde even terug naar Nederland na de uitbraak van het coronavirus.

Albers verwacht dat de bal snel weer gaat rollen in China. "Ik denk dat de competitie eind mei wel van start kan gaan."

AFP
Graziano Pelle baalt

De Chinese Super League heeft mede door flinke financiële injecties de laatste jaren veel grote spelers zien komen. Oscar (Shanghai), Marko Arnautovic (Shanghai), Mousa Dembélé (Guangzhou), Graziano Pellè (Shandong Luneng) en Hulk (Shanghai) zijn de grote namen van de Chinese voetbalcompetitie.

Sam Larsson verruilde vorige maand Feyenoord voor Dalian.

Japan begin mei

De voor begin april voorziene herstart van de Japanse voetbalcompetitie is vanwege het coronavirus verschoven naar mei. Persbureau Kyodo meldde woensdag dat de eerste wedstrijden uit speelronde 2 in de J-League gepland zijn voor 9 mei. Op het op een na hoogste niveau wordt, als alles volgens plan verloopt, een week eerder begonnen.

In eerste instantie zou er op 3 april weer voor het eerst worden gevoetbald in Japan sinds het uitbreken van de coronapandemie.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl