NOS Sport

Ex-topsporters dragen nu doktersjas: 'Blij dat we steentje kunnen bijdragen'

Olympiërs actief op intensive care: 'Spelen moeten alleen doorgaan als het veilig kan'

Maaike Head en Esmé Kamphuis, dat zijn namen die u waarschijnlijk aan roeien en bobsleeën doen denken. Logisch, want beiden zijn tweevoudig olympiër: Head won in 2016 olympisch goud in de lichte dubbel-twee en Kamphuis eindigde in 2014 als vierde in de tweemansbob.

Maar tegenwoordig dragen beide afgezwaaide topsporters een doktersjas.

Head, arts in opleiding in het Zuyderland Ziekenhuis in Limburg, en Kamphuis, gynaecoloog in het AMC, zijn voor de gelegenheid omgeschoold om tijdens de coronacrisis bij te springen op de intensive care. "We zijn blij dat we ons steentje kunnen bijdragen", zegt Head.

'Slecht voorgevoel over de Spelen'

Als ex-topsporters leven Head en Kamphuis ook mee met de atleten die nu niet optimaal kunnen trainen, terwijl steeds onduidelijker wordt of de Olympische Spelen wel door kunnen gaan.

"Ik heb ook jarenlang naar de Olympische Spelen toegewerkt. Zoals wij nu 24/7 bezig zijn met de zorg in het ziekenhuis, zijn topsporters dat met de Olympische Spelen. Maar het moet alleen doorgaan als het echt veilig kan", vindt Kamphuis.

"Ik heb er een slecht voorgevoel over, maar dat durf ik niet helemaal toe te laten", zegt Head, die zich nu richt op haar werk op de intensive care. "Samen krijgen we het voor elkaar. Het zal een zware periode worden, maar samen lukt het wel."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl