Nairo Quintana
NOS Wielrennen

Parijs-Nice: geen Jumbo en Ineos, maar wel Quintana, Alaphilippe én Bol

Zelden zal er een koers zijn geweest waarbij de lijst met afmeldingen zo indrukwekkend is. Bijvoorbeeld geen Jumbo-Visma met Primoz Roglic en geen Team Ineos met Egan Bernal. Maar de lijst met aanwezigen bij Paris-Nice is ook niet verkeerd.

De editie van 'De Koers naar de Zon' 2020 zal ongetwijfeld de boeken ingaan als die van het coronavirus. Veel ploegen (naast Jumbo en Ineos haakten ook CCC, Mitchelton-Scott Astana en UAE Emirates af) ontbreken daardoor dus.

Achttien andere ploegen, vijf Nederlanders, sprintkanonnen, klassementsmannen, een tijdrit en bergritten maken de 78ste Parijs-Nice alsnog tot een rittenkoers die zeker de moeite waard is. NOS-commentator Gio Lippens gaat verslag doen.

Gio, de Tirreno-Adriatico, de Italiaanse tegenhanger van Parijs-Nice, is afgelast vanwege het coronavirus. Veel ploegen ontbreken dus in Frankrijk. Waarom gaat de koers überhaupt door?

"Omdat de Franse organisatie ASO ten koste van alles wil dat het doorgaat. De Franse overheid is ook minder streng met sportevenementen dan de Italiaanse, dus mag de koers gewoon plaatsvinden."

Het podium van vorig jaar: Quintana, Bernal en Kwiatkowski

"Ik denk dat de angst bij de ploegen die zich hebben afgemeld, er vooral inzit dat ze bang zijn om straks plots veertien dagen in quarantaine te zitten, zoals de renners in Abu Dhabi. Ik kan je vertellen: de Franse hotelkamers zijn een stuk minder luxe."

Geen Bernal dus, de winnaar van vorig jaar, en geen Roglic. Wie is er favoriet voor de eindzege?

"Als je het klassement van vorig jaar pakt, zie je dat ongeveer de helft van de toptien er dit keer niet is. Maar op de startlijst staan alsnog veel grote namen. Denk maar aan de Fransen Thibaut Pinot en Romain Bardet, die altijd iets extra's laten zien in eigen land."

"Of Nairo Quintana. De Colombiaan werd vorig jaar tweede en heeft dit seizoen al laten zien dat hij in vorm is met een recordtijd op de beklimming van de Mont Ventoux. Ik denk dat hij de grootste kans maakt op de eindzege."

Nairo Quintana boekt zijn eerste zege voor Arkéa-Samsic op de Mont Ventoux

"Verder zie je namen als Vincenzo Nibali en Richie Porte, maar bijvoorbeeld ook Julien Alaphilippe. Na zijn sterke optreden in de Tour vorig jaar (hij reed veertien dagen in de gele leiderstrui en werd uiteindelijk vijfde, red.) ben ik benieuwd wat hij kan in een klassement."

Er doen vijf Nederlanders mee: Cees Bol en Nils Eekhoff (Team Sunweb), Niki Terpstra (Total Direct Energie) en de broers Danny en Boy van Poppel (Circus-Wanty Gobert). Wat mogen we van hen verwachten?

"Terpstra zal deze koers waarschijnlijk voornamelijk in dienst rijden van zijn ploeg. Van Bol verwacht ik wel wat. Hij zou weleens echt mee kunnen gaan doen in de sprint. Met Peter Sagan, Caleb Ewan en Elia Viviani staan er kanonnen aan de start."

Wat gaat de mooiste rit worden?

"Zaterdag. Absoluut. Dat is de koninginnenrit. Eerst drie beklimmingen en daarna nog de finish bergop op de Valdeblore La Colmiane. Je kunt het zien als een voorproefje voor de Tour. Ook die komt langs in het achterland van Nice."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl