Nederlandse relayvrouwen oppermachtig naar wereldbekergoud in Dordrecht Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

Mooi succes voor de Nederlandse relayploegen bij de wereldbekerfinale in Dordrecht. De vrouwen sleepten met overmacht de gouden medaille in de wacht, de mannen veroverden onder leiding van een ontketende Sjinkie Knegt de zilveren plak.

De vrouwelijke trein, bestaande uit Suzanne Schulting, Lara van Ruijven, Yara van Kerkhof en Rianne de Vries, pakte direct na de start de koppositie en gaf die niet meer uit handen.

Acht ronden voor het einde werd het nog even spannend, toen Van Ruijven bij de wissel op Schulting onderuitging. Schulting wist wel de balans te bewaren, waardoor de Nederlandse ploeg de race kon vervolgen en alsnog de winst kon binnenhalen.

"Oh man, dit is zo lekker. Echt het beste ever", vertelde een stralende Schulting. "De relay winnen en zo het weekend afsluiten, is echt lekker. We winnen hem door echt een team te zijn, rijden alle vier ontzettend sterk. Ik ben ontzettend trots."

Bekijk de reactie van de vier gouden dames:

Relaydames sluiten WB-seizoen met goud af: 'Oh man, echt het beste ever'

Van Ruijven, die eerder op zondag goud pakte op de 500 meter, wist zelf ook niet waar zij na haar val in de relayfinale nog de kracht vandaan haalde om door te gaan, na zo'n lange dag. "Maar dit is de relay, die wil je supergraag winnen."

Over een maand, van 13 tot en met 15 maart, staan in Seoul de wereldkampioenschappen op het programma. "Daar gaan we echt voor de winst. We zijn gewoon de besten", zeiden de dames in koor.

Het is voor de relayvrouwen na de World Cup in Dresden de tweede gouden medaille dit wereldbekerseizoen en de veertiende internationale zege in totaal voor de equipe van bondscoach Jeroen Otter, die drie weken geleden nog Europees kampioen werd.

Knegt is terug

De eindstrijd van de estafette voor mannen was een zeer spannende aangelegenheid. Nederland reed lang op de laatste plaats, maar profiteerde van een valpartij van het altijd sterke Zuid-Korea. Vanaf de tweede plaats toonde Knegt vervolgens, tien ronden voor het einde, zijn klasse.

De 30-jarige shorttracker, die dit weekend zijn rentree maakte in het wedstrijdcircuit, passeerde Canada met een mooie manoeuvre en bracht Nederland naar plaats één.

Ontketende Knegt leidt estafettemannen naar zilver bij WB-finale Dordrecht Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

De strijd om goud werd vervolgens een kat-en-muisspel tussen de Canadese en de Nederlandse ploeg. Sven Roes, de minst ervaren kracht, moest de koppositie afstaan, waarna opnieuw Knegt - onder luid gejuich van het uitzinnige publiek in de uitverkochte Sportboulevard van Dordrecht - Oranje op plaats één terugbracht.

Breeuwsma kon daarop de ervaren Canadees Charles Hamelin echter niet achter zich laten, waardoor Nederland genoegen moest nemen met zilver.

Het is de beste prestatie van de relaymannen van dit wereldbekerseizoen. Eerder werd Oranje, dat op het EK ook zilver pakte, derde bij de World Cup in Dresden.

'Ik heb genoten'

"Het ging heel lekker, ik kon een paar mooie acties maken", vertelde een glunderende Knegt na de race. "Ik heb er zelf ook van genoten. Dit is shorttrack. Ik hoopte dit al te kunnen, maar had het niet verwacht. Fantastisch."

Bekijk de reactie van de estafettemannen:

Ouderwetse Knegt met zilver terug in relayploeg: 'Heb ervan genoten'

Ook zijn teamgenoten prijzen de 'Schicht uit Bantega'. "Het voelt vertrouwd. Hij heeft een superrelay gereden", aldus De Laat. "Dan zie je dat wij op kop kunnen rijden en de boel kunnen slopen."

Knegt en Breeuwsma zijn al lang maten, maar de laatstgenoemde moest toch even wennen. "Ik duwde hem altijd, nu duwde hij mij. Maar het voelt als vanouds. We zijn superblij. Als we nog een stapje zetten richting het WK (van volgende maand, red.), dan kunnen we mooie dingen doen."

STER reclame