De Laat 'vergeet te racen' in finale 500 meter in Dordrecht Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

Itzhak de Laat is net buiten het podium geëindigd op de 500 meter bij de wereldbekerfinale in Dordrecht. De 25-jarige shorttracker streed lang met de Kazach Abzal Azgaljev, maar kon er net niet voorbij.

De Belg Stijn Desmet pakte in de uitverkochte Sportboulevard zilver, achter de Zuid-Koreaan June-Seo Lee.

De Laat, die zaterdag brons won op de eerste 1.000 meter van het weekend, bereikte de finale met een slimme inhaalactie. Hij leek in de halve eindstrijd kansloos in de laatste positie, maar profiteerde van een valpartij en werd vervolgens tweede.

Eerder reikte hij tot de halve finales door een slimme manoeuvre in zijn heat in de kwartfinale, waardoor hij tweede werd.

Bekijk hier de actie van De Laat in de halve eindstrijd:

Mooie actie levert De Laat finaleplaats 500 meter op Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

"Weet je, de 500 meter is een ongelofelijke close race", begint De Laat na afloop van de finale, gevraagd naar waar het aan lag. "Voor hetzelfde geld lukt het mij net wel. Dan lig je op plaats twee, kun je doorglijden en word je tweede of eerste."

"Maar als het net niet lukt", vervolgt De Laat, "dan ben je al je snelheid kwijt. Dan sta je de laatste anderhalve ronde stil en weet je eigenlijk al dat het een gelopen race is. Het was de battle voor zilver en die heb ik verloren."

Bekijk hier de reactie van De Laat:

De Laat: 'Het was de battle voor zilver, die heb ik verloren'

Op de 1.000 meter is Sjinkie Knegt gestrand in de halve finales. Hij kreeg - tot ongenoegen van het publiek - een penalty voor een inhaalactie op de Italiaan Yuri Confortola en kon een individuele medaille bij zijn rentree in het wedstrijdcircuit vergeten.

Knegt reikte tot de halve finales door in de kwartfinale in de laatste bocht vernuftig naar plaats twee te glijden. Zijn goede vriend Daan Breeuwsma stond een heat later aan de start, maar werd gediskwalificeerd.

Roes en Hoogerwerf stranden

Daar waar De Laat op de 500 meter tot de finales doordrong, zat het individuele toernooi er voor Dylan Hoogerwerf en Sven Roes al na de kwartfinales op.

Hoogerwerf lag in zijn race lang op plaats twee, maar werd in de laatste bocht gepasseerd. Nederlands kampioen Roes, die zich zondagochtend nog plaatste voor de 500 meter, kwam in de eerste heat in laatste positie ten val.

STER reclame