Gaël Monfils is op elk toernooi een garantie voor toptennis vermengd met show ANP

De Franse showman is terug in de halve finales van het ABN Amro-toernooi. Titelverdediger Gaël Monfils moet het van zijn topspelers beroofde evenement van glans voorzien.

Publiekstrekkers Daniil Medvedev, Stefanos Tsitsipas en David Goffin strandden deze week allemaal voor de kwartfinales. Dat was slecht nieuws voor directeur Richard Krajicek, maar de aanwezigheid van Monfils compenseert die tegenvallers enigszins.

En de week begon nog zo moeizaam voor de immer goedlachse Fransman, die na een toernooizege in Montpellier met griepverschijnselen in Rotterdam arriveerde. "Ik sta met zelfvertrouwen te spelen, daardoor voel ik de kwaaltjes minder", verzekerde Monfils.

Vierde keer in halve finales

In de kwartfinale tegen Daniel Evans liet Monfils met lobjes, lange rally's, listige sliceballen en harde opslagen zien dat hij veel in zijn mars heeft. "Ik speel hier altijd goed. De baan is zo fijn", aldus de Fransman, die al voor de vierde keer in de halve eindstrijd van het ABN Amro-toernooi staat.

Monfils over winnen in Rotterdam: 'Ik speel hier vaak goed, het bevalt me'

De eerste halve finale gaat tussen de Spanjaard Pablo Carreño Busta en de Canadees Félix Auger-Aliassime.

De taaie Carreño Busta speelde al negen sets in zijn eerste drie partijen en stond al bijna acht uur op de baan. De nummer 30 van de wereld, die in kwartfinales twee wedstrijdpunten tegen de jonge Italiaan Jannik Sinner overleefde, is de eerste Spaanse halvefinalist in Ahoy sinds Rafael Nadal in 2009.

"Als dit een graveltoernooi was geweest, zou waarschijnlijk vaker een Spanjaard de halve finales hebben gehaald", stelt de 28-jarige Carreño Busta met een glimlach.

In 2018 een wildcard, nu halve finale

Zijn negen jaar jongere tegenstander Auger-Aliassime, de op één na jongste speler in de tophonderd, is een van de grote beloftes in het mondiale tennis.

Dat toernooidirecteur Krajicek oog heeft voor talent, bleek wel uit de wildcard die Auger-Aliassime in 2018 ontving voor het hoofdtoernooi.

Twee jaar later staat de Canadees als nummer 21 van de wereld in de halve finales in Ahoy.

De Canadees Felix Auger-Aliassime geldt als een van de grote beloften van het mondiale tennis ANP

STER reclame