Agenten houden mensen tegen op de toegangswegen naar de boulevard en het strand van Noordwijk ANP
Corona-achtergronden

Wat gebeurde er vandaag rondom het coronavirus? Hier een overzicht van de belangrijkste gebeurtenissen:

De zondag begon met waar de zaterdag mee eindigde: oproepen om bepaalde dingen niet te doen. Waar de burgemeester van Noordwijk mensen gisteravond maande om vandaag niet naar het Noordwijkse strand te komen, deed Natuurmonumenten vanochtend een noodoproep op Twitter: "Ga niet de natuur in vandaag!"

Ongeveer op hetzelfde moment kwam ook de Rijksoverheid in actie. In een NL-alert riep ze mensen op om anderhalve meter afstand van elkaar te houden. Ook de NS benadrukte vanmorgen (opnieuw) het belang van die anderhalve meter. En onder vermelding van de hashtags #blijfthuis en #blijfbinnen riepen steeds meer mensen elkaar op sociale media tot de orde.

Toch gaf niet iedereen daar gehoor aan. Ook vandaag gingen veel mensen de straat op en de natuur in:

Boswachter over drukte: 'Het benauwde me, dit is één grote bron van infectie'

Omdat nog zo veel mensen erop uittrekken, houdt de politie rekening met extra inperkende maatregelen. Agenten kunnen dan worden ingezet om te voorkomen dat mensen nog massaal naar bijvoorbeeld het strand gaan.

Het RIVM verwacht dat we komende week gaan zien wat het effect is van de maatregelen die tot nu toe zijn genomen om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. "We denken nu al een eerste effect te zien van de maatregelen. Dat geeft heel goede hoop", zegt Jacco Wallinga, die bij het RIVM verantwoordelijk is voor het uitrekenen van de scenario's.

Cijfers

De afgelopen dag zijn er in Nederland 43 mensen overleden aan het coronavirus, de grootste stijging tot nu toe. Het dodental staat nu op 179. De leeftijd van de overledenen ligt tussen de 57 tot 97 jaar.

De afgelopen 24 uur kwamen er 573 gemelde coronabesmettingen bij in Nederland. In totaal zijn hier nu 4204 mensen positief getest op het virus. Van hen wonen de meeste patiënten in Noord-Brabant. Daarna volgen Zuid-Holland en Noord-Holland. Het RIVM benadrukt overigens dat het werkelijke aantal besmettingen hoger ligt, omdat niet iedereen wordt getest.

NOS

Dan de intensive care. Er zijn in heel Nederland 575 ic-bedden beschikbaar voor coronapatiënten. Op dit moment zijn daarvan 405 bedden gevuld.

Vanwege de verwachte stijging van het aantal patiënten wordt er wel gewerkt aan extra ic-bedden.

NOS

Ook in het buitenland was er vandaag weer veel coronanieuws. Duitsland kwam met een contactverbod: Duitsers mogen zeker twee weken niet met meer dan twee mensen de straat op. Doen ze dat wel, dan wacht ze een "forse straf". Deelstaatpremier Laschet had het over boetes die kunnen oplopen tot 25.000 euro. Alleen gezinnen zijn uitgezonderd van de nieuwe maatregel.

Kort nadat de Duitse bondskanselier Merkel de nieuwe regels bekend had gemaakt, hoorde ze dat ze zelf in thuisquarantaine moet. De arts die haar vrijdag een vaccin tegen pneumokokken had toegediend, bleek later te zijn besmet met het coronavirus. De 65-jarige Merkel werkt daarom voorlopig vanuit huis.

In Italië, waar de meeste coronabesmettingen van Europa zijn gemeld (namelijk bijna 60.000) lag het aantal sterfgevallen door het virus de afgelopen 24 uur voor het eerst lager dan op eerdere dagen. Er overleden 651 patiënten, 142 minder dan gisteren. Ook het aantal geregistreerde besmettingen is afgenomen, van 6647 naar 5560.

In Rusland is het aantal vastgestelde coronabesmettingen opvallend laag. Volgens de autoriteiten komt dat door hun effectieve maatregelen, maar sommige Russen hebben een andere verklaring.

Griekenland gaat vanaf morgenochtend 06.00 uur in lockdown, heeft premier Mitsotakis vandaag bekendgemaakt in een tv-toespraak. Het land volgt daarmee het voorbeeld van onder meer Frankrijk, Spanje en België.

In Nederland is zo'n lockdown nog niet aan de orde. Ook het Verenigd Koninkrijk, waar de afgelopen 24 uur 48 coronapatiënten zijn overleden, wil er niet aan. Wel zei de Britse premier Johnson vandaag dat hij strengere maatregelen niet uitsluit als mensen zich niet houden aan het advies voor social distancing.

Tot slot: reizigers die in Spanje zijn gestrand en die uit een EU-land, het Verenigd Koninkrijk of het Schengengebied komen, mogen via Schiphol naar huis reizen. Gisteren werd Spanje toegevoegd aan het rijtje landen waarvoor een tijdelijk vliegverbod geldt in Nederland, maar dat zorgde voor veel beperkingen voor EU-burgers die via Schiphol naar hun thuisland willen reizen.

STER reclame