Jan Blokhuijsen viert zijn overwinning met zijn dochter
NOS SchaatsenAangepast

Blokhuijsen beloont sterk NK allround met titel en WK-ticket

Jan Blokhuijsen heeft in Heerenveen voor de derde keer de nationale allroundtitel gewonnen. Marcel Bosker, de kampioen van 2018, en titelverdediger Douwe de Vries grepen zilver en brons. Blokhuijsen, die de titel in 2016 en 2017 pakte, stelde ook deelname aan de WK allround veilig.

De 30-jarige schaatser had aan een tweede tijd (13.08,63) op de afsluitende 10.000 meter genoeg voor de eindzege. In een rechtstreeks duel met zijn grote concurrent Bosker wist hij zijn voorsprong van ruim zeven seconden te behouden. Bosker klokte de derde tijd (13.11,19).

Eerder op de dag won Blokhuijsen ook de 1.500 meter en zaterdag schreef hij de 5.000 meter op zijn naam. Op de 500 meter werd hij vierde (36,47). Titelverdediger De Vries schreef de afsluitende 10.000 meter op zijn naam in 13.05,65.

Blokhuijsen nam vorig jaar een sabbatical en is na een jaar afwezigheid weer terug op het ijs. "Ik ben zo blij dat het is gelukt", vertelde hij na afloop. "Ik vind het vooral tof dat mijn dochter dit ook mee krijgt, maar ik had echt niet verwacht dat ik zou winnen."

In het jaar dat Blokhuijsen stopte met schaatsen, werd hij vader van dochter Jackie-Noé. "Ik heb twaalf jaar geschaatst en precies toen zij kwam niet. Dat kan niet, ik wilde dat zij dit mee zou maken. Dus ik heb er heel hard voor gewerkt en alles voor gedaan."

Blokhuijsen: 'Heel hard gewerkt, hier heb ik alles voor gedaan'

Met zijn overwinning heeft Blokhuijsen zich ook verzekerd van de wereldkampioenschappen allround, eind februari in het Noorse Hamar. "Dit geeft heel veel energie om te kijken wat er nog meer mogelijk is, maar het was wel heel zwaar dit weekend."

Bij de NK afstanden in december stelden Patrick Roest en Sven Kramer de startbewijzen voor de WK al veilig. Zij kwamen daarom dit weekend niet in actie in Heerenveen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl