Koelizjnikov na zijn wereldrecord op de 500 meter, vorig jaar, in Salt Lake City Pro Shots

Er mankeert weinig aan de erelijst van Pavel Koelizjnikov. De Russische schaatser veroverde vorig jaar voor de derde keer de wereldtitel op de sprint, was twee keer wereldkampioen op de 500 meter en één keer op de 1.000 meter. En ook het wereldrecord is sinds vorig jaar maart in zijn handen: 33,61.

Een meer dan fraaie oogst. Toch ontbreekt er nog iets, beseft ook 's werelds snelste schaatser. "Ik heb alle medailles, behalve olympische", vertelt de 25-jarige Koelizjnikov, dit weekeinde actief bij de EK afstanden in Heerenveen.

Het is echter de vraag of hij die leemte nog zal kunnen opvullen. Voorlopig niet in ieder geval. Wereldantidopingbureau WADA heeft Rusland een schorsing van vier jaar opgelegd voor mondiale sporttoernooien omdat er is geknoeid met gegevens die het van het Moskouse dopinglaboratorium had gekregen. En de Winterspelen in Peking zijn over twee jaar.

Koelizjnikov: 'Ik kan mij de Spelen niet als doel stellen'

"Tja, wat kan ik daar nou op zeggen? Ik heb er nog geen mening over, want ik weet niet hoe het zal lopen. Tot nu toe is het allemaal onduidelijk. Er komt een rechtszaak", verwijst hij naar het beroep dat Rusland heeft aangetekend bij het CAS, het hof van sportarbitrage in Lausanne. "Het is volgens mij allemaal politiek."

Derde op rij

Het zou voor de derde keer op rij zijn dat Koelizjnikov de Spelen aan zijn neus voorbij ziet gaan. Gesjoemel door de Russen met dopingtests tijdens de Winterspelen van Sotsji in 2014 kostte hem een optreden in Pyeongchang in 2018 omdat hij behoorde tot de groep Russische sporters met een dopingverleden. En die werden geweigerd.

Zijn uit 2012 stammende dopingovertreding had hem eerder ook al van het olympische ijs in Sotsji gehouden. Hij was betrapt tijdens de WK voor junioren en kreeg een schorsing van twee jaar aan zijn broek. "Toen ik 17 was, zijn er stoffen uit een energiedrank in m'n bloed gevonden", licht Koelizjnikov toe. "Maar als je de bijsluiter leest, weet je dat daar geen steroïden in zitten."

Pavel Koelizjnikov viert zijn wereldtitel op de sprint in 2019 ANP

Zijn verontwaardiging ten spijt blijft dat verleden hem achtervolgen. Want ook in Peking zullen vooralsnog Russen die niet kunnen aantonen nooit met doping in aanraking te zijn geweest, geweerd worden. "Ik kan me die Spelen niet als doel stellen. Ik moet elke keer bloed afstaan om te bewijzen dat ik clean ben. Kennelijk is dat niet genoeg."

Leuke berichtjes

De populariteit van de Russische atleten is er in eigen land overigens niet minder om, zegt Koelizjnikov. "De mensen houden van ons. We zijn nog steeds erg geliefd. We geven veel interviews en uitleg. Sommigen reageren negatief. Anderen juist positief, die posten leuke berichtjes. 95 procent staat achter ons."

Koelizjnikov denkt niet aan titels: 'Moet gewoon goed schaatsen'

Die zullen niet allemaal weten dat de schaatskampioen vandaag in Thialf een gooi doet naar de Europese titel op de 500 meter, een afstand die hem bij de eerste editie van het toernooi brons bracht. "In Rusland en de rest van de wereld worden deze titels niet hoog ingeschat", weet ook Koelizjnikov.

"Maar een titel erbij is altijd goed", aldus de Rus die vrijdag samen met zijn landgenoten Roeslan Moerasjov en Viktor Moesjtakov de titel op de teamsprint prolongeerde. In een baanrecord bovendien. Dat belooft wat voor vandaag en morgen, als hij net als twee jaar geleden goud hoopt te winnen op de 1.000 meter.

Toch is dat niet het voornaamste waarop hij gefocust is bij deze EK. "Op een EK heb je een ander soort energie dan op een WK. Ik richt me op resultaten en een goede techniek. Ik moet gewoon goed schaatsen. De baan opkomen en proberen iets neer te zetten."

STER reclame