Nederlandse waterpoloërs schudden Roemenië van zich af op EK

Waterpoloërs op de valreep langs Roemenië

De Nederlandse waterpolomannen zijn de EK in Boedapest begonnen met een zwaarbevochten overwinning op Roemenië. Oranje, dat het laatste kwart inging met een achterstand van twee doelpunten, zegevierde met 9-8.

Nederland wist dat in de sterk bezette poule, met titelhouder Servië en Rusland als overige opponenten, van Roemenië gewonnen moest worden om minstens als derde te eindigen en de volgende ronde te halen. De betere conditie werd daarbij als belangrijk wapen gezien.

Het zag er dan ook goed uit toen Oranje, dat de ervaren midvoor Cosmin Radu knap uit het spel wist te houden, in het tweede kwart voor het eerst op voorsprong kwam (3-2) en dankzij snel en gevarieerd aanvalsspel zelfs de marge even naar twee doelpunten tilde. De pauze werd ingegaan met een 5-4 voorsprong.

Gehaast en slordig

Waar de mannen van bondscoach Harry van der Meer juist in de tweede helft van de wedstrijd dachten te kunnen toeslaan, waren het echter de Roemenen die het initiatief naar zich toetrokken. In het derde kwart scoorden zij maar liefst vier keer, terwijl het soms wat te gehaast en slordig spelende Nederland op één treffer bleef steken.

Jorn Winkelhorst scoorde drie keer tegen Roemenië

Met een penalty bracht Jorn Winkelhorst, die de wedstrijd zou afsluiten met drie doelpunten, zijn ploeg terug tot 7-8, waarna Jorn Muller de 8-8 voor zijn rekening nam. De Roemenen liepen tegen steeds meer straffen op en dat ging ten koste van de schotkracht van de ploeg.

Die bleek bij Nederland nog intact te zijn, hoewel er andermaal slordig werd omgegaan met de geboden ruimte. Profiterend van twee man meer in het water schoot Guus van IJperen met zijn tweede doelpunt Nederland naar de winst. Een laatste Roemeense kans werd gepareerd door de sterk keepende Eelco Wagenaar.

'Als team spelen'

"Het was wel even spannend", reageerde Van der Meer, die vorig jaar maart Robin van Galen opvolgde. "We begonnen goed aan de wedstrijd en lieten snel spel zien. Alleen onze manmeer liep niet echt goed. In derde periode zakten we weg. Zonde, want we werden echt even overvleugeld."

Bondscoach Harry van der Meer spreekt zijn mannen toe

Dat de zege toch uit het vuur werd gesleept, stemde uiteraard tevreden. "In een toernooi moet je groeien, dus dan geef dit een goed gevoel. Het is nu belangrijk om te analyseren hoe het komt dat we ineens zo wegzakten. Maar we moeten de drive die we toonden meenemen. Voor ons is het zaak om echt als team te spelen. Daar moeten we het van hebben."