Garbiñe Muguruza
NOS Sport

Muguruza's wederopstanding in Melbourne begint op Kilimanjaro

  • Franklin Stoker

    redacteur NOS Sport

  • Franklin Stoker

    redacteur NOS Sport

"Nee, geen omhelzing, geef die prullenbak maar. Ik voel me niet lekker." Zo moet de zieke Garbiñe Muguruza hebben gedacht na haar gewonnen eerste ronde op de Australian Open. Twee weken later staat de Spaanse in de finale (zaterdag, 09.30 uur).

"Het scheelde inderdaad weinig of dit avontuur was vroeg ten einde geweest. Ze moest voor en na haar partij overgeven", zegt Olivier van Lindonk, de Nederlandse manager van de Spaanse tennisster, telefonisch vanuit Melbourne.

De 26-jarige Muguruza herstelde en speelde vervolgens een toptoernooi met zeges op onder anderen Jelina Svitolina, Kiki Bertens, Anastasija Pavljoetsjenkova en Simona Halep.

"Ze is terug", zette de Spaanse sportkrant AS vrijdag met vette letters op de voorpagina.

Muguruza beleefde door een gebrek aan vertrouwen een zeer teleurstellend 2019 en zakte af naar plek 36 op de wereldranglijst, haar laagste positie sinds 2014. Ze stopte bovendien na drie jaar de samenwerking met haar coach Sam Sumyk.

"Het was geen makkelijk jaar", beaamt Van Lindonk. "Ze zat in een neerwaartse spiraal en kreeg veel over zich heen. Zowel van de media als op sociale media. Ze blijft nu ook weg van social media. De reacties zijn soms keihard."

Een PR-bureau ontfermt zich nu over het socialmediagebruik van Muguruza.

De oorsprong van Muguruza's wederopstanding in Melbourne ligt op de Kilimanjaro in Tanzania. Waar veel tennissers na het seizoen in een zonnig vakantieoord te vinden zijn, koos Muguruza in november voor een ijskoude tocht naar het hoogste punt van Afrika op 5.895 meter.

"Ik zocht naar een uitdaging buiten het tennis", vertelde Muguruza onlangs over haar bijzondere ervaring, om er glimlachend aan toe te voegen: "Ik raad het niemand aan, tenzij je zo koppig bent als ik!"

"Voor Garbiñe was het goed. Even weg van alles", vertelt Van Lindonk. "Ze maakte met een vriendin de tocht met alle ontberingen van dien. Slapen in een tentje, geen luxe. En ze hebben de top gehaald."

Muguruza, tweevoudig grandslamkampioene en een oud-nummer één van de wereld, speelt nu in Australië weer op de top van haar kunnen.

Ook de hernieuwde samenwerking met oud-speelster Conchita Martínez is daar onderdeel van. De twee werkten al samen toen Muguruza in 2017 de titel op Wimbledon won.

"Conchita stond hoog op onze verlanglijst", zegt Van Lindonk. "Toen ze akkoord waren, is Garbiñe voor vijf weken in San Diego gaan trainen, in de woonplaats van Conchita. Daar is de basis gelegd voor dit succes."

Garbiñe Muguruza en Conchita Martinez tijdens Wimbledon in 2017

In tegenstelling tot Muguruza was 2019 een topjaar voor Sofia Kenin. De 21-jarige Amerikaanse heeft in het kielzog van leeftijdsgenoten Naomi Osaka (22), Bianca Andreescu (19) en Aryna Sabalenka (21) de weg naar top van het vrouwentennis gevonden, met de finale van de Australian Open als voorlopig hoogtepunt.

Kenin won in 2019 drie WTA-titels en kreeg direct de prijs voor de speelster die de meeste progressie heeft geboekt.

Sofia Kenin

Toch stal de in Moskou geboren Kenin, die haar tennisopleiding in Miami genoot, de afgelopen dagen de show in Melbourne met een aantal oude video's die op social media was opgedoken.

Zo werd duidelijk dat Kenin op 7-jarige leeftijd een enorme fan van Andy Roddick was en bleek dat ze op jonge leeftijd helemaal niet verlegen was bij een rondleiding van Kim Clijsters in stadion van Key Biscayne.

Bekijk via de onderstaande tweets de video's van een piepjonge Sofia Kenin.

Wie naar Kenin luistert, hoort een volwassen dame met een zwaar en diep Amerikaans accent. Zelfbewust. Ze is de jongste Australian Open-finaliste sinds Ana Ivanovic in 2008.

"Ik ga even goed van dit moment genieten. Een finaleplaats maak je niet vaak mee", zei ze donderdag na haar zege op Ashleigh Barty, de mondiale nummer één. "Dit is zo fantastisch. Hopelijk lukt het me zaterdag nog een keer om iets speciaals te doen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl