Thiem houdt Nadal uit halve finale Australian Open

Dominic Thiem heeft Rafael Nadal uit de halve finales van de Australian Open gehouden. De als vijfde geplaatste Oostenrijker versloeg de Spaanse nummer één van de wereld na een prachtig duel met 7-6 (3), 7-6 (4), 4-6, 7-6 (6).

Thiemo duelleert vrijdag met Alexander Zverev, die te sterk was voor Stan Wawrinka, om een plaats in de eindstrijd. De andere halve finale gaat donderdag tussen Novak Djokovic en Roger Federer.

Dominic Thiem AFP

De veertiende confrontatie tussen Nadal en Thiem (9-4 in het voordeel van Nadal) was een baselineduel om de vingers bij af te likken. Thiem zocht met vlijmscherpe groundstrokes de hoeken op, terwijl Nadal zoals altijd een ongekende vastberadenheid en wilskracht toonde.

Backhands van 150 km/uur

Nadal verspeelde in de openingsset een setpoint op 5-4 op eigen service en kon in de tiebreak het moordende tempo van Thiem, die soms backhands van 150 kilometer per uur sloeg, niet neutraliseren. Thiem haalde met een schitterende forehandwinner de set binnen.

De frustraties namen toe bij Nadal nadat hij op 3-2 in de tweede set na een lange rally van de scheidsrechter een straf had gekregen voor het overschrijden van de tijd. "Je houdt zeker niet van mooi tennis?!", beet hij de umpire toe.

Rafael Nadal baalt tijdens zijn duel met Thiem AFP

Nadal werd onzeker, miste diepte in zijn spel en verspeelde ook in de tweede set een voorsprong (4-2). Thiem sloeg daarna in de tiebreak, waarin hij een 4-0 voorsprong nam en Nadal vervolgens zag terugknokken naar 4-4, hard toe.

Twee matchpoints verspeeld

Thiem had vervolgens het initiatief. De tweevoudig Roland Garros-finalist (2018 en 2019, beide keren verloren van Nadal) bleef aanvallend spelen, ondanks het verlies van de derde set.

De rappe Oostenrijker verzuimde door de spanning de wedstrijd uit te serveren op 5-4 (vier onnodige fouten) en leek rijp voor de sloop toen hij op 6-4 in de tiebreak twee matchpoints verspeelde.

Thiem herstelde zich echter met een vlammende backhandpasseerslag en benutte het derde matchpoint dankzij een forehandfout van Nadal.

STER reclame