Giovanni Guidetti
NOS Sport

Oud-Oranjecoach Guidetti grijpt met Turkse volleybalsters olympisch ticket

De Turkse volleybalsters hebben zich bij de finale van het olympisch kwalificatietoernooi in Apeldoorn door een overtuigende 3-0 (25-17, 25-19, 25-22) zege op Duitsland geplaatst voor de Olympische Spelen. Het is na de negende plaats in 2012 de tweede keer dat de Turkse vrouwen actief zullen zijn op de Spelen.

Giovanni Guidetti was tot 2017 bondscoach van het Nederlands vrouwenteam. Hij combineerde die functie met het coachen van de Turkse club VakifBank Istanbul. Onder zijn leiding grepen de Nederlandse vrouwen zilver op het EK van 2015 en werd een jaar later bij de Olympische Spelen de vierde plaats bereikt. Eind 2016 kondigde Guidetti onverwachts zijn vertrek aan bij Oranje. Hij wilde dichter bij zijn gezin zijn en tekende daarop een contract als bondscoach van Turkije.

Geen houden aan

Duitsland had Nederland zaterdag in de halve finales met 3-0 verslagen, maar was zondag niet opgewassen tegen Turkije. Opgezweept door de voornamelijk Turkse fans in de goedgevulde hal in Apeldoorn nam Turkije direct het initiatief en was er geen houden aan voor Duitsland. De Turkse vrouwen denderden door naar winst in drie sets.

De Turkse volleybalsters in de OKT-finale

Bij het eerste matchpoint was het al raak en begon de uitbundige viering van de kwalificatie met Guidetti, de Turkse vrouwen en het Turkse publiek. Servië, China, de Verenigde Staten, Brazilië, Rusland, Italië, Argentinië, Kenia, Zuid-Korea en gastland Japan waren al zeker van deelname aan de Spelen in Tokio.

Hoe overtuigend het optreden van de Turkse vrouwen in de finale ook was, de route naar de eindstrijd verliep voor het team van Guidetti allerminst soepel en voortvarend. In de poule werd nog met 3-1 verloren van Duitsland en maar nipt gewonnen van België (3-2). Ook in de halve finales had Turkije het moeilijk en kreeg tegenstander Polen vijf matchpoints.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl