NOS Sport

'Voor het eerst in mijn leven reisde ik af naar de renbaan van Wolvega'

Deze pikeur is een van de onbekendste wereldkampioenen van Nederland

In de laatste dagen van 2019 graven de verslaggevers van NOS Sport weer in hun eigen werk om een voor hen gedenkwaardige reportage of bijzonder interview van het afgelopen jaar toe te lichten. Vandaag: Angelo Terwiel, die zijn ogen uitkijkt bij De Grote Prijs der Giganten.

"Ik ben niet zo bekend in de wereld van de paardensport, maar pikeur Rick Ebbinge is gewoon wereldkampioen. Niet een Nederlands kampioen, niet een Europees kampioen, maar een wereldkampioen. Daarover doet hij zelf overigens erg nuchter."

"Het was mijn doel om een sfeerreportage te maken. Compleet met dampende paarden in de koude buitenlucht, publiek en het typische gevoel dat bij deze sport hoort. In mijn ogen is dat - met gebruik van ondersteunende muziek - gelukt. Deze reportage is gemaakt met behulp van cameraman/editor Martijn Tuinman. Op laptop, op locatie."

'Probleem van deze sport'

"We waren er op de dag van De Grote Prijs der Giganten. Voordat ik (voor het eerst in mijn leven) afreisde naar de renbaan van Wolvega kende ik deze wereldkampioen helemaal niet. Laat staan dat ik wist dat hij wereldkampioen was."

"Dat is natuurlijk ook een beetje het probleem in deze sport. De bekendheid en publiciteit in ons land laat te wensen over. Dat is in andere landen wel anders, daar worden veel van dit soort wedstrijden gewoon live uitgezonden. En ja, er wordt ook veel gegokt. Maar dat gebeurt bij heel veel sporten."

"Hoe dan ook, wat mij het meest heeft gegrepen die dag is het feit dat hij in totaal zeven wedstrijden moest rijden met zeven verschillende paarden. En iedere keer moesten die paarden ook geprepareerd worden en een warming-up doen. En dat deed Ebbinge allemaal zelf."

'Vijf van de zeven wedstrijden winnen'

"Natuurlijk met behulp van het team, maar hij ging stal in, stal uit, renbaan op, renbaan af en was daar de hele dag en avond zoet mee. Dat soort dingen zien en weten de meeste mensen niet. En dan ook gewoon vijf van de zeven wedstrijden winnen! Dat is gewoon knap, klaar."

"En omdat de sport in algemene zin en deze wereldkampioen in het bijzonder niet zo vaak in de publiciteit komt, leek me dit een mooie gelegenheid om ze nu nog even extra in het zonnetje te zetten."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl