Liverpool wint WK voor clubs door goal Firmino in verlenging

Liverpool is voor het eerst winnaar geworden van het WK voor clubteams. In de finale in Doha won de Engelse winnaar van de Champions League na verlenging met 1-0 van Flamengo. De Brazilianen veroverden vorige maand de Copa Libertadores.

Liverpool was ook in 2005 finalist. Toen werd in het Japanse Yokohama met 1-0 verloren van São Paulo. Eén keer eerder troffen Liverpool en Flamengo elkaar. Dat was in 1981 in de wedstrijd om de wereldbeker, de voorloper van het WK in zijn huidige vorm. De Brazilianen wonnen met 3-0.

In Doha speelde Liverpool met Virgil van Dijk, die woensdag het halvefinaleduel met Monterrey door ziekte miste. Georginio Wijnaldum ontbrak nog door een spierblessure.

Voortvarende start Liverpool

Liverpool begon voortvarend en in de beginfase kregen Roberto Firmino, Trent Alexander-Arnold en Naby Keïta al kansen. Hun inzetten misten echter het doel.

Flamengo kroop daarna meer uit zijn schulp en werd via onder anderen Bruno Henrique dreigend. Na rust kreeg Liverpool de beste kansen via Firmino, Mohamed Salah en Jordan Henderson. Aan de andere kant zette Gabriel Barbosa doelman Allison aan het werk.

Geen penalty

In de extra tijd schrapte de VAR de beslissing van scheidsrechter Abdulrahman Al-Jassim om Liverpool na een duel tussen Rafinha en Sadio Mané een penalty te geven. Dat betekende: verlenging.

Virgil van Dijk en Roberto Firmino vieren de voorsprong

Firmino, die Liverpool naar de finale had geloodst met een late goal tegen Monterrey, schoot in de verlenging raak na goed voorbereidend werk van Mané. Daarna kon het feest voor Liverpool beginnen.

Monterrey verslaat Al-Hilal en verovert brons

Monterrey eindigde bij het WK voor clubteams als derde. In de troostfinale waren de Mexicanen - zonder de geblesseerde Vincent Janssen - het Saudische Al-Hilal na strafschoppen de baas.

Keeper Luis Cárdenas was de held van de dag bij Monterrey

Na 90 minuten was het 2-2, waarna meteen strafschoppen volgden. Monterrey-keeper Luis Cárdenas was de grote held: hij stopte twee strafschoppen en schoot zelf de beslissende penalty binnen.

De 26-jarige Cárdenas is normaal gesproken de tweede doelman van Monterrey en stond sinds zijn komst bij Monterry in 2013 pas voor de tiende keer onder de lat in een officieel duel.

Al-Hilal kwam in de eerste helft op voorsprong door een kopbal van Carlos Eduardo, waarna Monterrey na rust binnen een kwartier twee keer scoorde: Arturo Gonzales (met het hoofd) en Maximiliano Meza (met dank aan matig verdedigen van Al-Hilal).

Door een rake kopbal van Bafetimbi Gomis werd het even later alsnog 2-2. Diep in blessuretijd was diezelfde Fransman nog dicht bij de winnende goal voor Al-Hilal, maar zijn inzet ging op de paal.