NOS Schaatsen

Koelizjnikov troeft Nederlanders af op 1.000 meter in Nagano

Koelizjnikov verslaat Verbij en Otterspeer op 1.000 meter

Pavel Koelizjnikov heeft bij wereldbekerwedstrijden in Nagano voor de zesde keer in zijn carrière de 1.000 meter gewonnen. De Russische schaatser troefde in de Japanse stad met een baanrecord (1.08,45) twee Nederlanders af.

Kai Verbij, wereldkampioen op de afstand, eindigde als tweede in 1.08,67. Hein Otterspeer, die in maart 2018 voor het laatst een wereldbekermedaille won, veroverde brons met 1.08,95. Lennart Velema schaatste naar de zevende plaats (1.09,16), Dai Dai Ntab eindigde als veertiende (1.10,19).

In Nagano ontbraken de Nederlandse toppers Thomas Krol (die dit jaar al twee keer zegevierde op de afstand) en Kjeld Nuis. De laatste raakte zijn baanrecord in Nagano kwijt aan Koelizjnikov. De Rus was in de M-Wave 0,01 sneller dan de Nederlander.

Verbij reed in Nagano op nieuwe buizen. "Ik baal een beetje. Het was een prima race en dan word je tweede. Ik had graag gewonnen", zei de wereldkampioen. "Ik ben de snelheid nog niet gewend. Ik had harder gekund. Voor nu is de tweede plaats goed."

Koelizjnikov miste de eerste wereldbekerwedstrijden door een enkelblessure. "Hij reed technisch heel sterk", keek Verbij naar de Rus. "Hij heeft kunnen doortrainen. Dat zie je hier terug." Verbij nam door de afwezigheid van Krol wel de leiding in het wereldbekerklassement.

Otterspeer was vooral opgelucht na zijn derde plaats. "Ik wilde heel graag op het podium staan, want het was al eventjes geleden. Dit was niet de allerbeste rit en dan is de derde plaats mooi."

Wereldrecordhouder Bloemen: 'Ik ben op de weg terug'

Semerikov wint 5.000 meter

Op de 5.000 meter was wel iets te halen zondag. De Nederlandse sterren Patrick Roest, Sven Kramer en Jorrit Bergsma lieten de wedstrijd in Japan schieten en Marwin Talsma reed in de B-groep. Daar zette hij de achtste tijd (6.28,19) neer, ruim achter de Deense wereldkampioen Sverre Lunde Pedersen (6.19,68).

Pedersen is nog niet fit, maar stelde wel een Noorse startplaats op de WK afstanden veilig. Met zijn tijd was hij in de A-groep vierde geworden. De winst in die groep was voor de Rus Danila Semerikov, in 6.18,60. Hij bleef de Nieuw-Zeelander Peter Michael (6.18,69) en de Rus Alexander Roemanjantsev (6.19,66) nipt voor.

Michael dankte zijn tweede plaats aan zijn geweldige slotronde. Semerikov, die een jaar geleden iedereen verraste met een wereldbekerzege en een baanrecord in Heerenveen, hield de Nieuw-Zeelander uiteindelijk 0,09 seconde achter zich. Wereldrecordhouder Ted-Jan Bloemen eindigde als vierde.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl