ANP
NOS NieuwsAangepast

Kroongetuige in proces tegen Taghi heeft nog geen nieuwe advocaat

Kroongetuige Nabil B. heeft nog geen nieuwe advocaat in het proces tegen de organisatie van Ridouan Taghi. Dat bleek vanochtend tijdens de eerste openbare zitting sinds de moord op Derk Wiersum, die de kroongetuige in de zaak eerder bijstond.

Behalve Wiersum had B. nog een raadsman. Die bevestigde gisteren aan de rechtbank dat hij de verdediging neerlegt. Een vervanger heeft zich nog niet bij de rechtbank gemeld.

Ook de advocaat van hoofdverdachte Taghi legde de verdediging in de zaak eerder neer. Volgens het Openbaar Ministerie is het niet nodig hem een nieuwe advocaat toe te wijzen, omdat hij nog niet aangehouden is.

Per ongeluk in beeld

Nabil B. was er vandaag niet bij. Hij volgde de zaak via een videoverbinding. Voor journalisten was hij per ongeluk even te zien op een scherm in de ruimte waar de pers de zitting kon volgen. Volgens de rechtbank ging er iets mis met de cameravoering in de zittingszaal, waardoor een tv-scherm bij een van de leden van de rechtbank in beeld werd gebracht. Daar was de verbinding met Nabil B. te zien.

Worsteling van rechtbank

Er mocht vandaag niet gefilmd worden in de rechtszaal en de pers kreeg het verzoek om namen van officieren van justitie en rechters niet te noemen. De rechtbank noemde het een worsteling om de openbaarheid van de rechtspraak en het garanderen van de veiligheid met elkaar te verenigen.

Een van de verdachten zat met zijn capuchon op in de rechtszaal, omdat hij niet getekend wilde worden. Zijn advocaat vroeg om ook het maken van tekeningen te verbieden, maar zo ver wilde de rechtbank niet gaan.

De vorige zitting, kort na de moord op Wiersum in september, werd om veiligheidsredenen achter gesloten deuren gehouden. Net als toen werd de extra beveiligde rechtbank bij Schiphol vandaag nog zwaarder bewaakt dan normaal.

Bazooka

Naast de voortvluchtige Taghi en zijn veronderstelde rechterhand Saïd Razzouki staat nog een groot aantal verdachten terecht. Het totaal staat nu op zeventien. Zij zouden verschillende rollen hebben gehad bij het uitvoeren van liquidaties.

Er is onlangs een nieuwe verdachte aangehouden, die volgens het Openbaar Ministerie betrokken was bij een plan om een spyshop in Nieuwegein te beschieten met een bazooka.

Recente liquidaties

Op dit moment gaat de zaak om vijf liquidaties en een aantal pogingen en plannen daarvoor. Er loopt nog onderzoek naar meer liquidaties, waar kroongetuige Nabil B. over heeft verteld. Ook wordt nog gekeken naar mogelijke betrokkenheid van Ridouan Taghi bij een aantal recentere zaken. Welke zaken dat zijn, zei het OM niet, maar eerder zei justitie dat hij mogelijk verantwoordelijk is voor de moorden op Derk Wiersum en op de broer van de kroongetuige.

Voor een bericht dat Nabil B. zelf betrokken zou zijn geweest bij het beschieten van een van de verdachten in 2017, is volgens het OM vooralsnog geen enkel bewijs. Advocaat Nico Meijering bleef erbij dat B. een liquidatie heeft uitgelokt via een telefoon die de gevangenis is binnengesmokkeld. Ook zei hij dat de kroongetuige mogelijk samen met zijn vermoorde broer betrokken was bij de invoer van een partij cocaïne.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl