NOS SportAangepast

Heldenonthaal voor handbalsters: 'En nu een broodje shoarma met knoflooksaus'

Handbalsters groots onthaald: 'Hou op, schei uit, hoe hebben we dit geflikt?'

De Nederlandse handbalsters zijn terug op Nederlandse bodem. Dinsdagochtend rond 04.30 uur landde het vliegtuig met de wereldkampioen op Schiphol, waar ondanks het vroege tijdstip veel enthousiaste fans en familie stonden te wachten. "Dit is fantastisch. Het geeft ook wel aan hoe het in Nederland heeft geleefd en wat het heeft losgemaakt", reageerde een dolblije keepster Tess Wester.

Estavana Polman, gekozen tot speelster van het toernooi, kon op Schiphol het succes nog altijd amper bevatten. "Hou op, schei uit, we zijn de beste van van de wereld, we hebben het gewoon gedaan, een unieke prestatie. Als je ziet wat het allemaal doet, met je familie", zei ze. Wester: "Het moet nog wel even landen."

Maar Polman verlangt ook weer naar het gewone leven: "Effe een douchie nemen, effe opfrissen, effe lekker op de bank en een broodje shoarma met knoflooksaus, zou ik heel lekker vinden."

Polonaise, bloemen en het besef dat indaalt: we zijn wereldkampioen

De handbalploeg schreef zondag historie door in Japan in een bloedstollende WK-finale Spanje met 30-29 te verslaan. Daarna volgden de grote ontlading en een feest tot diep in de nacht. "We hebben wel wat drankjes gedronken", gaf Estavana Polman toe.

Polman werd uitgeroepen tot beste speelster van het toernooi en Tess Wester tot beste keepster. Lois Abbingh, die vlak voor tijd de beslissende strafworp tegen Spanje benutte, was topscorer van het WK.

'Geeft echt een kick'

Wester speelde een cruciale rol bij de bizarre ontknoping van de finale. Bij 29-29 in de laatste halve minuut stopte ze een doelpoging van de Spaanse ploeg, waarna ze werd gehinderd toen ze de bal snel naar voren wilde spelen. Nederland kreeg daardoor een zevenmeterworp, die door Abbingh in de slotseconde werd benut.

"Ik was in de laatste halve minuut best wel rustig", keek Wester terug op de bloedstollende slotfase. "Ik had het gevoel dat het wel goed zou komen. Spanje had de bal en zij hebben twee speelsters die de verantwoordelijkheid nemen. Ik wist eigenlijk wel waar ze wilden gaan schieten. Dat je de bal dan stopt, geeft echt een kick. Je wordt dan wereldkampioen."

Nominatie Sportploeg van het Jaar

Vlak voor de wereldkampioenen het vliegtuig instapten, kregen ze te horen dat ze alsnog genomineerd waren voor de Sportploeg van het jaar. Officieel kwam de wereldtitel te laat om mee te kunnen dingen naar de onderscheidingen die woensdag op het Sportgala uitgereikt worden, maar vanwege het unieke karakter van de prestatie is een uitzondering gemaakt. "Laat ik het zo zeggen: ik vind dat we het ook verdiend hebben", glunderde Wester.

Samenvatting: handbalsters veroveren wereldtitel in bloedstollende finale

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl