NOS NieuwsAangepast

Ergste drukte op de weg voorbij, ruim honderd boeren op de bon

  • Protesterende boeren voeren actie vanwege de stikstofmaatregelen
  • Op meerdere plaatsen veroorzaakten ze blokkades en vertragingen
  • Check hier de laatste verkeersinformatie
liveblog gesloten

Einde liveblog

Wij sluiten hierbij het liveblog. Het nieuws is te volgen via NOS.nl.

Een overzicht van de dag kunt u lezen in: Dag vol boerenprotest eindigt in chaotische avondspits.

Blokkades Groningen en Geldermalsen opgeheven

De blokkades op het Julianaplein in Groningen en bij het distributiecentrum van Albert Heijn in Geldermalsen zijn opgeheven. De boeren rijden weg. Het is niet bekend waarheen en of nog andere blokkades volgen.

Boeren blokkeren distributiecentrum AH in Geldermalsen

Een groep boeren uit de Bommelerwaard blokkeert het distributiecentrum van Albert Heijn in Geldermalsen. Het is niet bekend hoe lang de actie gaat duren. Er is geen politie aanwezig.

Boeren en bouwers blokkeren verkeer Julianaplein Groningen

Het Julianaplein in Groningen is geblokkeerd door boeren en bouwers. Tientallen trekkers en vrachtwagens zijn dwars op de weg gezet, waardoor het verkeer compleet is lamgelegd. Kijk hier naar de situatie op de webcam van de Gasunie. De A7/N7 is afgesloten.

Boeren vertrekken van Keizer Karelplein

Na een gesprek met politie en gemeente zijn de meeste boeren op hun trekker gestapt en weggereden. De burgemeester had eerder gedreigd de ME te laten komen als ze niet zouden vertrekken. Het verkeer komt weer langzaam op gang, meldt Omroep Gelderland.

Boeren trekken waterkanon uit de berm

In Rotterdam hebben boeren naast de A15 vandaag geholpen om een waterkanon uit de berm te trekken. Het waterkanon was eerder gebruikt om de boerenprotesten te begeleiden en was tijdens het keren vast komen te zitten.

Boeren veroorzaken verkeerschaos in Nijmegen

In de binnenstad van Nijmegen veroorzaken boze boeren een verkeerschaos. Op het Keizer Karelplein staan tientallen trekkers stil, met lange files tot gevolg. Burgemeester Bruls wil de ME inzetten als de boeren niet snel vertrekken.

'We zullen strijden tot het einde en ver daarna!'

De Farmers Defence Force zegt in een vandaag verspreide verklaring geroerd te zijn door de strijdlustige en opbeurende reacties op de uitspraak van de rechtbank in Lelystad gisteren. Die verbood FDF om vandaag distributiecentra van supermarkten te blokkeren. "Misschien hebben wij de slag verloren, maar daarmee zeker niet de 'oorlog'", schrijft de actiegroep. "Ze kunnen onze bedrijven afpakken, ons verdrijven van ons land, maar ze kunnen onze eer niet afnemen! We zullen strijden tot het einde en ver daarna! We'll be back, beter dan ooit, hard als een muur!"

Weer protestacties door boeren, waarom demonstreren ze dit keer eigenlijk?

Op zeker veertig plekken in Nederland waren ontregelende acties van boeren (en ook van een aantal bouwers). Volgens de boeren zijn er verschillende redenen voor hun protestacties. Lees ze hier.

Boeren vandaag ook bij LTO in Drachten

Protesterende boeren gingen vandaag ook naar het regiokantoor van de LTO in Drachten. Ze hebben kritiek op het bestuur van de landbouworganisatie.

Boeren ook bij landbouworganisatie LTO

Aantal files neemt langzaam af

Het aantal files in Nederland heeft de 600 kilometer niet aangetikt. Op het hoogtepunt stond er zo'n 540 kilometer file. Het is nu nog vooral druk op de A1, A4, A5, A12 en de A15. Veel files zijn veroorzaakt doordat boeren met trekkers op de snelweg rijden.

Supermarkten AH en Jumbo volgens schema bevoorraad

Ondanks de verschillende protestacties van boeren bij distributiecentra van supermarkten, worden supermarkten van Jumbo en Albert Heijn gewoon volgens schema bevoorraad. Dat melden de supermarkten aan het ANP.

Voorzitter Landbouw Collectief: 'Boeren zijn geen actievoerders, het zijn ondernemers'

Voorzitter Landbouw Collectief: 'Boeren zijn geen actievoerders, het zijn ondernemers'

Trekkers rijden tegen verkeer in op A12 bij Didam

De weg was korte tijd afgesloten zodat de boeren konden omkeren en ze bij de eerste gelegenheid de A12 konden verlaten. Er zijn geen boetes uitgedeeld zegt een woordvoerder van de politie. Een snelle en veilige afhandeling had prioriteit.

Ruim honderd bekeuringen

Volgens een woordvoerder van de Landelijke Eenheid zijn er vandaag ruim honderd bekeuringen uitgedeeld en zijn er honderden tractoren door de politie van de weg gehaald.

'Waarom grijpt de politie niet in?'

Op sociale media vragen veel mensen zich af waarom de politie niet ingrijpt. Een woordvoerder zegt dat een boete uitschrijven vaak moeilijk is, omdat tractoren geen kentekenplaat hebben. "Als je een boete wilt uitschrijven, moet je dus de bestuurder aanspreken en zijn identiteitsbewijs vragen. Waar dat kan, gebeurt dat ook, maar je moet ook voorkomen dat er gevaarlijke situaties ontstaan. Daar komt nog bij dat de overlast langer duurt als je dat bij iedereen gaat doen."

De woordvoerder voegt er aan toe dat de politie handelt "in ondergeschiktheid aan het bevoegd gezag". Het is dus de burgemeester die bepaalt of er ingegrepen moet worden of niet, niet de politie.

ANWB verwacht geen filerecord

De ANWB verwacht niet dat de acties van bouwers en boeren een nieuw filerecord gaan opleveren. "Dat komt ook omdat woensdag niet de drukste dag van de week is", zegt een woordvoerder. Tijdens de drukste avondspits stond meer dan 2000 kilometer file in Nederland. Op de tweede plaats van dit jaar was dat 1140 kilometer.

Vandag stond er om 16.45 uur 532 kilometer file. De ANWB verwacht dat daar enkele honderden kilometers bij gaan komen.

Berichtgeving NOS over boerenprotesten

Op de website van de NOS heeft hoofdredacteur Marcel Gelauff een artikel geplaatst over de berichtgeving van de NOS over de boerenprotesten.

De NOS besteedt daar vandaag flinke aandacht aan, maar dat heeft niets te maken met het verzoek van de boeren om live-zendtijd om hun verhaal te kunnen doen, schrijft Gelauff. We zien het als een nieuwswaardig onderwerp door de onderliggende brede maatschappelijke discussie, de omvang van de actie en de effecten op de rest van de samenleving.

Lees hier het hele artikel.

Ook A12 bij Beek versperd, 585 kilometer file in Nederland

De ANWB adviseert de A12 vanuit Utrecht richting Duitse grens te vermijden. Verder is het druk op de A15, vooral rond Rotterdam en de A28 tussen Zwolle en Staphorst.

Blokkade Veghel opgeheven

De blokkade van boeren bij het distributiecentrum van Jumbo in Veghel is opgeheven.

Trekkers bij distributiecentrum Veghel

Politie leidt boeren van snelweg af bij knooppunt Hoevelaken

Honderden tractoren staan geparkeerd bij een tankstation langs de A1. Waarschijnlijk zijn ze daar door de politie heengeleid om te wachten tot de avondspits voorbij is. Ook zijn er nog tientallen trekkers onderweg op de A1 vanuit Hilversum richting Amersfoort.

Politie leidt boeren van snelweg af bij knooppunt Hoevelaken

Boeren blokkeren Jumbo Veghel

Boeren blokkeren een distributiecentrum van Jumbo in Veghel

Honderden trekkers rijden rondjes om het distributiecentrum van Plus in Haaksbergen

Boeren ook op bezoek bij Leeuwarder Courant

Ook de Leeuwarder Courant heeft bezoek van boeren gehad. Ze kregen een gesprek met hoofdredacteur Sander Warmerdam en een kopje koffie . Daarna zijn ze vertrokken, vermoedelijk naar de Afsluitdijk.

Nog volop actie in Groningen

In Groningen voeren de boeren nog volop actie. De gemeente Groningen heeft boeren op last van de burgemeester verboden de binnenstad met trekkers binnen te gaan. De boeren blokkeerden een tijd lang het hoofdstation in de stad, waardoor er nog de hele dag vertraging kan zijn in het busvervoer in Groningen. Ook hebben protesterende boeren de grensovergang bij Bad Nieuweschans bezet, maar het verkeer kan er wel langs. Het protest in Eemshaven is beëindigd.

Tractoren blokkeren Groningen station

Veel vertraging in het noorden en oosten van het land

Boerenacties veroorzaken nu vooral in het noorden en oosten van het land veel vertraging op de weg. Op de A6 tussen Joure en Oosterzee, A28 Beilen-Hoogeveen, A28 tussen Staphorst en Nieuw Leusen, A37 in Drenthe bij de Duitse grens dicht in beide richtingen.

ANWB en Rijkswaterstaat waarschuwen voor vertraging in de avondspits

Boeren gaan weg bij Media Park en A15

De laatste boeren gaan nu weg bij het Mediapark. Ze waren vanmorgen met 200 à 300 tractoren naar het Mediapark gekomen. Ze wilden een gesprek met de leiding van de NOS en zendtijd. Dat laatste kon hoofdredacteur Marcel Gelauff van NOS Nieuws hen niet geven, maar de boeren waren wel tevreden over het gesprek, omdat ze hebben kunnen vertellen wat de gevolgen van het stikstofbeleid voor de boeren zijn.

Ook de blokkade op de A15 wordt opgeheven

Wilders trakteert op oliebollen

PVV-leider Geert Wilders heeft de boeren en bouwers opgezocht in Den Haag en hen getrakteerd op oliebollen. "Om ze te feliciteren dat ze hier en door heel Nederland staan."

Wilders trakteert boeren op oliebollen: 'Geweldig dat ze opkomen voor hun belang'

3FM Serious Request van start in Goes

In Goes is 3FM Serious Request is om 14.00 uur van start gegaan. Dj's Frank en Eva, Sander en Herman en Mark en Jorien zijn officieel begonnen met de tocht van Goes naar Groningen.

Door het boerenprotest op het Mediapark was het de vraag of de techniekwagens Goes op tijd zouden bereiken.

Blokkade dijk Lelystad-Enkhuizen voorbij

Een groep boze boeren heeft korte tijd met trekkers de dijk Lelystad-Enkhuizen geblokkeerd, meldt Omroep Flevoland. Ze stonden bij Enkhuizen op de weg. Ook het fietspad naast de weg was geblokkeerd. Na een half uur werd de blokkade weer opgeheven. Waar de boeren nu naar toe gaan is onduidelijk.

Blokkade op A6 bij Joure

In Friesland hebben boeren de A6 bij Joure geblokkeerd. Dat betekent meer dan een uur vertraging.

Boeren vertrokken van Malieveld

Al toeterend rijden de boeren weg van het Malieveld in Den Haag. Ze gaan richting Broek in Waterland, meldt verslaggever Ardy Stemerding op Twitter.

Boeren op Mediapark: 'Wij worden weggezet als subsidieprofiteurs'

Boeren die op het Mediapark kwamen protesteren, zeggen dat ze worden weggezet als milieuvervuilers, subsidieprofiteurs, overbodig en nutteloos. "Dit terwijl wij eerlijke hardwerkende belasting betalende Nederlanders zijn die proberen alles zo goed mogelijk te doen."

Boeren op Mediapark: 'Wij willen een eerlijk verhaal in de media'

Schouten: "ik zou niet weten met wie ik nog meer afspraken zou moeten maken"

Hoewel er veel ontevreden boeren protesteren, denkt landbouwminister Carola Schouten dat ze met de juiste mensen afspraken heeft gemaakt over "hoe we de toekomst met elkaar weer verder in gaan". De minister maakte afspraken met het Landbouw Collectief, waar dertien organisaties in zitten.

"Ik zou niet weten wie ik er nog meer bij moet hebben. Ze zeggen zelf dat ze een heel groot gedeelte van de landbouw in Nederland representeren."

Schouten: met 13 boerenorganisaties afspraken gemaakt voor de toekomst

Ook blokkade op A2

Protesterende boeren hebben nu ook de A2 bij Ouderkerk aan de Amstel geblokkeerd.

Boeren hielden barbecue op de A1

Barbecue op A1 bij De Lutte

Na politie-ingrijpen worden de barbecues weer ingeladen en wordt de snelweg vrijgemaakt, meldt een verslaggever van RTV Oost.

Politie grijpt in op A1 en A35

De politie heeft ingegrepen bij de boerenblokkade op de A1 en de A35. In beide richtingen is volgens de ANWB een rijstrook vrijgemaakt, zodat verkeer weer de grens over kan.

Stationsplein Groningen geblokkeerd

Het stationsplein in Groningen is rond het middaguur door boeren geblokkeerd. Inmiddels zijn ze vertrokken naar het gebouw van de regionale omroep RTV Noord, maar nog de hele dag vallen bussen uit.

Busstation Den Bosch geblokkeerd

Boeren blokkeren nu het busstation van Arriva in Den Bosch.

"Hilversum zit op slot"

De Hilversumse burgemeester Pieter Broertjes hoopt dat de actievoerders na het gesprek met de NPO en NOS weer vertrekken. "Want Hilversum zit nu wel op slot."

Tot vanochtend wist hij niet dat de boeren naar het Mediapark zouden komen. "Pas vanmorgen vroeg werd ik op de hoogte gesteld." Een aantal trekkers kon het park opkomen. "Maar ook niet te veel, daar is het Mediapark te klein voor, je kan er geen honderden trekkers kwijt."

Burgemeester Hilversum: 'Ik zag dit niet aankomen'

Boeren rijden naar Europoort, hinder op A15

Protesterende boeren zijn op weg naar industrie- en havengebied Europoort in Rotterdam. Dat veroorzaakt hinder op de A15.

Boeren weg bij Tata Steel en opstopping A1 bij De Lutte voorbij

Boeren vertrekken van Tata Steel in IJmuiden.

Op de A1 bij De Lutte is de blokkade opgeheven. De hele ochtend stonden daar vele tientallen tractoren op de weg.

Trekkers door historisch complex Middelburg

In Middelburg vullen boeren het historische Abdijplein, waar het Zeeuwse provinciehuis staat. "De verwachting is dat van de 70 aanwezige tractoren er 60 het plein op kunnen", zegt verslaggever Remie Openeer van Omroep Zeeland. Ze moeten een heel klein boogje door van het historische complex. Dat is niet zo hoog, dus grote tractoren moeten buiten parkeren."

Opstopping op A1 bij De Lutte

Op de A1 bij De Lutte staat het zo goed als stil. "Heel soms gaan we klein stukje stapvoets vooruit richting de Duitse grens", zegt verslaggever Marc-Robin Visscher. "De vertraging is inmiddels opgelopen tot meer dan twee uur. Aan de overkant van de A1 is het nog helemaal leeg."

Toeterprotest

Honderden boeren lieten om 12.00 uur van zich horen door met z'n honderden te toeteren.

Boeren houden toeterprotest om 12.00 uur

Swalmentunnel A73 uit voorzorg dicht

Rijkswaterstaat heeft de Swalmentunnel in de A73 afgesloten. Dat is uit voorzorg, om te voorkomen dat boeren erdoorheen rijden.

Druk bij provinciehuis Arnhem

Er komen steeds meer protesterende boeren naar het provinciehuis in Arnhem.

Video: boeren willen zendtijd

"We willen gewoon live zendtijd hebben en met extra trekkers hierbij staan. Dat zijn heel kortweg de eisen en als het antwoord nee is, blijven we staan", zegt een woordvoerder van de boeren. Daar wordt geen gehoor aan gegeven, antwoordt NOS-hoofdredacteur Marcel Gelauff. "Als NOS doen we ruim verslag van wat er vandaag plaatsvindt omdat het voor ons vooral nieuws is, maar dat is het ook. Wij ruimen voor niemand zomaar zendtijd in, dus ook niet voor jullie."

Hoofdredacteur Marcel Gelauff: 'Wij ruimen voor niemand zomaar zendtijd in'

Ook actie op industrieterrein Moerdijk

Een colonne tractoren is naar industrieterrein Moerdijk gereden. Daar hielden boeren eerder ook al protestacties.

Verkeer vast bij distributiecentrum Jumbo

Boeren op tractoren rijden rondjes bij het distributiecentrum van Jumbo in Veghel. "Het gaat heel langzaam, het zijn er veel", zegt verslaggever Trudy van Rijswijk op NPO Radio 1. "Boeren blokkeren niks, maar omdat ze langzaam heen en weer rijden loopt het verkeer vast en kunnen vrachtwagens niet meer af en aan rijden."

Een omstander zegt dat "we de boeren gewoon nodig hebben". "En zonder boer geen eten, daar hebben ze gelijk in. In Den Haag willen ze daar niks van weten."

Wilders praat met actievoerders

PVV-leider Geert Wilders heeft op het Malieveld gesproken met boeren en bouwers. Het is nog rustig op het terrein vlak bij het Centraal Station dat enkele weken geleden vol stond met tractoren. Nu staan er tientallen trekkers opgesteld aan de rand van het veld.

Boeren praten met NOS en NPO

De NOS-hoofdredactie, NOS-directeur Gerard Timmer en voorzitter Shula Rijxman van de Nederlandse Publieke Omroep (NPO) praten met een vertegenwoordiging van de boeren in een zaaltje in het NOS-gebouw.

Automobilisten keren op A35

Op de A35 bij Enschede keren automobilisten. Ze rijden tegen het verkeer in over de vluchtstrook en op de oprit.

Ook grensovergang in Drenthe geblokkeerd

De grensovergang tussen Schoonebeek en Emlichheim is ook geblokkeerd door boeren. Ze hebben tractoren dwars op de weg gezet, zodat niemand er langs kan.

Boeren verlaten Amercentrale

Boeren die bij de Amercentrale in Geertruidenberg waren, zijn daar weer weg, meldt Brabants Dagblad. Onduidelijk is waar ze naartoe gaan.

Video: opstoppingen op de A7 in Groningen

Op de A7 richting de Duitse grens hielden boeren een langzaam-aan-actie.

Ook opstoppingen op de A7 richting Duitse grens

Toegangswegen distributiecentrum Jumbo geblokkeerd

Boeren blokkeren de toegangswegen naar het distributiecentrum van Jumbo in Den Bosch. Niemand kan het industrieterrein meer op of af, meldt Omroep Brabant.

Boeren spreken met NOS-hoofdredactie

Voor het gebouw van de NOS op het Mediapark in Hilversum hebben boeren gesproken met de hoofdredactie van de NOS. Hoofdredacteur Nieuws Marcel Gelauff en adjunct-hoofdredacteur Giselle van Cann beantwoordden vragen over de berichtgeving van de NOS en andere media. De boeren eisten onder meer zendtijd. Er staan nu nog ongeveer 100 boeren voor de hoofdingang.

Duitse agenten in Arnhem

Op de Markt in Arnhem zijn Duitse politieagenten aanwezig omdat daar ook Duitse boeren zijn. "De Duitse politie is met hen in contact dus het is fijn dat zij ook in Arnhem aanwezig zijn."

Grensovergang bij De Lutte nog helemaal dicht

De grensovergang bij De Lutte is nog helemaal dicht. De boeren hebben daar de A1 geblokkeerd, is te zien op beelden van RTV Oost.

Emotionele boer: 'Voor het volk vechten'

Een geëmotioneerde boer op het Malieveld zegt dat de overheid hen en andere groepen benadeelt. "Het is verschrikkelijk. Je laat je hele troep thuis om voor het volk te vechten. Wij willen niemand kwaad doen."

Emoties lopen hoog op: 'Ik ben al voor de tiende keer verderf gegaan'

"Smerige wolken" bij Tata Steel

"We maken ons zorgen om het het hele stikstofprobleem", zegt een boer bij Tata Steel in IJmuiden. "We worden als schuldigen aangewezen, maar als u over de trekkers heen kijkt hangen er smerige wolken, volgens mij komt de vervuiling niet alleen bij ons vandaan."

Boeren blokkeren toegang Tata Steel: 'Vervuiling komt niet alleen bij ons vandaan'

Barbecue op de A1 bij Lutte

Truckers vinden dat de boeren met hun protest "de verkeerde personen pakken", tweet RTV Oost-verslaggever Emiel Houben.

Op de A1 bij Lutte houden boeren een barbecue.

Delen centrum Den Haag afgezet

De politie zet delen van het Haagse centrum af. "Het verkeer wordt gemaand om rechtsomkeert te gaan", zegt verslaggever Hans Andringa. Het gaat om stukken tussen het station en het Malieveld en de kruising vanaf het Malieveld richting het Binnenhof.

Boeren bij provinciehuis Arnhem

Boeren zijn aangekomen bij het Gelderse provinciehuis in Arnhem. Dat is op last van de politie gesloten.

Boeren blokkeren toegang Tata Steel

De boeren die vanochtend van de A9 bij Akersloot zijn gehaald, zijn naar Tata Steel in Velsen-Noord gereden. Daar blokkeren ze de toegangspoort, zegt verslaggever Kysia Hekster.

'Hulpdiensten kregen niet altijd ruim baan'

Politie en Rijkswaterstaat vragen alle weggebruikers om hulpdiensten ruim baan te geven. "Dit is her en der niet helemaal goed gegaan", zegt een politiewoordvoerster tegen ANP waarmee ze doelt op de blokkades door boeren en bouwers. "We willen iedereen vragen om hulpdiensten met zwaailichten te laten passeren."

Politie dreigde tractoren in beslag te nemen

De politie heeft vanochtend gedreigd om de tractoren van protesterende boeren bij het distributiecentrum van Jumbo in Breda in beslag te nemen. De boeren blokkeerden het distributiecentrum. Nadat de politie met inbeslagname had gedreigd, vertrokken ze.

Automobilist: ik heb er geen sympathie meer voor

Niet alle automobilisten zijn blij met de blokkades. Ze komen te laat op hun werk en balen daar van.

Automobilist: ik heb er geen sympathie meer voor

Tot nu toe 24 boetes

De politie meldt tot nu toe 24 boetes voor verkeersovertredingen te hebben uitgedeeld aan actievoerders.

CBL: supermarkten zijn voorbereid

Supermarkten hebben zich zo goed mogelijk voorbereid op acties bij distributiecentra, laat brancheorganisatie CBL weten. Wat voor maatregelen er zijn genomen wil het Centraal Bureau Levensmiddelen niet zeggen om actievoerders niet in de kaart te spelen.

Boeren hebben met tractoren actiegevoerd bij een distributiecentrum van Albert Heijn in Tilburg en Jumbo in Breda. Ook bij andere distributiecentra zou sprake zijn van acties, maar er zijn geen berichten over blokkades. Volgens het CBL kunnen de supers zich niet op alles voorbereiden, dus is het afwachten wat er gebeurt.

Paar honderd trekkers bij Mediapark

Volgens onze verslaggevers staan er een paar honderd trekkers bij het Mediapark in Hilversum, tientallen staan op het terrein. De politie verbiedt ze het Mediapark verder op te rijden. Door tractoren is er een opstopping bij de toegang. Volgens een van de boeren willen ze het Mediapark op om "een praatje te maken met de media".

'We willen een praatje maken met de media'

Mogelijk gevolgen voor Serious Request

Het boerenprotest op het Mediapark heeft mogelijk gevolgen voor de start van de 3FM-actie Serious Request. Dat zegt een woordvoerder van de NPO tegen het ANP.

'Serious Request: The Lifeline' begint om 12.00 uur in Goes. Zes dj's lopen de komende dagen naar Groningen om geld op te halen voor de slachtoffers van mensenhandel. "Onze techniek staat nog op het Mediapark", zegt de NPO-woordvoerder. "Het is nog maar de vraag of die op tijd in Goes is."

Geen verkeer van en naar Duitsland

De grensovergang bij Enschede is geblokkeerd. Op de A1 staat het zowel van als naar Duitsland vast.

ANWB: vooral druk op wegen in regio

Door actievoerende boeren en bouwers is het vooral op wegen in de regio druk. Normaal gesproken staat er op een drukke woensdagochtend in totaal 250 kilometer file, nu was dat 450 kilometer. Volgens de ANWB stond het in het noorden vooral vast rond Groningen, Assen en Meppel. In het midden liep het vast bij Hoevelaken en in het zuiden van het land was het vooral op provinciale wegen druk, zegt een woordvoerder.

Provinciehuis Arnhem gesloten

Op last van de politie is het provinciehuis in Arnhem gesloten. Niemand kan erin of eruit, meldt ANP.

Beelden blokkade A9

De A9 is nu weer vrij, maar eerder blokkeerden boeren de snelweg ter hoogte van Uitgeest. De boeren verzamelden zich vanochtend bij het AZ-stadion en waren tegen de afspraken met de politie in toch de snelweg op gegaan.

Politie probeert boeren op A9 van snelweg te krijgen

A9 weer vrij

De politie meldt op Twitter dat de A9 weer vrij is voor verkeer. Eerder hadden boeren de snelweg geblokkeerd.

Koffie en koek voor protesterende boeren

Medewerkers van het distributiecentrum van Jumbo in Breda delen koffie en koeken uit aan boeren die daar protesteren.

Enorme opstopping bij Utrecht

Bij knooppunt Oudenrijn veroorzaken zo'n 65 man op trekkers richting Utrecht een "enorme opstopping", zegt verslaggever Roel Pauw in het NOS Radio 1 Journaal. Achter hen een kleine 20 kilometer file. Onbekend is waar ze naartoe rijden. "De paar mensen die ik het heb gevraagd, lijken het zelf ook niet te weten."

Boeren houden automobilisten van vluchtstrook A1

Verslaggever Emiel Houben van RTV Oost ziet dat automobilisten die over de vluchtstrook van de A1 richting Duitsland willen rijden, door boeren worden tegengehouden.

'Actievoerders naar ministerie'

Volgens Omroep West willen bouwers en boeren met trekkers naar het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat in Den Haag rijden.

Video: actievoerende boeren op het Mediapark

"De maat is vol! De schappen gaan leeg", staat op een van de boerenborden.

Boeren onderweg naar Mediapark

Tractoren bij NOS-gebouw

Tien tractoren zijn het Mediapark opgereden richting het NOS-gebouw. "Onbekend is wat ze van plan zijn of wie ze willen spreken", zegt verslaggever Edwin van den Berg.

Ook boerenprotest in centrum Gouda

Ook in Gouda wordt geprotesteerd. Daar rijden boeren met trekkers het centrum binnen.

Politie sluit A9 bij Akersloot af

Politiewagens blokkeren de A9 bij Akersloot om protesterende boeren tegen te houden.

Boeren mogen Mediapark niet op

De politie verbiedt boeren om het Mediapark op te rijden. Door tractoren is er een opstopping bij de toegang. Iedereen die met de auto het Mediapark op wil rijden, wordt tegengehouden.

Snelwegen rond Heerenveen dichtgeslibd

Op de wegen rond Heerenveen is het nu extreem druk, meldt de ANWB.

Op- en afritten A2 dicht

Boeren blokkeren bij Nedcar in Born de op- en afritten van de A2. Daardoor ontstaan daar lange files. Dat meldt de regionale omroep 1limburg.

Gelderse boeren naar Mediapark

Boeren rijden de A1 op bij het Gelderse Voorthuizen. Ze rijden richting het Mediapark, zegt Omroep Gelderland-verslaggever Vera Eisink in het NOS Radio 1 Journaal. Daar staan politiewagens klaar.

Boeren kunnen A9 af zonder boete te krijgen

Boeren die tegen de afspraken met de politie in de A9 bij Alkmaar op reden, kunnen er bij Akersloot af zonder een bekeuring te krijgen. "Rijden ze verder, dan bij volgende afrit er af met boete", tweet de politie.

Boeren weg bij Tilburgs distributiecentrum Albert Heijn

Boeren zijn vertrokken van het Albert Heijn-distributiecentrum in Tilburg, zegt een woordvoerder van de supermarktketen. Tientallen tractoren reden er ongeveer een uur rondjes omheen.

Boeren veroorzaken file bij distributiecentrum Albert Heijn in Tilburg

'Boeren omsingelen distributiecentrum'

In Tilburg hebben boeren een distributiecentrum van Albert Heijn omsingeld, meldt Omroep Brabant. "Er is veel politie op de been. De wegen rondom het distributiecentrum staan muurvast." Dinsdag bepaalde de rechter dat distributiecentra niet geblokkeerd mogen worden.

'Ze blokkeren continu de boel'

Ook op de A1 bij Hoenderloo zijn blokkades. ''Continu als we een afrit tegenkomen, blokkeren ze de boel zodat het reguliere verkeer er niet opkomt", zegt Omroep Gelderland-verslaggever Vera Eisink in het NOS Radio 1 Journaal.

A9 geblokkeerd bij Alkmaar

Een kleine 80 tractoren rijden heel langzaam op de A9 bij Alkmaar richting Amsterdam, zegt verslaggever Kysia Hekster. Dat was niet de afspraak met de politie. "Maar nadat ze een tijdje hebben rondgereden hebben ze dat toch gedaan." Het einddoel van de boeren en bouwers is Den Haag.

Boeren naar Mediapark

Zo'n 160 actievoerders zijn onderweg naar het Mediapark in Hilversum, zegt de politie.

Tractoren bij Groningen richting Heerenveen

Ook op de N7 bij Groningen-Zuidoost zijn tractoren gezien. Rijkswaterstaat raadt automobilisten aan hun rijstijl aan te passen en afstand te houden.

Aandachtsrondje

"We maken een aandachtsrondje om te laten zien dat we nog actiebereid zijn", zegt Jacco van den Berg van Bouw in Verzet vanuit Berkel en Rodenrijs.

Hij wijst op problemen die de bouwers ondervinden door stikstof- en PFAS-maatregelen. "Er zijn bedrijven die de Kerst niet gaan redden."

'We maken een aandachtsrondje om te laten zien dat we nog actiebereid zijn'

Amercentrale

Een groep demonstranten is onderweg naar onder meer de Amercentrale in Geertruidenberg, melden actievoerders aan Omroep Brabant. Zo'n 100 man uit het Brabantse Landerd rijden naar de kolencentrale.

Verkeershinder richting Gorinchem

Ook op de A27 bij het Zuid-Hollandse dorp Noordeloos rijden tractoren. Daardoor is er verkeershinder richting Gorinchem, tweet Rijkswaterstaat.

Vooral vertraging bij Deventer en Heerenveen

De acties leiden vooral tot vertraging op de A1 bij Deventer en op de A7 en A32 bij Heerenveen, tweet de ANWB.

Vertraging op A1 door protestacties

Drukte in Deurne

Het Kerkplein in Deurne staat vol met trekkers, tweet een verslaggever van het Eindhovens Dagblad.

Zo'n 50 trekkers in Alkmaar, rustig in Helmond

In Alkmaar hebben zich zo'n 50 trekkers verzameld, ziet verslaggever Kysia Hekster. In Helmond is het een stuk rustiger, daar staat er maar één en zijn een kleine 20 demonstranten, die "geheimzinnig doen over de plannen", zegt verslaggever Wessel de Jong.

'Drukte in Alkmaar, rustig in Helmond en Berkel en Rodenrijs'

Duitse boeren komen 'collega's steunen'

Duitse boeren sluiten zich aan bij het protest. Met hoeveel ze zijn en waar ze naartoe gaan is onduidelijk, maar ze willen protesteren met hun Nederlandse collega's.

"We willen gehoord worden, want het landbouwbeleid werkt helemaal niet meer", zegt een van hen.

Duitse boeren steunen collega's: 'Het landbouwbeleid werkt niet meer'

Meer agenten dan actievoerders

In Berkel en Rodenrijs is vooral veel politie en maar aan handjevol demonstranten.

ANWB: wat drukker dan gebruikelijk

Het is rond 06.30 wat drukker dan gebruikelijk op de Nederlandse wegen, laat de ANWB weten. Naast de dagelijkse files is het opvallend druk op de A1 van Hengelo richting Apeldoorn; daar hebben weggebruikers nu al een half uur vertraging. Ook op de A7 en de A32 bij Heerenveen is het druk, al valt de vertraging daar mee.

Eerste actievoerders in Berkel en Rodenrijs, ook politie staat klaar

Verslaggever Roel Pauw is in Berkel en Rodenrijs, een van de verzamelplekken voor actievoerders. Daar staan nu 10 tot 15 voertuigen klaar. Volgens een van de organisatoren hebben zich zo'n 300 mensen aangemeld.

Bij een nabijgelegen distributiecentrum staan busjes van de Mobiele Eenheid en een waterkanon, zegt Pauw. Gisteren verbood de rechter blokkades van distributiecentra; daarop riep actiegroep Farmers Defence Force aanhangers op om daar geen actie te voeren.

Verzameltijd

Actievoerders is gevraagd zich rond deze tijd te verzamelen op zeven plekken verspreid door het land: Alkmaar, Berkel en Rodenrijs, Tilburg, Helmond, Born, Apeldoorn en Assen.

Het is de bedoeling dat ze om 07.00 uur vertrekken naar andere locaties en langzaamaanacties houden.

Boeren op de bon

In Noord-Holland deelt de politie bekeuringen uit aan boeren die met hun tractor door de Wijkertunnel willen rijden. De Wijkertunnel is deel van de A9 en loopt onder het Noordzeekanaal.

Advies: controleer je route

Ga je de weg op? De ANWB en het ministerie van Justitie en Veiligheid raden aan om je reisroute voor vertrek na te lopen op mogelijke verkeershinder. De precieze locaties waar actievoerders rond 07.00 uur naartoe gaan rijden, worden waarschijnlijk kort van tevoren bekend.

Wie gaan protesteren?

Veel boze boeren en bouwers dus, maar om wie gaat het nu precies?

De Stichting Bouw in Verzet heeft bouwpersoneel opgeroepen om actie te gaan voeren. Boeren zijn welkom bij dat protest. Geplande acties van Farmers Defence Force zijn afgeblazen, maar omdat veel boeren toch al geregeld hadden dat ze een dag weg konden blijven van hun bedrijf, wordt verwacht dat veel boeren zich bij de acties aansluiten.

'Principe-akkoord haalt angel uit de onvrede'

Het kabinet en dertien land- en tuinbouworganisaties hebben gisteravond een principe-akkoord bereikt over de aanpak van de stikstofproblemen. Volgens Nieuwe Oogst, het blad van belangenbehartiger LTO Nederland, is de belangrijkste afspraak dat boeren niet gedwongen worden om hun bedrijf te verkopen aan de overheid en te stoppen. Ook zou er geen algehele krimp komen van de sector. Over sommige punten moet nog wel verder worden onderhandeld.

Farmers Defence Force zegt dat er "nog zeker geen akkoord" is; anderen zouden voor hun beurt praten.

Nieuw Oogst-hoofdredacteur Esther de Snoo denkt dat de afspraken slechts een deel van de frustratie bij boeren weghalen. "De frustratie zit dieper. Ik durf niet te garanderen dat er geen acties meer gaan komen, maar ik denk dat de angel met deze afspraken er wel uit is", aldus De Snoo in Langs de Lijn en Omstreken op NPO Radio 1.