Turnbondscoach van Bokhoven: 'De kater is groot'

"De kater is groot en de nacht was kort", zo vertelt bondscoach Bram van Bokhoven een dag na de deceptie van zijn turnmannen op de WK in Stuttgart. De ploeg wist zich daar maandagavond niet te plaatsten voor de Olympische Spelen na een negentiende plaats, waar een twaalfde plaats in de landenwedstrijd vereist was.

Waar het misging, en waarom, kan Van Bokhoven nog niet vertellen. "We zitten nu nog midden in de evaluatie en ik kan nu nog geen consequenties trekken. Maar de breedte van het team was niet heel groot. Dan is het van belang dat iedereen op het juiste moment fit is om competitief te kunnen zijn", blikt de bondscoach toch even terug.

"Afgelopen periode is niet iedereen fit geweest en zelfs een aantal geblesseerd", wijst hij bijvoorbeeld op de moeizame voorbereiding van Epke Zonderland. Die kampte met fysieke tegenslag in aanloop naar de WK. Van Bokhoven: "Dan moet je op zo'n toernooi meer risico nemen. Dat is mijn gevoel nu."

Zonderland kwam op de rekstok ten val en liep daardoor de toestelfinale mis. Om individueel nog naar de Spelen te gaan, rest hem nu de route van het wereldbekercircuit.

Bram van Bokhoven ANP

Over de reactie van zijn gehele ploeg op de teleurstelling van het misgelopen ticket naar Tokio, is Van Bokhoven helder. "Het team is er wel oké onder. In je teleurstelling ga je snel schakelen. Het is wat het is en je gaat je richten op iets wat gaat komen."

Gevolgen

Nu het team zich niet heeft geplaatst heeft voor de Spelen van volgend jaar kunnen de gevolgen groot zijn. Met name als het gaat over de financiële ondersteuning vanuit sportkoepel NOC*NSF. Daar wordt toch vooral gekeken naar de prestaties van ploegen.

"Geen idee hoe dat eruit gaat zien", reageert Van Bokhoven. "De gesprekken met de betrokken partijen moeten daarover nog plaatsvinden, maar er is de afgelopen twintig jaar niet voor niets geïnvesteerd in het turnen. Een verliespartij zal niet gelijk de hele fundering kapotslaan. Het vertrouwen bij de partijen zal er wel zijn, maar in de topsport zitten wel consequenties aan verlies."

STER reclame