liveblog
EK voetbal
NOS VoetbalAangepast

Engeland, Tsjechië en Kroatië door • woensdag laatste vier groepswedstrijden

liveblog gesloten

Einde blog, het programma van morgen

Programma EK 23 juni

Bedankt voor het volgen van ons blog. Morgen zijn we weer terug met de laatste groepswedstrijden van dit EK. Fijne avond!

Bekijk de samenvatting van Kroatië-Schotland

Bekijk de samenvatting van Kroatië - Schotland (3-1)

Bekijk de samenvatting van Tsjechië-Engeland

Bekijk de samenvatting van Tsjechië - Engeland (0-1)

Overzicht achtste finales

De achtste finales op het EK

Wedstrijdverslag Tsjechië-Engeland

Harry Kane knuffelt zijn ploeggenoten na de 1-0 tegen Tsjechië

Engeland sluit poulefase EK af met zege op Tsjechië én groepswinst

Engeland heeft de groepsfase van het EK afgesloten met een overwinning op Tsjechië. Dankzij de 1-0 zege zijn de Engelsen groepswinnaar geworden en spelen ze ook de volgende wedstrijd in Londen. De tegenstander van Engeland in de achtste finales is nog niet bekend.

Wedstrijdverslag Kroatië-Schotland

Luka Modric juicht na zijn treffer

Modric staat op en leidt Kroatië met oogstrelende treffer naar achtste finales

Kroatië heeft zich ten koste van Schotland geplaatst voor de achtste finales op het Europees kampioenschap voetbal. In het alles-of-niets-duel in Glasgow trok de vicewereldkampioen van 2018 mede dankzij een oogstrelende treffer van Luka Modric aan het langste eind: 3-1.

Tsjechië ook door

Tsjechië gaat als een van de beste nummers drie door naar de volgende ronde. Tegen wie de Tsjechen moeten spelen is nog niet duidelijk.

Klassering beste nummers 3

Land Groep Gespeeld Punten Doelsaldo
Tsjechië* D 3 4 +1
Zwitserland* A 3 4 -1
Portugal F 2 3 +1
Oekraïne C 3 3 -1
Finland B 3 3 -2
Spanje E 2 2 0
* naar achtste finales

Eindstand groep D

Eindstand groep D

90+4' KRO-SCH: Einde wedstrijd

Ook in Glasgow is er afgefloten. Kroatië wint met 3-1 en gaat naar de volgende ronde. Maandag 28 juni is in Kopenhagen de nummer twee uit groep E de tegenstander.

90+3' ENG-TSJ: Afgelopen

Engeland wint met 1-0 van Tsjechië en gaat als groepswinnaar naar de volgende ronde. Op dinsdag 29 juni treffen de Engelsen op Wembley de nummer twee uit groep F.

KRO-SCH: Bekijk de mooie goal van Modric

Modric zet Kroatië op voorsprong met oogstrelende treffer 'buitenkantje rechts'

KRO-SCH: Perisic in mooi rijtje

Zijn treffer tegen de Schotten brengt Ivan Perisic in fraai gezelschap. Hij is na Davor Suker (45) en Mario Mandzukic (33) derde op de topscorerslijst aller tijden van de Kroaten. De speler van Inter heeft er zelf 30 in liggen.

77' KRO-SCH: DOELPUNT KROATIË!

In Glasgow lijkt de beslissing te vallen. Op aangeven van Modric kopt Ivan Perisic de 3-1 binnen tegen de Schotten.

TSJ-ENG: Wedstrijd kabbelt voort

Sinds het schot van Tomas Holes in de 28ste minuut is er bij Tsjechië-Engeland geen enkel schot op doel meer geweest. De laatste doelpoging in dit duel was in de 35ste minuut. De poging van Soucek ging toen naast.

62' KRO-SCH: DOELPUNT KROATIË!

Aanvoerder Luka Modric schiet met de buitenkant van zijn rechtervoet de bal schitterend binnen. Kroatië op een 2-1 voorsprong.

  • Reuters
    Luka Modric schiet de 2-1 binnen
  • Reuters
    Luka Modric viert de 2-1

59' KRO-SCH: En nu ontsnapt Kroatië

Een geweldige kans voor de Schotten nu. John McGinn kan een hoge voorzet bij de tweede paal binnenschieten, maar hij raakt de bal totaal verkeerd.

56' KRO-SCH: Schotland ontsnapt

Daar was Kroatië wel heel dicht bij de 2-1. Ivan Perisic wordt diepgestuurd en gaat alleen op de keeper af. Het schot van Perisic gaat echter recht op Marshall af.

49' KRO-SCH: Kans en blessure voor Gvardiol

Daar is de eerste kans alweer voor Kroatië. De jonge linksback Josko Gvardiol komt alleen voor keeper David Marshall, maar de bal is net iets te ver van zijn voeten gesprongen. Hij mist de bal en komt daarna in botsing met de Schotse goalie.

Alles Schotse EK-goals komen van Mc's

Ieder Schots doelpunt op een EK is gescoord door een Mc. In 1992 waren dat Paul McStay, Brian McClair en Gary McAllister. In 1996 scoorde alleen Ally McCoist en Callum McGregor voegde zich vanavond in dat rijtje.

Daar gaan we weer!

Op beide velden is de tweede helft begonnen.

Virtuele stand van zaken groep D

Groep D

Land Punten Doelsaldo
1. Engeland 7 2-0
2. Tsjechië 4 3-2
3. Kroatië 2 2-3
4. Schotland 2 1-3

47' KRO-SCH: Ook rust in Glasgow

Even een adempauze voor de uitzinnige Schotse fans. 1-1 bij Kroatië-Schotland

45' TSJ-ENG: Rust op Wembley

De eerste helft is klaar in Londen. Engeland heeft een 1-0 voorsprong en kreeg kansen op meer, maar ook Tjsechië werd gevaarlijk.

42' KRO-SCH: DOELPUNT SCHOTLAND!

Vlak voor rust ontploft Hampden Park. Callum McGregor knalt vanaf net buiten het strafschopgebied de 1-1 binnen tegen Kroatië.

Callum McGregor viert de 1-1 tegen Kroatië

36' TSJ-ENG: Tsjechië gevaarlijk

Wat een kans voor Tsjechië! Een afgeslagen voorzet komt voor de voeten van Tomas Soucek, die de verre hoek zoekt. De bal gaat maar rakelings langs de paal.

34' KRO-SCH: Lekkere binnenkomer voor McKenna

Een vroege wissel aan de kant van de Schotten. Scott McKenna komt in het veld voor de geblesseerde Grant Hanley. McKenna laat meteen eventjes zien dat hij er is, zijn eerste actie levert hem namelijk een gele kaart op.

28' TSJ-ENG: Grote kansen Kane en Holes

Harry Maguire zet met een fraaie pass Harry Kane alleen voor de keeper. De topscorer van Tottenham Hotspur ziet keeper Vaclik maar net redding brengen. Aan de andere kant laten de Tsjechen zich ook niet onbetuigd. Tomas Holes dwingt Jordan Pickford tot zijn eerste serieuze redding met een keiharde knal van afstand.

Pickford moet redding brengen

26' KRO-SCH: Lovren mist volgende ronde

Een gele kaart voor Dejan Lovren, waar hij flink van zal balen. De verdediger gaat in de fout en kegelt Ché Adams onderuit. Mocht Kroatië de achtste finales bereiken is Lovren geschorst.

Feest voor Kroaten

En ook blijdschap bij de Kroaten na de goal van Vlasic. Perisic kopte de bal na een hoge voorzet terug op zijn ploeggenoot, die vervolgens verwoestend uithaalde. Daarna ontbrandt de wedstrijd meer en meer.

Eerst is het Luka Modric die een pegel maar net over het doel ziet gaan en even later krijgen de Schotten enkele goede kansen kansen.

  • Reuters
    Feest bij Kroatië na de treffer tegen Schotland
  • Reuters
    Feest bij Kroatië na de treffer tegen Schotland

Blijdschap bij de Engelsen

  • Reuters
    Raheem Sterling kopt de 0-1 binnen
  • Reuters
    Raheem Sterling en Jack Grealish vieren de 0-1

De goal van Engeland hing al enige tijd in de lucht. Een knappe actie van Grealish aan de linkerkant luidde uiteindelijk de verdiende voorsprong in. De speler van Aston Villa maakte ruimte voor zichzelf aan de linkerkant van het veld en gaf een hoge voorzet. De bal zeilde over twee verdedigers heen op het hoofd van Sterling, die vrij eenvoudig kon binnenkoppen.

17' KRO-SCH: DOELPUNT KROATIË!

Een voorsprong voor de Kroaten in Glasgow. Nikola Vlasic schiet hard binnen en maakt er 1-0 van.

18' TSJ-ENG: DOELPUNT ENGELAND!

Nadat hij al een grote kans had gemist is het nu wel raak voor Sterling. Hij kopt bij de tweede paal een voorzet simpel binnen. 1-0 voor de Engelsen.

2' TSJ-ENG: Eerste grote kans voor de Engelsen

Het eerste doelpunt van de avond zat er al bijna in. Raheem Sterling komt alleen voor de keeper, maar zijn wippertje over Tomá Vaclík heen komt op de paal.

Raheem Sterling gaat op Tomáš Vaclík af

We zijn begonnen!

De balt rolt in Londen en in Glasgow!

Niemand van koningshuis of kabinet naar EK-wedstrijd in Boedapest

De koning was op 13 juni wel in de Johan Cruijff ArenA

Als het Nederlands elftal aanstaande zondag in Boedapest aantreedt voor de achtste finale van het EK, zal er niemand van de koninklijke familie of het kabinet op de tribune zitten. Dat heeft premier Rutte vanavond gezegd in de Tweede Kamer.

Tsjechië - Engeland: wat feitjes op een rij

- Engeland speelde zeventien keer tegen Tsjechië (inclusief Tsjechoslowakije en Bohemen), won tien keer en verloor drie keer. Het werd vier keer gelijk.

- Beide landen troffen elkaar ook in de kwalificatie voor dit EK. Engeland was op Wembley met 5-0 te sterk. In Praag namen de Tsjechen wraak: 2-1.

- Tsjechië heeft nog meer vervelende herinneringen aan Wembley .Het verloor er in 1996 de finale van het EK: 1-2 tegen Duitsland na verlenging.

- Tsjechië heeft aan een remise genoeg voor groepswinst. Bij een nederlaag kan het nog derde worden achter de Engelsen en de Kroaten.

- Engeland wordt eerste bij een zege, tweede bij een gelijkspel en mogelijk derde bij een nederlaag. Mocht Engeland eerste worden, treffen ze in de achtste finales de nummer twee uit groep F, de groep met Duitsland, Frankrijk, Portugal en Hongarije.

- Lukas Masopust, Adam Hlozek en Jan Boril staan op scherp bij Tsjechië. Bij Engeland hoeft niemand op te passen voor een gele kaart.

- Mason Mount (met Ben Chilwell uit voorzorg in isolatie vanwege het coronavirus), Phil Foden (op de tribune), Tyrone Mings en Reece James (beiden op de bank) ontbreken ten opzicht van het duel met Schotland in het elftal van bondscoach Gareth Southgate. Tsjechië begint met hetzelfde elftal dat in de voorgaande wedstrijd gelijkspeelde tegen Kroatië (1-1).

Kroatië-Schotland: wat feitjes op een rij

- Kroatië won nog nooit van Schotland. Het verloor twee keer en speelde drie keer gelijk. Alleen tegen Portugal (7) en Frankrijk (8) speelden de Kroaten vaker zonder te winnen.

- Kroatië en Schotland hebben op dit EK allebei slechts één punt uit twee wedstrijden. Uitschakeling dreigt voor beide landen.

- Drie jaar geleden stond Kroatië in de WK-finale. De laatste WK-finalist die op het daaropvolgende EK de tweede ronde niet haalde, was Oranje in 2012.

- Bij de Schotten vervangt Stuart Armstrong Billy Gilmour, die maandag positief had getest op corona. Schotland speelt verder met dezelfde voetballers die 0-0 speelden op Wembley tegen Engeland.

- Schotland is het land dat deelnam aan de meeste EK's en WK's zonder ooit de tweede ronde te bereiken: tien.

- De meest recente Schotse goal op een groot toernooi kwam van de voet van Craig Burley. Hij scoorde op het WK van 1998 tegen Noorwegen (1-1).

- Dejan Lovren, Mateo Kovacic, Marcelo Brozovic en Duje Caleta-Car staan op scherp bij Kroatië. Een gele kaart betekent dat ze een eventuele achtste finales missen. Datzelfde geldt voor de Schotten Stephen O'Donnell en John McGinn.

Opstellingen Kroatië-Schotland

Stand van zaken in groep D

Stand in Groep D

Opstellingen Tsjechië-Engeland

Opstellingen Tsjechië en Engeland

Fransman Dembélé mist competitiestart bij FC Barcelona door knieoperatie

Trainer Ronald Koeman van FC Barcelona kan bij de start van het nieuwe seizoen nog niet over de Franse vleugelspeler Ousmane Dembélé beschikken. De 24-jarige aanvaller moet een operatie ondergaan aan zijn rechterknie. Dat heeft zijn club gemeld, zonder de herstelduur bekend te maken. Volgens Spaanse media kan Dembélé pas in het najaar zijn rentree maken.

De Franse EK-speler viel zaterdag tegen Hongarije (1-1) na 57 minuten in voor Adrien Rabiot. De carrière van Dembélé wordt de laatste jaren geplaagd door blessureleed. Sinds hij in de zomer van 2017 voor meer dan 100 miljoen euro van Borussia Dortmund naar Barcelona ging, was hij langdurig geblesseerd en kwam hij ook in opspraak door zijn gedrag.

Wijnaldum met speciale aanvoerdersband

Georginio Wijnaldum met de speciale aanvoerdersband

Oranje-aanvoerder Georginio Wijnaldum draagt tijdens de achtste finale van het Europees kampioenschap een speciale OneLove-aanvoerdersband, die staat voor diversiteit in het voetbal. Het Nederlands elftal speelt zondag in het Hongaarse Boedapest de eerste wedstrijd van de knock-out fase.

Wijnaldum: "Met het dragen van deze band willen wij als Oranje benadrukken dat wij staan voor inclusiviteit en verbinding. We zijn tegen elke vorm van uitsluiting en discriminatie. Wij hopen zo iedereen die zich waar ook ter wereld gediscrimineerd voelt, te steunen".

Engeland zonder Mount en Chilwell, duo in isolatie

De Engelsen moeten het vanavond tegen Kroatië doen zonder Mason Mount en Ben Chilwell. De twee gaan in zelfisolatie omdat ze na het duel met Schotland samen waren met hun ploeggenoot bij Chelsea, Billy Gilmour. Schots international Gilmour testte positief op het coronavirus en mist zelf het duel met Kroatië.

Mount en Chilwell gaan tot 28 juni in zelfisolatie waardoor een eventuele achtste finale van Engeland ook moeten missen. Mocht Engeland als groepswinnaar uit de bus komen vanavond, vervolgen ze op 29 juni hun toernooi. Als Engeland als tweede eindigt in de poule komen ze 28 juni al in actie.

Ben Chilwell (l) en Mason Mount

In het spoor van Oranje #8: Memphis meets Malen en de wissels van De Boer

In het spoor van Oranje #8: Memphis meets Malen en de wissels van De Boer

Wales raadt voetbalfans af om naar Amsterdam te gaan

De voetbalbond van Wales (FAW) adviseert de fans van de nationale ploeg om goed na te denken voordat ze een kaartje kopen voor het EK-duel van zaterdag met Denemarken in Amsterdam. De Britse overheid raadt het af om naar Nederland te reizen, vanwege de situatie met het coronavirus.

"Hoewel het niet langer illegaal is om te reizen, adviseert de FAW de fans om een weloverwogen keuze te maken over reizen naar Nederland voor de achtste finales. Het bijwonen van een voetbalwedstrijd wordt namelijk momenteel niet als een essentiële reis beschouwd", aldus de bond. De FAW benadrukt dat een tripje naar Nederland momenteel niet wordt gedekt door een reisverzekeraar.

Ajax meldt zich voor Berghuis

Ajax wil Steven Berghuis overnemen van Feyenoord. De aanvoerder van de Rotterdamse club zou een gelimiteerde transfersom van vier miljoen euro hebben. Op dit moment maakt Berghuis deel uit van de selectie van Oranje.

Steven Berghuis

Ondertussen in Rotterdam

Blijdschap bij Marcus Holmgren Pedersen (links)

Feyenoord haalt Noorse rechtsback Holmgren Pedersen

De bijna 21-jarige jeugdinternational komt over van Molde FK en tekent voor vijf seizoenen. Technisch directeur Frank Arnesen: "Hij is naast zijn verdedigende kwaliteiten als opkomende back op diverse manieren betrokken bij het spel."

Pedersen heeft sinds 2020 in totaal 36 duels gespeeld voor Molde. Hij is na Guus Til de tweede aanwinst voor Feyenoord.

60.000 toeschouwers bij halve finales

In het Wembley-stadion in Londen zijn tijdens de twee halve finales en de eindstrijd (11 juli) van het Europees Kampioenschap voetbal 60.000 supporters welkom, heeft de Britse regering besloten. Dat komt neer op 75 procent van de capaciteit.

Bij de achtste finalewedstrijd op 26 juni tussen Italië en Oostenrijk worden 22.500 toeschouwers toegelaten. Dat wordt voor het volgende duel op 29 juni verhoogd naar 40.000 fans.

Wijnaldum door naar de Tour?

Aanvoerder Georginio Wijnaldum oefende tijdens de training vandaag ook weer op zijn wheelie.

Wijnaldum blijft oefenen op zijn wheelie

Ondertussen in Rotterdam: Sparta verlengt contract Fraser tot medio 2024

Sparta Rotterdam heeft het contract van coach Henk Fraser met twee jaar verlengd, tot de zomer van 2024. De eredivisieclub wil met de vroegtijdige verlenging duidelijk maken dat de afgelopen drie seizoenen met Fraser (54) de stijgende lijn is ingezet.

"Voorop staat uiteraard dat we niet anders dan tevreden kunnen zijn over de prestaties van de laatste drie jaar", zegt technisch directeur Henk van Stee. "Eigenlijk hebben we boven verwachting gepresteerd. Met een promotie in 2019, een elfde plaats in 2020 en een achtste plaats afgelopen seizoen, met zelfs deelname aan de play-offs voor Europees voetbal, konden we niet meer krijgen."

Luuk de Jong met ijs op zijn knie

Een dag na de overwinning op Noord-Macedonië zit de sfeer er nog steeds goed in bij het Nederlands elftal. Tijdens de training waren lachende gezichten te zien. De basisspelers van gisteren deden het rustig aan, terwijl de wisselspelers een uur lang intensief trainen voor de kiezen kregen.

Iets te fanatiek werd het toen Luuk de Jong in botsing kwam met Cody Gakpo, die maandag tegen Noord-Macedonië zijn debuut maakte in Oranje.

De Jong greep naar zijn knie en trok een pijnlijke grimas. De aanvaller liep zelf het veld af en keek de rest van de training met een opgehoogd been en een zak ijs vanaf de zijkant toe.

De Jong komt in botsing met Gakpo en staakt training

Dit is de stand in groep D

Stand in Groep D

Welkom op dag 12 van het EK!

Daar zijn we weer met het liveblog over het EK voetbal, met vandaag de ontknoping in groep D.

In de wedstrijd tussen koploper Tsjechië en nummer twee Engeland staat de groepswinst op het spel, want beide ploegen hebben vier punten uit twee duels.

Kroatië en Schotland maken allebei nog kans om als beste nummer drie door te gaan, maar bij een gelijkspel zit het EK er voor beide landen op.

Afhankelijk van de resultaten in de andere poules, kan Nederland zondag de nummer drie uit deze groep treffen in de achtste finales.

Aftrap om 21.00 uur

Beide wedstrijden beginnen om 21.00 uur en zijn live te volgen via dit liveblog en op NPO 1 (Tsjechië-Engeland) en NPO 2 (Kroatië-Schotland).