liveblog
EK voetbal
NOS VoetbalAangepast

Italië naar achtste finales • Turken op rand van de afgrond • Russen nog in de race

Welkom bij het liveblog van dag 6 van het EK voetbal.

liveblog gesloten

Hoe is het met Fernandes? 'Blessure valt mee'

Het lijkt al een eeuwigheid geleden, maar vanmiddag wonnen de Russen met 1-0 van Finland dankzij een goal van Aleksej Mirantsjoek. Voor rechtsback Mario Fernandes liep het niet goed af. Hij kwam op zijn rug terecht na een luchtduel voor het doel van de Finnen en werd per brancard afgevoerd naar het ziekenhuis.

Inmiddels heeft de Russische voetbalbond bevestigt dat de geboren Braziliaan geen ernstige rugblessure heeft opgelopen. Of hij zal kunnen spelen tegen de Denen blijft echter de vraag.

Mario Fernandes wordt geholpen door Magomed Ozdojev.

Spoiler alert: De Ligt speelt!

Inmiddels weten we al dat De Ligt morgen tegen Oostenrijk in de basis zal staan. Dat heeft de bondscoach namelijk zelf verklapt.

De Boer heeft goed nieuws: 'De Ligt gaat spelen'

Alvast in de stemming komen: de NOS Voetbalpodcast!

Donderdag speelt het Nederlands elftal het tweede EK-duel tegen Oostenrijk. In de NOS Voetbalpodcast blikt presentator Arno Vermeulen samen met Jeroen Stekelenburg en Jan Roelfs vooruit op het duel.

Onder andere wordt besproken of de inmiddels fitte Matthijs de Ligt terug moet keren in de basisopstelling. Zijn vervanger Jurriën Timber deed het immers meer dan uitstekend.

"Waarom zou De Ligt moeten spelen?", vraagt Roelfs zich af. "Ik begrijp dat De Ligt moet spelen volgens de hiërarchie. Timber en Stefan de Vrij vulden elkaar prima aan en hebben beiden uitstekend gespeeld."

Donderdag is de dag van Oranje (en ook van de Denen)

Donderdag is groep C weer aan de beurt en dat betekent natuurlijk dat Oranje weer in actie komt! Om 21.00 uur is Oostenrijk de tegenstander in de Johan Cruijff Arena. Noord-Macedonië en Oekraïne komen om 15.00 uur al in actie in Boekarest.

En tussen die twee wedstrijden door is er het ongetwijfeld emotionele duel in Kopenhagen tussen Denemarken en België.

Het programma van donderdag 17 juni bij het EK voetbal.

Ramos vertrekt bij Real Madrid

Voor het eerst in heel lange tijd is Sergio Ramos niet aanwezig in de selectie van Spanje. En ook bij Real Madrid wordt het even wennen. Ramos vertrekt namelijk na zestien jaar bij Real Madrid. De verdediger zal zijn aflopende contract niet verlengen. Ramos zal zijn besluit donderdag toelichten op een persconferentie.

De Spanjaard (35) heeft meerdere keren gesproken met de clubleiding, maar de partijen werden het niet eens. Ramos zou in de belangstelling staan van onder meer Chelsea en Paris Saint-Germain.

Samenvattingen van vandaag gespeelde duels

De kale cijfers van Italië

Ongeslagen: 29 duels (laatste nederlaag op 10 september 2018 tegen Portugal (1-0) in de Nations League)

Zegereeks: 10 duels (laatste puntenverlies op 7 september 2020 tegen Nederland (1-1) in de Nations League)

Doelcijfers laatste 10 duels: 31 voor - 0 tegen

De stand in groep A

Italië is met zes punten zeker van de achtste finales en strijdt met Wales om de groepswinst. Turkije kan nog altijd derde worden als het Zwitserland weet te kloppen in het laatste groepsduel. Maar het doelsaldo tegen Italië en Wales (-5) biedt niet veel hoop om door te gaan als een van beste nummers drie.

AFGELOPEN

Italië wint ook zijn tweede duel dit EK met 3-0 en laat andermaal zien favoriet te zijn voor de titel.

De Italianen zijn zeker van de knock-outfase.

Italië-Zwitserland 3-0

Vreugde bij de Italianen

89' DOELPUNT ITALIE

Ciro Immobile heeft toch zijn goal te pakken. En dit was niet de makkelijkste kans van vanavond. De spits van Lazio schiet van een meter of 25 en vindt de verre hoek, al had Sommer misschien iets meer kunnen doen.

Het is 3-0 voor Italië tegen Zwitserland.

Italië-Zwitserland 3-0

Immobile schiet Italië naar een 3-0 voorsprong tegen Zwitserland

86' Publiekswissel Locatelli

Een wedstrijd die hij niet snel zal vergeten. En de Italiaanse fans ook niet. Manuel Locatelli mag naar de kant en wordt vervangen door Matteo Pessina van Atalanta.

Ook Nicolo Barella gaat naar de kant. Zijn vervanger is Bryan Cristante van AS Roma.

Italië-Zwitserland 2-0

79' Geel Embolo

Tegen Wales was Embolo nog de grote man bij de Zwitsers, maar vanavond is niet zijn avond. Nadat hij weer een keer wordt dolgedraaid door Barella, haalt hij hard uit op de kuit van de Italiaan. Een overtreding uit frustratie.

Het kost hem geel, al moest Karasjov wel even zoeken wie de overtreding precies maakte.

Italië-Zwitserland 2-0

75' Geschiedenis herhaalt zich

Weer komt Immobile in dezelfde positie links van het doel van Sommer en weer schiet hij de bal voorlangs. Een verschil: dit keer was Chiesa meegelopen en stond vrij voor het doel.

Intussen is Shaqiri er bij de Zwitsers uit gegaan. Zijn vervanger is Ruben Vargas van FC Augsburg.

Italië-Zwitserland 2-0

73' Zwitsers vallen aan, maar Immobile krijgt de kans

Net als de Zwitsers wat vaker aan de bal zijn en Shaqiri driftig een gaatje probeert te zoeken in de Italiaanse defensie, wordt Immobile in de diepte weggestuurd. De spits van Lazio duwt de bal voorlangs, maar dat was weer een razendsnelle counter.

Italië-Zwitserland 2-0

70' Chiesa en Toloi komen erin

Het Stadio Olimpico gaat staan voor Insigne en Berardi. Zijn gaan naar de kant voor Federico Chiesa en Rafael Toloi. Voormalig Braziliaan Toloi, van Atalanta, werd op 17 februari pas genaturaliseerd tot Italiaan.

Dat betekent trouwens dat Italië met drie verdedigers gaat spelen (Toloi, Bonucci en Acerbi), met Spinazzola en Di Lorenzo als doorgeschoven wingbacks.

Italië-Zwitserland 2-0

Roberto Mancini fluistert Federico Chiesa nog even iets in het oor voor zijn invalbeurt.

66' Berardi kust de lat

Aan de andere kant is daar opeens een heerlijke streep van Domenico Berardi. Zijn schot kust de bovenkant van de lat!

Italië-Zwitserland 2-0

64' Als deze kansen er niet ingaan

Italië heeft de voet wat van het gaspedaal gehaald en dat leidt nu toch naar een heel grote kans voor de Zwitsers. Invaller Zuber mag tot twee keer toe aanleggen van een meter of vijf van het doel, maar Donnarumma houdt zijn doel schoon.

Italië-Zwitserland 2-0

Invaller Zuber mag twee keer aanleggen op het Italiaanse doel.

61' Teken van leven van de Zwitsers

Daar is dan een keer Zwitserland. Shaqiri stoomt op naar de zestien en haalt hard uit, maar de bal verdwijnt ruim over. Een teken van leven, zullen we maar zeggen.

Italië-Zwitserland 2-0

58' Zwitsers wisselen weer

De niet-fitte verdediger Fabian Schär en Kevin Mbabu gaan naar de kant, Silvan Widmer (FC Basel) en Steven Zuber (Eintracht Frankfurt) komen erin.

Italië-Zwitserland 2-0

52' DOELPUNT ITALIE

Weer is het Locatelli met de goal! Nu haalt hij vanaf de rand van de zestien uit. Zijn schuiver verdwijnt onhoudbaar in de hoek. En dan te bedenken dat de middenvelder van Sassuolo eigenlijk de stand-in is voor de geblesseerde Marco Verratti.

Het is 2-0 voor Italië tegen Zwitserland!

Italië-Zwitserland 2-0

Locatelli haalt hard uit en verdubbelt de voorsprong tegen Zwitserland

49' Geel voor Gavranovic

Invaller Gavranovic laat zich meteen gelden bij de Zwitsers, maar niet op de juiste manier. Hij loopt door op Bonucci en verdient daarmee een gele kaart.

Italië-Zwitserland 1-0

47' Dit Italië durft alles

Dit zegt veel over het nieuwe Italië. Vroeger was het nemen van risico's in de eigen defensie taboe, maar nu besluit doelman Donnarumma doodleuk te gaan combineren bij een doeltrap. En de Italianen combineren zich nog onder de druk uit ook. Wat een lef!

Moet gezegd: Bonucci lijkt wat minder blij met het initiatief van zijn doelman en spreekt hem vermanend toe.

Italië-Zwitserland 1-0

TWEEDE HELFT Gavranovic komt erin bij de Zwitsers

Zwitserland wisselt in de rust. Spits Mario Gavranovic, die tegen Wales een goede indruk maakte, valt in voor de tegenvallende Haris Seferovic.

Italië-Zwitserland 1-0

Koeman kraakt kritische noot over Oranje

Morgen is Oranje weer aan de beurt voor de tweede groepswedstrijd tegen Oostenrijk. Vandaag was de voormalige bondscoach Ronald Koeman in Groningen voor de onthulling van een standbeeld van zijn vader Martin.

Desgevraagd kraakte hij nog wel een kritische noot over Oranje. "Men is heel positief. Dat verbaast me. Ik heb dat niet zo positief gezien... Ik vond de tweede helft goed, maar het is maar 3-2. En Oekraïne is nou niet een land dat heel ver gaat komen."

"Ik denk dat Nederland ver kan komen, maar dan zullen er dingen absoluut beter moeten. Ik heb gisteren Frankrijk-Duitsland gezien. Dat was een paar niveautjes hoger. Máár... het Nederlands elftal kan dat. Maar dat moet verbeteren. Laten we hopen dat ze heel ver komen." Lees verder.

RUST Superieur Italië maakt er (maar) een

Een superieure eerste helft van Italië tegen Zwitserland wordt besloten met een 1-0 voorsprong.

De Zwitsers zullen uit een ander vaatje moeten tappen om hier iets aan te doen. Maar zeg nooit nooit.

Italië-Zwitserland 1-0

36' Insigne en Spinazzola bijna, Rodriguez nog lang niet

Zojuist zagen we bijna de 2-0 voor Italië toen Lorenzo Insigne met een fraaie krul de bovenhoek zocht, maar de bal viel op het dak van het doel. En we zagen Spinazzola doorbreken en de bal subtiel met buitenkant recht in de verre hoek sturen, maar zijn inzet ging naast.

De uitbraken van Italië beginnen vaak bij Insigne en zijn werkelijk een lust voor het oog. Maar zolang het 1-0 staat is alles nog mogelijk. Zo probeerde oud-PSV'er Ricardo Rodriguez het maar eens met een schot, maar dat werd geblokt.

Italië-Zwitserland 1-0

26' DOELPUNT ITALIE

Net werd een goal van Chiellini nog afgekeurd, maar aan deze goal van Locatelli verandert niets.

De aanval is schitterend: over veel schijven komt de bal bij Berardi en die vindt zijn aanstormende ploeggenoot bij Sassuolo feilloos.

Italië-Zwitserland 1-0

Locatelli zet Italië op voorsprong tegen Zwitserland

35' Wat een pech voor Chiellini

Net werd hij nog bejubeld na zijn goal, nu krijgt hij een bedrukt applaus. Chiellini is namelijk geblesseerd geraakt en kan niet meer verder. Francesco Acerbi van Lazio is de vervanger van de aanvoerder.

  • Reuters
    Eerst juicht Chiellini nadat hij Itlië op voorsprong gezet denkt te hebben...
  • Reuters
    ...en twee minuten later moet hij geblesseerd naar de kant.

19' Doelpunt Chiellini afgekeurd wegens hands

36 jaar en hij heeft hem! Giorgio Chiellini maakt de 1-0 voor Italië tegen Zwitserland. De bal belandt zomaar voor zijn voeten bij een corner en hij prikt hem binnen.

Maar...de VAR gaat nog wel even kijken naar deze goal. En wat blijkt: via het hoofd van Elvedi toucheert de bal heel even de hand van Chiellini. En dus gaat het feest niet door!

Italië-Zwitserland 0-0

Chiellini scoort maar wordt teruggefloten vanwege hands

11' Kopkans Immobile

De eerste grote kans van de wedstrijd is voor Ciro Immobile. Zoals zo vaak bij Italië is het Leonardo Spinazzola die zijn opponent Elvedi voorbijloopt op links en een prima voorzet geeft op het hoofd van Immobile. De kopbal gaat over.

Italië-Zwitserland 0-0

Ciro Immobile kopt op het Zwitserse doel.

10' Italië heeft touwtjes in handen

De Zwitsers begonnen aardig, maar inmiddels zien we een spelbeeld dat wel een beetje doet denken aan het duel tussen Italië en Turkije. Al moet gezegd, de Zwitsers zakken lang niet zo ver terug als de Turken toen.

Italië-Zwitserland 0-0

3' Zwitserland begint fel

Opvallend. Het is Zwitserland dat het initiatief neemt in de eerste minuten. Maar als de Italianen dan een keer uitbreken met Ciro Immobile, dan barst het Stadio Olimpico bijna uit de voegen. Dat belooft wat voor vanavond!

Italië-Zwitserland 0-0

Xherdan Shaqiri en Leonardo Spinazzola in een duel om de bal.

AFTRAP De bal rolt!

De bal rolt bij Italië-Zwitserland!

Italië ongeslagen

Arbiter vanavond is de Rus Sergej Karasjov, die bij het vorige WK precies een potje mocht fluiten. In Nederland kennen we hem ook van de afgelopen kwartfinale tussen Ajax en AS Roma in de Europa League.

Arbiter Karasjov verricht de toss met Giorgio Chiellini en (de geblondeerde) Granit Xhaka.

Genieten van de volksliederen!

Er zijn ook veel Zwitserse fans vanavond in Rome en dus wordt ook het Zwitserse volkslied luid meegezongen. Maar dat valt ongetwijfeld in het niet straks bij 'Fratelli d'Italia'.

De spelers van Italië en Zwitserland staan klaar voor de volksliederen.

Spelers staan klaar in catacomben!

Onder leiding van de Russische arbiter Sergej Karasjov betreden de spelers van Italië en Zwitserland het veld. We gaan zo beginnen!

Beste vrienden Embolo en Akanji

"In het voetbal bestaat er niks mooiers dan een kampioenschap vieren met je maten." Beste vrienden Manuel Akanji en Breel Embolo vierden al eens samen een landstitel met Basel en strijden nu gezamenlijk met de Zwitserse nationale ploeg om de Europese titel.

"Met onze andere ploeggenoten klikt het ook goed. Maar zo'n vriendschap buiten het voetbal is altijd heel bijzonder", vertelt de 24-jarige Embolo. Lees verder.

Als vrienden op jacht naar Europese titel: 'Daar droomt ieder kind van'

Braziliaanse jongensdroom bij Italië

Het 'nieuwe' Italië van bondscoach Roberto Mancini begon vrijdagavond het EK uitstekend met een soepele 3-0 zege op Turkije. Een van de uitblinkers was de 29-jarige Jorginho, die op het middenveld de lakens uitdeelde. Zoals hij afgelopen seizoen al deed bij Chelsea, waarmee hij vorige maand de Champions League won.

Jorge Luiz Frello Filho, zoals de volledige naam van Jorginho luidt, werd geboren in Brazilië. Net als van veel Brazilianen was voetballen zijn passie. "Ik heb geweldige herinneringen aan die tijd. Met mijn moeder op het strand, en dan spelen en oefenen met de bal." Lees verder.

Jorginho maakt Braziliaanse jongensdroom waar in Italië

Opstelling Zwitserland

Zwitserland begint met exact dezelfde elf als in het eerste groepsduel tegen Wales (1-1).

De opstelling van Zwitserland voor het duel met Italië.

Opstelling Italië

Een wijziging in de ploeg van bondscoach Roberto Mancini. Giovanni De Lorenzo van Napoli begint als rechtsback in plaats van Alessandro Florenzi.

De opstelling van Italië voor het duel met Zwitserland.

Schakel nu in voor Studio Europa!

Kijk vanaf 20.30 uur naar Studio Europa en de live-uitzending van Italië-Zwitserland op NPO 1 of de livestream.

De stand in groep A

De stand in groep A ziet er nu als volgt uit. Mochten de Zwitsers vanavond stuntten tegen Italië met een zege, dan kunnen de Turken hun koffers pakken. Vanwege het onderlinge resultaat van de Turken tegen Italië (3-0) kan Turkije in dat geval niet meer derde worden in de groep.

Italianen verheugen zich op duel met Zwitserland

Italiaanse supporters in Rome voor het duel met Zwitserland.

AFGELOPEN Wales met anderhalf been in tweede ronde

Wales wint met 2-0 van Turkije dankzij een treffer van Ramsey en zijn vrijwel zeker van de tweede ronde.

De Turken moeten nu hun derde groepsduel winnen van Zwitserland. Lees het wedstrijdverslag.

Turkije-Wales 0-2

Burak Yilmaz baalt in het duel met Wales.

90'+6 DOELPUNT WALES

Rechtsback Connor Roberts beslist het duel definitief. Hij tikt de bal van dichtbij in het doel en brengt Wales zo met anderhalf been in de tweede ronde.

Turkije-Wales 0-2

Roberts velt vonnis over Turkije met 2-0 diep in blessuretijd

90'+5 Grote kansen Wales

Terwijl Turkije amper kansen krijgt, blijft Wales ze maar missen. Invaller Harry Wilson komt een op een met de doelman, maar krijgt de bal toch niet in het doel. En daarna mogen ook Bale en Moore aanleggen, zonder succes.

Turkije-Wales 0-1

90'+1 Knokpartij

De frustraties lopen hoog op bij Turkije. Burak Yilmaz krijgt het aan de stok met de verdedigers van Wales en darna slaat de vlam in de pan. Dias lost het op met vier gele kaarten: een voor Yilmaz, een voor Çalhanoglu, een voor Davies en een voor Rodon.

Turkije-Wales 0-1

88' Demiral bijna met gelijkmaker

Daar was dan toch bijna de 1-1! Merih Demiral kopt een corner van dichtbij op de vuisten van doelman Danny Ward. In de tegenstoot snelt James er weer vandoor, maar zijn voorzet zeilt uiteindelijk over iedereen heen.

Turkije-Wales 0-1

85' Doelpuntenmaker naar de kant

Ook voor doelpuntenmaker Aaron Ramsey zit de wedstrijd erop. Hij gaat naar de kant voor Harry Wilson.

Turkije-Wales 0-1

82' Nog een wissel bij Turkije: Kahveci voor Ünder

Kan Irfan Can Kahveci dan het vege lijf van de Turken nog redden? Hij komt erin voor Cengiz Ünder.

Turkije-Wales 0-1

80' Wales verdedigt voorsprong

Wales probeert vooral de 1-0 voorsprong te verdedigen, maar krijgt toch weer een geode kans na een uitbraak. Roberts geeft de bal aan Ramsey, die kapt en draait wat en zet voor op Bale. Maar diens kopbal wordt gestopt door doelman Çakir.

Turkije-Wales 0-1

74' Weer bloed bij ouderwetse beuker Moore

De boomlange Kieffer Moore van Cardiff City is een ouderwetse Britse spits en maakte tegen Zwitserland nog een doelpunt met zijn in een tulband gehulde hoofd. Ook nu moet hij even naar de kant met een bloedneus na een luchtduel met Söyünçü.

Moore gaat uiteraard wel gewoon verder, in tegenstelling tot Joe Allen. Zijn vervanger is Ethan Ampadu, een verdediger.

Ook bij Turkije is gewisseld: Mert Müldür is in de ploeg gekomen voor de geblesseerde Umut Meras. En zojuist zagen we de entree van de Rotterdammer Halil Dervisoglu. Hij komt erin voor Karaman.

Turkije-Wales 0-1

Kieffer Moore ligt aangeslagen op de grond na het luchtduel met Söyünçü.

61' Bijna toch Bale na Turks geklungel

De Turken mogen na de strafschop een doeltrap nemen en proberen op te bouwen. Maar dat doen ze zo klungelig dat Bale bijna doelman Çakir verrast. Of eigenlijk doet hij dat helemaal, maar Çakir heeft geluk: de bal zeilt net naast.

Turkije-Wales 0-1

61' STRAFSCHOP GEMIST

Gareth Bale maait de bal vanaf de stip hoog over! Wat een kans om met anderhalf been in de tweede ronde te komen laat Bale daar liggen zeg!

Turkije-Wales 0-1

Bale schiet strafschop hoog over het Turkse doel

60' Strafschop Wales

Wales krijgt een strafschop na een overtreding van Çelik op Bale. De VAR kijkt nog wel of het wel binnen de zestien was. Ja, is het antwoord.

Turkije-Wales 0-1

De Portugese VAR oordeelt dat de overtreding op Bale inderdaad binnen de Turkse zestien was.

58' En dat is nummer vier voor Ramsey

Weer een heel grote kans voor Aaron Ramsey, zijn vierde al deze wedstrijd. Hij krijgt de bal na een goede actie op de flank van Connor Roberts en schiet tussen een paar Turkse benen door op het doel, waar Çakir de bal tegenhoudt.

55' Yilmaz mist enorme kans

Daar is dan toch de kans op de gelijkmaker. De bal komt na een corner bijna per toeval voor de voeten van Burak Yilmaz, maar die schiet te gehaast en volleert de bal hoog over het doel. Die had erin gemoeten!

Turkije-Wales 0-1

53' Bale krijgt alle tijd om uit te halen

Turkije moet scoren, maar als het zoveel tijd en ruimte blijft weggeven aan Wales dan komt het niet goed. Nu krijgt Bale alle tijd en ruimte om uit te halen vanaf de rand van de zestien, maar zijn volley vliegt hoog over.

Turkije-Wales 0-1

50' Fans Turkije laten zich horen

De bijna 30.000 fans op de tribune (min de Welshmen natuurlijk) laten zich luidkeels horen en moedigen de Turken aan. Maar of dat helpt? Turkije heeft wel het initiatief, maar meer dan een afstandsschot van Çalhanoglu heeft dat nog niet opgeleverd.

Turkije-Wales 0-1

Turkse en Azerbeidzjaanse fans in Bakoe moedigen de Turken aan tegen Wales.

TWEEDE HELFT Günes brengt toch Demiral en Yazici

De Turkse bondscoach Senol Günes heeft het gevaar van Wales gezien en brengt toch Demiral in de tweede helft.

Ook Yazici komt erin bij de Turken. Middenvelders Tufan en Yokuslu zijn achtergebleven in de kleedkamer.

Wales leidt met 1-0 tegen de Turken.

Turkije-Wales 0-1

De Turkse bondscoach Senol Günes niet op zijn gemak in de eerste helft tegen Wales.

Nouwen, Wilms en Kops in olympische selectie vrouwenvoetbal

Bondscoach Sarina Wiegman van het Nederlands vrouwenelftal heeft 24 speelsters geselecteerd voor de Oympische Spelen in Tokio.

Aniek Nouwen (PSV) en Lynn Wilms (FC Twente) maken hun debuut in een eindronde. Lize Kops (Ajax) keert na een afwezigheid door een hoofdblessure terug in de selectie van de Europees kampioen van 2017.

Lees verder en bekijk de toelichting van bondscoach Sarina Wiegman.

Wiegman moet vier speelsters op tribune laten tijdens Spelen: 'Dat is moeilijk'

Bekijk het doelpunt van Ramsey

Driemaal is scheepsrecht: Ramsey zet Wales op 1-0 tegen Turkije

RUST Wales leidt tegen tandeloos Turkije

Drie grote kansen kreeg Aaron Ramsey na prachtige passjes van Bale en de derde weet hij te benutten.

Daardoor leidt Wales bij rust met 1-0 tegen een tandeloos Turkije.

Turkije-Wales 0-1

Aaron Ramsey is blij en opgelucht nadat hij zijn derde grote kans tegen Turkije wel benut heeft.

43' DOELPUNT WALES

Driemaal is scheepsrecht voor Aaron Ramsey. Weer ontvangt hij een prachtige pass van Gareth Bale in de loop en nu schuift hij de bal wel langs de Turkse doelman Çakir. Het is zijn 17de goal voor Wales in zijn 65ste interland.

Het is 1-0 voor Wales tegen Turkije!

Turkije-Wales 0-1

40' Drinkpauze

Het is warm in Bakoe, tegen de dertig graden. En daar lijken de spelers van Wales - hoewel die al een week hebben kunnen acclimatiseren - zichtbaar last van. Als er even gestopt wordt voor een blessurebehandeling stormen ze dan ook richting zijlijn voor wat water.

Gaat dat misschien de doorslag geven straks?

Turkije-Wales 0-0

36' Wales in de achteruit

Krijgt Aaron Ramsey spijt van die twee enorme kansen die hij miste? Dat zou kunnen, want de laatste tien minuten zien we eigenlijk alleen nog Turkije in de aanval. De Turken weten alleen nog geen kans te creëren en Wales blijft loeren op de tegenstoot met Bale, James en Ramsey.

Zoals net, toen die drie ervandoor gingen en maar drie Turkse verdedigers op hun weg vonden. Een daarvan, Söyünçü, ontfutselt Bale simpel de bal.

Turkije-Wales 0-0

29' Morell kopt Turkse kopbal van de lijn

Joe Morell staat twee keer goed opgesteld bij een Turkse corner en kan zo ook twee keer de bal bij de paal van de lijn koppen. Zo ziet Pierre van Hooijdonk het graag.

Turkije-Wales 0-0

24' Ramsey, wat doe je??!!

Weer staat Aaron Ramsey alleen voor de Turkse doelman Çakir en weer weet de bankzitter van Juventus niet te scoren. Verlangend kijkt Ramsey naar de assistent-scheidsrechter, maar die houdt zijn vlag omlaag. De pass van Bale was dus niet alleen schitterend, maar ook precies op tijd!

Deze kans was misschien nog wel groter dan die in de eerste paar minuten. Wales had op voorsprong moeten staan tegen Turkije, dat erg slordig is tot nu toe.

Turkije-Wales 0-0

Aaron Ramsey baalt opnieuw na zijn tweede grote kans tegen Turkije.

22' Snelle James sticht gevaar

De wedstrijd is niet meer zo open als in de openingsfase, maar zojuist zagen we wel een knappe versnelling van Daniel James. De aanvaller van Manchester United ontsnapte langs de lijn, maar zijn voorzet komt niet uit bij een medespeler.

Turkije-Wales 0-0

17' Wales schreeuwt om strafschop

Alle armen van de in het geel gestoken Welshmen gaan omhoog als de bal in een rommelige situatie voor het doel op de elleboog van Söyünçü belandt. Die kan daar absoluut niets aan doen en - zoals dit EK de trend is - ook arbiter Dias wil er niets van weten.

Turkije-Wales 0-0

De bal belandt per ongeluk op de elleboog van Söyünçü, maar een strafschop voor Wales komt er niet.

15' Aardig begin in Bakoe

We zijn inmiddels 15 minuten ver in Bakoe en het is best een lekker begin. Na de kansen voor Ramsey en Yilmaz zagen we ook nog mogelijkheden voor Moore en Ünder. De boomlange Kieffer Moore torende hoog boven zijn tegenstanders uit maar wist de bal niet onder de lat te koppen. En Ünder liet iets van zijn klasse zien met een fraaie volley, die wel simpel werd opgevangen door doelman Ward.

Turkije-Wales 0-0

9' En ook Turkije krijgt een kans

Wie anders dan Burak Yilmaz mag als eerste namens de Turken het doel van Wales onder vuur nemen. De bal wordt nog aangeraakt en dus resteert slechts een corner.

Turkije-Wales 0-0

6' Eerste grote kans is voor Wales

Na ruim vijf minuten zien we de eerste grote kans van deze wedstrijd! Bale heeft een prima passje in huis en bedient Aaron Ramsey, die zijn tegenstander Söyünçü uitkapt en de korte hoek zoekt. Doelman Çakir krijgt nog net zijn hand ertegen.

Dit was een heel grote kans hoor!

Turkije-Wales 0-0

  • Reuters
    Aaron Ramsey baalt na de grote kans die hij kreeg in de beginfase tegen Turkije.
  • Reuters
    Ramsey zoekt de korte hoek maar doelman Çakir weet te redden.

Hoog bezoek

Op de tribune vanavond zien we ook de Turkse president Recep Erdogan en zijn Azerbeidzjaanse evenknie Ilham Aliyev. Tussen beide in herkennen we UEFA-voorzitter Aleksander Ceferin.

De Azerbeidzjaanse president Aliyev, UEFA-voorzitter Ceferin en de Turkse president Erdogan op de tribune in Bakoe.

AFTRAP Wales brengt spel op gang

De bal rolt in Bakoe bij Turkije - Wales. Vlak voor de aftrap knielden beide ploegen trouwens als steunbetuiging aan de antidiscriminatiebeweging.

Turkije-Wales 0-0

De toss

Scheidsrechter Dias verricht de toss met Gareth Bale en Burak Yilmaz.

Spelers op het veld!

Er zijn 30.000 toeschouwers in Bakoe, waar we gaan luisteren naar de volksliederen. Eerst dat van Wales, daarna dat van Turkije.

De Welshe fans zijn duidelijk in de minderheid vanavond, maar dat mag de pret niet drukken. De spelers keerden zich tijdens het volkslied naar de eigen fans.

  • Reuters
    De spelers van Wales kijken naar de eigen fans bij het volkslied.
  • Reuters
    Supporters van Wales in Bakoe bij het duel met Turkije.

Samenvatting en wedstrijdverslag Finland-Rusland

Even teruglezen en terugkijken hoe het eerste duel van deze woensdag verliep. Dat kan natuurlijk!

Bekijk de samenvatting van Finland - Rusland

Hittegolf: dak Arena open tijdens Oranje-Oostenrijk

Het lijkt volkomen logisch, maar toch goed om te weten: het dak van de Johan Cruijff Arena zal donderdagavond open blijven. Overdag worden temperaturen van boven de 30 graden voorspeld, maar 's avonds kan het wel gaan onweren...

Warming-up in Bakoe

  • Reuters
    De Turkse spelers lopen zich warm voor het duel met Wales.
  • Reuters
    Gareth Bale en zijn spelers van Wales voor het duel met Turkije.

Stand in groep A

Samenvattingen vorige duels in groep A

Opstelling Wales

Bij Wales zien we geen enkele wijziging ten opzichte van de wedstrijd tegen Zwitserland (1-1).

De opstelling van Wales voor het duel met Turkije.

Opstelling Turkije

Cengiz Ünder viel na rust in bij de Turken tegen Italië en was een van de weinige lichtpuntjes. En dus mag de stijlvolle aanvaller vanavond beginnen ten koste van Yusuf Yazici. Ook achterin heeft bondscoach Senol Günes een wijziging: Kaan Ayhan neemt de plek in van Juventus-verdediger Merih Demiral.

De opstelling van Turkije voor het duel met Wales.

Over naar Bakoe

Om 18.00 uur gaat Turkije op zoek naar eerherstel na de kansloze 3-0 nederlaag tegen Italië. Dat doen de Turken in het bevriende Bakoe, waar ze een soort thuiswedstrijd kunnen verwachten. Maar ook tegenstander Wales kan de punten goed gebruiken na de 1-1 tegen Zwitserland in de openingswedstrijd.

De Turken worden in het bevriende Bakoe ondersteund door een jonge fan.

AFGELOPEN - Rusland verslaat Finland met 1-0

De Russen vieren de eerste EK-zege in negen jaar na de 1-0 tegen Finland. Aleksej Mirantsjoek is de matchwinner. Daarmee komen de Russen op gelijke hoogte met Finland en België in poule B, waarin alles nog mogelijk is.

Finland-Rusland 0-1

90'+3 Weer een enorme kans voor invaller

Rusland gaat hier winnen, dat kan toch niet meer stuk? Eigenlijk zou Rusland er goed aan doen om nog een doelpunt te maken vanwege het doelsaldo, maar een enorme schietkans was net niet besteed aan invaller Dzjemaletdinov.

Finland-Rusland 0-1

90' Makkelie telt 5 minuten bij

Danny Makkelie heeft intussen nog geel gegeven aan Dzjikija en O'Shaughnessy. De politieman uit Dordrecht kan weer terugkijken op een uitstekende wedstrijd en mag misschien wel hopen op nog veel meer moois dit toernooi.

Finland-Rusland 0-1

85' Jensen (oud-FC Twente) komt erin bij Finland

Ook Fredrik Jensen mag nog even meedoen. De oud-speler van FC Twente vervangt Joona Toivio. Maar een punt lijkt er niet in te zitten voor de Finnen. Een kopballetje van aanvoerder Arajuuri op het dak van het doel is eigenlijk het enige wapenfeit deze tweede helft.

Finland-Rusland 0-1

82' Onbehouwen beer naar de kant

Dat Artjom Dzjoeba niet de verfijnste speler is weten we. Maar deze schouderduw tegen een Finse speler aan de zijlijn is toch wel echt te lomp. Of het er iets mee te maken heeft of niet, Dzjoeba mag ook gaan douchen. Hij wordt vervangen door Aleksander Sobolev, ploeggenoot van Quincy Promes bij Spartak.

Ook doelpuntenmaker Mirantsjoek is naar de kant gegaan. De 19-jarige Maksim Moechin van Lokomotiv is zijn vervanger.

Finland-Rusland 0-1

Artjom Dzjoeba verontschuldigt zich na een lompe schouderduw.

Finse fans geloven er nog in

De Finse fans in Sint-Petersburg geloven nog in een stuntje van hun ploeg tegen Rusland.

Update over toestand Mario Fernandes

Inmiddels is bekend dat Mario Fernandes, die na een pijnlijke val op zijn rug per brancard werd afgevoerd in de eerste helft, onderzocht wordt in het ziekenhuis. Ongetwijfeld later meer.

Finland-Rusland 0-1

75' Raitala en Pukki naar de kant

De Finnen brengen twee frisse krachten binnen de lijnen. Aanvaller Lassi Lappalainen (van het Canadese Montreal) en Pyry Soiri (Esbjerg) komen binnen de lijnen. Oud-Heerenveenspeler Jukka Raitala is eruit, net als topscorer Teemu Pukki.

Vooral de wissel van Pukki is opmerkelijk, Finland heeft toch echt een goal nodig.

Finland-Rusland 0-1

72' Hradecky houdt Finland in leven

De Finnen lijken rijp voor de genadeslag. Een snelle counter over een paar schijven belandt bij Daler Koezjajev, die de tijd neemt om de hoek uit te zoeken. Maar dat duurt iets te lang en dus heeft doelman Hradecky de tijd om de bal uit de hoek te duiken.

Finland-Rusland 0-1

70' Nog meer defensieve zorgen voor de Russen?

Nu gaat centrale verdediger Georgi Dzjikija op het gras zitten. Voor rust kampte hij al met pijntjes en die lijken weer op te spelen, maar de verdediger van Zenit kan verder.

In de tussentijd overlegt Tsjertsjesov uitgebreid met spelmaker Golovin. Wat te doen? Blijven aanvallen of de voorsprong verdedigen?

Finland-Rusland 0-1

66' Grootste kans van de wedstrijd voor de Russen

Er komt wat meer ruimte op het veld en dat leidt tot de grootste kans van de wedstrijd voor de Russen. Doelpuntenmaker Mirantsjoek stuurt invaller Dzjemaletdinov in de diepte en die prikt de bal langs doelman Hradecky, maar de bal hobbelt net naast het doel.

Daar komt Finland goed weg. De Finnen hebben trouwens ook voor het eerst gewisseld. Rasmus Schüller wordt op het middenveld wordt afgelost door Joni Kauko van het Deense Esbjerg. En dat is zo op het oog in ieder geval een mannetjesputter.

Finland-Rusland 0-1

61' Wissel bij de Russen: creatieve Dzjemaletdinov voor Ozdojev

Met Rifat Dzjemaletdinov voor Magomed Ozdojev lijkt Tsjertsjesov de bakens bij de Russen een beetje te willen verzetten. De aanvallende middenvelder van Lokomotiv Moskou kan wel wat met een bal. En toeval of niet, meteen zien we de Russen weer in de aanval.

Finland-Rusland 0-1

60' Finnen komen

De laatste minuten moet Rusland toch achteruit. Maar de Finse druk levert voorlopig bitter weinig op.

Finland-Rusland 0-1

52' Lekker schot Golovin

Wat een heerlijk schot van Aleksandr Golovin. De middenvelder van AS Monaco haalt uit van een meter of twintig en ziet de bal maar net langs de paal verdwijnen.

Finland moet komen om de nederlaag te vermijden, maar voorlopig zijn het de Russen die zaken willen doen. Maar het blijft oppassen voor de Finse counter.

Finland-Rusland 0-1

49' Kans Pukki

Finland moest even in de achteruit aan het begin van de tweede helft, maar als de Russen de bal knullig verspelen op het middenveld staan de Finnen opeens voor het doel. Robin Lod stuurt Teemu Pukki in de diepte, maar die wordt te veel gehinderd door een tackle van Igor Divejev en mikt over het doel.

Finland-Rusland 0-1

Teemu Pukki wil uithalen, maar wordt te veel gehinderd door de tackle van Igor Divejev.

TWEEDE HELFT

Geen wissels in de rust bij Finland-Rusland.

De Russen leiden met 1-0, wat kunnen de Finnen?

Finland-Rusland 0-1

Even terug naar gisteren: Portugese goals met Portugees commentaar

Gols de Portugal: de drie doelpunten tegen Hongarije met Portugees commentaar

Transfer Depay naar Barça rond? 'Er zijn dingen gaande'

De transfer van Memphis Depay naar Barcelona is slechts nog een kwestie van tijd. Tegenover NOS-verslaggever Jeroen Stekelenburg laat de aanvaller van het Nederlands elftal doorschemeren dat er slechts nog enkele formaliteiten moeten worden afgehandeld.

"Er zijn dingen gaande, hou het nieuws in de gaten", zegt Depay als hem gevraagd wordt naar zijn toekomst. "Maar ik heb nog niks getekend."

Depay draait er niet omheen: 'Er zijn dingen gaande, hou het nieuws in de gaten'

RUST Rusland leidt met 1-0

Rusland gaat met een 1-0 voorsprong rusten tegen Finland dankzij een late, maar o zo fraaie treffer van Aleksej Mirantsjoek. Over 15 minuten gaat deze burenruzie verder.

Finland-Rusland 0-1

Mirantsjoek kapt, draait en schiet mooi binnen voor Rusland

45'+4 Dzjoeba bijna

Finland moet oppassen dat de schade niet nog groter wordt voor rust. Nu is het Dzjoeba die vrij op het Finse doel kan koppen, maar de beresterke spits krijgt niet genoeg kracht achter de bal.

Finland-Rusland 0-1

45'+2 DOELPUNT RUSLAND

In de extra tijd van de eerste helft is het Aleksej Mirantsjoek die de bal knap met links in de verre hoek krult.

De Russen hebben die o zo belangrijke 1-0 te pakken tegen Finland.

Finland-Rusland 0-1

Aleksej Mirantsjoek viert zijn 1-0 tegen Finland.

45' Zes minuten extra tijd

De eerste helft zit er bijna op, maar Makkelie laat liefst zes minuten doorspelen. Dat heeft natuurlijk alles te maken met het VAR-moment bij de treffer van Pohjanpalo en de blessures van Fernandes, Karavajev en Uronen.

Het is trouwens behoorlijk grimmig geworden op het veld de laatste minuten, een echte burenruzie. Je vraagt je af of dit duel wel met 22 spelers beëindigd zal worden...

Finland-Rusland 0-0

37' Karavajev botst hard op de paal

Er lijkt wel een vloek te rusten op de vleugelverdedigers van Rusland. Nu is het invaller Karavajev, die even dacht de bal in het doel te kunnen lopen. De Finse back Jere Uronen (Genk) dacht dar echter anders over en tikt de voorzet nog net voor Karavajev over de achterlijn.

En wat dan gebeurt: Karavajev botst hard met zijn heup tegen de paal en in dat proces krijgt Uronen de hak van Karavajev in het gezicht. Het lijkt even op een aflevering van Medisch Centrum West hier in Rusland.

Finland-Rusland 0-0

Vjatsjeslav Karavajev en Jere Uronen blijven geblesseerd achter.

34' Geel Ozdojev

Ook Magomed Ozdojev moet aan de noodrem trekken tegen om Kamara te stuiten en krijgt geel van Makkelie.

Die Glen Kamara trouwens was als speler van Rangers afgelopen seizoen middelpunt van een racismerel. In het duel met Slavia Praag kreeg hij aan de stok met Ondrej Kúdela, die racistische opmerkingen zou hebben gemaakt. De UEFA schorste de Tsjech voor liefst tien duels.

Finland-Rusland 0-0

27' Pohjanpalo blijft een plaag

Weer gaat Pohjanpalo alleen op weg naar het doel en kan nog net gestuit worden door Dzjikija. Dit gaat een keer fout, zou je zeggen. Inmiddels hebben ook de Russen een eerste gele kaart te pakken trouwens: Barinov krijgt hem voor het onderbreken van een veelbelovende aanval.

Finland-Rusland 0-0

26' Karavajev (oud-Vitesse) vervangt geblesseerde Fernandes

Oei, Rusland raakte linksback Joeri Zjirkov al kwijt en nu moet het ook afschied nemen van rechtsback Mario Fernandes. De genaturaliseerde Braziliaan sprong heel hoog om de bal op het Finse doel te koppen, maar kwam vervelend terecht en wordt nu al een tijdje verzorgd.

Langs de kant staat Vjatsjeslav Karavajev (oud-Vitesse) klaar om Fernandes te vervangen. Die laatste is met een brancard van het veld gedragen.

Finland-Rusland 0-0

Mario Fernandes, rechtsback van de Russen, wordt geblesseerd afgevoerd tegen de Finnen.

22' Eerste geel is voor Kamara

Glen Kamara, middenvelder van de Finnen, is de eerste speler die in het boekje verdwijnt van arbiter Makkelie.

20' Kansjes over en weer

Net schreven we dat de Finnen niet over de middenlijn komen, maar dat is niet helemaal waar. Zo kapte en draaide Pohjanpalo zich net fraai een weg in de Russische zestien, al was de overmacht uiteindelijk toch te groot. Net moest EK-debutant Safonov ingrijpen met zijn hoofd om Pukki van scoren af te houden. En daarna werd Pohjanpalo met een uiterste tackle van scoren afgehouden.

Het initiatief ligt bij de Russen, maar het is oppassen voor de Finse tegenstoot. Best een lekkere begin eigenlijk!

Finland-Rusland 0-0

14' Dzjoeba op de paal

Sinds die afgekeurde goal zijn de Finnen niet meer op de helft van de Russen geweest. Sterker, het zijn de Russen die nadrukkelijk op zoek zijn naar een goal. En die kwam er bijna, toen Artjom Dzjoeba opeens mg uithalen en de paal raakt.

De vraag is echter hoe Dzjoeba zo vrij stond? Nu is bekend dat hij zich graag verkleed als een superheld, maar zo vrij is toch bijzonder. Het antwoord? Dzjoeba stond buitenspel.

Finland-Rusland 0-0

10' Eerste kans voor Russen

Daar zijn de Russen voor het eerst met een gevaarlijke aanval. Na een aardige combinatie komt de bal bij Aleksej Mirantsjoek en die geeft prima voor op Magomed Ozdojev. De middenvelder van Zenit knalt de bal echter wild over.

Finland-Rusland 0-0

3' Doelpunt Pohjanpalo afgekeurd

De Russische verdedigers zijn weer veel te afwachtend en dus kan Joel Pohjanpalo de eerste de beste voorzet hard in het doel koppen!

VAR Pol van Boekel kijkt er nog wel even naar. En ziet dat het nipt buitenspel is.

Finland-Rusland 0-0

Joel Pohjanpalo denkt dat hij de 1-0 heeft gemaakt tegen aartsvijand Rusland, maar hij stond een fractie buitenspel.

Russen al zes EK-duels op rij zonder zege

Rusland is al zes EK-duels op rij zonder overwinning. De laatste zege kwam bij het EK in 2012 onder bondscoach Dick Advocaat. Toen wonnen de Russen aan de hand van uitblinker Alan Dzagojev in een spectaculaire openingsduel met 4-1 van de Tsjechen.

Daarna was het kommer en kwel voor de Russen op het EK-podium.

AFTRAP De bal rolt bij Finland-Rusland

De bal rolt in Sint-Petersburg bij Finland - Rusland!

De toss

Danny Makkelie met aanvoerders Dzjoeba en Arajuuri.

De volksliederen!

Danny Makkelie heeft de spelers naar buiten geleid en inmiddels luisteren we naar de volksliederen. Eerst het Finse, daarna het Russische! Er zijn ongeveer 30.000 mensen in het stadion en die hebben zich flink laten horen.

Finland won in 1912 voor het laatst van Rusland

De laatste overwinning van de Finnen op Rusland of de Sovjet-Unie was ruim een eeuw geleden. Bij de Olympische Spelen van Stockholm wonnen de Finnen met 2-1. Daarna verloren de Finnen 12 keer en speelde 5 keer gelijk.

Samenvatting eerste duels in groep B

Tweede duel van Danny Makkelie

De wedstrijd tussen de Russen en de Finnen staat onder leiding van Danny Makkelie. Na het openingsduel tussen Italië en Turkije is het al zijn tweede wedstrijd dit EK.

Danny Makkelie inspecteert het veld in Sint-Petersburg.

Opstelling Rusland

Rusland verloor zijn eerste wedstrijd kansloos van België (3-0) en dus staat de kwartfinalist van het laatste WK meteen met de rug tegen de muur.

Bondscoach Stanislav Tsjertsjesov kan geen beroep meer doen op routinier Joeri Zjirkov, die geblesseerd uitviel tegen de Belgen. De Russen beginnen met Aleksej Mirantsjoek van Atalanta in de basis. Achterin maakt Igor Divejev van CSKA Moskou zijn entree.

En er staat een nieuwe keeper onder de lat: Matvej Safonov van Krasnodar.

De opstelling van Rusland voor het duel met Finland.

Finnen denken aan Eriksen

De Finse spelers doen hun warming-up in Sint-Petersburg met een speciale boodschap voor Christian Eriksen. Dat is begrijpelijk, want zij waren zondag getuige van de hartstilstand van de Deense spelmaker in Kopenhagen.

De Finnen komen het veld op voor het duel met Rusland in shirts met een boodschap voor Christian Eriksen.

UEFA schorst Arnautovic, Oostenrijker niet tegen Oranje

De UEFA heeft Marko Arnautovic voor een duel geschorst vanwege zijn scheldkanonnade aan het adres van Gjanni Alioski in het duel met Noord-Macedonië. Dat betekent dus dat de oud-speler van FC Twente het duel met Oranje mist.

Doelpuntenmaker Marko Arnautovic richt zijn woede op Ezgjan Alioski

Opstelling Finland

De spanning stijgt inmiddels in een zonnig Sint-Petersburg voor het eerste duel van vandaag: Finland - Rusland (15.00 uur). De Russen zullen vandaag in de meerderheid zijn, maar er zijn ook genoeg Finnen die de Finse Golf hebben overgestoken om hun elftal aan te moedigen.

Na de 1-0 zege op Denemarken in de eerste wedstrijd zullen de Finnen vanmiddag tevreden zijn met een punt. Dat moeten ze dan wel zien te bereiken zonder aanvoerder Tim Sparv. De oud-eredivisiespeler zit op de bank.

De opstelling van Finland voor het duel met Rusland.

De Boer heeft goed nieuws over De Ligt

De Boer heeft goed nieuws: 'De Ligt gaat spelen'

De Ligt speelt tegen Oostenrijk

Matthijs de Ligt is fit en staat donderdag in de basis als het Nederlands elftal zijn tweede groepsduel in het EK tegen Oostenrijk speelt. Dat heeft bondscoach Frank de Boer zojuist gezegd.

De Boer wil nog niet zeggen wie er in de verdediging plaats moet maken voor De Ligt.

Matthijs de Ligt

Een nieuwe aflevering van Touzani, dit keer met Malen

EK-special: Soufiane Touzani ontmoet... Donyell Malen

Op zoek naar eerherstel: 'Zou me kapot schamen als ik voor Turkije zou spelen'

Kaan Ayhan buigt na de nederlaag in Rome

Turkije speelt vanavond zijn tweede groepswedstrijd bij het EK, tegen Wales. "Ik zou me kapot schamen als ik voor Turkije zou spelen", concludeerde Rafael van der Vaart in de rust van Italië-Turkije op 11 juni, de openingswedstrijd van het EK, bij een 0-0 ruststand.

Steunbetuigingen voor Eriksen

Muur met steunbetuigingen voor Eriksen in Kopenhagen: 'Ik geloof in hem'

Iedereen fit bij Oranje én een vliegtuig

Op de dag voor de wedstrijd tegen Oostenrijk, traint het Nederlands elftal met de volledige selectie. Alle 25 door bondscoach Frank de Boer geselecteerde spelers verschenen om 11.30 uur op het veld in Zeist, dus ook Matthijs de Ligt, die het duel met Oekraïne moest missen.

En er was opnieuw een vliegtuig met een spandoek. Dit keer was de tekst niet op de 5-3-2-formatie gericht, maar werd er een boodschap getoond voor de tegenstander van donderdag: "Auf wiener schnitzel".

Nederland en Oostenrijk trappen donderdag om 21.00 uur af in de Johan Cruijff Arena, die opnieuw met 16.000 toeschouwers gevuld zal zijn.

Vliegtuig met nieuwe tekst: 'Auf wiener schnitzel'

Beste vrienden Embolo en Akanji dromen met Zwitserland van EK-succes

"In het voetbal bestaat er niks mooiers dan een kampioenschap vieren met je maten." Beste vrienden Manuel Akanji en Breel Embolo vierden al eens samen een landstitel met Basel en strijden nu gezamenlijk met de Zwitserse nationale ploeg om de Europese titel.

De Zwitsers nemen het om 21.00 uur op tegen Italië.

Als vrienden op jacht naar Europese titel: 'Daar droomt ieder kind van'

Jorginho maakt Braziliaanse jongensdroom waar in Squadra Azzurra

Het 'nieuwe' Italië van bondscoach Roberto Mancini begon vrijdagavond het EK uitstekend met een soepele 3-0 zege op Turkije. Een van de uitblinkers was de 29-jarige Jorginho, die op het middenveld de lakens uitdeelde. Zoals hij afgelopen seizoen al deed bij Chelsea, waarmee hij vorige maand de Champions League won.

Om 21.00 uur neemt Jorginho het met Italië op tegen Zwitserland.

Jorginho maakt Braziliaanse jongensdroom waar in Italië

Welkom bij de tweede speelronde van het EK voetbal

Alle landen hebben nu één keer gespeeld op het EK. Tijd voor de tweede ronde dus, die om 15.00 uur van start gaat met het duel tussen Finland en Rusland in groep B. Plaats van handeling is Sint Petersburg.

Met dit liveblog blijf je de hele dag op de hoogte van alle ontwikkelingen op het EK.