liveblog
EK voetbal
NOS VoetbalAangepast

Duitse nachtmerrie duurt voort tegen Frankrijk • Portugal leidt in groep F

liveblog gesloten

Bedankt en tot morgen!

We besluiten dit liveblog met beeld van de beschilderde muur in Kopenhagen, waar Denen hun steun kunnen betuigen aan Christian Eriksen. De Deense middenvelder, die zaterdag een hartstilstand kreeg tegen Finland, stuurde vanochtend een bemoedigende foto vanuit het ziekenhuis.

Zijn ploeggenoten nemen het donderdag in Kopenhagen op tegen België. Bondscoach Kasper Hjulmand geeft zijn spelers de ruimte om wel of niet het veld op te stappen, zo liet hij vandaag weten.

Bedankt voor het volgen van dit liveblog en graag tot morgen!

Muur met steunbetuigingen voor Eriksen in Kopenhagen: 'Ik geloof in hem'

Woensdag: imponeert Italië opnieuw en profiteert Turkije van 'thuisvoordeel'?

Alle landen op dit EK hebben nu hun eerste groepsduel gespeeld. Woensdag zijn onder meer Italië en Turkije weer aan de beurt. De Turken moeten na de 3-0 nederlaag tegen Italië winnen van Wales. Een voordeel is dat ze dat doen in de Azerbeidzjaanse hoofdstad Bakoe, waar ze ongetwijfeld massaal gesteund zullen worden door de lokale en meegereisde supporters.

Azerbeidzjan en Turkije zijn etnisch, cultureel en politiek. Bovendien zijn de grootste supportersverenigingen in Azerbeidzjan gericht op de traditionele Turkse topclubs.

  • NOS
    Het programma van woensdag 15 juni.
  • NOS
  • NOS

Gosens baalt van nederlaag: 'Wordt nu wel een stukje moeilijker'

Robin Gosens, geboren in een Nederlands-Duits gezin in Emmerich aan de grens met Nederland, maakte vanavond zijn EK-debuut met Duitsland. "Leuk voor mij, maar daar heb ik nu niets aan", aldus de middenvelder, die via Vitesse, FC Dordrecht en Heracles naam maakte bij Atalanta Bergamo. "We hebben verloren, het wordt nu wel een stukje moeilijker."

Gosens baalt van nederlaag tegen Fransen: 'Ongelooflijk zuur, domme tegengoal'

Maalderink maakt vrienden bij de Oostenrijkers

We kijken ook alvast een klein beetje vooruit naar donderdag als Oranje het in de Johan Cruijff Arena opneemt tegen Oostenrijk. Verslaggever Bert Maalderink heeft alvast vrienden gemaakt in het Oostenrijkse kamp. Nou ja, zo zou je het kunnen noemen.

Gregoritsch en Alaba: 'Nederland gaat het lastig krijgen, maar wij ook'

Even terug naar Enschede: blije gezichten bij Oranjevrouwen

De Nederlandse voetbalvrouwen wonnen eerder op de avond met liefst 7-0 van het toch niet bepaald zwakke Noorwegen. En die vertrouwensinjectie konden de vrouwen wel gebruiken na nederlagen tegen Spanje en Italië. Woensdag maakt bondscoach Sarina Wiegman haar 18 speelsters bekend voor de Spelen, al hoopt ze stiekem nog dat het IOC toestemming zal geven voor selecties van 22 of 23 speelsters.

Bekijk hieronder de reacties van Sarina Wiegman, Aniek Nouwen en Vivianne Miedema.

De eigen goal die het duel besliste

Frankrijk heeft in de eerste kraker op dit EK voetbal Duitsland verslagen. Het enige doelpunt van de wedstrijd kwam van Mats Hummels, die zijn eigen doelman passeerde. Lees het wedstrijdverslag.

Bekijk de samenvatting van Frankrijk - Duitsland

De stand in groep F

Stand groep F

AFGELOPEN - Frankrijk verslaat Duitsland met 1-0

Frankrijk verslaat Duitsland in een intens duel met 1-0. De ploeg van Joachim Löw staan meteen onder druk in groep F, met ook Portugal en Hongarije.

Robin Gosens is de wanhoop nabij tegen Frankrijk.

90'+3 Alle Fransen terug

Alle elf Fransen staan nu achter de bal, maar de Duitsers slagen er niet in de bal fatsoenlijk voor het doel te krijgen. En dan gaat Frankrijk ook nog wisselen: Rabiot vertrekt toch, Ousmane Dembélé komt er nog in.

Frankrijk - Duitsland 1-0

90'+1 Zes minuten erbij

De blessuretijd bedraagt zes minuten, maar daarvan is een minuut al voorbij omdat geblesseerd Rabiot op het gras zat. Kan Duitsland nog een stunt uithalen?

Frankrijk - Duitsland 1-0

88' Laatste troeven Löw: Volland en Can

Kevin Volland, spits van Monaco en Emre Can komen er nog in bij Duitsland. Robin Gosens en Mathias Ginter gaan eruit. Ook Frankrijk wisselt: Tolisso komt voor Benzema.

Frankrijk - Duitsland 1-0

86' Doelpunt Benzema gaat niet door

Karim Benzema gooit de wedstrijjd in het slot. Hij krijgt de bal op een presenteerblaadje van Mbappé en schuift de 2-0 in het doel.

Of gaat de VAR er nog naar kijken? Jazeker. En het oordeel is...buitenspel! Het blijft 1-0.

Frankrijk - Duitsland 1-0

  • Reuters
    Karim Benzema maakt zijn eerste doelpunt sinds zijn ballingschap, maar wordt teruggefloten wegens buitenspel.
  • NOS
    De lijnen van de VAR laten zien dat Benzema buitenspel stond op het moment dat de bal naar Mbappé werd gespeeld.

78' Wat een tackle van Hummels!

Frankrijk speculeert op de snelheid van Mbappé en terecht. Net liep hij Hummels voorbij alsof die er niet stond, maar de verdediger gaf niet op en zette Mbappé met een puntgave tackle toch nog van de bal. Dat is heel knap verdedigend werk!

Frankrijk - Duitsland 1-0

Met een schitterende tackle voorkomt Mats Hummels de 2-0 van Mbappé.

72' Dubbele wissel bij Duitsland: Sané en Werner

Joachim Löw grijpt in: Leroy Sané en Timo Werner komen in de ploeg. Havertz en Gnabry gaan naar de kant.

En ook Emre Can stond klaar voor de zojuist geblesseerde geraakte Matthias Ginter, maar Ginter kan toch door.

Frankrijk - Duitsland 1-0

67' Mbappé scoort prachtig, maar staat buitenspel

Frankrijk heeft het duel weer in handen, haalt het tempo eruit en gooit er af en toe een vlijmscherpe counter uit. Zoals zojuist.

Mbappé kreeg de bal aan de linkerflank, schudde een paar schijnbewegingen uit de heupen en mikte de bal daarna met de binnenkant van de voet in het doel. Maar...de vlag gaat omhoog voor buitenspel, al is niet helemaal duidelijk waar en hoe.

Frankrijk - Duitsland 1-0

Kylian Mbappé juicht, maar arbiter Del Cerro Grande heeft de hand al in de lucht: buitenspel.

58' Gosensssss.....nee, net niet

Een hoofdrol voor Robin Gosens. Hij stormt met volle overgave naar een strakke voorzet, torpedeert daarbij Pavard en heeft pech dat de bal niet in het doel verdwijnt. En in de rebound ligt hij zelf in de weg voor een schot het doel in kan verdwijnen.

Pavard wordt opgelapt en staat inmiddels weer in het veld.

Frankrijk - Duitsland 1-0

Robin Gosens torpedeert Benjamin Pavard in een poging om de bal over de doellijn te duwen.

56' Gnabry rakelings over

En nu is het Duitsland dat heel dicht bij een treffer is. Serge Gnabry neemt een voorzet knap uit de lucht, maar kan de bal net niet genoeg drukken. En dus belandt de bal met een boogje op het dak van het doel. En twee minuten later is Lloris net op tijd om de bal met de knieën weg te werken voordat Gnabry de bal in het doel kan lopen.

Het is nog niet gedaan in München. Nog lang niet.

Frankrijk - Duitsland 1-0

Serge Gnabry baalt na zijn gemiste kans tegen Frankrijk.

52' Rabiot raakt de paal

Een andere Juventus-speler Adrien Rabiot steelt vanavond de show in München. De middenvelder speelt een uitstekende wedstrijd als onderbreker en voorbereider en was zojuist heel dicht bij zijn eerste treffer in het shirt van de Franse ploeg. Maar zijn schot eindigt op de paal.

Frankrijk - Duitsland 1-0

Opmerkelijk: Juventus verlengt contract met Morata

Álvaro Morata was gisteren de gebeten hond in Spaanse media na het missen van een aantal kansen tegen Zweden. Zijn werkgever Juventus is echter tevreden over de Spaanse spits en heeft zijn contract verlengd. En dat is weer opmerkelijk, aangezien de club uit Turijn Morata het afgelopen seizoen juist verhuurd had aan Atletico Madrid.

TWEEDE HELFT Duitsers in de achtervolging

De spelers van Frankrijk en Duitsland staan weer op het veld. Blijft het 1-0 voor de Fransen of krijgen we nog spektakel in de tweede helft?

Er is overigens niet gewisseld in de rust.

Frankrijk - Duitsland 1-0

Antwoord op de kwisvraag: Robin Gosens

  • Reuters
    Robin Gosens controleert de bal
  • Reuters
    Een raadselachtige pose van een Duitse speler in het duel met Frankrijk.

RUST Frankrijk leidt na eerste helft

Frankrijk gaat de rust in met een 1-0 voorsprong op de Duitsers na een eigen doelpunt van Mats Hummels.

Kunnen de Duitsers nog terugkomen?

Frankrijk - Duitsland 1-0

44' Marseillaise galmt door Allianz Arena

De Marseillaise galmt door het stadion en dat geeft aan dat de Fransen de touwtjes in handen hebben tegen de Duitsers. Het tijdrekken van de Fransen begint de Duitsers dan weer flink op de zenuwen te werken.

Frankrijk - Duitsland 1-0

40' Pijnlijk moment

Een pijnlijk moment voor Lucas Hernandez die de schoen van Kimmich in zijn gezicht krijgt. Maar bij nader inzien kan de Duitser daar niet veel aan doen: hij wordt zelf onderuit getrokken door Hernandez en zwiiept vervolgens met zijn voet in het gezicht van zijn teamgenoot.

Toch spreekt arbiter Del Cerro Grande Kimmich erop aan. En Kimmich heeft al geel...

Frankrijk - Duitsland 1-0

  • Reuters
    Joshua Kimmich wordt onderuitgetrokken door Lucas Hernandez...
  • Reuters
    ...waarop Hernandez de schoen van Kimmich in het gezicht krijgt.

38' Kans Duitsland

Robin Gosens komt goed door aan de linkerkant, maar ziet zijn voorzet gesmoord worden. Gnabry houdt de aanval in leven en zo belandt de bal voor de voeten van Gündogan, maar die wordt te veel gehinderd om de trekker over te halen. Toch was dat een kansje voor Duitsland.

De Fransen vinden het allemaal best. Vooral Lloris neemt opvallend veel tijd voor zijn uittrappen.

Frankrijk - Duitsland 1-0

35' Frankrijk versnelt en is levensgevaarlijk

We zaten even in een rustige fase van dit duel, maar dan gooit Mbappé opeens een versnelling eruit en die is Hummels duidelijk te machtig. Gelukkig voor de Duitsers kan Ginter nog net redding brengen.

Frankrijk - Duitsland 1-0

Wat u niet zag...: paraglider landt op veld voor aftrap

Vlak voor de aftrap van Frankrijk-Duitsland landde een parachutist op het veld in München. De parachutist droeg een boodschap uit van Greenpeace.

Paraglider landt op het veld en verstoort opening EK-kraker

30' Kimmich schreeuwt om strafschop

De Duitse storm is weer gaan liggen en heeft uiteindelijk maar twee vrije trappen opgeleverd, die allebei tot niets leidden. Wel gilde Kimmich net om een strafschop, nadat hij een beuk in de rug kreeg van Kimpembe. De Spaanse arbiter ging daar niet in mee.

Frankrijk - Duitsland 1-0

24' Duitsers geven nooit op

De Duitsers willen meteen terugslaan na de vroege achterstand en stormen naar voren. Dat leverde al een gevaarlijke voorzet op en zojuist mocht Toni Kroos een vrije trap op een aantrekkelijke plek nemen. De speler van Real krijgt de bal niet over de muur.

Frankrijk - Duitsland 1-0

20' DOELPUNT FRANKRIJK

De druk werd groter en groter en uiteindelijk bezwijkt Mats Hummels. Hij wil voorkomen dat Mbappé de bal binnenloopt, maar ramt de voorzet van Hernandez hard in het eigen doel. Maar ook Kimmich mag zich deze goal aantrekken, want die liet zijn Bayern-ploeggenoot Hernandez uit zijn rug weglopen.

Frankrijk - Duitsland 1-0

  • Reuters
    De Fransen vieren de 1-0 tegen Duitsland, doelman Neuer baalt.

15' Fransen krijgen kansen

Na het goede begin van de Duitsers zijn het nu de Fransen die de aanval zoeken. Een vloeiende combinatie leidde tot een voorzet van Pavard, maar die werd over de achterlijn gewerkt voor Benzema kon intikken. Uit de corner kopt Paul Pogba rakelings over.

En even later moet Neuer zich strekken op een knappe schuiver van Mbappé. Het is alle hens aan dek voor de Duisters.

Frankrijk - Duitsland 0-0

Rara, wie is dit?

Een raadselachtige pose van een Duitse speler in het duel met Frankrijk.

7' Eerste geel is voor Kimmich

Dat is snel! Joshua Kimmich krijgt na zeven minuten al een gele kaart na een tackle 'over de bal' op Lucas Hernandez.

Frankrijk - Duitsland 0-0

5' Duitsland neemt initiatief

Het zijn de Duitsers met het initiatief in deze openingsfase. Maar echte kansen hebben we nog niet gezien, of het moet het onschuldige kopballetje zijn van Mats Hummels.

Frankrijk - Duitsland 0-0

Thomas Müller in de mangel bij Presnel Kimpembe en Lucas Hernandez.

AFTRAP Duitsland trapt af

Duitsland heeft de wedstrijd op gang geschoten. De kraker tussen Frankrijk en Duitsland is begonnen!

Frankrijk - Duitsland 0-0

Arbiter Cerro del Grande doet de toss

De wedstrijd staat onder leiding van de Spaanse arbiter Carlos del Cerro Grande. Hij roept de aanvoerders Hugo Lloris en Manuel Neuer bij zich voor de toss, inderdaad de beide doelmannen.

Hugo Lloris en Manuel Neuer begroeten elkaar hartelijk.

Einigkeit und Recht und Freiheit!

En dan is het nu de beurt aan de Duitse hymne!

La Marseillaise!

Hoewel Frankrijk de thuisclub is vanavond horen we toch eerst La Marseillaise. De spelers zingen luidkeels mee.

De Franse spelers in het gelid bij het Franse volkslied.

Spelers in de catacomben!

De spelers van Frankrijk en Duistland staan klaar in de catacomben. We gaan zo beginnen!

Het nieuwe shirt van Barcelona: oordeel zelf

Het is een eigenaardig tijdstip, zo vlak voor de kraker Frankrijk-Duitsland. Maar FC Barcelona heeft zojuist zijn nieuwe thuistenue gepresenteerd. En dat zal niet bij iedereen in goede aarde vallen, vermoedelijk.

Afscheidstournee van Jogi Löw

Dit EK is het laatste toernooi van Joachim Löw als bondscoach van de Duitsers. De coach die Die Mannschaft vijftien jaar lang onder zijn hoede had en in 2016 wereldkampioen werd, wordt na het toernooi opgevolgd door zijn voormalig assistent Hansi Flick.

En die is er ook in München vanavond.

  • Reuters
    Joachim Löw begint zijn afscheidstoernee met de kraker tegen Frankrijk.
  • Reuters
    En Löws opvolger Hansi Flick is ook aanwezig vanavond.

Opwarmen

  • Reuters
    Antoine Griezmann jongleert voor het duel met Duitsland.
  • Reuters
    Paul Pogba en Kylian Mbappé

Van Drongelen promoveert toch naar Bundesliga

Er waren wellicht mensen die een paar jaar geleden gedacht hebben dat Rick van Drongelen nu in het Oranjekamp zou zitten voor het EK. De loopbaan van de voormalig jeugdinternational kreeg echter niet de vlucht die destijds verwacht werd.

Maar toch maakt Van Drongelen (22) komend seizoen weer in de Bundesliga. De verdediger verruilt eerstedivisionist Hamburger SV na vier seizoenen voor Union Berlin, dat knap achtste werd en zich plaatste voor de voorronde van de Conference League.

Rick van Drongelen

Over Thomas Müller gesproken

Na tweeënhalf jaar absentie is Thomas Müller terug in de Duitse selectie. De hoop van de natie rust tijdens dit EK op de schouders van de 102-voudig international. Andries Jonker werkte bij Bayern München twee jaar met Müller en heeft hem hoog zitten. "Duitsland is mét Thomas beter dan zonder hem."

Lees en geniet van de trainingsanekdotes over een van de meest miskende voetballers van deze generatie.

Opstelling Duitsland

Duitsland heeft ook een supertrio voorin met Serge Gnabry, Kai Havertz en de teruggekeerde Thomas Müller. En links op het middenveld zien we Robin Gosens! Hij zorgt voor een Nederlands tintje aan dit topduel.

Opstelling Duitsland

Opstelling Frankrijk

Het klinkt gek, maar het is Frankrijk dat straks in München formeel als thuisploeg het veld opstapt. Dat doet het met Karim Benzema in de spits. Met Antoine Griezmann en Kylian Mbappé vormt hij het supertrio voorin.

Opstelling Frankrijk

Dan is de sfeer bij Oranje toch anders...

Om nu te zeggen dat we bij Oranje alleen koorknaapjes hebben, gaat te ver. Maar het gesprek van de dag in Zeist ging niet over schuttingtaal, maar over het pianospel van Nathan Aké en Stefan de Vrij. De Vrij speelde zelfs al eens op het podium in een concertzaal. "Veel spannender dan een voetbalwedstrijd", aldus De Vrij.

De Vrij achter de piano: 'Spelen voor publiek, dat is pas spannend'

Ophef over Arnautovic houdt gemoederen bezig in aanloop naar Oranje

In aanloop naar het duel met Oranje op donderdag gaat het in het Oostenrijkse kamp vooral over de aantijgingen van spits Marko Arnautovic tegen de Noord-Macedonië Ezgjan Alioski. De UEFA onderzoekt de zaak. Verslaggever Bert Maalderink ging zelf vast op onderzoek uit.

Ophef rond Arnautovic houdt Oostenrijkse gemoederen bezig

Le coq vs die Hase

  • Reuters
    Een Duitse Osterhase op de tribunes van de Allianz Arena.
  • Reuters
    Een Franse coq op de tribunes in München.

Over naar München

Snel over naar München, waar wereldkampioen Frankrijk het om 21.00 uur opneemt tegen Duitsland. Een echte topper, die zeker niet minder belangrijk is geworden na de 3-0 zege van Portugal. Verslaggever Joep Schreuder blikt vooruit.

'Frankrijk en Duitsland maken zich op voor zeven duels in twintig dagen'

AFGELOPEN - Oranjevrouwen in olympische vorm: 7-0

Ook in Enschede is de wedstrijd afgelopen. De Oranjevrouwen winnen met liefst 7-0 van Noorwegen!

Oranjevrouwen - Noorwegen (oefenduel) 7-0

AFGELOPEN - Portugal wint met 3-0

84 minuten hielden de Hongaren het vol, maar uiteindelijk wint Portugal toch met liefst 3-0!

Hongarije - Portugal 0-3

90'+2 DOELPUNT PORTUGAL

Cristiano Ronaldo maakt ook nog zijn 11de EK-treffer en daarmee de 3-0 voor Portugal tegen Hongarije.

Hij passeert doelman Gulacsi en schuift de bal simpel in het lege doel.

Hongarije - Portugal 0-3

Zo ziet vreugde eruit bij Ronaldo

Cristiano Ronaldo haalt zijn gram na de 2-0 van Portugal tegen Hongarije.

87' DOELPUNT PORTUGAL

Cristiano Ronaldo schiet Portugal op 2-0 uit een strafschop. Ronaldo is nu met 10 goals topscoorder aller tijden in de EK-geschiedenis.

De strafschop werd gegeven na een overtreding van Orbán op invaller Rafa Silva.

Hongarije - Portugal 0-2

84' DOELPUNT PORTUGAL

Net toen de hoop verloren leek, maakt Guerreiro toch de bevrijdende 1-0 voor Portugal tegen Hongarije.

Hij schiet met buitenkant links en via het been van Orbán verdwijnt de bal in de hoek.

Hongarije - Portugal 0-1

85' DOELPUNT ORANJEVROUWEN

Daniëlle van de Donk was al een paar keer aangever en nu haalt ze zelf de trekker over. Ze ramt de bal hard in de kruising: 7-0.

Oranjevrouwen - Noorwegen (oefenduel) 7-0

80' Oud-Ajacied scoort voor Hongaren, maar buitenspel

Het stadion in Boedapest schudt op de grondvesten als de Hongaren zowaar de 1-0 maken! Invaller Szabolcs Schön, ooit nog een blauwe maandag actief voor Jong Ajax, ontsnapt aan de Portugese verdediging en scoort in de korte hoek.

Maar...helaas, de grensrechter staat met de vlag omhoog. En hij heeft gelijk, Schön stond een metertje buitenspel.

Hongarije - Portugal 0-0

78' Wissels Hongarije

Gisteren zagen we al de stunt van een zeer defensief Zweden, dat Spanje op 0-0 wist te houden. Je zou kunnen zeggen dat de Hongaren er aanvallend nog minder van bakken vandaag, maar ook in Boedapest beginnen ze te geloven in een punt.

Hongarije - Portugal 0-0

76' Ronaldo schreeuwt om strafschop

Cristiano Ronaldo schreeuwt om een strafschop als de bal via zij borst per ongeluk de hand raakt van Attila Fiola. De VAR gaat er wel even naar kijken, maar oordeelt: geen strafschop.

Hongarije - Portugal 0-0

73' DOELPUNT ORANJEVROUWEN

Zeiden we al dat de Oranjevrouwen tegenstander Noorwegen aan het oprollen zijn? Nu is het Shanice van de Sanden met de 6-0.

Oranjevrouwen - Noorwegen (oefenduel) 6-0

70' Wissel Portugal: Silva voor Silva

Daar is de eerste wissel van Portugal. Rafa Silva van Benfica lost Bernardo Silva af. Silva voor Silva dus (en dan zitten er nog twee Silva's op de bank...).

Hongarije - Portugal 0-0

68' Lekker schot Bruno Fernandes

Het gaat steeds stroever bij de Portugezen en dus vindt Bruno Fernandes het tijd om maar eens van afstand uit te halen. Hij mikt laag en hard in de hoek, maar weer heeft Gulacsi een antwoord.

Hongarije - Portugal 0-0

Bruno Fernandes baalt nadat zijn schot door doelman Gulacsi is gekeerd.

65' Eerste wissel bij Hongaren

Het is feest op de tribunes van de Puskas Arena, want Hongarije staat nog altijd op 0-0 tegen Portugal. De Hongaren zijn ook de eerste, die wisselen. Middenvelder Andras Schäfer gaat eruit en wordt vervangen door verdediger Loïc Négo van het Hongaarse Féhervar.

Hongarije - Portugal 0-0

58' Ruimte voor Hongaarse counter

In Boedapest zien we opeens ruimtes ontstaan voor de Hongaren, al weten ze daar nog geen gebruik van te maken. Maar langzaam maar zeker zie je het geloof bij de Portugezen toch een beetje wegebben. Tijd voor een wissel, misschien?

Hongarije - Portugal 0-0

Adam Szalai zoekt ruzie met Ruben Dias, die al een gele kaart heeft.

57' DOELPUNT ORANJEVROUWEN

Waar gaat dit eindigen? Nu is het Vivianne Miedema die haar tegenstander op fraaie wijze uitkapt en de bal in de korte hoek schiet. Het staat 5-0 voor Nederland tegen Noorwegen!

Oranjevrouwen - Noorwegen (oefenduel) 5-0

55' Schot tussen de palen van Hongarije

Het spelbeeld in Boedapest is ongewijzigd. Portugal zoekt naar een opening en Hongarije houdt met veel fysieke duels tegen. Maar zojuist zagen we ook het eerste schot tussen de palen van de Hongaren: een schot van een meter of 35 van Adam Szalai.

Rui Patricio kan de bal makkelijk oprapen. Voor de statistieken, laten we maar zeggen.

Hongarije - Portugal 0-0

53' DOELPUNT ORANJEVROUWEN

De Oranjevrouwen walsen nu echt over het toch hoog aangeslagen Noorwegen heen. Het is Dominique Janssen die een voorzet via een Noors been over de doelvrouw in het doel ziet verdwijnen: 4-0.

Oranjevrouwen - Noorwegen (oefenduel) 4-0

51' DOELPUNT ORANJEVROUWEN

De Oranjevrouwen komen op 3-0 in het oefenduel met Noorwegen. Danielle van de Donk bedient Jill Roord en die vindt de verre hoek.

Oranjevrouwen - Noorwegen (oefenduel) 3-0

47' Kopkans Pepe

De Portugezen willen meteen na rust zaken doen in Boedapest en krijgen bijna waarnaar ze op zoek zijn. Pepe torent bij een hoekschop boven zijn tegenstander uit en kopt via de grond naar de hoek. Gulacsi moet zich strekken, maar weet de bal nog uit de hoek te duiken. Dat scheelde niet veel.

Hongarije - Portugal 0-0

TWEEDE HELFT - Vinden Portugezen een gaatje in Hongaarse defensie?

Ook in Boedapest is de tweede helft begonnen bij Hongarije-Portugal. Tot nu toe houden de Hongaren de Portugese sterren op 0-0, maar kunnen ze dit volhouden?

Hongarije - Portugal 0-0

TWEEDE HELFT - Oranjevrouwen leiden met 2-0

De Oranjevrouwen zijn in Enschede begonnen aan de tweede helft.

De tussenstand is 2-0 voor Nederland tegen Noorwegen.

Oranjevrouwen - Noorwegen (oefenduel) 2-0

RUST - Hongaren houden Portugal in bedwang

De Hongaren slagen er voorlopig in om de Portugezen in bedwang te houden.

De spelers en de 67.000 toeschouwers in Boedapest gaan rusten met 0-0.

Hongarije - Portugal 0-0

RUST - Oranjevrouwen op 2-0 dankzij wonderschone treffers

De eerste helft zit erop in Enschede bij het oefenduel van de Oranjevrouwen tegen Noorwegen.

Oranje leidt met 2-0 dankzij wonderschone treffers van Miedema en Spitse.

Oranjevrouwen - Noorwegen (oefenduel) 2-0

43' Enorme kans Ronaldo

Opeens staat Cristiano Ronaldo vrij voor het Hongaarse doel en hoeft de bal alleen maar een zetje te geven. Maar de topscorer weet de bal toch hoog over te werken. Toegegeven, de voorzet werd nog licht getoucheerd en daardoor was het minder eenvoudig dan het leek. Maar toch...

Hongarije - Portugal 0-0

40' Kans Jota

Weer is het Diogo Jota met de beste kans van de Portugezen. En deze kans lijkt wel wat op zijn eerste, al mag de Liverpool-aanvaller nu uithalen van een meter of tien. Hij draait om zijn as en haalt hard uit, maar de bal is recht op doelman Gulacsi.

Hongarije - Portugal 0-0

38' Hongaren roeren zich, geel voor Dias

De Hongaren groeien in de wedstrijd en melden zich nu ook wat vaker op de helft van Portugal. Zo zagen we net een een kans uit een vrije trap voor aanvoerder Adam Szalai. En net ging Laszlo Kleinheisler ervandoor, maar werd op vrij brute wijze gestuit door Ruben Dias.

Het levert de beste speler van het afgelopen Premier League-seizoen de eerste gele kaart van de wedstrijd op.

Hongarije - Portugal 0-0

Ruben Dias krijgt geel na een stevige tackle op Laszlo Kleinheisler.

34' DOELPUNT ORANJEVROUWEN

Wat een goal! Sherida Spitse neemt een vrije trap van een meter of 20 rechts van het strafschopgebied en ramt de bal via de onderkant van de lat fantastisch binnen! Het staat 2-0 voor de Oranjevrouwen tegen Noorwegen.

Oranjevrouwen - Noorwegen (oefenduel) 2-0

28' Portugezen schreeuwen om strafschop

De fysieke Hongaren maken het de Portugese sterren knap lastig voorlopig. En dus zijn de kansen schaars. Zojuist dribbelde Bernardo Silva het zestienmetergebied in, maar werd gestuit door een tackle van Willi Orbán. Die raakte eerst de bal, maar nam de aanvaller van City ook wel mee. Portugal wil een strafschop, maar krijgt die niet.

Hongarije - Portugal 0-0

19' Kans Ronaldo (maar buitenspel)

Er zijn al twintig minuten gespeeld in Boedapest en eigenlijk hebben we na de schietkans van Jota nog geen gevaar gezien voor een van beide doelen. Zojuist zagen we wel een hoogstandje van Cristiano Ronaldo, die in de diepte werd bediend door good old Pepe en direct vanuit de lucht met een subtiele voetbeweging doelman Gulacsi wilde verrassen.

De Hongaarse doelman liet zich overigens niet verrassen en bovendien was het nipt buitenspel van Ronaldo.

Hongarije - Portugal 0-0

17' Botsing Fiola en Semedo

Auw! Nelson Semedo en Attila Fiola komen tijdens een luchtduel hard met elkaar in botsing. De Hongaar zag de Portugese back niet aankomen en dus heeft hij er het meeste last van, zo lijkt het.

Maar de schade valt mee, beide spelers kunnen verder.

Hongarije - Portugal 0-0

13' DOELPUNT ORANJEVROUWEN

De Oranjevouwen zijn goed begonnen aan het oefenduel met Noorwegen en dat resulteert na 13 minuten in de 1-0 van Vivianne Miedema.

Oranjevrouwen - Noorwegen (oefenduel) 1-0

5' Jota knalt op de vuisten van Gulacsi

De Portugezen gaan meteen op zoek naar de openingstreffer en komen ook dichtbij na een prima actie van Diogo Jota. De Liverpool-aanvaller draait zich knap vrij op de rand van de zestien en haalt verwoestend uit, maar doelman Peter Gulacsi krijgt zijn vuisten tegen de bal.

De Hongaarse fans laten zich flink horen op de tribunes en dat lijkt over te slaan op de ploeg. Ze gaan vol de duels in.

Hongarije - Portugal 0-0

Diogo Jota haalt uit in de openingsfase van het duel met Hongarije.

NED-NOO (v) - Ook in Enschede rolt de bal

Ook in Enschede is afgetrapt bij het oefenduel van de Oranjevrouwen tegen Noorwegen.

Oranjevrouwen - Noorwegen (oefenduel) 0-0

Scheidsrechter Çakir fluit Hongerije-Portugal op gang

Scheidsrechter van dienst in Boedapest is de ervaren Turk Çuneyt Çakir. Hij heeft voor het eerst gefloten. We zijn begonnen!

Hongarije - Portugal 0-0

Aanvoerders Cristiano Ronaldo en Adam Szalai melden zich bij arbiter Çuneyt Çakir voor de toss.

De volksliederen!

Het Portugese volkslied klinkt in de Puskas Arena. Zometeen zullen 60.000 Hongaren hun keel schor schreeuwen bij hun - stemmige - volkslied. We gaan zo beginnen!

Voor de duidelijkheid: de Hongaarse coronaregels staan toe dat alle plaatsen in het stadion bezet zijn. Dit is voor elke speelstad anders, afhankelijk van de regels van dat land.

Voor het eerst sinds coronacrisis: Hongaarse volkslied uit 60.000 kelen

EK 2016: Hongarije-Portugal 3-3

In 2016 stonden Hongarije en Portugal ook tegenover elkaar in de laatste groepswedstrijd, een wedstrijd die verrassend eindigde in 3-3. De Hongaren waren daardoor groepswinnaar, Portugal ging na drie remises door als een van de beste nummers drie.

Even teruglezen hoe dat ging?

Ook om 18.00 uur: Oranjevrouwen tegen Noorwegen

Ook om 18.00 uur spelen de Oranjevrouwen een oefenduel in Enschede tegen Noorwegen. En dat is een belangrijk duel, want woensdag moet bondscoach Sarina Wiegman haar spelerslijst voor de Olympische Spelen inleveren.

Deze spelers beginnen aan het duel met de Noorse vrouwen. Een opvallende naam: Sisca Folkertsma (FC Twente) begint als rechtsback.

Live meekijken? Dat kan natuurlijk!

Kijk nu live naar de voorbeschouwing van Hongarije-Portugal op NPO 1 of via de livestream op NOS.nl.

Opstelling Hongarije

Het grote talent van Hongarije, Dominik Szoboszlai van Red Bull Salzburg, is er niet bij dit EK vanwege een blessure. De grootste namen in de basiself tegen Portugal zijn doelman Peter Gulácsi, verdediger Willi Orbán (beiden Leipzig) en het aanvalsduo Adam Szalai (Mainz) en Roland Sallai (Freiburg).

De opstelling van Hongarije voor het duel met Portugal.

Opstelling Portugal

Titelverdediger Portugal treedt aan in Boedapest met een echte sterrenformatie. Ruben Dias, Bruno Fernandes, Diogo Jota en Bernardo Silva zijn absolute blikvangers in de Premier League. Ook oud-Roda JC'er Danilo doet mee tegen Hongarije. En Cristiano Ronaldo begint inderdaad aan zijn vijfde EK.

De opstelling van Portugal voor het EK-duel met Hongarije.

En hij is er ook...

De Portugese fans zijn er ook, zij het in iets minder grote getale.

Een Portugese fan voor het duel met Hongarije in Boedapest.

Even wennen: volle bak in Boadapest

Het is even wennen, maar vanavond zal voor het eerst sinds de coronacrisis gevoetbald worden in een uitverkocht stadion. Liefst 67.000 toeschouwers worden verwacht in de Puskas Arena voor Hongarije-Portugal.

Tienduizenden Hongaarse supporters trokken vanmiddag door de straten van Boedapest op weg naar het stadion.

  • EPA
    Hongaarse supporters op weg naar het stadion voor het EK-duel met Portugal.
  • AFP
    Hongaarse fans op weg naar het stadion in Boedapest.

Duel met Oranje in gevaar voor Arnautovic?

Marko Arnautovic heeft zichzelf een slechte dienst bewezen na zijn late treffer tegen Noord-Macedonië. De Oostenrijker, met Servische roots, schold na de 3-1 tegenstander Ezgjan ('Gjanni') Alioski de huid vol. Omdat hij daarbij de Albanese achtergrond van de speler van Leeds United misbruikte, heeft de Noord-Macednische voetbalbond een klacht ingediend wegens racisme.

Arnautovic verontschuldigde zich via Instagram, maar de UEFA is toch een onderzoek gestart naar de oud-eredivisionist. En dat kan best een vervelend staartje krijgen voor Oostenrijk, dat het donderdag in Amsterdam opneemt tegen Oranje.

Ronaldo lust geen cola

Dat de inmiddels 36-jarige Cristiano Ronaldo een trainingsbeest is, is bekend. En daar hoort geen frisdrank met een hoog suikergehalte bij.

De recordjacht van Cristiano Ronaldo

Als Cristiano Ronaldo om 18.00 uur uit volle borst het Portugese volkslied heeft meegezongen en het beginsignaal heeft geklonken, dan is hij de eerste speler die op vijf (!) EK's uitkomt. En dat is lang niet het enige record dat hij deze weken op zijn naam zal willen schrijven.

Meeste EK-deelnames: 17 spelers speelden ooit vier EK's, waaronder Edwin van der Sar. Cristiano Ronaldo staat dus voor zijn vijfde EK. In 2004 maakte hij zijn EK-debuut en scoorde onder meer in de halve finales tegen Oranje (2-1). Ook in 2012 was hij trouwens de plaaggeest van het Nederlands elftal met twee goals in het derde groepsduel (2-1).

Meeste gewonnen EK-wedstrijden: Cesc Fabregas en Andres Iniesta stapten net als Ronaldo in 11 EK-duels als winnaar van het veld.

EK-topscorer aller tijden: op dit moment deelt Ronaldo met negen EK-treffers nog het record met Michel Platini, al deed de laatste dat op een eindronde (1984). Ronaldo heeft dus nog een treffer nodig om topscorer aller tijden te worden.

Aantal EK-finales: als Ronaldo met Portugal de finale haalt, dan kan hij de eerste speler worden met drie EK-finales achter zijn naam. Lukt dat, dan maakt hij ook kans om de oudste doelpuntenmaker te worden in een EK-finale. Maar zover is het nog niet.

Wereldrecord interlandtreffers: het record van de Iraniër Ali Daei (109 doelpunten) leek lang niet te overtreffen. Ronaldo staat op 104 doelpunten. Ook zit Ronaldo met 175 interlands de recordhouder Ahmed Hassan (184 caps) trouwens op de hielen, maar dat record blijft dit EK (maximaal zeven duels tot en met de finale).

Cristiano Ronaldo op de laatste training voor het openingsduel van Portugal tegen Hongarije.

De Ligt lijkt klaar voor tweede EK-duel van Oranje met Oostenrijk

Matthijs de Ligt kan donderdagavond voor het Nederlands elftal tegen Oostenrijk op het EK uitkomen. "Hij heeft weer voluit op de training meegedaan", verklapte Stefan de Vrij dinsdgamiddag op een persconferentie. "Hij lijkt er wel klaar voor."

De Ligt miste zondag het eerste duel van Oranje met Oekraïne (3-2) op de Europese eindronde. De verdediger van Juventus kampte vorige week met liesklachten. De Boer wilde nog geen risico met hem nemen.

De bondscoach kan De Ligt voor twee spelers brengen. Hij kan Jurriën Timber uit zijn basisformatie halen en een andere optie is dat hij Daley Blind als linksback laat spelen. In dat geval start Patrick van Aanholt op de bank.

"Timber heeft het prima gedaan", zei De Vrij. "Hij heeft aangetoond dat hij dit niveau aan kan. Matthijs is ook een prima verdediger. Dit is een keuze die de bondscoach moet maken."

Matthijs de Ligt op de training

Vooruitblik: 'Een voorhoede met Mbappé, Benzema en Griezmann, daar kijkt men naar uit'

Karim Benzema op de persconferentie

Zes jaar lang was hij persona non grata bij de Franse nationale ploeg. Toch viel in aanloop naar elk toernooi en bijna iedere wedstrijd van 'Les Bleus' zijn naam: Karim Benzema. Hij had de hoop op een rentree al bijna opgegeven, maar tot ieders (en zeker ook zijn eigen) verbazing is Benzema er tóch bij dit EK. Het maakt Frankrijk dit toernooi nóg meer favoriet dan het als regerend wereldkampioen al was.

Miedema en Martens terug in oefenduel met 'beoogde basis' Oranje

Vivianne Miedema en Lieke Martens keren vanavond terug in de Nederlandse ploeg voor het oefenduel met Noorwegen. De twee aanvalsters deden vorige week donderdag niet mee in de verloren oefeninterland tegen Italië (1-0). Spits Miedema (Arsenal) was toen niet helemaal fit, linksbuiten Martens (FC Barcelona) kreeg rust en bleef op de bank.

Bondscoach Sarina Wiegman greep het duel met Italië aan om te experimenteren. In de aanloop naar de Olympische Spelen wilde ze wat andere speelsters aan het werk zien.

"Tegen Noorwegen zijn we van plan wat meer naar de beoogde elf voor de Spelen te gaan", zei Wiegman. "Ik verwacht niet dat we op alle plekken met de basis starten, maar voor een groot deel wel. Miedema en Martens zijn fit en inzetbaar."

'Akkoord tussen Depay en FC Barcelona kwestie van dagen'

De Italiaanse voetbaljournalist Fabrizio Romano, gespecialiseerd in transfers, weet het zeker: Memphis Depay gaat naar Barcelona.

Volgens Romano heeft Depay de knoop doorgehakt en worden momenteel de laatste details van het contract onder de loep genomen door de advocaten. Binnen enkele dagen zou de deal rond moeten zijn.

Deense bondscoach laat spelers zelf bepalen of ze kunnen spelen

De Deense bondscoach Kasper Hjulmand heeft er begrip voor als er spelers uit zijn selectie zijn die zich nog niet in staat voelen om donderdag aan te treden tegen de Belgen. De hartstilstand van Christian Eriksen heeft de afgelopen dagen veel impact gehad op de selectie van de Denen.

"Het is nog te vroeg om te zeggen of elke speler mentaal bereid zal zijn om donderdag te spelen. En het is oké als een speler aangeeft emotioneel niet klaar te zijn om tegen België aan te treden", zei Hjulmand dinsdagochtend. "De afgelopen 24 uur waren goed voor de groep. We weten dat Christian het goed stelt en we zijn weer aan de slag gegaan op het trainingsveld. Er waren lachende gezichten te zien bij de spelers."

Keeper Henderson vervangen door Ramsdale in Engelse selectie

Keeper Dean Henderson maakt niet langer deel uit van de EK-selectie van Engeland. De doelman van Manchester United wordt vervangen door Aaron Ramsdale, die onder contract staat bij Sheffield United.

De 24-jarige Henderson heeft last van een heupblessure. Hij keert terug naar Manchester om daar te herstellen in aanloop naar het nieuwe voetbalseizoen. De één jaar jongere Ramsdale ondergaat nu het coronatestprotocol om toe te treden tot de Engelse selectie.

De Engelsen nemen het vrijdag op Wembley op tegen Schotland, dat de eerste wedstrijd met 2-0 verloor van Tsjechië.

Dean Henderson

Tweede EK-wedstrijd Oranje onder leiding van Israëlische arbiter

De tweede wedstrijd van Oranje op het EK voetbal staat onder leiding van de Israëlische scheidsrechter Orel Grinfeeld. Het Nederlands elftal neemt het donderdag om 21.00 uur in de Johan Cruijff ArenA op tegen Oostenrijk.

De 39-jarige Grinfeeld floot al eerder een duel van Oranje. Vorig jaar had hij de leiding bij de wedstrijd Polen-Nederland in de Nations League. Grinfeeld kende Oranje toen een kwartier voor tijd een penalty toe, die werd benut door Memphis Depay. Vlak voor tijd bezorgde Georginio Wijnaldum Nederland een zege: 1-2.

Cristiano Ronaldo en Pepe zijn klaar voor eerste ontmoeting...

Cristiano Ronaldo en Pepe

40.000 toeschouwers bij EK-finale in Londen

Het Verenigd Koninkrijk laat bij de finale op 11 juli op Wembley in Londen minstens 40.000 toeschouwers toe. Dat heeft cultuur- en sportminister Oliver Dowden gezegd. De regel geldt ook voor de halve finales die ook in het stadion in Londen worden gespeeld.

Ook bij de finales van Wimbledon op 10 en 11 juli mogen 15.000 toeschouwers aanwezig zijn. Dat is de maximale capaciteit op het Centre Court. Bij de partijen in de rondes daarvoor mag maximaal de halve capaciteit van het stadion worden benut.

Nog even genieten: Schick maakt wereldgoal tegen Schotten

Schick maakt wereldgoal tegen Schotten: afstandsschot vanaf middenlijn

Christian Eriksen vanuit ziekenhuis: ''Het gaat goed, ik voel me oké'

Christian Eriksen op Instagram

Kuipers fluit België-Denemarken

Björn Kuipers komt donderdag voor het eerst in actie als scheidsrechter bij het Europees kampioenschap voetbal. In Kopenhagen leidt hij de wedstrijd tussen Denemarken en België.

Danny Makkelie floot vrijdagavond het openingsduel tussen Turkije en Italië. Makkelie en zijn assistenten Hessel Steegstra en Jan de Vries leiden woensdagmiddag ook het duel tussen Rusland en Finland.

Kuipers wordt geassisteerd door Sander van Roekel en Erwin Zeinstra. Pol van Boekel is de videoscheidsrechter bij België-Denemarken.

Welkom! Vandaag titelhouder Portugal.... en Frankrijk-Duitsland!

Op de vijfde dag van het EK voetbal staan er twee duels op het programma in groep F, die wordt bestempeld als de zwaarste poule op het toernooi.

Om 18.00 uur maakt het Portugal van Cristiano Ronaldo voor het eerst zijn opwachting. Titelhouder Portugal neemt het in Boedapest op tegen Hongarije.

Drie uur later is in München de aftrap van het duel tussen titelkandidaten Frankrijk en Duitsland. Frankrijk is de regerend wereldkampioen.

Vijf jaar geleden was Portugal op het EK in Frankrijk met 1-0 te sterk voor het gastland.

2016: Portugal is Europees kampioen