liveblog
EK voetbal
NOS VoetbalAangepast

Het EK is begonnen: Bocelli zingt, Makkelie fluit en Italië wint

Het liveblog van de eerste dag van het Europees kampioenschap voetbal:

liveblog gesloten

Bedankt en tot morgen!

Dag 1 van het EK voetbal zit erop. Morgen gaan we weer verder en dan met maar liefst drie wedstrijden. De NOS is er dan ook weer via alle mogelijke kanalen bij. Tot dan!

Bekijk de samenvatting van Turkije-Italië (0-3)

Het was vanavond voor het eerst in de geschiedenis dat Italië drie keer scoorde in een EK-wedstrijd. En het was ook de eerste keer dat een land drie doelpunten maakt in een openingswedstrijd van het EK.

Una bellissima serata voor de Italianen dus.

Italië begint EK voetbal met overtuigende zege tegen tandeloze Turken

De stand in groep A

De eerste wedstrijd van het EK is achter de rug en dus hebben we ook de eerste tussenstand.

Klaar in Rome: Dominant Italië verslaat onmachtig Turkije

Italië is het EK voetbal begonnen met een overtuigende 3-0 overwinning tegen Turkije. In de openingswedstrijd in Rome waren de Italianen, die in 2018 nog het WK misten, heer en meester, terwijl de Turken nauwelijks een halve kans wisten te creëren.

De Italiaanse bondscoach Roberto Mancini bedankt scheidsrechter Danny Makkelie na de wedstrijd

87' De eerste gele kaart van het EK

Vlak voor tijd zijn we getuige van de eerste gele kaart van het EK. Söyüncü is de ontvanger, scheidsrechter Makkelie de gever.

En een minuut later is er al de tweede van het EK, voor Dervisoglu. De oud-Spartaan begaat een heel lelijke overtreding op Barella.

Turkije-Italië 0-3

79' DOELPUNT ITALIË

Na slecht uitverdedigen van Turkije maakt Insigne er 3-0 van voor Italië. Hij krijgt de bal op een presenteerblaadje van Immobile en schiet beheerst raak. Italië heeft de buit binnen en begint uitstekend aan het EK.

Het feit dat Italië gewoon verder gaat met scoren, is voor een groot deel de verdienste van bondscoach Mancini. Vroeger zou Italië allang bezig zijn geweest met het verdedigen van de 1-0, nu staat het al 3-0.

Turkije-Italië 0-3

Lorenzo Insigne viert zijn goal tegen Turkije

75' Italië is heer en meester

De openingswedstrijd van het EK duurt nog maar een kwartier. De winnaar van het duel lijkt al vast te staan: de Azzuri zijn heer en meester tegen de tandeloze Turken en leiden met 2-0.

Bij Italië is Locatelli ondertussen vervangen door Cristante. Bij de Turken zijn inmiddels drie wissels doorgevoerd: Tufan, Yokuslu en Karaman hebben plaatsgemaakt voor Ayhan, Kahveci en

Turkije-Italië 0-2

66' DOELPUNT ITALIË

Immobile schiet in de rebound de bal langs keeper Çakir. Italië leidt met 2-0 tegen het tegenvallende Turkije.

In eerste instantie pareert de Turkse goalie nog op een inzet van Spinazzola, maar hij is kansloos als Immobile de bal voor de voeten krijgt en uithaalt. Italië lijkt in veilige haven, want de Turken hebben echt nog niets laten zien.

Turkije-Italië 0-2

Ciro Immobile loopt juichend weg na zijn goal tegen Turkije

53' DOELPUNT ITALIË

Demiral werkt de bal ongelukkig in eigen doel. Italië leidt, verdiend, met 1-0.

Berardi geeft de bal vanaf de zijkant knoerthard voor en via Demiral, verdediger van Juventus nota bene, gaat de bal in het doel. De eerste goal van het EK is een feit.

Turkije-Italië 0-1

Eerste doelpunt van het EK gaat in eigen doel: Italië op 1-0 tegen Turkije

Tweede helft in Rome

De tweede helft is begonnen in Rome van het openingsduel van het EK tussen Turkije en Italië. In de eerste helft kreeg Italië kansen tegen de verdedigende Turken, maar het staat nog 0-0.

Beide teams hebben gewisseld. Bij Turkije is Yazici vervangen door Ünder. Bij de Italianen is Di Lorenzo in de ploeg gekomen voor Florenzi.

Op het Piazza del Popolo in Rome kijken fans naar een gemiste kans van Italië op een groot scherm

'Negatieve' Llorente terug in Spaanse selectie

Diego Llorente is teruggekeerd in het trainingskamp van Spanje in Madrid. De speler van Leeds United moest dinsdag vertrekken na een positieve coronatest. Maar bij vier daaropvolgende tests kwam er een negatieve uitslag, dus mag hij weer terugkomen.

Sergio Busquets verkeert nog wel in quarantaine vanwege een coronabesmetting.

Rust in Rome

Het staat 0-0 bij Turkije-Italië.

42' Italiaanse belegering van Turkije

Het is inmiddels een Italiaanse belegering geworden van het Turkse doel. De Turken worden ver naar achteren gedrongen en komen er nauwelijks meer uit. Bovendien spelen de Turken heel slordig.

We zagen nog een schot van Immobile en de vierde vermeende handsbal van een Turk. De VAR kijkt er even naar, maar oordeelt: geen hands. Terwijl dit geval er toch echt wel veel op leek.

Turkije-Italië 0-0

Ciro Immobile is het niet eens met scheidsrechter Danny Makkelie

33' Italië blijft de dienst uitmaken

Opnieuw een kans voor Italië: Immobile kopt net naast. De Italianen delen deze eerste helft de lakens uit staan al op negen doelpogingen. Turkije komt er al een tijdje niet meer aan te pas en heeft nog geen doelpoging kunnen noteren.

Dit gezegd hebbende is er een vlotte counter van de Turken, die door keeper Donnarumma onschadelijk kan worden gemaakt.

Turkije-Italië 0-0

Ciro Immobile in duel met Merih Demiral

24' Italië krijgt meer kansen

Opnieuw een kans voor Italië: uit een corner komt aanvoerder Chiellini tot een prachtige kopbal, die de Turkse doelman Çakir ternauwernood over kan koppen.

Even later roepen de Italianen voor de derde keer om een strafschop, als Barella in de rug wordt gelopen. Ook dit is te licht voor een strafschop.

Turkije-Italië 0-0

19' Eerste kans van het EK: Insigne verprutst

De eerste echte kans van het EK is een feit! Na een mooie een-twee komt Insigne vanuit kansrijke positie tot een schot, maar zijn schot is matig en de bal gaat ruim naast. Het geeft wel aan dat Italië de druk opvoert.

Even daarvoor was er eventjes opwinding over een vermeende handsbal van Turkije, en even later wordt de bal opnieuw in het strafschopgebied tegen een Turke hand aangeschoten. Geen strafschoppen, oordeelt Makkelie.

Turkije-Italië 0-0

Lorenzo Insigne schiet voorlangs

10' Italië heeft de bal, Turkije loert op counter

Italië heeft in de openingsfase van dit EK de bal, Turkije wacht af en loert op de omschakeling. En dat kunnen de Turken goed, zal ook Oranje zich kunnen herinneren van de WK-kwalificatiewedstrijd van een tijdje geleden.

De Italianen zijn twee keer een beetje dreigend geweest, maar een echte kans hebben we nog niet gezien.

Turkije-Italië 0-0

Nicolo Barella in actie tijdens het openingsduel

Aftrap in Rome!

Het EK voetbal is begonnen! De bal rolt bij het openingsduel tussen Turkije en Italië. Het eerste fluitsignaal was, voor het eerst, van een Nederlandse scheidsrechter: Danny Makkelie.

De volksliederen klinken!

Het Turkse en het Italiaanse volkslied klinken in het Stadio Olimpico. De spelers van beide landen zingen gepassioneerd mee.

Bocelli zingt de sterren van de hemel

Andrea Bocelli zorgt in ieder geval voor een prachtige Italiaanse openingsceremonie.

Daarna is het de beurt aan Martin Garrix, U2-gitarist The Edge en een computeranimatie van zanger Bono.

Openingsceremonie EK in Rome begonnen

De openingsceremonie is begonnen! Straks gaat onder anderen Andrea Bocelli zingen en komen ook 'onze eigen' Martin Garrix langs, die samen met Bono het officiële EK-lied zal laten horen.

De openingsceremonie in Rome is begonnen

Sneijder en Van der Vaart: '2006 was echt verschrikkelijk'

Op de avond van de opening van het EK voetbal blikken Marco van Basten, Wesley Sneijder en Rafael van der Vaart gezamenlijk terug op eerdere toernooien en dan met name de sfeer.

Van der Vaart zou niet graag in Zeist vertoeven, waar Oranje nu verblijft.

Sneijder en Van der Vaart: '2006 was echt verschrikkelijk'

Correspondent Marghadi in Rome: 'Turken maken meeste lawaai'

NOS-correspondent Mustafa Marghadi is in het Stadio Olimpico in Rome bij de openingswedstrijd van het EK tussen Turkije en Italië. Hij proefde vandaag de sfeer in de Italiaanse hoofdstad.

Correspondent Marghadi in Rome: 'Turken maken meeste lawaai'

De opstelling van Italië

Geen verrassingen, de van een blessure terugkerende Marco Verratti zit zoals verwacht op de bank.

De opstellingen van Turkije

Feyenoorder Orkun Kökçü begint op de bank.

Eerste fans zijn binnen in Stadio Olimpico

In Rome liepen vandaag honderden fans van Turkije en Italië in goede harmonie rond. De stemming was vrolijk en uitgelaten.

Een kwart van het Olympisch Stadion is straks gevuld als de openingswedstrijd begint. In totaal gaat het om 15.948 toeschouwers, onder wie naar schatting 7.000 Italiaanse en 3.000 Turkse fans.

De eerste fans zijn gaan zitten voor het openingsduel tussen Turkije en Italië in Rome

Om 19.00 uur begonnen: De Aftrap op NPO 1

Om 19.00 uur is op NPO 1 en via deze livestream het programma De Aftrap begonnen, waarin wordt vooruitgeblikt op het Europees kampioenschap voetbal.

Presentatoren Sjoerd van Ramshorst en Henry Schut ontvangen onze topanalisten, onder wie Wesley Sneijder, Marco van Basten, Nigel de Jong, Rafael van der Vaart, Mandy van den Berg, Leonne Stentler, Theo Janssen en Ibrahim Afellay.

Het EK voetbal bij de NOS: dit zijn de analisten

Plaats van handeling: Stadio Olimpico in Rome

NOS-correspondent Mustafa Marghadi is ruim op tijd ter plekke.

Oom van Turks international en Feyenoorder Kökçü kijkt uit naar openingsduel EK

Ercüment Eryalçin is de oom van de 20-jarige Turkse international: Orkun Kökcü. De in Haarlem geboren Kökcü speelt nu voor Feyenoord en heeft gekozen voor het Turkse elftal. Vorig jaar debuteerde hij in het team van bondscoach Senol Günes.

In de Turkse selectie is hij niet de enige met Nederlandse roots. Ook de in Rotterdam geboren Halil Dervisoglu, voormalig speler van Sparta en tegenwoordig Galatasaray, hoort bij de 26-koppige selectie.

'Ik ben trots op mijn neef, dat hij het zover heeft schopt'

Renaissance van bondscoach Mancini zorgt voor nieuw optimisme bij Italië

Het is nog maar drie jaar geleden dat het Italiaanse voetbal dood en begraven leek. Het voetbalgekke land ontbrak voor het eerst in zestig jaar op een WK. "Een mokerslag die onberekenbare schade aanricht aan een land dat voetbal ademt", schreef La Gazzetta dello Sport over het falen van het vastgeroeste elftal van bondscoach Giampiero Ventura.

Maar hoe anders is de situatie nu? Met Roberto Mancini als bondscoach heeft zich een renaissance voltrokken in Italië.

Lees meer over het nieuwe optimisme bij de Azzurri, die vanavond het EK openen tegen Turkije.

Bondscoach Mancini zorgt voor nieuw optimisme bij Italië voor EK

'Bilbao krijgt schadevergoeding en twee Europese finales van UEFA'

Bilbao krijgt 1,3 miljoen euro schadevergoeding van de UEFA, nadat het de organisatie van wedstrijden voor de Europese titelstrijd kwijtraakte. Dat heeft burgemeester Juan Mari Aburto van de Spaanse stad laten weten.

Daarnaast heeft Bilbao volgens Aburto de toezegging dat het twee Europese finales krijgt toegewezen, van de Europa League en de Champions League van de vrouwen. Het zou gaan om respectievelijk de jaren 2024 en 2025.

Bilbao werd evenals de Ierse stad Dublin uit het speelschema gehaald, omdat het eerder niet kon garanderen dat er ondanks de coronamaatregelen publiek in de stadions zou worden toegelaten. In Bilbao zouden vier wedstrijden worden gespeeld, die nu naar Sevilla zijn verplaatst.

In Bilbao waren al enkele bouwwerken geplaatst voor het EK, die eind april werden weggehaald

De elf mooiste EK-doelpunten ooit: van Panenka tot Ronaldo

Maar liefst 687 doelpunten zijn tot nu toe gemaakt op de EK-eindtoernooien. Daarom, vlak voor de start van het EK voetbal in Europa, een overzicht van elf bijzonder mooie doelpunten uit de afgelopen jaren.

Elf van de mooiste doelpunten op een EK voetbal

Oekraïne houdt deur in Roemenië dicht: 'We zijn erg gedisciplineerd'

In een buitenwijk van Boekarest bereidt Oekraïne zich voor op het EK voetbal. Dat doen de Oekraïners volgens de leer van bondscoach Andrij Sjevtsjenko. "We zijn erg gedisciplineerd, in ons leven hier op trainingskamp en op het veld", zei verdedigende middenvelder Taras Stepanenko tegenover NOS-verslaggever Bert Maalderink.

Sjevtsjenko zelf verscheen niet aan tafel bij de persconferentie. Die hulde zich in stilzwijgen tegenover de media en deed de deur na een kwartier van de training dicht.

Voor Oekraïne en Nederland begint het EK zondag om 21.00 uur in de Johan Cruijff Arena. Oostenrijk en Noord-Macedonië openen groep C om 18.00 uur in Boekarest.

Oekraïne houdt deur in Roemenië dicht: 'We zijn erg gedisciplineerd'

In het spoor van Oranje #5: bijna nóg een afvaller & De Lies van De Ligt deel II

Oranje-watcher Jeroen Stekelenburg en Chiel van Koldenhoven nemen je deze weken mee 'in het spoor van Oranje'. Achter de schermen tijdens het EK-avontuur.

Vandaag zien we Donny van de Beek voor het laatst wegfietsen en krijgen we antwoord op de prangende vraag: hoe is het met de lies van Matthijs de Ligt?

In het spoor van Oranje #5: bijna nóg een afvaller & De Lies van De Ligt deel II

Terugblik: Ronaldo maakt in 2012 einde aan hoop Oranje

Italië en Turkije spelen vandaag (21.00 uur) de openingswedstrijd van het Europees kampioenschap. Het Nederlands elftal is voor het eerst sinds 2012 ook weer van de partij.

In de periode daarvoor speelde Oranje een aantal gedenkwaardige EK-wedstrijden, waar we de afgelopen dagen aandacht aan hebben besteed op NOS.nl en de NOS-app.

EK voetbal 2012: Nederland verliest met 2-1 van Portugal

Nederland lijkt klaar voor EK, eerste straten kleuren oranje

De Oranje-koorts in Nederland is nog niet zo besmettelijk gebleken dat er door de overheid een code oranje moet worden ingesteld, maar op sommige plekken zijn huizen en straten al ouderwets versierd met allerhande oranje prullaria.

Zoals in Den Haag, Lochem en Alkmaar. Lees meer over de eerste tekenen van Oranje-koorts.

De Haagse Marktweg is helemaal oranje

EK-debuut voor Makkelie bij openingsduel

Voor scheidsrechter Danny Makkelie is het een speciale dag: hij debuteert vanavond op een EK en mag meteen de openingswedstrijd fluiten tussen Turkije en Italië.

Makkelie wordt vrijdag bijgestaan door Hessel Steegstra en Jan de Vries. Kevin Blom is de VAR. De Française Stéphanie Frappart fungeert tijdens het openingsduel als vierde official.

Behalve Makkelie is ook Björn Kuipers als scheidsrechter van de partij op het EK. Voor de 48-jarige Kuipers is het al zijn vijfde eindtoernooi.

Scheidsrechter Danny Makkelie blikte begin deze maand vooruit op het Europees kampioenschap:

Makkelie over Kuipers: 'Hij verdient het om zijn carrière af te sluiten met een finale'

Frenkie de Jong en Klaassen ontspannen

Frenkie de Jong en Davy Klaassen leven op zichtbaar ontspannen wijze toe naar de openingswedstrijd van het Nederlands elftal tegen Oekraïne van komende zondag (aftrap 21.00 uur).

"We kunnen niet wachten", aldus De Jong op de persconferentie. Klaassen zegt het EK niet als toerist te willen meemaken. "Mooi om hierbij te horen. Maar iedereen gaat een toernooi in om te spelen. Ik moet het zelf laten zien."

Frenkie de Jong: 'Vele speelminuten dit seizoen geen item, voel me fris'
Klaassen: 'Ga het toernooi in om te spelen, niet om vakantie te vieren'

Om zeven uur De Aftrap op NPO 1

Het decor van Studio Europa in Hilversum

Om 19.00 uur begint op NPO 1, NOS.nl en de NOS-app het programma De Aftrap, waarin wordt vooruitgeblikt op het Europees kampioenschap voetbal.

Presentatoren Sjoerd van Ramshorst en Henry Schut ontvangen onder anderen Wesley Sneijder, Marco van Basten, Nigel de Jong, Rafael van der Vaart, Mandy van den Berg, Leonne Stentler, Theo Janssen en Ibrahim Afellay.

Turkije vol goede moed naar EK met kampioenstrio van Lille

Met Burak Yilmaz, Yusuf Yazici en Zeki Celik heeft Turkije drie landskampioenen in de selectie, die vanavond in Rome aantreedt in de openingswedstrijd tegen Italië.

Met Lille presteerde het drietal om het peperdure Paris Saint-Germain van de Franse titel te houden.

Oranje compleet op laatste training, ook De Ligt traint mee

Het Nederlands elftal heeft vrijdag met de complete groep de voorlaatste training afgewerkt richting het openingsduel op het Europees kampioenschap van zondag tegen Oekraïne. Bondscoach Frank de Boer en zijn 25 selectiespelers hadden in Zeist een besloten oefensessie.

De inzetbaarheid van Matthijs de Ligt moet uiterlijk zaterdag duidelijk worden. De verdediger van Juventus herstelt van een liesblessure. De Ligt deed de afgelopen dagen een steeds groter deel van de groepstraining mee. Hij zei donderdag dat de kans 50 tot 60 procent is dat hij de wedstrijd tegen Oekraïne haalt. Mocht De Ligt niet op tijd fit zijn, lijkt Jurriën Timber de meest logische vervanger. Timber verving zondag De Ligt al in de afsluitende oefeninterland tegen Georgië (3-0).

Training Oranje

Spaanse voetballers hebben vlak voor EK hun coronavaccin binnen

De voetballers uit de Spaanse selectie voor het EK zijn drie dagen voor hun eerste wedstrijd gevaccineerd tegen het coronavirus.

Medewerkers van een militair hospitaal kwamen naar het nationale trainingscomplex in Las Rozas, iets buiten Madrid, om de prikken te zetten. "Dit stelt Spanje in staat om het EK te spelen met volledige veiligheidsgaranties en gelijk aan andere landen", aldus de Spaanse bond.

Een week geleden testte Sergio Busquets positief op het coronavirus. De middenvelder van FC Barcelona zit in isolatie.

Verdediger Diego Llorente legde deze week ook een positieve test af, maar vermoedelijk gaat het om een vals-positieve test. De Spaanse overheid besloot om de voetballers voorrang te geven in het vaccinatieproces en ze vlak voor het EK in te enten.

Rusland heeft dag voor eerste EK-wedstrijd een coronageval

Rusland heeft een dag voor de eerste wedstrijd op het EK voetbal te maken met een coronageval binnen de selectie. Middenvelder Andrei Mostovoj testte positief op het virus.

Bondscoach Stanislav Tsjertsjesov heeft de 23-jarige voetballer van Zenit Sint-Petersburg in zijn selectie vervangen door verdediger Roman Jevgenjev, die eerder deel uitmaakte van de voorselectie.

Eerder in de week waren alle coronatests bij de Russische ploeg negatief. De selectie vloog donderdag naar Sint-Petersburg, waar het zaterdag aan het EK begint tegen België.

Andrei Mostovoy

Duitse scheidsrechter Brych fluit openingsduel van Oranje

De eerste wedstrijd van Nederland op het Europees kampioenschap tegen Oekraïne staat zondag onder leiding van Felix Brych.

De 45-jarige Duitser floot in september vorig jaar voor het laatst een duel van Oranje, in de Nations League tegen Italië (0-1). Die wedstrijd was, net als die van komende zondag, in de Johan Cruijff ArenA.

De ervaren Brych leidde Oranje daarvoor al vier keer eerder, de laatste keer in 2015 toen Nederland gelijkspeelde tegen Turkije (1-1). De andere drie wedstrijden onder leiding van Brych won het Nederlands elftal. Dat waren allemaal oefenwedstrijden.

Felix Brych

Welkom! We gaan beginnen!

Welkom bij dit liveblog! Het Europees kampioenschap voetbal gaat beginnen: om negen uur trappen Italië en Turkije af. Zondag speelt Oranje tegen Oekraïne. Volg hier alle ontwikkelingen rond het EK 2020.

Turkse en Italiaanse supporters in Rome