EK voetbal
Sneijder bij EK-kick-off: 'Hoop dat de straten langzaamaan oranje kleuren'

Of-ie terugkeert in Nederland - en dan ook definitief - is nog even afwachten, maar de beker die komende zomer gaat worden uitgereikt aan de nieuwe voetbalkampioen van Europa is nu in ieder geval voor twee dagen even in ons land. Met de presentatie van de trofee in Amsterdam, een van de elf EK-speelsteden, wordt de kick-off van het Nederlandse deel van het toernooi vormgegeven.

Als locatie was niet toevallig de Magere Brug gekozen, vertelde Gijs de Jong, secretaris-generaal van de KNVB maar ook toernooidirecteur Euro 2020 voor Amsterdam. De befaamde overgang over de Amstel is terug te vinden in het EK-logo van Amsterdam, zoals alle gaststeden een iconische brug in hun EK-beeltenis hebben staan. "Building bridges", benadrukte De Jong het thema van het toernooi, dat z'n 60-jarig jubileum viert.

'EK moet nog gaan leven'

Wesley Sneijder, met 134 caps Nederlands recordinternational, woonde de gebeurtenis in de hoofdstad bij als ambassadeur van het evenement. "Het EK moet nog gaan leven. Maar dat is begrijpelijk. Ik hoop straks dat we dit toernooi met elkaar kunnen beleven", sprak de oud-voetballer, verwijzend naar de restricties die nu nog van kracht zijn vanwege het coronavirus.

Vlaggen van UEFA EURO 2020 op de Magere Brug ANP

De beker deed eerder al Boedapest, Bakoe, Kopenhagen, Rome en Boekarest aan. Sint-Petersburg, München. Glasgow, Sevilla en Londen staan nog op de rol.

Het EK begint over precies 28 dagen, op vrijdag 11 juni, met het duel tussen Italië en Turkije in Rome. Oranje wacht de groepswedstrijden op zondag 13 juni (Oekraïne), donderdag 17 juni (Oostenrijk) en maandag 21 juni (Macedonië), allemaal in de Johan Cruijff Arena, waar op zaterdag 26 juni ook een duel in de achtste finales wordt afgewerkt.

STER reclame