Oranje
Hoogma: 'Manier van werken Koeman graag voortzetten'

Doorgaan op dezelfde weg. Continueren. Niet te veel overhoop gooien. Dat was het belangrijkste voornemen van de beleidsbepalers van de KNVB in de zoektocht naar een nieuwe bondscoach.

Die bondscoach werd Frank de Boer. "We hebben het volste vertrouwen dat met hem de lijn van de afgelopen jaren wordt doorgetrokken", zei KNVB-directeur Eric Gudde, directeur betaald voetbal van de KNVB, glunderend. Dat het proces ernaartoe omgeven werd door rumoer en kritiek - van verschillende kanten - nam hij op de koop toe.

Zes weken

Tussen het moment dat Gudde op maandag 17 augustus om 9.50 uur de naam van Ronald Koeman op zijn telefoon zag oplichten tot de presentatie van diens opvolger zaten bijna zes weken. Weken waarin allerlei namen werden genoemd, maar uiteindelijk werd alleen met De Boer serieuze gesprekken gevoerd.

"We hebben een bondscoach gezocht die het beste past bij de situatie en het team zoals dat nu staat. Daaruit kwam een klein groepje potentiële kandidaten", benadrukte Gudde. "Het was een zeer zorgvuldig proces."

Frank de Boer (m) bij zijn presentatie als bondscoach ANP
Frank Rijkaard ANP

Uiteindelijk was het De Boer zelf die het meeste prijsgaf over de procedure. "De KNVB is ook een bedrijf. Dus als er een vacature open is, dan zullen er kandidaten zijn. Het interesseert mij niet of ik keuze twee, drie, vier of vijf ben. Je hebt altijd tegenstanders en die hoor je vaak het luidste. Dat is niet erg. Ik denk dat er ook mensen zijn die tevreden zijn met de keuze. Ik ben ervan overtuigd dat ik een goede coach ben."

Hoogma: "Frank heeft een enorme gedrevenheid. Hij heeft ook een goede zelfreflectie, die geleerd heeft van mislukkingen. Bovendien heeft hij een geweldige staat van dienst: vier landstitels met Ajax, 112 interlands, vijf eindtoernooien, assistent onder Bert van Marwijk zilver op WK."

Hoogma: 'Met De Boer en Lodeweges blijven we op de juiste weg'

Een naam die vaak genoemd werd bij de presentatie, was die van assistent Dwight Lodeweges. De geboren Canadees wordt veel geprezen, maar een optie om de vacature van Koeman in te vullen is hij nooit geweest.

"Wij zien Dwight als een echte, fantastische assistent", aldus Hoogma. "Dat vindt hijzelf ook en dat is ook de plek waarin hij het beste rendeert. En wij denken ook dat de samenwerking met Dwight goed zal zijn, vergelijkbaar met de samenwerking met Hennie Spijkerman bij Ajax."

De Boer zal - met hulp van Lodeweges - normaal gesproken tot na het WK in Qatar in 2022 verantwoordelijk zijn voor het Nederlands elftal.In het contract zijn twee tussentijdse evaluatiemomenten opgenomen. "En een clausule om te vertrekken", grapte De Boer. "Barcelona. Nee hoor, niets."

STER reclame