Oranje
De Jong meer onderweg als Barcelona-speler: 'Heb ik wel als zwaar ervaren'

Het gebeurt niet vaak, maar Frenkie de Jong kreeg deze week veel kritiek te verduren. Tijdens de moeizame 3-1 zege op Noord-Ierland verdeelde hij het spel te traag. Daar zou vermoeidheid aan ten grondslag kunnen liggen.

Waar de middenvelder vroeger - toen hij bij Ajax speelde - op zijn gemakje naar het Nederlands elftal kon rijden, zit hij nu als speler van Barcelona in een ander ritme: "Dat heb ik wel als zwaar ervaren."

De Jong legt uit: "Je speelt met Barça zondagavond om negen uur. Voordat je thuis bent en slaapt is het twee uur. Dan moet je om zeven uur het vliegtuig pakken, zodat je op tijd om één uur in Zeist kunt zijn. Misschien dat we volgende keer wat meer rust krijgen."

Koeman wil kerels bij Oranje

Bondscoach Ronald Koeman lijkt daar maling aan te hebben. Hij liet zich ontvallen dat de 22-jarige De Jong daar een kerel van wordt. "Ja, zoiets vertelde hij mij ook al", zegt De Jong. "Het maakt me ook niet zo veel uit."

Frenkie de Jong en Ronald Koeman geven een persconferentie in Minsk Pro Shots

Over zijn moeilijke wedstrijd tegen de Noord-Ieren heeft De Jong weinig te zeggen. "Ik kwam regelmatig aan de bal, maar deed daar iets te weinig mee. Ik kwam niet echt tot oplossingen of gevaarlijke passes."

Dat moet zondagavond tegen Wit-Rusland anders. De Jong: "Ik denk dat we over het algemeen wel leuke wedstrijden op de mat leggen, dus laten we hopen dat dat zondag ook zo is."

STER reclame