Springruiter Fuchs pakt EK-goud in Rotterdam Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

Springruiter Martin Fuchs is Europees kampioen geworden in Rotterdam. De Zwitserse ruiter bleef met zijn paard Clooney 51 na vier onderdelen Ben Maher nipt voor.

Namens Nederland haalde alleen Marc Houtzager (Calimero) de finale. Tijdens zijn omloop werd hij gestoord door dierenactivisten, waardoor hij weliswaar foutloos, maar net buiten de tijd finishte.

Wat gebeurt hier?

"Ik zag eerst niet wat er aan de hand was", aldus Houtzager na afloop. "Ik dacht eerst: rijd ik misschien een verkeerd parkoers? Toen ik die vrouw zag, dacht ik wel: wat gebeurt hier? Maar ik was zo in mijn concentratie, dus ik reed maar gewoon door."

Dierenactivisten verstoren EK paardensport in Rotterdam Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

Zijn strafpunt werd uiteindelijk kwijtgescholden, waardoor Houtzager als achtste eindigde in de finale. "Je bent toch een beetje afgeleid, dus ik ben blij dat het strafpunt werd kwijtgescholden. Ook wel terecht. Calimero sprong geweldig vandaag!"

Over de actie van de dierenactivisten is Houtzager duidelijk: "Belachelijk! Dit zijn gewoon idioten. Ik vind het gewoon belachelijk, wij zorgen heel erg goed voor de paarden. Ze hebben echt een heel goed leven. Dit is gewoon complete onzin."

Houtzager na actie dierenactivisten: 'Belachelijk, wij zorgen goed voor paarden'

Het goud ging dus naar Fuchs, die Maher net voor bleef. Maher, die in 2012 olympisch goud won met het Britse team, nam donderdag de leiding in het klassement en ging zondag ook na de eerste omloop van de finale aan kop.

In de tweede omloop bleef Fuchs echter foutloos, waardoor Maher hetzelfde moest doen. Op een van de laatste hindernissen ging het mis, waardoor Fuchs (WK-zilver in 2018) zijn eerste grote titel pakte. Maher moest genoegen nemen met zilver.

Jos Verlooy, die vrijdag het goud pakte met het Belgische team, eindigde als derde en pakte met zijn paard Igor de bronzen medaille.

Laatste plaats voor Schuttert

Frank Schuttert was de tweede Nederlandse springruiter die in actie kwam op de slotdag in het Kralingse Bos, maar halverwege zijn omloop ging het mis.

Schuttert: 'Foutloos is helaas niet gelukt, dat was mijn schuld'

"Dit was zeker niet de bedoeling", vertelde Schuttert na afloop. "Het was ook mijn fout, want we begonnen goed. Lyonel kon niet helemaal goed afzetten en dat moet je niet doen bij de driesprong. Daarna stopte ik ook, want mijn paard heeft het niet verdiend om onnodig te springen."

Met zijn paard Lyonel D tikte hij drie balken aan, waarna Schuttert besloot zijn omloop te staken. Hij eindigde daardoor als vijfentwintigste en laatste in Rotterdam.

Schuttert: "Dat is jammer, want Lyonel deed het goed de afgelopen dagen. Ik wilde er het beste uithalen en graag foutloos rijden. Helaas is dat niet gelukt."

STER reclame