Marc Houtzager ANP

Kopzorgen heeft hij, de directeur topsport van de Koninklijke Nederlandse Hippische Sportfederatie (KNHS) Maarten van der Heijden. Na de teleurstellende resultaten van de springruiters op de EK in eigen land, moet er nog flink wat gebeuren om volgend jaar een sterk Nederlands springteam op de Olympische Spelen in Tokio te krijgen.

"Zorgen, niet met kleine letters, maar in hoofdletters", zo omschrijft Van der Heijden de problematiek. "Twee voor twaalf is het nog niet. We hebben tenslotte nog een jaar. We hebben een goede bondscoach en zeer goede ruiters, maar helaas zijn wij een handelslandje..."

Directeur hippische bond: 'Paardentransfers behoren tot mogelijkheden'

Daarmee doelt Van der Heijden op de paarden, die regelmatig verkocht worden en zodoende niet kunnen presteren voor Nederland. "We hebben bij onze topruiters ook toppaarden nodig. Die moeten we vast zien te houden."

Zo ontbreekt deze week Jeroen Dubbeldam op de EK omdat hij zelf zegt op dit moment niet goed genoeg te zijn met de paarden die hij tot zijn beschikking heeft.

Paardentransfers

Een oplossing zou misschien gevonden kunnen worden in transfers, zoals het in andere sporten ook gebruikelijk is om minder goed presterende spelers te vervangen.

Kunnen er paardentransfers gaan plaatsvinden? "De strategie voor ons wordt een combinatie van bestaande paarden houden en goede paarden naar onze springruiters krijgen. Dat moeten we doen om een zo goed mogelijk team op de Olympische Spelen te hebben", vertelt Van der Heijden.

Ehrens: 'Olympische medaille op dit moment ver weg'

Bondscoach Rob Ehrens is het daar mee eens en denkt dat de combinaties die er nu zijn nog niet om de olympische medailles kunnen meedoen.

"De doelstelling om hier op de EK in Rotterdam een medaille te halen is mislukt, dus die olympische medaille is momenteel ver weg. Dat past niet bij Nederland, want wij horen om de medailles mee te doen."

Ehrens houdt ondanks het gebrek aan toppaarden hoop. "We hebben momenteel zeker nog geen groep van vier of vijf combinaties die klaar is om in Tokio te winnen, maar dat hebben we in het verleden vaker meegemaakt."

"Door hard te blijven knokken, vooruit te blijven kijken en niet bij de pakken neer te gaan zitten, kunnen we er volgend jaar toch weer staan."

STER reclame