De Italiaanse Simona Quararella wint op de 1500 meter vrije slag ANP

Simona Quadarella heeft de wereldtitel op de 1.500 meter vrije slag veroverd. De jonge Italiaanse (20) zwom in het Zuid-Koreaanse Gwangju onbedreigd naar het WK-goud.

Quadarella profiteerde daarmee optimaal van de afwezigheid van Katie Ledecky. De Amerikaanse titelverdedigster, die zondag werd onttroond op de 400 meter, meldde zich volgens een verklaring van de Amerikaanse zwemploeg af om medische redenen. Eerder sloeg ze ook al de series van de 200 meter vrij over.

Quadarella won twee jaar geleden WK-brons achter Ledeckie en Mireia Belmonte, die nu achtste werd. Ruim achter de Italiaanse winnares (15.40,89) tikte de Duitse Sarah Köhler als tweede aan in 15,48,83. Het brons ging naar de Chinese Wang Jianjiahe.

Jonge Quadarella pakt wereldtitel 1.500 meter vrije slag Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

Lilly King wist op de 100 meter schoolslag haar wereldtitel te prolongeren. De 22-jarige Amerikaanse bleef in de eindsprint haar aartsrivale Joelija Jefimova voor: 1.04,93 om 1.05,49.

De Russische Jefimova (27) won vijf wereldtitels en drie olympische medailles. In 2014 kreeg ze echter een dopingschorsing van 16 maanden opgelegd en in 2016 ontsnapte ze aan een straf nadat ze was betrapt op het gebruik van meldonium.

Olympisch kampioene King heeft zich al vaak kritisch uitgelaten over de prestaties van haar concurrente. Ook in het Zuid-Koreaanse Gwangju had King haar afkeer al enkele keren laten blijken. In de halve finales was Jefimova nog 0,10 sneller dan de Amerikaanse, maar in de finale lachte King het laatst.

King verslaat rivale Jefimova op 100 meter schoolslag Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

Ook Kylie Masse prolongeerde haar wereldtitel, zij deed dat op de 100 meter rugslag. De 23-jarige Canadese vocht zich in de laatste meters langs de Amerikaanse Olivia Smoliga, die vervolgens ook nog eens door de Australische Minna Atherton van het zilver werd gehouden.

De ontknoping mocht dan spannend zijn, de tijden vielen tegen. Met 58,60 bleef Masse ruim boven het wereldrecord (de
58,00 van Baker) en haar eigen beste prestatie (58,10).

Masse prolongeert wereldtitel op 100 meter rugslag Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

STER reclame