Nederlandse vrouwen starten met winst en nederlaag op WK 3x3

De Nederlandse 3x3-basketbalvrouwen zijn het WK in eigen land wisselend gestart. Het eerste duel won Nederland met 17-11 van Turkmenistan, maar Hongarije was later op de avond in de tweede wedstrijd met 11-13 te sterk.

In een fysiek duel met de Hongaren bleef het tot de slotfase van de wedstrijd spannend. Het Nederlandse vrouwenteam, met Natalie van der Adel, Jill en Loyce Bettonvil en Fleur Kuijt in de gelederen, was vooral in de rebounds niet sterk genoeg.

Fouten

In het 3x3 basketbal worden aanvallende en verdedigende fouten bijgehouden. Bij zeven speelfouten krijgt de tegenstander één vrije worp. De fouten die daarop volgen leveren twee vrije worpen op.

Nederland maakte vooral in de beginfase veel meer fouten dan de Hongaren. In de slotfase kwamen die de vrouwen duur te staan. Hongarije kreeg meerdere vrije worpen en Nederland kon uit angst voor nog meer vrije worpen niet meer vrijuit spelen.

Ruime zege tegen Turkmenen

Tegen Turkmenistan had Nederland alleen in de beginfase moeite. Van der Adel, Kuijt en de zusjes Bettonvil kwamen vroeg in de partij achter, maar bogen de achterstand later om in een ruime zege.

Nederland begon het WK met een zege op Turkmenistan ANP

Donderdag speelt het Nederlands vrouwenteam, tot vandaag achtste op de wereldranglijst, tegen Letland (vijftiende) en China (eerste) de volgende twee wedstrijden. De beste twee landen gaan door naar de play-offs.

Mannen

Het 3x3 basketbal is volgend jaar in Tokio voor het eerst een olympische discipline. Het is een snelle sport, waarbij twee teams van drie spelers rond één basket spelen.

De Nederlandse mannenploeg komt woensdag voor het eerst in actie. Dan spelen zij tegen Zuid-Korea en Servië. Het toernooi duurt tot en met zondag.

Basketbalfans tijdens de eerste dag van de WK 3x3 basketbal op het Museumplein. ANP

STER reclame