liveblog
NOS VoetbalAangepast

Ajax viert feest: de titel is zo goed als zeker binnen

liveblog gesloten

Tot woensdag!

We houden ermee op hier in Hilversum. Nog niet klaar met voetbal? Kijk dan om 22.35 uur op NPO 1 of via onze livestream naar Studio Voetbal. Te gast bij Tom Egbers zijn: Pierre van Hooijdonk, Rafael van der Vaart, Arno Vermeulen en Kees Jansma.

Woensdag om 19.30 uur begint de allerlaatste speelronde van het eredivisieseizoen 2018/2019. Tot dan!

Wat staat er woensdag nog op het spel?

De landstitel, om maar wat te noemen. In theorie zou PSV gewoon nog landskampioen kunnen worden. Maar dan moeten er wel gekke dingen gebeuren: het doelsaldo van Ajax is 14 doelpunten beter dan dat van de Eindhovenaren. Dus als Ajax bijvoorbeeld met 1-0 verliest, zou PSV met 14-0 van Heracles moeten winnen om kampioen te worden. Enzovoort. Dat zit er dus niet echt in.

In de playoffs om Europees voetbal is er nog één plek vacant: FC Groningen en Willem II strijden daar nog om.

Onderin is alles bekeken, alleen zouden nacompetitie-deelnemers Excelsior en De Graafschap nog van stuivertje kunnen wisselen. In theorie is het mogelijk - als De Graafschap zeventiende wordt en Cambuur ten kost van Almere een ronde verder gaat in de playoffs - dat trainer Henk de Jonge met zijn oude club uit Doetinchem moet aantreden tegen zijn nieuwe club uit Friesland. Pikant!

Feest bij de Johan Cruijff Arena: 'Dit is meer dan terecht'

Bij de Johan Cruijff Arena in Amsterdam hebben Ajax-fans alvast groots feest gevierd. Ook toen de Johan Cruijff Arena al was leeggestroomd, werd er buiten nog een feestje gebouwd door de fans én de spelers.

Ajax-spelers vieren feest met fans op parkeerdek

Van den Brom: 'Een afscheid in stijl, zoals je vooraf hoopt'

Trainer John van den Brom beleefde een mooi afscheid van het Alkmaarse publiek met een thuiszege van AZ op PSV.

Van den Brom: 'Een afscheid in stijl, zoals je vooraf hoopt'

Twee Feyenoord-iconen nemen afscheid

De nederlaag tegen ADO Den Haag (0-2) was een smet op de feestvreugde, maar uiteindelijk kregen Feyenoord-aanvoerder Robin van Persie en trainer Giovanni van Bronckhorst toch nog het afscheid dat ze verdienden.

"Het was prachtig natuurlijk. De fans hadden spandoeken gemaakt, op mijn shirt staat een speciaal voor mij ontworpen logo. Daar droom je als kind natuurlijk wel van", zegt Van Persie. "Wat iedereen had gedaan, het geeft mij een heel bijzonder gevoel."

Ook Van Bronckhorst, die na vier succesrijke jaren afscheid neemt van Feyenoord, werd op indrukwekkende wijze uitgeleide gedaan. "Het mooiste van vandaag was niet de wedstrijd, maar het gevoel ná de wedstrijd", zegt hij. "Om die waardering te voelen in het stadion, van de spelers, van de staf, van het publiek en de families op de tribune, dat is het gevoel dat blijft hangen."

Feest in Emmen

FC Emmen is na de 3-2 zege bij Willem II veilig en zeker van minstens nog een jaar in de eredivisie. En dus is er straks een feestje: vanaf 19.15 uur voor De Oude Meerdijk.

Trainer Dick Lukkien vond het zelf ook "razendknap wat we hebben gedaan".

Lukkien na handhaving: 'Razendknap wat we hebben gedaan'

Wat gaat Arjen Robben doen?

Een besluit over zijn toekomst laat Arjen Robben afhangen van zijn fysieke gesteldheid, zegt de Bayern München-speler in een interview met het Duitse voetbalblad Kicker. "Ik wil graag nog spelen. Maar nog eens vijf maanden met een blessure lopen, dat wil ik niet meer", aldus Robben.

Dit seizoen stond hij Bayern lange tijd geblesseerd aan de kant. Aan het einde van het seizoen neemt hij afscheid van de Duitse recordkampioen. Robben heeft veel opties, zegt hij, zowel binnen als buiten Europa. Maar een transfer naar China ziet hij niet direct zitten.

Wat dan wel? "Ik ben mijn hele carrière gewend om om het hoogste te spelen, de titel. Ik weet niet of ik het in me heb om in een team te spelen dat om de zesde of achtste plaats speelt", aldus de 35-jarige Robben.

Arjen Robben

Brood treurt na degradatie: 'Het is een hard gelag'

Waar winnaars zijn, zijn ook verliezers. Behalve PSV is dat vandaag NAC Breda, dat definitief degradeerde naar de eerste divisie. Een hard gelag, aldus trainer Ruud Brood.

Brood treurt na degradatie: 'Het is een hard gelag'

Manchester City prolongeert Engelse titel

Manchester City is voor het tweede jaar op rij kampioen van Engeland geworden. De ploeg van Pep Guardiola maakte op de laatste speeldag geen fout bij Brighton & Hove Albion en won met 4-1. Daarmee hield City Liverpool, dat met 2-0 van Wolverhampton Wanderers won, een punt achter zich.

Manchester City viert de bevrijdende derde goal van Riyad Mahrez

Huldiging Ajax donderdag op het Museumplein

De huldiging van Ajax voor het winnen van het landskampioenschap is donderdag op het Museumplein in de hoofdstad.

Woensdagavond is de laatste eredivisiewedstrijd van dit seizoen. Ajax speelt in Doetinchem om 19.30 uur tegen De Graafschap. De dag erna wordt de ploeg vanaf 16.00 uur gehuldigd in het centrum van de stad. De voorbereidingen voor het feest beginnen morgen, meldt de gemeente Amsterdam.

De laatste keer dat Ajax op het Museumplein werd gehuldigd was in 2011, toen de club de dertigste landstitel won. Dat liep uit op rellen. De afgelopen jaren werd na het winnen van een titel of beker feest gevierd bij de Johan Cruijff Arena in Amsterdam-Zuidoost.

Ondertussen in Engeland..

.. koerst Manchester City af op de landstitel. De ploeg van Pep Guardiola kwam aanvankelijk op een 1-0 achterstand bij Brighton, maar heeft de schade inmiddels ruimschoots hersteld: 4-1.

Liverpool staat met 1-0 voor tegen Wolverhampton Wanderers. Maar zolang City - dat één punt voorsprong heeft - wint, maakt dat niets uit.

Voor Van Bommel is titelrace over: 'Je moet wel normaal na blijven denken'

De titelrace is na de nederlaag van PSV bij AZ (1-0) gespeeld, beseft trainer Mark van Bommel. "Het kan theoretisch nog, maar je moet wel normaal blijven nadenken."

"Je moet realistisch zijn, het kampioenschap is weg", vervolgt hij. "We hebben slecht gespeeld. Ons positiespel was niet goed, we hadden veel te veel balverlies en waren slordig. Daarom winnen we niet."

Ook De Jong wil niet hardop zeggen dat titel al binnen is

Frenkie de Jong, die vandaag zijn laatste wedstrijd speelde in de Johan Cruijff Arena, vertelt over zijn emotionele week.

Ook De Jong wil niet hardop zeggen dat titel al binnen is

Ten Hag wil nog niet juichen: 'We vieren het pas als titel écht binnen is'

Erik ten Hag wil toch echt even wachten met juichen tot de landstitel officieel binnen is.

Ten Hag wil nog niet juichen: 'We vieren het pas als titel écht binnen is'

'Woensdag tillen we de schaal op, een fantastisch gevoel'

Ajax-aanvoerder Matthijs de Ligt was uitgelaten na de zege op Utrecht en de nederlaag van PSV: "Je hoopt te winnen en dan is het afwachten. Maar dat AZ óók wint, dat is iets wat alleen gebeurt in je dromen. Dan komt er extra ontlading uit. We zijn officieus kampioen, maar als je dit nog verspeelt verdien je die titel denk ik ook niet."

"Na zo'n lang jaar, ook nog eens na woensdag, ook nog eens de 34ste titel", zegt hij, verwijzend naar de verloren halve finale in de Champions League en het rugnummer van Abdelhak Nouri. "Dan gaat die goal er voor Utrecht in de eerste minuut in, maar dan moet je je rug rechten. Dat is gelukt."

De Ligt: 'Woensdag tillen we de schaal op, een fantastisch gevoel'

Overzicht

Wat gebeurde er verder allemaal op de velden?

Feyenoord-ADO Den Haag: het had zo'n mooie middag moeten worden, waarop aanvoerder Robin van Persie en trainer Giovanni van Bronckhorst afscheid namen van De Kuip met een klinkende Feyenoord-zege, liefst met één of meer treffers van eerstgenoemde. ADO Den Haag wenste echter niet mee te werken: 0-2.

Heerenveen-NAC Breda: NAC keert na twee seizoenen in de eredivisie terug naar de eerste divisie. De ploeg uit Breda zag zondag het laatste beetje hoop op het ontlopen van directe degradatie verdampen. Op bezoek bij sc Heerenveen leed NAC een 2-1 nederlaag.

PEC Zwolle-VVV: het treffen met VVV-Venlo was voor de PEC-supporters een kans om te zien waartoe hun - naar verluidt - toekomstige trainer in staat is. Maurice Steijn gaf zijn visitekaartje af door met VVV een 4-2 zege te boeken in Zwolle.

Vitesse-De Graafschap: bij een overwinning op Vitesse zou De Graafschap in competitieronde 34 wellicht het vege lijf nog kunnen redden in de eredivisie, maar die stunt zat er voor de Doetinchemmers geen moment in. Integendeel. Vitesse was in eigen huis heer en meester en liep met 6-1 over de gasten heen.

Heracles-Excelsior: erg veel schiet Excelsior er niet mee op omdat ook FC Emmen de volle buit wist te pakken op de voorlaatste speeldag in de eredivisie, maar voor een spectaculaire inhaalrace was het wel die de Rotterdamse ploeg in Almelo liet zien. Een 4-2 achterstand werd in de slotfase omgezet in een fraaie 4-5 zege.

FC Groningen-Fortuna Sittard: FC Groningen is dankzij een 3-0 zege op Fortuna Sittard Willem II gepasseerd op de ranglijst en maakt nu als nummer acht in de stand een grote kans op een ticket voor de play-offs om Europees voetbal. Debutant Fortuna is ondanks de nederlaag verzekerd van een nieuw seizoen in de eredivisie.

Willem II-FC Emmen: FC Emmen heeft zich dankzij een 3-2 zege bij Willem II gehandhaafd in de eredivisie. Willem II raakte de achtste plaats kwijt aan FC Groningen en lijkt daardoor de play-offs om een Europa League-ticket te gaan missen.

Zingende De Ligt viert landstitel al met Ajax-supporters

De aanvoerder van Ajax bouwt een feestje na de 4-1 overwinning op FC Utrecht.

Zingende De Ligt viert landstitel al met Ajax-supporters

De Kuip neemt afscheid van Van Bronckhorst

Na Feyenoord-ADO Den Haag (0-2) nam De Kuip afscheid van trainer Giovanni van Bronckhorst. Gio hield het daarbij niet droog...

De Kuip neemt afscheid van Van Bronckhorst

Ajax viert feest

Als het nieuws uit Alkmaar bekend is, viert Ajax feest. De 34ste landstitel kan de Amsterdammers niet meer ontgaan.

Ajax viert feest: de titel is zo goed als zeker binnen

De stand

Ajax kan de titel niet meer ontgaan, met drie punten voorsprong en een veel beter doelsaldo dan PSV.

NAC Breda is zeker van degradatie. Excelsior en De Graafschap gaan de nacompetitie in.

Van Persie krijgt publiekswissel en erehaag bij afscheid als prof

In blessuretijd van de verloren wedstrijd tegen ADO volgde toch nog een mooi moment voor Van Persie. De spits kreeg bij zijn publiekswissel een erehaag van zowel Feyenoord als ADO.

Van Persie krijgt publiekswissel en erehaag bij afscheid als prof

Uitslagen

De uitslagen van de voorlaatste speelronde in de eredivisie. Ajax kan de titel niet meer ontgaan na de zege op FC Utrecht en de nederlaag van PSV.

KLAAR

Het is klaar in Amsterdam. Ajax verslaat FC Utrecht met 4-1 en moet nu nog even wachten op de uitslag uit Alkmaar.

En die is even later ook binnen: PSV verliest bij AZ. De titel is met 99,9999 procent zekerheid voor Ajax.

90' GOAL EXCELSIOR

De Rotterdammers komen op gelijke hoogte in Almelo. Eckert tikt de bal binnen.

De Rotterdammers lijken zelfs de volle buit te gaan pakken. In blessuretijd maakt Omarsson zijn derde.

Heracles-Excelsior 4-5

87' GOAL VITESSE

Musaba doet ook een duit in het zakje en schiet de 6-1 binnen voor Vitesse.

Vitesse-De Graafschap 6-1

85' GOAL PEC ZWOLLE

Stanley Elbers geeft de score een draaglijker aanblik voor PEC, met de 2-4.

PEC Zwolle-VVV 2-4

87' Nu al feest in Amsterdam

Bij Ajax is Ziyech, onder ovationeel applaus van de Johan Cruijff Arena, vervangen door Sinkgraven. De Ajax-fans vieren stiekem de titel al.

In Alkmaar staat PSV nog altijd op een 1-0 achterstand. De tijd dringt voor de Eindhovenaren, maar het wil eerlijk gezegd allemaal niet echt lukken.

Ajax-FC Utrecht 4-1

AZ-PSV 1-0

86' GOAL DE GRAAFSCHAP

Youssef El Jebli doet wat terug voor De Graafschap. Hij schiet er een vrije trap in.

Vitesse-De Graafschap 5-1

81' GOAL NAC

NAC komt gelijk bij Heerenveen via een goal van Koch: 1-1. Zou het dan toch nog..?

Heerenveen-NAC 1-1

79' GOAL FC EMMEN

Willem II-keeper Woud kan een hard schot niet goed genoeg keren, waarna Michael de Leeuw de 2-3 binnenkopt.

Willem II-FC Emmen 2-3

80' GOAL VITESSE

Darfalou maakt er 5-0 van voor de thuisploeg.

Vitesse-De Graafschap 5-0

74' GOAL VVV

In Zwolle is het wel gespeeld. Peniel Mlapa maakt zijn derde van de middag: 1-4.

PEC Zwolle-VVV 1-4

79' GOAL AJAX

Ajax krijgt een strafschop en Tadic schiet onberispelijk raak: 4-1 voor Ajax.

Ajax-FC Utrecht 4-1

72' GOAL EXCELSIOR

Mattheij brengt zijn ploeg terug in de wedstrijd. Hij kopt uit een corner raak.

Heracles-Excelsior 4-3

75' GOAL AJAX

Dusan Tadic schiet van dichtbij de 3-1 binnen tegen FC Utrecht. Het is zijn 25ste van het seizoen.

De klus in Amsterdam lijkt geklaard. Voor Ajax is het nu wachten op nieuws uit Alkmaar: houdt AZ de 1-0 voorsprong vast, dan kan de titel Ajax niet meer ontgaan.

Ajax-FC Utrecht 3-1

71' GOAL FC EMMEN

Na een 2-0 achterstand komt Emmen op gelijke hoogte. Ben Moussa geeft het laatste zetje.

Willem II-FC Emmen 2-2

72' GOAL VITESSE

Straalman kegelt Linssen onderuit in de zestien en de bal gaat op de stip. Ødegaard schiet onberispelijk raak.

Vitesse-De Graafschap 4-0

69' GOAL HEERENVEEN

Lammers schiet de Friezen op 1-0 tegen NAC Breda, dat nu toch echt wel moet vrezen voor degradatie.

Heerenveen-NAC Breda 1-0

70' GOAL VITESSE

De thuisploeg heeft geen enkele moeite met De Graafschap en komt op 3-0. Buitink kopt knap binnen.

Vitesse-De Graafschap 3-0

66' Ajax krijgt kansen

Ajax heeft al genoeg gelegenheden gekregen om de wedstrijd tegen Utrecht op slot te gooien. Van de Beek kopte van dichtbij tegen keeper Jensen aan en Huntelaar was er dichtbij met de hak. Maar het staat nog altijd 2-1 voor Ajax, dus het blijft spannend.

In Alkmaar moet PSV toch een keertje gaan scoren, wil het de hoop op de titel levend houden. Maar vooralsnog zit dat er niet in...

Ajax-FC Utrecht 2-1

65' GOAL VVV

VVV zet er vaart achter in Zwolle, Peter van Ooijen schiet raak van afstand: 1-3. De afzwaaiende Diederik Boer ziet er niet goed uit...

PEC Zwolle-VVV 1-3

62' GOAL HERACLES

Lerin Duarte zet met een fraaie goal zijn ploeg op 4-2.

Heracles-Excelsior 4-2

58' GOAL ADO DEN HAAG

Daar is de 0-2 van ADO, Sheraldo Becker rondt koel af. Het afscheid van Van Persie en Van Bronckhorst lijkt daarmee uit te lopen op een sof!

Feyenoord-ADO Den Haag 0-2

59' GOAL HERACLES

Het gaat ineens weer snel in Almelo. Dalmau maakt zijn derde van de middag in Almelo en het staat 3-2 tegen Excelsior.

Heracles-Excelsior 3-2

54' GOAL FC GRONINGEN

Ritsu Doan maakt er 2-0 van in Groningen. De Japanner tekent daarmee en passant voor de 1000ste eredivisie-goal van dit seizoen!

FC Groningen-Fortuna Sittard 2-0

54' GOAL VVV

Peniel Mlapa maakt er 1-1 van in Zwolle, na balverlies van Vito van Crooij (ex-VVV).

PEC Zwolle-VVV 1-1

54' PSV ontsnapt

PSV ontsnapt tot twee keer toe aan een grotere achterstand. Eerst levert Stengs een verraderlijk schot af op de paal, even later schiet Ouwejan voorlangs.

In Amsterdam. waar het nieuws uit Alkmaar enthousiast is onthaald, was er nog een grote kans voor Mazraoui: diens harde schot werd echter gepareerd door Jensen.

AZ-PSV 1-0

49' GOAL AZ

AZ komt op een 1-0 voorsprong tegen PSV! Guus Til schiet de Alkmaarders op voorsprong op aangeven van Seuntjens. De aanvoerder van AZ krijgt alle tijd, en benut die ook.

Bij deze stand kunnen de Eindhovenaren afscheid nemen van de landstitel. Officieus, nog niet officieel.

AZ-PSV 1-0

Teleurstelling bij PSV na de achterstand tegen AZ

Op naar de duizend

De kans is groot dat we binnen drie kwartier de duizendste goal in de eredivisie kunnen noteren. We staan dit seizoen op dit moment op 997 doelpunten, dus er zijn nog drie goals nodig.

De laatste keer dat we er zo dichtbij waren, was in het seizoen 2011/2012, toen er in totaal 997 werd gescoord. Het record staat op 1.188 doelpunten in één seizoen. Dat was, u weet het vast nog wel, in 1958/1959.

RUST

Het is rust in de voorlaatste speelronde van de eredivisie.

Bij deze standen loopt Ajax twee punten uit op PSV en zou NAC zeker zijn van degradatie

45+1' GOAL EXCELSIOR

Excelsior komt op voorsprong tegen Heracles en hoe! Keeper Blaswich wil uitschieten, wordt gehinderd door een medespeler en Omarsson kan de bal zo in het lege doel schieten.

Heracles-Excelsior 1-2

45+1' GOAL AJAX

Opluchting in de Arena: vlak voor rust maakt Van de Beek er 2-1 van voor Ajax tegen Utrecht.

Ajax-FC Utrecht 2-1

Donny van de Beek maakt vlak voor rust de 2-1

43' GOAL PEC ZWOLLE

Ook in Zwolle is de brilstand van het scorebord verdwenen, Lennart Thy schiet raak nadat de bal in het strafschopgebied blijft liggen: 1-0.

PEC Zwolle-VVV 1-0

42' GOAL ADO DEN HAAG

Niet Robin van Persie, maar Erik Falkenburg opent de score in De Kuip! De aanvaller kopt uit een hoekschop raak: 0-1.

Feyenoord-ADO Den Haag 0-1

41' GOAL FC EMMEN

Het gaat hard in Tilburg. Dit keer weet Emmen het net te vinden via Luciano Slagveer.

Willem II-FC Emmen 2-1

39' GOAL FC GRONINGEN

De kop is eraf in Groningen en wie anders dan Paul Gladon maakt de openingstreffer. De spits was in zijn laatste zes wedstrijden vijf keer trefzeker: 1-0.

FC Groningen-Fortuna Sittard 1-0

39' GOAL WILLEM II

Net was hij de aangever, nu verzorgt Alexander Isak zelf het doelpunt.

Willem II-FC Emmen 2-0

38' Spanning in Alkmaar

Heel spectaculair is het allemaal nog niet in Alkmaar, maar wel spannend. PSV heeft een grote kans gehad via De Jong, namens AZ was er een schot van Stengs dat kon worden gepareerd door Zoet.

AZ-PSV 0-0

37' GOAL VITESSE

Karavaev met de goede voorzet en Buitink met de knappe aanname leveren de tweede goal van Vitesse tegen De Graafschap op.

Vitesse-De Graafschap 2-0

35' GOAL WILLEM II

Na goed voorbereidend werk van Isak, hoeft Pavlidis de bal alleen nog maar in het doel te lopen.

Willem II-FC Emmen 1-0

32' Bazoer speelt met vuur

Ajax is heer en meester in de Arena, maar Utrecht is af en toe behoorlijk dreigend in de counter. Bij Utrecht speelt oud-Ajacied Bazoer overigens met vuur: hij heeft al geel op zak en beging een forse overtreding op De Jong. Maar hij mag nog door van scheidsrechter Van Boekel.

Ajax-FC Utrecht 1-1

28' Bijna Van Persie

Oei, dat was wat geweest: Van Persie kopt een voorzet van Berghuis op de buitenkant van de paal.

Feyenoord-ADO Den Haag 0-0

25' GOAL VITESSE

Martin Ødegaard schiet van afstand en ziet de bal via een been van een De Graafschap-verdediger in het doel rollen.

Die verdediger was Straalman, en die krijgt de goal ook uiteindelijk als eigen doelpunt in de schoenen geschoven.

Vitesse-De Graafschap 1-0

23' GOAL HERACLES

Dalmau brengt Heracles weer op gelijke hoogte met Excelsior met een hard schot uit de draai.

Heracles-Excelsior 1-1

23' Situatie in Amsterdam en Alkmaar

Ajax heeft het heft na de rampzalige start in handen genomen. Het doel van FC Utrecht is omsingeld en de Amsterdammers jagen op de voorsprong.

In Alkmaar is nog niet gescoord. PSV had het beste van het spel in de openingsfase, AZ laat zich af en toe eventjes zien, zonder echt gevaarlijk te worden.

Ajax-FC Utrecht 1-1

AZ-PSV 0-0

15' GOAL AJAX

Daar is de gelijkmaker van Ajax! Na een mooie aanval komt de bal via Ziyech en Van de Beek bij Huntelaar, die de 1-1 binnenwerkt.

Ajax-FC Utrecht 1-1

Klaas-Jan Huntelaar heeft haast na zijn goal

8' Spanning

De spanning is om te snijden in Amsterdam en Alkmaar. Ajax had nog een behoorlijke kans via Tadic, die voorlangs schoot. In Alkmaar heeft PSV al een eerste kans gehad via een hakbal van De Jong.

Ajax-FC Utrecht 0-1

AZ-PSV 0-0

4' GOAL EXCELSIOR

Al binnen vier minuten is daar de voorsprong voor de bezoekers in Almelo. Ómarsson knalt raak.

Heracles-Excelsior 0-1

1' GOAL FC UTRECHT

Wat gebeurt er in Amsterdam? Na nog geen minuut komt FC Utrecht al op 1-0 door Boussaid!

Een rampzalig begin voor de Amsterdammers. Al na 38 seconden schiet Boussaid de bal langs Onana.

Ajax-FC Utrecht 1-0

FC Utrecht juicht, Ajax treurt na 1 minuut

AFTRAP

We zijn begonnen!

Een spandoek van de F-Side in de Johan Cruijff Arena

Ten Hag: 'We kunnen het seizoen bekronen met de landstitel'

Ajax-trainer Erik ten Hag staat Joep Schreuder te woord, voorafgaand aan het eredivisie-treffen met FC Utrecht.

Ten Hag: 'We kunnen het seizoen bekronen met de landstitel'
Advocaat: 'Dat er bij Ajax iets gebroken is, geloof ik zeker'

Opstellingen Heracles Almelo-Excelsior

De 22 spelers die we zo aan het werk zien in Almelo.

Vandaag komen de afgelopen vier jaar in m'n hoofd voorbij'

Giovanni van Bronckhorst zit vandaag voor het laatst in de dug-out in De Kuip, als trainer van Feyenoord.

Van Bronckhorst: 'Vandaag komen de afgelopen vier jaar in m'n hoofd voorbij'

Opstellingen Vitesse-De Graafschap

Zo gaan Vitesse en De Graafschap om 14.30 uur het veld op.

Hiddink vreesde voor Ajax: 'Iedereen was maar gefocust op die 3-0'

Guus Hiddink zat in de tweede helft met "kromme tenen" te kijken naar Ajax-Tottenham Hotspur, toen de Amsterdammers de restdefensie "verwaarloosden".

Hiddink vreesde voor Ajax: 'Iedereen was maar gefocust op die 3-0'

Knuffels

FC Utrecht-trainer Dick Advocaat en NOS-analyticus Rafael van der Vaart kennen elkaar nog goed van het Nederlands elftal.

Dick Advocaat en Rafael van der Vaart knuffelen elkaar in de Johan Cruijff Arena

Opstellingen FC Groningen-Fortuna Sittard

De opstellingen van FC Groningen en Fortuna Sittard. Aftrap, net als bij alle andere wedstrijden: 14.30 uur.

Ajax vs. PSV: spannende ontknopingen door de jaren heen

Ajax en PSV vochten vaker een titelstrijd uit tot op de laatste speeldag. Een overzicht.

Ajax vs. PSV: spannende ontknopingen door de jaren heen

Van der Sar over de landstitel

Algemeen directeur Edwin van der Sar zag Ajax woensdag een flinke dreun incasseren met de uitschakeling in de Champions League. De landstitel moet het seizoen zijn glans teruggeven.

Van der Sar: 'Met landstitel kunnen we het seizoen glans geven'

Opstellingen Willem II-FC Emmen

Bij verliezend bekerfinalist Willem II is Fernando Lewis geblesseerd afgehaakt.

Ajax vs. PSV: de nek-aan-nekrace in vogelvlucht

De titelstrijd: Ajax' en PSV's nek-aan-nekrace in vogelvlucht

Opstellingen Feyenoord-ADO Den Haag

Bij Feyenoord staat Robin van Persie straks uiteraard in de basis tegen ADO Den Haag.

Opstellingen AZ-PSV

Bij PSV staat Cody Gakpo in de basis. Hij neemt de plaats in van de geblesseerde Hirving Lozano.

Opstellingen PEC Zwolle-VVV

De opstellingen van PEC Zwolle en VVV-Venlo, het duel tussen de nummers 12 en 13 in de eredivisie.

Opstellingen Heerenveen-NAC

De opstellingen van sc Heerenveen en NAC Breda. De Brabanders moeten winnen in Friesland om directe degradatie (voorlopig) af te wenden

FC Utrecht in de file

De spelersbus van FC Utrecht is met flinke vertraging aangekomen bij de Johan Cruijff Arena vanwege file. De eerste fans zitten wel al klaar.

Opstellingen Ajax-FC Utrecht

De opstellingen van Ajax en FC Utrecht. Bij de Amsterdammers ontbreekt David Neres en staat Klaas-Jan Huntelaar in de spits.

Ontknoping in de Premier League

Niet alleen in de eredivisie is de kampioensrace ongekend spannend, ook de Engelse Premier League kent een zinderende ontknoping. En die komt vandaag tot een climax in de laatste competitieronde, waarin Manchester City een voorsprong van slechts één punt verdedigt op Liverpool.

City is de regerend landskampioen in Engeland, voor Liverpool is het alweer 10.606 dagen geleden.

Klopp en Guardiola over ontknoping in Engeland

Afscheid Van Persie: de lessen van een liefhebber

Over Robin van Persie gesproken: het Feyenoord-icoon en de topscorer aller tijden van Oranje speelt vanmiddag in De Kuip tegen ADO Den Haag zijn allerlaatste wedstrijd.

Lees een fraai afscheidsverhaal over Van Persie, waarin Mounir El Hamdaoui herinneringen ophaalt.

Robin van Persie

Van Persie: 'Ik kijk er heel erg naar uit'

Robin van Persie heeft vanuit zijn auto, onderweg naar De Kuip voor zijn laatste wedstrijd, al van zich laten horen. "Ik kijk er heel erg naar uit", zegt Van Persie. "Ontzettend bedankt voor de afgelopen achttien maanden, en natuurlijk ook de eerste periode."

"Het voelt raar, moet ik heel eerlijk zeggen, maar wel goed. Ik heb er heel veel zin in. Laten we er een mooie dag van maken, tot straks!", aldus Van Persie, die onderweg naar De Kuip naar het nummer Kiss van Prince blijkt te luisteren.

Eerbetoon voor Van Bronckhorst en Van Persie bij De Kuip

Eerbetoon bij De Kuip aan Giovanni van Bronckhorst en Robin van Persie

Is Ajax hersteld van Europese dreun? 'Alle woede en verdriet moet eruit'

Vier dagen na de desastreus verlopen Champions League-avond is er voor verdriet en teleurstelling geen ruimte meer bij Ajax. De club is nog twee overwinningen verwijderd van de 34ste landstitel. FC Utrecht is vanmiddag de eerste horde.

Volgens sportpsycholoog Rico Schuijers is het voor Ajax vooral zaak om zich direct te focussen op een nieuw doel. "Je moet niet in het verleden blijven hangen, dat heeft invloed op de volgende wedstrijd. Dan wordt de spanning te groot en ga je slechter voetballen."

De spelers van Ajax in duel storten in na de 2-3 tegen Tottenham Hotspur in de halve finale van de Champions League

De Jong hoopt op scenario als in 2016: 'Blijven geloven tot het laatste moment'

8 mei 2016. Die datum spookt deze dagen geregeld door het hoofd van Luuk de Jong. Op die dag, de slotdag van het seizoen 2015/2016, verspeelde Ajax de titel bij De Graafschap en ging PSV, dat kansloos leek, er alsnog met de titel vandoor.

"Ik heb het vaak aangegeven: je moet erin blijven geloven tot het laatste moment", zegt de spits drie jaar na dato.

Luuk de jong: 'Je moet er altijd in blijven geloven'

De Jong bespreekt ook zijn toekomst als voetballer. Hij staat open voor een nieuw buitenlands avontuur, maar sluit een langer verblijf bij PSV niet uit.

De Jong houdt alle opties open wat betreft zijn toekomst

Schaars afwezig bij afscheidswedstrijd

Stijn Schaars had vanmiddag graag in het shirt van Heerenveen afscheid willen nemen van het Friese publiek. Maar de voormalig international komt niet in actie tegen NAC. Schaars raakte zaterdagmiddag geblesseerd op de training. De middenvelder stopt na dit seizoen als profvoetballer.

Schaars brak vorig jaar zijn kuit- en scheenbeen en moest maanden revalideren. Hij maakte na de winterstop zijn rentree voor Heerenveen.

Stijn Schaars

De strijd om de play-offs voor Europees voetbal

Door de bekertitel van Ajax plaatsen de nummers 5 tot en 8 zich nu voor de play-offs voor Europees voetbal.

Op dit moment zijn dat FC Utrecht, Heracles, Vitesse en Willem II.

De degradatiestrijd

De degradatie van NAC Breda naar de eerste divisie kan vandaag een feit worden. De Brabanders gaan op bezoek bij sc Heerenveen.

Nummers 17 Excelsior en nummer 16 De Graafschap hopen de play-offs nog te ontwijken.

De titelrace

Ajax en PSV gaan nek-aan-nek in de strijd om het kampioenschap. Krijgen we vandaag een

De Amsterdammers ontvangen FC Utrecht en de Eindhovenaren gaan op bezoek bij AZ.

Welkom!

Het is weer tijd voor een van de bijzonderste speelronden van het seizoen waarbij de negen eredivisiewedstrijden tegelijk worden gespeeld.

Via ons liveblog mis je niets van de titelrace en de degradatiestrijd!