liveblog
NOS WielrennenAangepast

Ackermann hard onderuit in slot tiende Giro-rit, Démare wint

  • Ronde ging verder met vlakke rit naar Modena over 145 km
  • Duo Covili/Hatsuyama reed 115 km vooruit
  • Ackermann hard onderuit, Démare wint
  • Conti behoudt zijn roze trui
liveblog gesloten

Morgen weer sprinten?

Woensdag staat er wederom een vlakke etappe op het programma. Geen enkele berg en twee tussensprints. Tussen Carpi en Novi Ligure moeten de renners 221 kilometer afleggen. De start is rond 12.00 uur. Dan zijn wij er ook weer met het blog.

Parcours etappe 11

Conti behoudt roze, Ackermann behoudt paars

De Duitser behoudt wel zijn paarse puntentrui. Hij heeft nu welgeteld 1 puntje voorsprong op Démare.

Het roze blijft om de schouders van Valerio Conti, er veranderde niets in het klassement. Aangezien er geen klimmetje was, verandert er ook niets in het bergklassement. De blauwe trui blijft om de schouders van Giulio Ciccone.

Tiende etappe: bekijk hier de samenvatting

Sinkeldam feliciteert zijn kopman

Sinkeldam feliciteert Démare

Toptien

1 Démare
2 Viviani
3 Selig
4 Ewan
5 Nizzolo
6 Cimolai
7 Belletti
8 Lonardi
9 De Buyst
10 Guarnieri

Moschetti en Ackermann

Bij de val lag ook Moschetti. De jonge Italiaan van Trek blijft lang liggen, maar Ackermann, tot vandaag leider in het puntenklassement, heeft meer kleerscheuren.

Pascal Ackermann

Démare!

Een valpartij in de laatste kilometer gooit roet in het eten voor Ackermann. Een renner van CCC gaat onderuit en neemt de Duitser mee in zijn val. Démare wint de etappe!

Demarrage!

3 km - Ventoso probeert het. Hij slaat een gaatje.

Tempo omhoog

7 km - Het tempo gaat omhoog. De sprintersploegen melden zich op kop. Het lijkt een strijd te gaan worden tussen Ewan, Démare, Ackermann en Viviani.

Engels: 'Gemiste kans voor Stef'

Ploegleider Addy Engels reageert bij Eurosport op de uitspraken van Stef Clement in het Sportforum van Langs de Lijn (zie onder). "Ik denk dat ik begrijp wat Stef probeert te zeggen. Maar het is unfair om... Primoz zou op die manier in een kwaad daglicht kunnen komen te staan. Dat is niet eerlijk. We doen als ploeg alles om onze renners zo goed mogelijk te faciliteren. Op elk gebied."

"Primoz rijdt natuurlijk al sinds 2016 bij ons. Het is een enorme prachtige progressie, maar het is ook iets wat al een aantal jaar aan de gang is. En we volgen hem op de voet. Of het abnormaal is wat hij doet? Nee, dat vind ik niet."

Clement staat nog onder contract bij Jumbo-Visma, zijn laatste ploeg als profrenner. "Het is een gemiste kans voor Stef. Voor hem als insider. Hij kan op zo'n moment vertellen hoe wij als ploeg werken." Bekijk hier het interview van Eurosport met Engels.

Gezapig tempo

20 km - Enerverend is het (nog) niet, deze slotfase. In een gezapig tempo rijden de renners gegroepeerd richting Modena.

Alles weer bijeen

30 km - Battaglin brengt een bezoekje aan de arts. Hij verbijt de pijn. Voor de vluchters zit het er nu, na 115 kilometer koers, echt op. Ze worden ingelopen.

Einde vlucht in zicht

38 km - Het einde van de vlucht is in zicht. Het peloton ziet Covili en Hatsuyama voor zich uit rijden. Een halve minuut nog.

Val!

43 km - Ai. Valpartij in het peloton. Eén renner ligt op de grond en hij voelt even aan zijn schouder; nooit een goed teken. Het is Enrico Battaglin van Katusha.

'Sprint'

47 km - Helaas, de tussensprint leverde geen spektakel op. Niet eens een sprint. Covili kwam er als eerste door, met Hatsuyama in zijn wiel. In het peloton was er wel actie; Démare troefde Ackermann af: een voorbode voor de eindsprint?

'Nog twee kansen'

Deceuninck-ploegleider Rik van Slycke zegt tegen Eurosport dat er nog twee kansen zijn voor de sprinters in deze Giro. Hij heeft er vertrouwen in dat Elia Viviani vandaag voor de zege kan strijden. "Hij heeft er recht op."

Morgen zou de andere kans zijn. Viviani werd in de derde etappe gedeclasseerd vanwege een omstreden manoeuvre in de finale. Hij kwam als eerste over de lijn, maar de zege ging naar Fernando Gaviria.

Twee minuten

68 km - Met de shirtjes van Bora, Groupama en Deceuninck op kop van het peloton, slinkt de voorsprong van Covili en Hatsuyama naar twee minuten.

'Zestig procent kans op Gavia'

De koersdirecteur van de Giro, Mauro Vegni, gaat in op geruchten dat de Gavia niet gangbaar zou zijn voor de etappe van volgende week dinsdag. "Zoals het er nu voorstaat, is er zestig procent kans dat we er overheen rijden. Als het weer in ons voordeel blijft, zijn we er zeker van dat er niets veranderd hoeft te worden. Mocht dat wel nodig zijn, hebben we een alternatieve route."

Het alternatief zou, in tegenstelling tot de geruchten, niet betekenen dat de renners twee keer over de Mortirolo moeten.

38,1 km/uur

96 km - In het eerste uur leggen de renners 38,1 kilometer af. Met dit tempo zullen ze rond 17.30 uur pas aan de finish in Modena zijn.

Vier minuten

113 km - Twintig kilometer verder, maar nog altijd zo'n vier minuten. Deceuninck-Quick-Step laat het verschil niet veel verder oplopen. De Belgen willen een sprint voor Elia Viviani. Ook Groupama werkt mee voor hun sprinter Arnaud Démare.

Vier minuten

133 km - Het verschil met het peloton groeit gestaag. Dat deed het ook in de derde etappe van deze Giro. Toen ging Hatsuyama ook op avontuur, maar hij kreeg niemand mee en werd halverwege gegrepen.

Ze zijn weg

141 km - De rest van het peloton gelooft het wel. De twee krijgen de ruimte. Covili rijdt voor Bardiani, Hatsuyama voor Nippo Vini Fantini. De beste rituitslag van laatstgenoemde in deze Giro is.... 143ste.

Twee vluchters

144 km - Covili en Hatsuyama springen weg.

Start!

145 km - De tiende etappe begint! De eerste avonturiers zitten al klaar om weg te springen.

De truitjes

De leiders in de verschillende klassementen na negen etappes: Conti, Ackermann, Peters en Ciccone.

Wie daar op 11 mei op had ingezet, had nu een klein fortuin kunnen bijschrijven op zijn rekening.

Dit gebeurde zondag

De tijdrit van 34,8 kilometer naar San Marino zette het klassement enigszins op z'n kop. Conti behield wel de roze trui, maar Primoz Roglic deed uitstekende zaken met het oog op een eventuele eindzege. Ook Bauke Mollema, die de derde tijd klokte, deed goede zaken voor het klassement. Hij steeg naar de twaalfde plaats.

Roglic en Mollema imponeren in Giro-tijdrit

13.45 uur

Om 13.45 uur stappen de renners op. De finish wordt tussen 17.04 uur en 17.22 uur verwacht, maar dan moeten de renners wel zo uitgerust zijn dat ze tussen de 46 en 42 kilometer per uur halen.

Parcours

Etappe 11 Giro d'Italia

Buongiorno!

De Giro gaat de tweede week in met een vlakke rit van Ravenna (aan de oostkust) naar Modena. De renners laten onderweg Bologna, waar de Giro ruim een week eerder van start ging, links liggen.