Nathan Aké wordt geknuffeld na zijn late goal tegen Tottenham Hotspur

Aké bezorgt Spurs beroerde generale voor Ajax, Cardiff degradeert

Tottenham Hotspur heeft vier dagen na de nederlaag tegen Ajax in de Champions League opnieuw averij opgelopen in de Premier League. De ploeg uit Londen verloor de uitwedstrijd tegen Bournemouth met 1-0 door een doelpunt van Nathan Aké. De Spurs speelden bovendien bijna de hele tweede helft met negen man.

Tottenham trad aan in zijn sterkst mogelijke opstelling; bij een zege kon Champions League-voetbal voor komend seizoen worden veiliggesteld. Jan Vertonghen, die tegen Ajax een hoofdblessure opliep, ontbrak in de selectie.

De Spurs kregen in de eerste helft kansen genoeg, maar Bournemouth bleef op de been dankzij sterk keeperswerk van debutant Mark Travers. De 19-jarige Ier redde prachtig op pogingen van onder anderen Lucas Moura en Dele Alli.

Kansen genoeg, rood Son

Aan de andere kant kwam Tottenham goed weg na een overtreding in het strafschopgebied van Eric Dier op de enkel van Callum Wilson. De scheidsrechter deed niets, maar de bal was ongetwijfeld op de stip gegaan als er een VAR was geweest in de Premier League.

Het opvallendste moment in de spectaculaire eerste helft was de rode kaart voor Son Heung-min, vlak voor rust. De Zuid-Koreaan reageerde zich onreglementair af op Jefferson Lerma en kon inrukken.

Son Heung-min verlaat het veld na zijn rode kaart

Son is de eerste Zuid-Koreaan met een rode kaart in de geschiedenis van de Premier League. Hij is daardoor in ieder geval fit voor het belangrijke duel met Ajax van komende woensdag. De eerste Champions League-wedstrijd tegen de Amsterdammers miste Son vanwege een schorsing.

Rood Foyth

Meteen na de rust moesten de Spurs zelfs verder met negen man. Juan Foyth, in de ploeg gekomen voor Toby Alderweireld, ging hard door op Jack Simpson en kon na twee minuten en dertien seconden alweer de kleedkamer opzoeken.

Van aanvallende aspiraties kwam bij Tottenham vervolgens weinig meer terecht. De negen Spurs trokken een witte muur op, waar Bournemouth nauwelijks doorheen kwam.

De wedstrijd leek af te koersen op 0-0, tot Oranje-international Aké in blessuretijd Bournemouth alsnog naar de zege kopte. Het was de zesde opeenvolgende uitnederlaag voor Tottenham.

Het al gedegradeerde Fulham verloor met 1-0 bij Wolverhampton Wanderers, maar zorgde nog wel voor een record.

Harvey Elliott kreeg speelminuten en hij is nu met zijn 16 jaar en 30 dagen de jongste debutant ooit in de Premier League.

Voor Spurs-trainer Mauricio Pochettino wordt het de komende dagen nog een flinke klus om zijn ploeg klaar te stomen voor het duel met Ajax in de Johan Cruijff Arena, dat woensdag om 21.00 uur op het programma staat.

Cardiff degradeert

Later op de dag ging Cardiff City in eigen huis met 3-2 onderuit tegen Crystal Palace. De nederlaag betekende degradatie voor de ploeg van Leandro Bacuna, die tegen Palace al na elf minuten in het veld kwam voor de geblesseerde Victor Camarasa.

Bij de bezoekers bleven Jaïro Riedewald en Patrick van Aanholt de hele wedstrijd op de bank.

Cardiff City speelt daardoor net als Huddersfield Town (de ploeg van Juninho Bacuna en Terence Kongolo) en Fulham (de ploeg van Ryan Babel en Timothy Fosu-Mensah) volgend jaar in de Championship.