AFP

Hij is een van de hoofdrolspelers in het brexit-proces, Lagerhuisvoorzitter John Bercow. Hij is degene die de debatten in goede banen moet leiden en bepaalt over welke moties en wetsontwerpen wordt gestemd. Genoeg te doen dus - maar het lukte de redactie van Jinek om hem heel even los te weken uit zijn groene troon. Gisteravond zat 'Mr. Speaker' bij Eva Jinek aan tafel.

Al op weg naar de studio werd Bercow duidelijk dat hij ook buiten Groot-Brittannië een beroemdheid is geworden. "Toen u aankwam op Schiphol riepen mensen 'order!' naar u en vroegen om selfies", zei Jinek daarover. Bercow noemde dat "een nieuwe ervaring", maar had er ook een verklaring voor: "Het aantal mensen dat kijkt naar onze vergaderingen is exponentieel gestegen. Het heeft alle records gebroken. Niet alleen in het Verenigd Koninkrijk, maar in heel Europa."

Een andere prangende vraag: doet John Bercow stemoefeningen voordat hij aan een debat begint?

John Bercow: 'Ik oefen nooit voor de spiegel en ga dat ook nooit doen'

Bercow geniet zichtbaar van zijn rol. "Laat ik eerlijk zijn: het is niet zo dat ik gebukt ga onder een verschrikkelijke last. Ik wilde voorzitter worden en ik geef meteen toe dat ik er veel plezier in heb."

Het voorzitterschap was dan geen jongensdroom, maar de baan lijkt hem wel op het lijf geschreven. "Ik heb altijd graag willen spreken", aldus Bercow. "Ik word verlamd door angst van het idee om de dansvloer op te gaan, want ik kan niet dansen. Maar het idee om voor een publiek te gaan staan en iets zeggen, ook zonder voorbereiding, dat vind ik helemaal niet eng."

Lekkage

Toeval of niet: terwijl Bercow op weg was naar Nederland, kreeg zijn vervanger in het Lagerhuis te maken met een lekkage. Er drong water in de vergaderzaal binnen, de vergadering werd daarop geschorst. "Er is geen verband tussen mijn komst naar Amsterdam en het lek", bezwoer Bercow lachend. Maandagmiddag zit hij weer op zijn - hopelijk droge - stoel.

Nog niet bekend met John Bercow? We maakten eerder deze video, waarin we hem aan je voorstellen:

Wie is toch die Mr. Speaker?

STER reclame