ANP

Na de eerste dag van de WK allround in het Canadese Calgary staan Antoinette de Jong en Ireen Wüst respectievelijk derde (2,95 seconden) en vierde (3,54 seconden) in het klassement. Toch waren beide schaatssters na afloop van de eerste dag verre van tevreden.

De Jong reed op de 3.000 meter tegen Martina Sábliková, die een wereldrecord schaatste. "Ik wist dat zij dat ging doen en toch ging ik met haar mee terwijl ik rustig moest blijven. Het was zo frustrerend, er ging een knop om en alles ging op rood bij mij."

Ze klokte uiteindelijk de tweede tijd (3.58,25). "Ik dacht alleen maar: gaan! Wat ben ik toch een sukkel dat ik niet goed luister en gewoon rustig doe. Als ik dat had gedaan, had ik dichter bij de tijd van Sábliková gezeten."

Ook Wüst was niet tevreden, ondanks de tweede tijd op de 500 meter en de zesde tijd op de drie kilometer. "Ik denk veel, ik wil veel, maar mijn lichaam is op. Ik mis gewoon dat stukje energie om iets moois neer te zetten. Dat vind ik wel lastig."

Zowel Wüst als De Jong geeft het klassement en het podium nog niet op. "Ik ken deze positie", aldus De Jong, die in 2016 al eens brons pakte op de WK allround. "Het moet een goede 1.500 meter worden en dan is het alles of niets op de 5.000 meter."

Wüst: "Voor een wereldrecord op de 1.500 meter moet ik ergens een potje energie vinden, maar zeg nooit nooit. Het zit niet in mijn hart om eerder te stoppen. Dan ga ik uiteindelijk gewoon strijdend ten onder."

STER reclame