Tsitsipas wordt in Ahoy bedolven onder de hagelslag Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

"Net aangekomen in Hagelslaglandia!" Dat twitterde Stefanos Tsitsipas maandag. De 20-jarige Griekse tennissensatie van de Australian Open is - zeker na alle afmeldingen van afgelopen week - dé trekpleister van het ABN Amro-toernooi.

De pure tennisliefhebbers in Nederland hadden al eerder kennisgemaakt met Tsitsipas (hij speelde in 2017 al in Rotterdam en heeft zijn gezicht ook al laten zien in Scheveningen en Rosmalen), maar door zijn spectaculaire optreden vorige maand bij de Australian Open lijkt hij nu ook in de armen te zijn gesloten door het grote publiek. Als bewijs daarvan vond Tsitsipas zichzelf dinsdag terug in een goedgevulde perszaal in Ahoy.

Dat zijn opvallende tweet bij aankomst in Nederland z'n uitwerking niet heeft gemist, mag duidelijk zijn. "Ik heb wel vier pakken hagelslag gekregen", zegt hij lachend als hij de perszaal verlaat.

Vandaag speelt Tsitsipas zijn eerste wedstrijd in Ahoy tegen de Bosniër Damir Dzumhur. De fans kijken reikhalzend uit naar dat duel. Sinds zijn zege op Roger Federer in de achtste finales van Melbourne wordt Tsitsipas, de nummer twaalf van de wereld, beschouwd als de kroonprins van het mondiale tennis.

En de Griek lijkt vastbesloten op termijn plaats te nemen op de troon. "Ik wil meer, de reis gaat verder. Het is mooi om een van je idolen te verslaan, maar er moet meer zijn dan dat."

Bijvoorbeeld winnen van Rafael Nadal. De Spanjaard gaf hem in de halve finales van de Australian Open een pak slaag. "Iedere dag dat ik opsta, denk ik: ik wil ooit van hem winnen. Dat moet zo goed voelen."

Tsitsipas de reisvlogger

Ook buiten het tennis heeft Tsitsipas een vaste schare volgers: als reisvlogger bereikt hij veel mensen. "Dat is belangrijk voor me om te doen, ik kan mezelf daarmee uiten", laat hij weten. "Het ontspant me en ik leer mezelf er beter door kennen."

Danser, tv-presentator en tennisliefhebber Jan Kooijman ziet Tsitsipas dan ook niet als tennisser. "Hij is een artiest. Totaal. Hij heeft de capaciteit om buiten het tennis om te denken en jou en mij daar deelgenoot van te maken. Binnen nu en twee jaar weet iedereen wie hij is."

Wonen in Nederland

Vorig jaar filmde Tsitsipas zichzelf tussen de rijtjeshuizen in Rosmalen en zei hij dat er helemaal niets te doen was. Daar kan hij nu om lachen. "Ik ben op plekken geweest die veel erger waren, haha. Nee, Nederland is echt een fijn land. Ik zou hier kunnen wonen. En dat zeg ik niet vaak."

STER reclame