Schaatsvrienden Krol en Verbij nu ook samen wereldkampioen

Met acht gouden, zes zilveren en twee bronzen medailles heeft de Nederlandse schaatsploeg een succesvol WK afstanden achter de rug. Dit keer eens geen individueel goud voor Sven Kramer of Kjeld Nuis, maar wel voor Thomas Krol en Kai Verbij.

Op de 1.000 meter won Verbij zijn eerste wereldtitel (en pakte Krol zilver), de 1.500 meter werd het eerste WK-goud voor Krol. De twee schaatsers kennen elkaar al ruim acht jaar, maar trainen dit seizoen niet meer samen.

De 24-jarige Verbij bleef bij sprintploeg Reggeborgh, terwijl de 26-jarige Krol de overstap maakte naar succesformatie Jumbo.

Thomas Krol en Kai Verbij op het podium van de 1.000 meter ANP

Verbij, die in 2017 voor het eerst wereldkampioen sprint werd, is blij dat zijn maatje Krol nu ook een wereldtitel heeft. "Eindelijk heeft hij echt zijn volle potentie laten zien. Ik heb altijd gezegd dat-ie kon winnen, maar dat moet je ook leren en dat is dit weekend gebeurd."

"Ik kan me niet herinneren dat wij ooit tegen elkaar hebben gezegd dat we wereldkampioen zouden worden", aldus Krol. "De laatste jaren konden we wel goed meedoen met de top, alleen heeft het bij mij iets langer geduurd dan bij Kai."

Goed uitgepakt

Hoewel de verleiding om zich aan te sluiten bij Jumbo onweerstaanbaar was, kostte het Krol moeite afscheid te nemen van zijn vertrouwde omgeving en zijn maatje Verbij. "Ik vind het vooral jammer dat ik niet meer met Kai train. Maar ik wilde heel graag wat anders proberen, een andere trainingsaanpak en trainen met mannen die iets meer inhoud hebben."

Verbij was er minder blij mee. "Ik was niet boos, maar wel echt teleurgesteld. Het was gewoon jammer, maar uiteindelijk zijn eigen keuze. Het is ook zijn leven en uiteindelijk heeft het voor Thomas goed uitgepakt."

Verbij: "Thomas is echt een goede vriend, ik kan heel hard lachen met hem. Daarnaast prikkelde hij mij op het ijs ook heel erg."

Dat de twee niet meer samen trainen, wil niet zeggen dat Verbij en Krol elkaar niet meer zien. "Buiten de training kunnen we nog steeds heel goed met elkaar opschieten", aldus Krol. "We gaan zelfs volgende maand samen op vakantie naar Azië."

Wensen

Maar voordat het zover is, rijdt Verbij eerst nog de WK sprint (23 en 24 februari) in Heerenveen. "Hopelijk maak ik geen foutjes dit jaar, want het niveau is zo hoog. Ik ga in ieder geval mijn best doen."

Na een succesvol weekend heeft Krol dit seizoen niet veel meer te wensen. "Ik ga nog naar Salt Lake City voor de wereldbekerfinale. Hopelijk kan ik daar nog een persoonlijk record rijden. En Kai gaat naar de WK sprint. Ik hoop dat hij het goed doet daar."

STER reclame