NOS Schaatsen

Relayvrouwen sluiten wereldbekerseizoen af met zege in Turijn

Relayvrouwen sluiten WB-seizoen af met zege

De Nederlandse shorttracksters hebben het wereldbekercircuit afgesloten met een overwinning. Het Oranje-viertal won in Turijn de laatste race van het seizoen, dankzij een diskwalificatie van Zuid-Korea. Door de overwinning in Turijn eindigt Nederland in het eindklassement van de wereldbeker als tweede, achter Rusland.

Oranje reed met Suzanne Schulting, Yara van Kerkhof, Rianne de Vries en Lara van Ruijven.

Het favoriete Zuid-Korea ging de hele race aan kop en dacht de buit binnen te hebben. Bij een poging een Russin in te halen ging een Zuid-Koreaanse echter in de fout. De Russin viel, waarna de Zuid-Koreanen werden gediskwalificeerd en de zege bij het Oranje-kwartet terechtkwam.

Schulting onderuit op 500 meter

Eerder op de middag sloot Schulting het individuele wereldbekerseizoen af met een teleurstelling. Schulting ging in de A-finale van de 500 meter in Turijn onderuit en behaalde voor het eerst dit jaar geen medaille op een individuele afstand.

Zeldzame val voor Schulting in finale 500 meter

De cijfers van Schulting zijn indrukwekkend. Na negen individuele afstanden stond de teller op negen medailles, waarvan zes gouden.

Vorige week verzekerde ze zich in Dresden al van het klassement op de 1.000 meter, zaterdag sleepte de olympisch kampioene op de kilometer ook de zege in het wereldbekerklassement van de 1.500 meter binnen.

In Turijn, in de finale van de 500 meter, reed Schulting in derde positie achter Elise Christie. Halverwege raakte Schulting de Britse waarna ze onderuit ging. De kortste afstand werd gewonnen door de Italiaanse Martina Valcepina, voor de derde keer op rij.

De Nederlandse mannenploeg stond ook in de A-finale maar wist daarin niet te verrassen. Oranje mistte kopman Sjinkie Knegt, die herstelt van zware brandwonden, en reed met Itzhak de Laat, Jasper Brunsmann, Daan Breeuwsma en Dylan Hoogerwerf.

Bij een wissel raakte Hoogerwerf een Italiaan, waarna hij onderuit gleed. Nederland was daarna kansloos voor een medaille en eindigde als vierde.

In het individuele toernooi speelden de mannen een bijrol. Alleen Hoogerwerf haalde een A-finale, maar op de 1.500 meter finishte hij op de achtste plaats.

Bekijk hieronder de overwinning van Schulting op de 1.500 meter op zaterdag:

Schulting snelste op 1.500 meter bij WB in Turijn

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl